• O Wiseman και οι παιδικοί χειρισμοί Ξηρουχάκη, ο Μπίτζιος στο Ζάππειο, πώς τα βρήκε ο Ιωάννου με τις τράπεζες και ένα hot quiz για τον Τίγρη και το παλτό

    Σε 24 ώρες συνεδριάζει η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να δώσει το πράσινο φως για την εξαγορά της Άκτωρ από τον όμιλο της Intrakat…

    image

    Εθνική Τράπεζα: Στις 13 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών

    Χθες η αγορά δεν είχε σπουδαία νέα αν εξαιρέσουμε μερικές μετοχές που έδωσαν ρεσιτάλ.

    Μεταξύ αυτών, η Intel που έφτασε στα 5,87 ευρώ με κέρδη 6,15% και η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 1,77% 5,18 που σημείωσε άνοδο 5,45% στα 4,84 ευρώ.

    Καλή εικόνα είχαμε επίσης για AEGEAN ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 και CENER.

    To ενδιαφέρον στρέφεται στις τράπεζες και ειδικά στην Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 και την Εθνική Τράπεζα.

    Είναι πλέον δεδομένο ότι ο Νοέμβριος θα είναι μήνας των τραπεζών, το έχουμε γράψει πολλές φορές στο mononews.

    Πρώτοι, επίσης, είχαμε δημοσιεύσει την πληροφορία ότι το βιβλίο προσφορών για το 20% της Εθνικής Τράπεζας θα ανοίξει αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

    Επιβεβαιωνόμαστε, λοιπόν για ακόμη μια φορά καθώς η στήλη σας αποκαλύπτει ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει στις 13 ή το αργότερο στις 14 Νοεμβρίου.

    Τα αποτελέσματα της τράπεζας θα δημοσιοποιηθούν στις 7 του μήνα, αμέσως η Εθνική θα στείλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό και θα ανοίξει στη συνέχεια το βιβλίο προσφορών.

    Όπως καταλαβαίνετε, Εθνική και Alpha θα «τρέξουν» παράλληλα τις διαδικασίες και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα είναι «καυτό» για τις δύο τράπεζες.

     

    Intrakat: Το OK της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Σε 24 ώρες συνεδριάζει η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να δώσει το πράσινο φως για την εξαγορά της Άκτωρ από τον όμιλο της Intrakat.

    Χθες η μετοχή της ΙΝΚΑΤ ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 έκλεισε στα 2,995 ευρώ, με όγκο συναλλαγών τα 136.000 μετοχές.

    Επειδή για πολλές εβδομάδες η τιμή της μετοχής παίζει σε ένα στενό εύρος τιμών μεταξύ των 3 ευρώ και των 3,15 ευρώ, η διαίσθηση μου μου λέει ότι κάτι καλό ετοιμάζουν κάποιοι θεσμικοί στην μετοχή.

    Βλέπετε οι μετοχές καμία φορά είναι σαν το ποδόσφαιρο.

    Εάν η μπάλα παίζεται έξω από τη μεγάλη περιοχή, σταθερά για πολλή ώρα, ε τότε κάποια στιγμή, θα γίνει η επίθεση και θα μπει το γκολ….

     

    Η δικαίωση του Wiseman για τους άστοχους χειρισμούς Ξηρουχάκη στο deal Αlpha – Unicredit

    Σε επτά ημέρες ολοκληρώθηκε όλη η Δημιουργία, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, και κάπου τόσο χρόνο χρειάστηκε ο Ηλίας Ξηρουχάκης για να μας ενημερώσει για την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή που προσέφεραν οι Ιταλοί για την Alpha Bank.

    Μεσολάβησαν διάφορα θεσμικά παρατράγουδα, με διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών για το ύψος του τιμήματος, καθώς και το ανεκδιήγητο non paper της περασμένης Πέμπτης με το οποίο κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του ΤΧΣ προσπάθησαν να μας πείσουν ότι ορθώς δεν ανακοινώνεται η τιμή.

    Σας θυμίζω ότι η συμφωνία «ορόσημο» και Mega Deal όπως χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κυριακάτικο μήνυμα του, μεταξύ Alpha και Unicredit ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου.

    Ακολούθησε η αναστολή διαπραγμάτευσης για μία ημέρα της μετοχής της Alpha, η οποία επανήλθε την επαύριον στο ταμπλό, ως σαν να μην έχει συμβεί τίποτε.

    Όλη την προηγούμενη εβδομάδα κάποιοι ήξεραν πόσα προσφέρουν οι Ιταλοί, κάποιοι «σπεκουλάρανε» και κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να κερδοσκοπήσουν.

    Ο Wiseman από την πρώτη στιγμή τήρησε αυστηρή και αταλάντευτη στάση, υποστηρίζοντας το αυτονόητο.

    Ότι δηλαδή η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και η κύρια ευθύνη για αυτό βαραίνει τον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ηλία Ξηρουχάκη.

    Ο τελευταίος πήρε στο λαιμό του και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία την περασμένη Πέμπτη κάλυψε τους χειρισμούς του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία «ιδιωτική συναλλαγή».

    Τη στιγμή που το Ελληνικό Δημόσιο έχει διαθέσει πάνω από 4 δισ. ευρώ για τη σωτηρία της Τράπεζας, ενώ αν γίνει αποδεκτή η πρόταση της Unicredit θα εισπράξει μόνο 282 εκατ. ευρώ.

    Εμείς δεν θα σταθούμε αν η τιμή του 1,33 ευρώ ανά μετοχή που προσέφερε και η Unicredit –και αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει χθες υπό το βάρος της δημόσιας κριτικής– είναι ικανοποιητική (κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι χαμηλή διότι αντιστοιχεί μόνο 0,5 της λογιστικής της αξίας –Ρ/ΤΒV), αλλά στον χειρισμό του θέματος.

    Άλλωστε το τίμημα μπορεί να βελτιωθεί, ενώ αν ακόμη κάποιος επενδυτής εκτιμά ότι αξίζει περισσότερα μπορεί να πλειοδοτήσει.

    Βέβαια, το ότι η Unicredit ανακοίνωσε τελικά το προσφερόμενο τίμημα, αποτελεί μία αυταπόδεικτη δικαίωσή μας.

    Όμως, δεν είναι η ώρα ούτε να δρέψουμε δάφνες ούτε και να κομπάσουμε για την επιτυχία μας.

    Αντίθετα θα έπρεπε να προβληματιστούν εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου και να αποδώσουν τα του Καίσαρος, διότι αν επικράτησε όλο αυτό το αλαλούμ με την ιδιωτικοποίηση του 9% της Alpha,  φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί  με τα μεγαλύτερα projects, όπως της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς.

    Πρακτικά, το παιδί δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος της ευθύνης.

    Είναι άσχετος και δεν ξέρει τους νόμους της αγοράς.

    Η ήττα του είναι δεδομένη.

    Προφανώς, τώρα δεν του μένει τίποτε άλλο παρά να παραιτηθεί.

     

    Στο Ζάππειο μια μέρα που περπατούσα… συνάντησα τον Μπίτζιο

    Οι παλαιότεροι θα θυμούνται σίγουρα το σκαμπρόζικο τραγουδάκι, «στο Ζάππειο μια μέρα που περπατούσα, συνάντησα μια νέα ξανθομαλλούσα», ε λοιπόν η αναπάντεχη συνάντηση του Wiseman δεν ήταν ούτε με νέα ούτε με καμία ξανθομαλλούσα, αλλά με τον Φέλιξ Μπίτζιο αυτοπροσώπως.

    Στο Ζάππειο, λοιπόν και πιο συγκεκριμένα, στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο εθεάθη το Σαββατοκύριακο ο πρωταγωνιστής των υποκλοπών Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος προφανώς μετά την ανάθεση της έρευνας της υπόθεσης των υποκλοπών στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, άρχισε και πάλι να επισκέπτεται τη χώρα.

    Για ακόμη μια φορά ήταν σκυθρωπός και προβληματισμένος.

    Βλέπετε, η δικαστική εξέλιξη του σκανδάλου των υποκλοπών και οι νέες αποκαλύψεις για το πώς ο ίδιος ο Μπίτζιος και ο αδελφικός του φίλος και συνεργάτης, Γιάννης Λαβράνος επικούρησαν την ΕΥΠ στο να εξασφαλίσει το Predator και τις υπηρεσίες της Intellexa, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στον Φέλιξ.

    Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και το ξέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

    Πληροφορούμαστε ακόμη πως δεν είναι μόνον οι υποκλοπές που έχουν θέσει τον Μπίτζιο στο στόχαστρο των Αρχών.

    Είναι και κάτι μεγάλου ύψους συναλλαγές που σχετίζονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες ελέγχονται αυτή την περίοδο για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.

    Σε όλα «μέσα» ήταν ο Φέλιξ και οι φίλοι του και πλέον, οι υποθέσεις έρχονται να σκάσουν η μία πίσω από την άλλη.

     

    Τα βρήκε ο Χρήστος Ιωάννου με τις δανείστριες τράπεζες

    Δραστικές κινήσεις για τη μείωση του αρνητικού κεφαλαίου κίνησης έκανε η ξενοδοχειακή εταιρεία της οικογένειας Ιωάννου, που έχει τα ξενοδοχεία Intercontinental, New Hotel, Semiramis, Periscope και το Nous στη Σαντορίνη.

    To κεφάλαιο κίνησης παραμένει μεν αρνητικό, στα 860 χιλ. ευρώ, αλλά το 2021 ήταν -8,6 εκατομμύρια.

    Η εταιρεία που διοικεί ο Χρήστος Ιωάννου ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες και οι αποπληρωμές των δανειακών υποχρεώσεων μετατέθηκαν από το 2023 κι έπειτα, ενώ μέσω νέου δανεισμού επιχειρεί την αναδιάρθρωση:

    Τον Μάρτιο αποφασίστηκε η έκδοση ομολογιακού δανείου 8 εκατ. με ομολογιούχους τους μετόχους και τον Ιούνιο η έκδοση ομολογιακού δανείου 4,3 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς, με το σύνολο του δανεισμού να υπερβαίνει τα 80 εκατομμύρια.

    Πάντως, η διοίκηση «διαβεβαιώνει» πως θα κάνει προσπάθειες για να επιστρέψει η Donkey Hotels στην κερδοφορία.

    Πέρσι οι ζημιές έφτασαν τα 1,7 εκατ. (από 3,2 εκατ. το 2021), ενώ ο τζίρος αυξήθηκε στα 37 εκατομμύρια ευρώ.

     

    Tζιτζικώστας κατά ΤΑΙΠΕΔ

    Το μπαλάκι στο ΤΑΙΠΕΔ ρίχνει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας σχετικά με την καθυστέρηση για τα έργα στην Οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, ενώ δε μιλάει και με τα καλύτερα λόγια για την πορεία της σύμβασης για την Εγνατία Οδό.

    Για να γίνω πιο σαφής, ο κ. Τζιτζικώστας κλήθηκε χθες κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού να δώσει απάντηση από την αντιπολίτευση για την καθυστέρηση των έργων στην Οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων που εντάσσεται στην Εγνατία Οδό.

    Αρχικά ανέφερε ότι «έχω ζητήσει ήδη από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να υπάρξει συνάντηση μέσα στο Νοέμβριο» σχετικά με το ζήτημα, αλλά στην πορεία ανέβασε τους τόνους κατά του Ταμείου.

    Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «συντελείται ένα έγκλημα στο τμήμα Χαλάστρας-Πολυκάστρου», το οποίο χαρακτήρισε ως τμήμα – καρμανιόλα.

    Στη συνέχεια ένιψε τας χείρας του επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο ΤΑΙΠΕΔ που έχει δημοπρατήσει την Εγνατία Οδό από το καλοκαίρι του 2021, ενώ δε δίστασε να σχολιάσει ότι «είναι επιεικώς απαράδεκτο να υπάρχει σύμβαση υπογεγραμμένη εδώ και δύο χρόνια και ακόμη να μην έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναβάθμισης αυτού του οδικού τμήματος».

     

    Τα μεγάλα οφέλη από την κίνηση-ματ του Γιώργου Στάσση στη Ρουμανία και τα… γνωστά παπαγαλάκια!

    Η σπουδαία συμφωνία που ολοκλήρωσε με επιτυχία ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ στη Ρουμανία με την εξαγορά της τοπικής ENEL (και μάλιστα σε χρονοδιάγραμμα που είχε προβλέψει ο wiseman) είναι κατά γενική ομολογία σταθμός που σηματοδοτεί νέα εποχή για τη ΔΕΗ και τη χώρα μας.

    Παράλληλα, αναδιατάσσει τον ενεργειακό χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Επειδή, όμως σε κάθε επιτυχημένη κίνηση η ζήλεια και ο φθόνος είναι τα απαραίτητα… επιδόρπια, στην Ελλάδα είμαστε άλλωστε, διαβάζουμε και ακούμε τελευταία να πέφτουν (άσφαιρα) πυρά κατά της συμφωνίας και του Προέδρου της ΔΕΗ.

    Αυτή τη φορά, όμως είναι τόσο αλυσιτελείς οι αντιδράσεις που γίνονται επιμελώς ανώνυμα.

    Όλοι, όμως αναγνωρίζουν πίσω από τις κίβδηλες προσπάθειες, τους συνδικαλιστές της παλαιάς ξεπερασμένης εποχής, οι οποίοι πριν 10-12 χρόνια «μετανάστευσαν» από το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα με την προϊούσα διάλυση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναζητούν με αγωνία ένα νέο ρόλο.

    Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, τους ταιριάζει το «δεν βλέπεις τη ματαιότητα και την ιδέα της ματαιότητας» για να δανειστώ ένα στίχο του ποιητή Νίκου Καρούζου (1926-1990).

    Επίσης, αναγνωρίζουν ως μέντορα των συνδικαλιστών, ένα πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ που οδήγησε τον όμιλο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

    Οι πιο…μυημένοι όμως, χωρίς δυσκολία αναγνωρίζουν και τον «μέντορα του μέντορα» που δεν είναι άλλος από τον περιβόητο «Λόρδο που κυκλοφορεί με Bentley και οδηγό και καπνίζει πανάκριβα χειροποίητα πούρα Αβάνας».

    Τα πούρα είναι προφανώς κατάλοιπο της νιότης του… Λόρδου, όταν ήταν σκληρός σταλινικός κομμουνιστής, πριν γίνει σκληρός επιχειρηματίας και ανελέητος καπιταλιστής εργοδότης.

    Αυτό το έργο άλλωστε το έχουμε ξαναδεί και «ο Θεός να σε φυλάει από πρώην σκληρό κομμουνιστή που έγινε εργοδότης, δεν φαντάζεσαι πόσο θα υποφέρουν οι εργαζόμενοί του», όπως είχε πει κάποτε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, μορφή της Ανανεωτικής Αριστεράς που ήξερε τι έλεγε σε αυτά τα θέματα.

     

    Τι κερδίζουν η Ελλάδα και η ΔΕΗ από τη συμφωνία του Στάσση στη Ρουμανία…

    Θυμίζω πως  ΔΕΗ είχε αποτύχει πολλές φορές στο παρελθόν να διεθνοποιηθεί μέσω Βαλκανίων.

    Η απόπειρα εξαγοράς του λιγνιτικού σταθμού Bobov Dol στη Βουλγαρία, που εγκαταλείφθηκε το 2007 είναι το πιο χτυπητό παράδειγμα, όπως και άλλες απόπειρες σε  Τουρκία, Ρουμανία, Σκόπια και Σερβία.

    Μάλιστα, εκείνη την εποχή οι σημερινοί αντιδρώντες συνδικαλιστές ήταν υπέρμαχοι διότι ονειρεύτηκαν μερίδιο από την πίτα.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε, για να διαβάζουν και οι άπιστοι Θωμάδες:

    Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Enel Romania «αλλάζει πίστα» σήμερα για τη ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή και την ανεβάζει στη θέση του πρώτου ενεργειακού παίκτη στα Βαλκάνια.

    Η εταιρία αυξάνει κατά 80-90% την παραγωγή στις ΑΠΕ, ενώ αντισταθμίζει τις (υποχρεωτικές) απώλειες  στην Ελλάδα, όπου θεσμικά και λόγω απελευθέρωσης, εκχωρεί μερίδια.

    Η ΔΕΗ πλήρωσε 1,2 δισ. για την ENEL Romania, ενώ ο όμιλος το 2019 ήταν στο κατώφλι της χρεοκοπίας, όπως είχε επίσημα αναφέρει η Εrnst and Υoung στις καταστάσεις για τη χρήση του 2018 αναφερόμενη σε κατάρρευση εσόδων, επικίνδυνα χαμηλό cash flow και τεράστιες ζημιές προ φόρων.

    Σήμερα με την κερδοφορία του και το 100% reversal που λένε και οι Αγγλοσάξωνες, ο Στάσσης αγόρασε «άλλη μία ΔΕΗ στη Ρουμανία» με  3 εκατομμύρια πελάτες και 84 καταστήματα στη λιανική και 600 MW έργα ΑΠΕ, καθώς και 2.000 MW σε ώριμο στάδιο, αλλά και μεγάλο εύρος με 133.000 χιλιόμετρα δικτύων, αλλά και υποδομή ηλεκτροκίνησης στη χώρα.

    Επίσης, βρίσκεται στο «παρά ένα» να αγοράσει και  το δίκτυο καταστημάτων της Κωτσόβολος στον διαγωνισμό της Curry’s.

    Θα κάνει δηλαδή την ίδια πολύ επιτυχημένη κίνηση που είχε κάνει και ο Μιχάλης Τσαμάζ με την εξαγορά του δικτύου της «Γερμανός» από την COSMOTE.

    Αυτά τα γνωρίζουν φυσικά οι διάφοροι… Λόρδοι και άπιστοι συνδικαλιστές, αλλά ως γνωστόν «η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως»…

     

    QUIZ (εύκολο για όσους διαβάζουν wiseman): Η «αλεπού» και οι βόλτες στα γραφεία του Συμβουλίου της Επικρατείας…

    Την υπόθεση στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκακίου, όπου μία… παρεούλα προσπάθησε και προσπαθεί να παρεμποδίσει κάθε νόμιμη ενέργεια αποκατάστασης κτιρίου ή νόμιμης δόμησης, για να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα που είναι το πανάκριβο Airbnb, τη θυμάστε υποθέτω, άλλωστε την αποκάλυψε πρώτος ο wiseman και το mononews.gr.

    Θυμίζουμε ότι η «παρεούλα» καταγγέλλει τον «υπερτουρισμό» της Αθήνας, αλλά τα μέλη της μία χαρά διατηρούν Airbnb και μισθώνουν τα διαμερίσματά τους στις δύο πιο γνωστές φίρμες εκμίσθωσης, με πανάκριβα ενοίκια.

    Η… παρεούλα λοιπόν δέχτηκε μεγάλο πλήγμα στις Δημοτικές εκλογές του Δήμου Αθηναίων με την (πολιτική) εξαφάνιση της «αιχμής του δόρατος» που είναι η αποτυχούσα κα Φρεζάδου, αλλά φαίνεται πως δεν το βάζει κάτω.

    Ακούω για διαρκείς βολτούλες που κάνει ένας δικηγόρος στους διαδρόμους και τα γραφεία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ τύποις και ουσία δεν έχει δουλειά εκεί.

    Ή μήπως ψάχνει δουλειά εκεί;

    Αναρωτιέμαι λοιπόν: Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

    Διότι ο γνωστός δικηγόρος μπορεί να θεωρεί εαυτόν ότι είναι… «αλεπού», αλλά να μην ξεχνά την ελληνική σοφία με την παροιμία: «Η αλεπού στον ύπνο της πετειναράκια “εθώρει” (Σ.Σ.: έβλεπε, ονειρευόταν)».

     

    Γιώργος Οικονόμου: Η νέα πίεση στην Παληού

    Νέα επίθεση κατά μέτωπο εξαπέλυσε ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου εναντίον της οικογενείας Παληού.

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου (ο οποίος είχε μεγάλη εμπειρία) σε τέτοιους είδους αντιδικίες) μήνυσε διευθυντές και στελέχη της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Performance Shipping της Αλίκης Παληού.

    Η μήνυση έρχεται σε συνέχεια της πρότασης που κατέθεσε ο κ. Οικονόμου μέσω της Sphinx Investments για την εξαγορά της Performance Shipping και την άρνηση της μετοχικής ομάδας της εταιρείας που κατέχει περί το 75% των μετοχών.

    Η μετοχή της Performance ενισχύθηκε, μετά την είδηση, στα 1,85 δολάρια με κέρδη 8,19% και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 21,70 εκατ. δολάρια.

    Η πρόταση εξαγοράς, υπενθυμίζεται, έγινε στις 12 Οκτωβρίου στην τιμή των 3 δολαρίων ανά μετοχή, όταν η μετοχή διαπραγματευόταν στο επίπεδο των 1,68 δολαρίων στο Nasdaq.

    Η μήνυση αφορά υποτιθέμενη «παράβαση των καθηκόντων τους έναντι των μετόχων κυριαρχώντας στον έλεγχο ψήφου της εταιρείας μέσω μιας διπλής ιδιοκτησιακής δομής».

    Ο Γιώργος Οικονόμου αναφέρει στη μήνυσή του και τον ρόλο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Maxim Group σε εκδόσεις μετοχών που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των μεριδίων των μετόχων, σημειώνοντας μάλιστα πως στην επενδυτική τράπεζα είχε επιβληθεί ποινή ύψους 800.000 δολαρίων και διαταγή παύσης και αναστολής (cease-and-desist order) από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) σε σχέση με μη προσδιοριζόμενες πωλήσεις τίτλων το 2018 και 2019.

    Όπως γράφει το Tradewinds, τα αρχεία δείχνουν ότι στη Maxim είχε επιβληθεί επίσης πρόστιμο 500.000 δολαρίων από τις αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές (FINRA) για «αδυναμίες» στα συστήματα και τις διαδικασίες της τράπεζας για το ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με συναλλαγές σε τίτλους που έγιναν από τον Φεβρουάριο του 2019 μέχρι τον Ιούλιο του 2022.

    Η Maxim διαχειριζόταν αποκλειστικά τις εκδόσεις που έγιναν από την Performance το 2022 και το 2023, υποστηρίζει στη μήνυση που κατατέθηκε την Παρασκευή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

     

    QUIZ 1

    Ποιος στη ναυτιλιακή πιάτσα πλέον αποκαλείται σκωπτικά φυσικά ως ο mr Trust;

    Πρόκειται για τον Ιζνογκούντ – λογιστή, η δίκη (κατηγορείται για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα) του οποίου επρόκειτο να ξεκινήσει χθες, αλλά τελικώς πήρε αναβολή για τις 20 Νοεμβρίου.

    SUPERBE!!!

     

    QUIZ 2: Ο Τίγρης και το παλτό

    Χθες σας γράφαμε μια ωραία ιστορία με δύο ήρωες.

    Για έναν εφοπλιστικό και συνάμα ποδοσφαιρικό παράγοντα και έναν επιχειρηματία που κατασκευάζει κτίρια.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, γράφαμε ότι ο επιχειρηματίας είχε πείσει τον παράγοντα, ο οποίος δύσκολα έχει συνηθίσει να χάνει, να αγοράσει μετοχές της εταιρείας του στην Αρχική Δημόσια Προφορά που έγινε προ καιρού.

    Και αυτός τον άκουσε και πράγματι αγόρασε μετοχές.

    Σήμερα λοιπόν συνεχίζουμε αυτή την ωραία και διδακτική ιστορία.

    Αφού λοιπόν αγόρασε ο πρώτος ήρωας της ιστορίας μας (και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες), η μετοχή ξεκίνησε τη διαπραγμάτευσή της.

    Όμως, ως εκ του θαύματος, η τιμή της άρχισε να υποχωρήσει σχεδόν αμέσως.

    Σοκ σε όσους είχαν αγοράσει.

    Πάνε περίπατο οι γραπτές και προφορικές υποσχέσεις (υπάρχουν και σε sms).

    Σήμερα πολλούς μήνες μετά, η μετοχή έχει χάσει αρκετά από την αρχική της αξία της, δηλαδή την τιμή που εισήχθη στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

    Και δεν είναι αυτό μόνο.

    Πες είναι μια επένδυση η οποία δεν πέτυχε. (Άντε τώρα να εξηγήσεις από κοντά στον παράγοντα του ποδοσφαίρου ότι έχασε λεφτά).

    Όμως, η μετοχή έχει και άλλο ένα πρόβλημα.

    Οι όγκοι των συναλλαγών είναι σχεδόν ανύπαρκτοι με αποτέλεσμα όποιος έχει φορτωθεί πολλές μετοχές να μην μπορεί να πουλήσει.

    Έτσι λοιπόν τώρα όσοι επένδυσαν σε αυτή την μετοχή, έχουν φορέσει κανονικό «παλτό», όπως λέγεται στην χρηματιστηριακή γλώσσα.

    Έτσι τώρα αναγκαστικά άπαντες που έχουν φορτωθεί το παλτό… ουπς συγγνώμη… τις μετοχές ήθελα να γράψω, δεν ξέρουν τι να τις κάνουν.

    Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να περιμένουν μερικά χρονάκια.

    Πάντως για να ξέρετε προ ημερών ο ποδοσφαιρικός παράγων και ο επιχειρηματίας γιόρταζαν, καθώς έχουν το ίδιο όνομα.

    Δεν ξέρω εάν ο ποδοσφαιρικός παράγων, που έχει την ορμή της Τίγρης,  κάλεσε για χρόνια πολλά τον επιχειρηματία.

    Καθώς εκτός από τα ελληνικά που γνωρίζει, μιλάει άπταιστα και κάτι γαλλικά… τα οποία τα σπηκάρει, από κοντά βέβαια.

    Οhh!!! My god….

     

    Το συνέδριο των ισχυρών

    Με θέμα «Το όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης και οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία» πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 31 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το 6ο ATHENS INVESTMENT FORUM, το οποίο διοργανώνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και ο Εδουάρδος Καρρέρ.

    Το Συνέδριο περιλαμβάνει έξι ενότητες με πλούσια θεματολογία και καταξιωμένους επαγγελματίες που θα τοποθετηθούν για τα επίκαιρα ζητήματα.

    Το Συνέδριο θα «ανοίξουν» με έναν σύντομο χαιρετισμό οι Εδουάρδος Καρρέρ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της VERTICAL SOLUTIONS SA και ο Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, ενώ τις εναρκτήριες τοποθετήσεις θα πραγματοποιήσουν οι Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος ALPHA BANK.

    Για ακόμη μία χρονιά το Συνέδριο πλαισιώνουν κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα o Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου.

    Επίσης θα μιλήσουν η CEO της Τράπεζας Αττικής, Ελένη Βρεττού και ο deputy CEO της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου.

    Στο συνέδριο θα μιλήσουν CEO της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου, η CEO των ΚΑΕ Μαρία Ιωαννίδου, ο επιχειρηματίας Βασίλης Κάτσος, ο CEO της Streem Global Κωνσταντίνος Μπήτρος, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θόδωρος Τρύφων, ο  CEO της Sunlight Λάμπρος Μπίσαλας και ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Fra port Γιώργος Βίλος.

     

    Φίλος της ψητής προβατίνας ο Γιώργος Τσαπρούνης

    «Επίτιμο μέλος» της ομάδας φίλων προβατίνας, η οποία αριθμεί περισσότερα από 165.000 φανατικά μέλη, μαθαίνω ότι ανακηρύχθηκε ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Intrakat, Γιώργος Τσαπρούνης.

    Με μία πρόσφατη σχετικά ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία δεν το κρύβω άνοιξε κάπως την όρεξη του Wiseman μιας και απεικονίζει ζουμερά παϊδάκια προβατίνας να σιγοψήνονται επάνω στη θράκα, ο ίδιος θέλησε να μας δείξει την αγάπη του για το έδεσμα, το οποίο αν δεν το έχετε αντιληφθεί έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία.

    Έχω να σας αναφέρω πάντως ότι δεν ήταν λίγοι αυτοί που έδωσαν τα εύσημα στον ψήστη.

    Από αυτά ξεχώρισα ένα από τη Νίκη Τζαβέλλα, πρόεδρο στην ίδια εταιρεία, η οποία μάλιστα δεν έχασε την ευκαιρία για να παινέψει τη γενέτειρά της, τη Ρούμελη, που φημίζεται μεταξύ άλλων για τα ψητά της.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.