• To oριστικό διαζύγιο Attica Bank – Ellington, το συρτάκι του Στουρνάρα, η μονομαχία Σκυλακάκη-Παπαλεξόπουλου και ένα hot quiz με τον Τίγρη, τις μετοχές και τα ψέματα

    Σήμερα θα σας διηγηθώ μια πολύ ωραία ιστορία. Έχει δυο ήρωες. Τυγχάνει να έχουν και οι δυο το ίδιο όνομα και γιόρταζαν την προηγούμενη εβδομάδα. Η ιστορία μας, όμως, έχει διδακτικό χαρακτήρα…

    image

    Έκλεισε ο κύκλος Attica Bank – Ellington επιστράφηκαν τα ομόλογα

    Φαίνεται ότι εκεί στην Αttica Bank, η Ελένη Βρεττού έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βγάζει από τη μέση, μεθοδικά ένα – ένα τα αγκάθια του παρελθόντος –να δούμε, όμως, αν θα καταφέρει και με τι κόστος– να απαλλαγεί οριστικά από το βουνό των κόκκινων δανείων.

    Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

    Καταρχάς η πολύμηνη διαπραγμάτευση με την Ellington και την κυρία Ειρήνη Μαραγκουδάκη ήλθαν εις αίσιον τέλος.

    Καλό θα ήταν να μαθαίναμε και με ποιες παραχωρήσεις ένθεν – κακείθεν, αλλά αυτό από μόνο του είναι, άλλο μεγάλο θέμα με το οποίο δεν θα ασχοληθούμε προς το παρόν.

    Έτσι λοιπόν η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απόκτησε το σύνολο των ομολογιών των τιτλοποιήσεων Omega – Metexelixis.

    Το πρώτο από αυτά δηλαδή το Omega, αφορούσε ομόλογα ενδιάμεσης και κατώτερης εξοφλητικής προτεραιότητας (junior note) της τιτλοποίησης της ομώνυμης τιτλοποίησης.

    Τα οποία μαντέψετε σε ποιον είχαν πωληθεί;

    Στη γνωστή μας Ellington, αν είναι και Solutions μαζί ή κάτι διαφορετικό, αποφεύγω να το αποσαφηνίσω διότι δεν σας κρύβω ότι και εχω μπερδευτεί.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει  ότι –πέραν του ότι όπως είπαμε οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία για το junior ομόλογο– οι απαιτήσεις των κόκκινων δανείων περίπου 1,3 δισ. ευρώ «επέστρεψαν» πλέον κανονικά στην Τράπεζα.

    Προσθέστε σε αυτές και άλλα περίπου 670 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν στην τιτλοποιήση Metexelixis (τον Απρίλιο η Τράπεζα είχε επαναγοράσει από την Pimco το ομόλογο κατώτερης εξοφλητικής σειράς (junior notes) της τιτλοποίησης Metexelixis, με τίμημα 36 εκατ. ευρώ, ενώ όπως προαναφέραμε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αγόρασε και τα ομόλογα ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine note) της ίδιας τίτλοποίησης.

    Το τίμημα της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε, όμως πλέον αν προσθέσετε την «περιμέτρο» των δύο τιτλοποιήσεων προκύπτει ένα βαρύ φορτίο κόκκινων δανείων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

    Αυτό σημαίνει ότι για να τα ξεφορτωθεί η Τράπεζα Αττικής τα δάνεια αυτά, ακόμη και με τη βοήθεια ενός νέου Ηρακλή, θα χρειαστεί να εγγράψει πρόσθετες προβλέψεις με ότι αυτό συνεπάγεται.

    Να σας θυμίσω ότι το 2022, η DBRS είχε εκτιμήσει ότι για να λάβουν την ελάχιστη απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση (BB-) οι senior notes τίτλοι ενδεχόμενης νέας τιτλοποίησης των δανείων, που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Omega, θα απαιτούνταν πρόσθετες προβλέψεις 310 εκατ. ευρώ.

    Ήδη για την τιτλοποίηση Astir I (300 εκατ. ευρώ) που ολοκλήρωσε πρόσφατα η Τράπεζα, «ροκάνισε» προβλέψεις περίπου 240 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο των συσσωρευμένων προβλέψεων στο τέλος Ιουνίου να υποχωρήσουν στα 163 εκατ. ευρώ.

     

    ΕΚΤΕΡ: Πέφτουν οι υπογραφές για δύο νέα έργα

    Εβδομάδα υπογραφών για δημόσια έργα είναι η επόμενη για την ΕΚΤΕΡ, όπως μαθαίνω, καθώς σήμερα και την Παρασκευή αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για δύο έργα του υπουργείου υγείας.

    Πρόκειται για έργα αξίας 18 εκατ. Ευρώ στο ΚΑΤ Αμαρουσίου και στο νοσοκομείο Λαμίας, τα οποία εντάσσονται στο «πακέτο» του ΤΑΙΠΕΔ για τον εκσυγχρονισμό και τη αναβάθμιση 80 νοσοκομείων της χώρας.

    Όσον αφορά το ΚΑΤ, η εταιρεία, της οποίας ηγείται ο Αθανάσιος Σίψας, θα αναλάβει την ανακαίνιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών, ενώ στη Λαμία θα αναλάβει την επέκταση της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

    Με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤΕΡ, η οποία εντυπωσίασε την αγορά με τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου για το 2023, συνεχίζει να αυξάνει το ανεκτέλεστο έργων και δεν αποκλείεται να σπάσει το φράγμα των 175 εκατ. Ευρώ, που ήταν ο στόχος που είχε τεθεί για το σύνολο του 2023.

     

    Tι λένε στην Cardlink για τη βουτιά της Worldline

    Τη δική της απάντηση έδωσε στον Wiseman η εταιρεία πληρωμών Worldline, μητρική της ελληνικής Cardlink, για το Βατερλό της Τετάρτης.

    Θυμίζουμε ότι η μετοχή της Worldline στον γαλλικό δείκτη CAC 40 έφτανε να χάνει ακόμα και 60%, πριν κλείσει στο -57%, χάνοντας περίπου 3,6 δισ. από την κεφαλαιοποίησή της μέσα σε λίγες ώρες.

    Η εταιρεία πληρωμών με έδρα τη Γαλλία, τόνισε λοιπόν ότι παρά τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα, η εταιρεία παραμένει κερδοφόρα και σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ επεσήμανε ότι αυτή η κατρακύλα της μετοχής δεν έχει καμία επίπτωση στην Cardlink ή στις δραστηριότητές της στην Ελλάδα.

    Όπως μας λένε πηγές από την εταιρεία, στόχος της Cardlink είναι να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην Ελλάδα, να βελτιώσει την κερδοφορία και να εισάγει νέα προϊόντα και υπηρεσίες στην ελληνική αγορά.

     

    Θα «μονομαχήσουν» σήμερα Σκυλακάκης – Παπαλεξόπουλος για τα ενεργειακά;

    Λέτε να το δούμε και αυτό; Οι σκληροί φιλελεύθεροι (Σ.Σ. με την καλή έννοια φυσικά) βιομήχανοι του ΣΕΒ με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο της ΤΙΤΑΝ, να «μονομαχήσουν» σήμερα με τον σκληρό φιλελεύθερο (Σ.Σ. με την καλή έννοια πάντοτε έτσι; Μην παρεξηγηθούμε…) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρή Σκυλακάκη;

    Λοιπόν, έχουμε και λέμε: πριν μερικούς μήνες ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είχε στείλει επιστολή-καμπανάκι προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κατάλογο «φλεγόντων» θεμάτων για τη βιομηχανία.

    Σύμφωνα με την άριστη πληροφόρηση που έχει πάντοτε ο wiseman, ο κόσμος του επιχειρείν ή όσος κόσμος τέλος πάντων εκφράζεται μέσω του νεοκλασικού της Ξενοφώντος όπου και η έδρα του Συνδέσμου, εκτιμά ότι «στο διάστημα αυτό, κανένα απολύτως θέμα δεν λύθηκε με πρώτο και χειρότερο το ενεργειακό κόστος!».

    Έτσι λοιπόν, σήμερα στο ξεκίνημα της εβδομάδας και… Δευτεριάτικα που λένε, οι βιομήχανοι περιμένουν στο νεοκλασικό τους τον ΥΠΕΝ κ. Σκυλακάκη για «να του τα… ψάλλουμε μέχρι μονομαχίας»  όπως μου είπε κορυφαίο στέλεχος του ΣΕΒ και εκπρόσωπος μεγάλου Ομίλου.

    Θυμίζω απλώς πως οι ενδιαφερόμενοι άμεσα για το ενεργειακό κόστος δεν είναι ούτε λίγοι ούτε μικροί: Σπύρος Λάτσης (Helleniq Energy), Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης (Motor Oil), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Γιώργος Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), Γιάννης Στασινόπουλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ).

    Δεν τους λες και αμελητέες ποσότητες…

     

    Θα την… πληρώσει μόνο ο πρώην ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας;

    Από την Ξενοφώντος μου είπαν επίσης πως η… επίθεσή τους θα αρχίσει από τον πρώην ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα (Σ.Σ. πολύ βολικό για όλους αφού ο Τρικαλινός πολιτικός έχει αλλάξει πόστο) για την υπεσχημένη επιδότηση με 50 ευρώ τη μεγαβατώρα βιομηχανιών εκτεθειμένων στον ανταγωνισμό.

    «Η Κομισιόν έχει δώσει προέγκριση για τον μηχανισμό αυτό για το 2023, με έναρξη ισχύος τον περασμένο Απρίλιο, αλλά το ΥΠΕΝ, ούτε επί Σκρέκα, αλλά ούτε και τώρα, δεν έχει κάνει τίποτε για να πιστοποιήσει τη στήριξη μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης» μας λέει κορυφαίος του ΣΕΒ και συνεχίζει:

    «Υπάρχουν σήμερα όμως, άλλα κράτη-μέλη, όπως Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία που στηρίζουν σχεδόν προκλητικά και παράνομα τη δική τους βιομηχανία, ενώ μάλλον θα έχουμε νέα μεγάλη  ενεργειακή κρίση, αυτή τη φορά λόγω των γεγονότων της Μέσης Ανατολής. Για να μην σου πω τι κάνει ο Ερντογάν με τις τουρκικές βιομηχανίες και πόσο πολύ τις προικίζει, αλλά τέλος πάντων αυτός δεν είναι στην ΕΕ».

    Για να τεστάρουμε, όμως τις πραγματικές διαθέσεις των βιομηχάνων, έχουμε στη διάθεσή μας τη «βασική τετράδα» των αιτημάτων του ΣΕΒ στα ενεργειακά που είναι:

    – Οι μακροχρόνιες συμβάσεις με παραγωγούς για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, οι συμβάσεις αυτές (PPAs όπως ονομάζονται) που έχουν υπογραφεί συνδέονται με έργα ΑΠΕ τα οποία έχουν μπλοκαριστεί γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος

    – Το υψηλό κόστος ενέργειας στην Ελλάδα που συνιστά μέγα εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη

    – Οι ρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και

    – Ο ιδιότυπος δασμός της Βουλγαρίας για τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου.

    Για να δούμε τι θα δούμε απόψε, θα υπάρξει… «σύγκρουση» ή όλα ήταν μία πομφόλυγα (που έλεγαν οι παλαιοί), μεταξύ φίλων;

     

    Το συρτάκι του Στουρνάρα και τι έφαγαν οι κεντρικοί τραπεζίτες

    Ενθουσιασμένοι από την Αθήνα, το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, τη φιλοξενία που τους επιφύλαξε ο Γιάννης Στουρνάρας, με τη σύζυγό του, Λίνα και όλο το προσωπικό της ΤτΕ, ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ και οι κεντρικοί τραπεζίτες που βρέθηκαν στα μέρη μας την προηγούμενη εβδομάδα.

    Κάποιοι μάλιστα έμειναν στην Αθήνα μέχρι την Κυριακή προκειμένου να κάνουν βόλτες και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

    Μαθαίνουμε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες που δεν έφυγαν μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκαν ξανά στο εστιατόριο «Ιθάκη» με εκλεκτούς ψαρομεζέδες.

    Η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή της τριήμερης συνάντησης των τραπεζιτών στην Αθήνα, πάντως, ήταν την Πέμπτη το βράδυ στο επίσημο αποχαιρετιστήριο δείπνο που έγινε στο εστιατόριο του «Νιάρχος».

    Η βραδιά εξελίχθηκε σε… ελληνικό γλέντι με πολλά «όπα» και συρτάκι στο οποίο πρωτοστάτησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

    Ήταν τόσο χαλαρός ο διοικητής το βράδυ της Πέμπτης επειδή όλα είχαν πάει καλά, κυρίως ως προς την ασφάλεια των τραπεζιτών που βρέθηκαν στην Ελλάδα.

    Όπως έλεγε μάλιστα, «ήταν τεράστια η προσπάθεια όλης της Τράπεζας επί ένα χρόνο για να οργανωθούν τα πάντα στην εντέλεια. Ήταν ένα στοίχημα που το κερδίσαμε όλοι».

    Γι’ αυτό και το συρτάκι στο οποίο συμμετείχαν πολλά από τα στελέχη της ΤτΕ, αλλά και ξένοι.

    Και για να κλείσω με τη… φθινοπωρινή σύναξη των τραπεζιτών θα σας αποκαλύψω το μενού στο εστιατόριο του «Νιάρχος», το διάσημο και βραβευμένο με «πράσινο» παρακαλώ –σαν τον παλιό ήλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στις 6 Nοεμβρίου προετοιμάζεται με μεγάλη εκδήλωση να τιμήσει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη–  αστέρι της Michelin «Delta».

    Το βράδυ της Πέμπτης, λοιπόν, οι επίσημοι καλεσμένοι, και προτού ξεκινήσουν τους χορούς και τα τραγούδια έφαγαν τα εξής:

    Πρώτο πιάτο: Τραγανό μπαρμπούνι με τσένταρ και πουρές από φάβα της Σχοινούσας.

    Δεύτερο πιάτο: Ριζότο με γαρίδες, Lime και σος από θυμάρι και χαβιάρι Μεσολογγίου.

    Κυρίως πιάτο: Φιλέτο σφυρίδας με μπισκ στρειδιού με σαφράν και Lime. Σερβιρισμένο με πουρέ αγκινάρας, φρέσκο αρακά και σπαράγγια.

    Γλυκό: Παγωτό φιστίκι με άγρια μύρτιλα σε τραγανό μπισκότο.

    Όχι για να ξέρουν τι πάει να πει φιλοξενία με ελληνικά προϊόντα, παρόλο που η Τράπεζα της Ελλάδος έχει «στερέψει» από κέρδη!

     

    QUIZ 1: (μόνο για μυημένους…)

    Στον πρόσφατο ανασχηματισμό έγινε rotation σε σχεδόν όλα τα παραγωγικά Υπουργεία, όπως γνωρίζετε.

    Ένας πολυπράγμων επιχειρηματίας, λοιπόν που κάνει μπίζνες σε τουλάχιστον δύο παραγωγικά Υπουργεία, είπε πολύ-πολύ πρόσφατα την αμίμητη ατάκα:

    «Καλά τον προηγούμενο Υπουργό τον ξέραμε όλοι για την ιδιαίτερη ‘αδυναμία’ του σε συγκεκριμένο επιχειρηματία. Αφού έπαιρνε ο… άλλος, έπεφταν κάποια σπόρια και παίρναμε και εμείς. Με τον τωρινό δεν έχω βγάλει ακόμη άκρη!

    Ή με όλους μας θα κάνει παιχνίδι ή με κανένα. Όχι τίποτε άλλο, ο νυν και ο πρώην Υπουργός δεν έχουν καθόλου καλή σχέση, ούτε καλημέρα δεν λένε, για να βάλουμε τον πρώην να ρωτήσει τον νυν! Τι να κάνω μπορείς να μου πείς;…».

    Ήθελα να του απαντήσω «είσαι παλιά… καραβάνα εσύ και θα βρεις την άκρη», αλλά σεβάστηκα τα χρήματα που έχει βγάλει τόσα χρόνια και τα οποία εμείς θέλουμε πάνω κάτω 6 (ολογράφως: έξι)… αιώνες για να τα κερδίσουμε τίμια!

     

    QUIZ 2: 

    Πόσο κόστισε το VALENTINO φόρεμα της κ. Δήμητρας Κούστα, στο πάρτι που διοργάνωσε με αφορμή την εορτή της, την προηγούμενη εβδομάδα;

    Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «15.000 ευρώ».

     

    QUIZ 3: Ο Τίγρης, οι μετοχές και τα ψέματα 

    Σήμερα θα σας διηγηθώ μια πολύ ωραία ιστορία.

    Έχει δυο ήρωες.

    Τυγχάνει να έχουν και οι δύο το ίδιο όνομα και γιόρταζαν την προηγούμενη εβδομάδα.

    Η ιστορία μας έχει διδακτικό χαρακτήρα.

    Πάμε, λοιπόν.

    Ο πρώτος ήρωας της ιστορίας μας είναι μεγαλοπαράγων, μεταξύ άλλων και του ποδοσφαίρου.

    Ο δεύτερος ήρωας ξέρει να φτιάχνει κτήρια κ.λ.π..

    Όμως, προ καιρού, ο δεύτερος ήρωας «μεθυσμένος» από την επιτυχία της εταιρείας του, αποφάσισε να τη βάλει στο χρηματιστήριο.

    Η τράπεζα που ανάλαβε την αναδοχή του «φούσκωσε» τα μυαλά.

    Τον κατάλαβε τι «ψώνιο» που είναι και τον έκανε τούρμπο.

    Ενόψει λοιπόν της εισαγωγής στο χρηματιστήριο προσπάθησε να πείσει τον μεγαλοπαράγοντα (και όχι μόνο αυτόν, αλλά και άλλους επιχειρηματίες) να αγοράσει μετοχές κατά τη διάρκεια της αρχικής δημόσιας προσφοράς.

    Ο μεγαλοπαράγοντας καχύποπτος, όπως είναι, ρώτησε: «Θα κερδίσουμε από τη μετοχή σου;».

    Και η απάντηση του δεύτερου ήρωά μας ήταν:

    «Φυσικά, αγόρασε εσύ και θα κερδίσεις σίγουρα. Μάλιστα, επειδή θα έχει μεγάλη υπερκάλυψη στην Αρχική Δημόσια Προσφορά, εάν θες να αγοράσεις π.χ. 1.000 μετοχές, εσύ βάλε ότι θες να αγοράσεις 2.000».

    Μάλιστα για να καταλάβετε τη… σιγουριά του δεύτερου ήρωά μας, έστειλε και με sms τα όσα υποστήριζε.

    Έτσι ο μεγαλοπαράγων, αν και δεν το συνηθίζει, εμπιστεύτηκε τον δεύτερο ήρωα της ιστορίας μας.

    Έβαλε να αγοράσει τον διπλάσιο αριθμό από αυτόν που πραγματικά ήθελε.

    Αφού θα υπερκαλυπτόταν δύο φορές η Δημόσια προσφορά τότε δεν είχε πρόβλημα.

    Όμως, επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και τα «παραμύθια» του δεύτερου ήρωά μας δεν έπιασαν τόπο, τελικά η Αρχική Δημόσια  Προσφορά καλύφθηκε μια φορά.

    Έτσι ο μεγαλοπαράγων που φημίζεται ότι έχει την ορμή της Τίγρης, αγόρασε ακριβώς τον αριθμό των μετοχών που είχε βάλει και όχι τα μισά που υπολόγιζε.

    Έτσι γίνεται πάντα.

    Και εδώ άρχισαν τα δύσκολα.

    Ο μεγαλοπαράγοντας φορτώθηκε μετοχές.

    Πολλές μετοχές.

    Επειδή, όμως, η ιστορία μας έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αποφάσισα να σας την ολοκληρώσω  αύριο.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.