• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του μήνα που πέρασε

    • NewsRoom


    Περιεχόμενα

    To mononews.gr ξεκινάει από σήμερα μια νέα μηνιαία ενότητα.

    Παρουσιάζει το προφίλ των κερδισμένων και των χαμένων της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας και της δημοσιογραφίας.

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr θα κρίνει και θα δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    Έτσι για τον μήνα Σεπτέμβριο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι:

    1. Οι winners είναι ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο επιχειρηματίας Σπύρος Λάτσης, ο επιχειρηματίας Βασίλης Κάτσος, ο CEO του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ και ο εφοπλιστής Θεόφιλος Πριόβολος.
    2. Οι losers είναι ο τέως υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο επικεφαλής της HSBC, Peter Yeates, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και ο επικεφαλής της Μοτοδυναμικής κ. Πάρης Κυριακόπουλος.

    Winners

    Βασίλης Κάτσος

    Πρόκειται για έναν εξαιρετικά δραστήριο επιχειρηματία και έναν από τους πιο ταλαντούχους της γενιάς του. Κάτι που φροντίζει να αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο το «άστρο» του έλαμψε ακόμη πιο δυνατά με μια σειρά από πρωτοβουλίες που τον έκαναν να ξεχωρίσει στα επιχειρηματικά δρώμενα του τόπου και να αποτελεί με διαφορά έναν από τους πρωταγωνιστές του μήνα.

    Η αρχή έγινε με τη νέα επένδυση στο εργοστάσιο της Pharmathen (φαρμαθέν όπως πλέον αποκαλείται) στις Σάπες της Ροδόπης.

    Η νέα μονάδα παραγωγής Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης, η οποία κόστισε 50 εκατ. ευρώ κατέστησε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία πρωτοπόρο στον συγκεκριμένο τομέα καθώς «είναι μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως και μια από τις ελάχιστες αντίστοιχες που υπάρχουν στον κόσμο».

    Την ίδια στιγμή, μέσα από το VNK Capital -το επενδυτικό κεφάλαιο που ίδρυσε μαζί με την αδελφή του Νέλλυ Κάτσου- βολιδοσκοπεί την αγορά και σχεδιάζει νέες εξαγορές, οι οποίες μπορεί να τελεσφορήσουν ακόμη και μέσα στο 2019.

    Αν και προτεραιότητα, όπως λέει ο ίδιος, έχει η ανάπτυξη των εταιρειών που έχει ήδη επενδύσει (π.χ. Παλίρροια, Cafetex κα.), δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταθέσει προσφορά και για την απόκτηση της Creta Farms, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης.

    Τέλος, δήλωσε «παρών» στο project του Ελληνικού, στο οποίο συμμετέχει μαζί με τον Πάνο Γερμανό μέσω της Voxcove Holdings, ξεκαθαρίζοντας πως προτίθεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Lamda Development.

    Σπύρος Λάτσης

    Με την προγραμματισμένη αύξηση μαμούθ του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 650 εκατ. ευρώ, η Lamda Development παίρνει στα χέρια της την εμβληματική επένδυση των 8 δισ. ευρώ στο παλιό αεροδρόμιο, στο Ελληνικό.

    Η εταιρεία Consolidated LAMDA Holdings, συμφερόντων οικογένειας Λάτση, βασικός μέτοχος της Lamda Development, με ποσοστό 53,82%, έχει δεσμευτεί να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που της αντιστοιχούν και να καλύψει τις μετοχές που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες.

    Η δέσμευση αυτή της οικογένειας Λάτση απέδειξε έμπρακτα τις προθέσεις της ως προς το έργο και απαντά σε όσους αμφισβήτησαν τη δυνατότητά της να επενδύσει ίδια κεφάλαια, πέραν του τραπεζικού δανεισμού, που όπως εκτιμάται θα ακολουθήσει.

    Στο επενδυτικό όχημα Global Investment Group, το οποίο θα εξαγοράσει την Ελληνικό ΑΕ (η εταιρεία στην οποία θα έχει μεταβιβαστεί το ακίνητο του παλιού αεροδρομίου) εφόσον κλείσουν οι εκκρεμότητες, μοναδικός μέτοχος είναι η Lamda Development. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση της Lamda, «στρατηγικές συνεργασίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων, προβλέπεται να υπάρξουν στο μέλλον, στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής της εταιρείας και της διεθνούς εμβέλειας αυτού του εμβληματικού έργου».

    Θεόφιλος Πριόβολος

    Όνομα ισχυρό, που μεγαλουργεί εδώ και χρόνια στις αγορές του εξωτερικού σε κορυφαίους κλάδους, όπως η ναυτιλία, το real estate, η πληροφορική και η ενέργεια, ο Θεόφιλος Πριόβολος, εμφανίστηκε πρόσφατα στο προσκήνιο της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής. Το όνομα του πρωταγωνιστεί σε deals που αναμένεται να κάνουν αίσθηση, ο ίδιος όμως εξακολουθεί να διατηρεί χαμηλό προφίλ.

    Ο κ. Πριόβολος φέρεται να είναι ένας από τους υποψήφιους μνηστήρες για την απόκτηση, μέσω της εταιρείας του Liknoss Group, της πάλαι ποτέ κραταιάς επιχείρησης του χώρου της πληροφορικής, SingularLogic του ομίλου MIG. Άλλωστε έχει ήδη δώσει το στίγμα του στην ελληνική αγορά, όταν το 2008 η Liknoss Group εξαγόρασε από τον όμιλο Forthnet την Forth-CRS.

    Το δεύτερο deal στο οποίο εμπλέκεται το όνομά του αφορά τη συμφωνία που έχει πετύχει με τον κολοσσό Mediterranean Shipping Company (MSC), συμφερόντων του Ιταλού μεγιστάνα Τζιανλουίτζι Απόντε, και τη γερμανική διαχειρίστρια ναυπηγείων Blohm+Voss (B+V) για τη ναυπήγηση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα, υπό ειδική διαχείριση, ναυπηγεία Σκαραμαγκά των βασικών δομικών μερών κρουαζιερόπλοιων, τα οποία θα εξοπλίζονται και φινίρονται στην Ιταλία.

    Όποια και αν είναι τελικά η κατάληξη των δρομολογούμενων συμφωνιών, το σίγουρο είναι ότι ο επικεφαλής του ομίλου North Star εμφανίζεται αποφασισμένος να ισχυροποιήσει την παρουσία του στην ελληνική αγορά σε τομείς όπου διακρίνει προοπτικές ανάπτυξης, ενώ γνώστες του επιχειρηματικού του προφίλ συνδέουν το ενδιαφέρον του με τις αλλαγές που δρομολογεί στην ελληνική επιχειρηματικότητα η νέα κυβέρνηση.

    Μιχάλης Τσαμάζ

    Κόστος χαμηλότερο ακόμα και από την πιο αισιόδοξη εκτίμηση που υπήρχε πριν από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών πέτυχε ο ΟΤΕ με επικεφαλής τον Μιχάλη Τσαμάζ (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) για το επταετές ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ που άντλησε από τις διεθνείς αγορές στις 18 Σεπτεμβρίου 2019.

    Η σημαντική ζήτηση για το ομόλογο επέτρεψε χαμηλή τιμολόγηση και το κουπόνι διαμορφώθηκε σε 0,875% ετησίως, το χαμηλότερο που έχει εκδώσει ο Όμιλος ΟΤΕ μέχρι σήμερα. Ως συνέπεια ο ΟΤΕ επιτυγχάνει σημαντική βελτίωση του χρηματοπιστωτικού του προφίλ, μέσω της  επιμήκυνσης των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεών του με πολύ χαμηλότερο χρηματοδοτικό κόστος.

    Το 2011 ο ΟΤΕ είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 7,259% και το 2013 με ακόμα μεγαλύτερο, 7,875%, για το ομόλογο των 700 εκατ. ευρώ. Η αποκλιμάκωση ξεκίνησε το 2014 όταν για ομόλογο 700 εκατ. ευρώ το κουπόνι ήταν 3,5%. Το 2015 για 350 εκατ. ευρώ το κουπόνι ήταν 4,375%, ενώ το 2018 για 400 εκατ. ευρώ το κουπόνι που πέτυχε ήταν 2,375%.

    Ο κ. Τσαμάζ εν μέσω της οικονομική κρίσης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου. Το 2010 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ΟΤΕ ήταν 4,3 δισ. ευρώ και τώρα έχει μειωθεί σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

    Κωστής Χατζηδάκης

    Κέρδισε το στοίχημα της διάσωσης της ΔΕΗ, την εμπιστοσύνη της αγοράς και τις εντυπώσεις ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης που κατάφερε με την αποφασιστική του πολιτική, τις γενναίες στρατηγικές αποφάσεις και την καλά επιλεγμένη ομάδα του να φέρει αποτέλεσμα.

    Μέσα σε 2,5 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, έλυσε τον γόρδιο δεσμό της ΔΕΗ, δίνοντας το «φιλί της ζωής» στον ενεργειακό πυλώνα της χώρας και μαζί στην αγορά ενέργειας και στην ελληνική οικονομία.

    Η ΔΕΗ δεν είναι πια συστημικός κίνδυνος. Η απειλή και το σύννεφο αμφιβολίας απομακρύνθηκε και πλέον άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά.

    Ταυτόχρονα, έθεσε νέες βάσεις στην ενεργειακή ατζέντα αφαιρώντας αγκυλώσεις του παρελθόντος.

    Βήμα-βήμα υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάταξη ολόκληρης της αγοράς ενέργειας το οποίο έχει γίνει δεκτό από τους θεσμούς.

    Δεν υπάρχει πια υποχρέωση για ΝΟΜΕ ή για πώληση των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, η συζήτηση αφορά το πώς θα ενισχυθεί η ΔΕΗ ώστε να γίνει ελκυστική στους επενδυτές και το πώς η αγορά ενέργειας θα εκσυγχρονιστεί και θα λειτουργεί αποδοτικά χωρίς να επιβαρύνει τη ΔΕΗ.

    Οι προκλήσεις δεν τελειώνουν, η απολιγνιτοποίηση, το target model, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ΛΑΡΚΟ αποτελούν τα νέα στοιχήματα. Όμως κινείται με σχέδιο, γνώση και στρατηγική σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας και αποτελώντας το καλύτερο δείγμα γραφής της νέας διακυβέρνησης.

    Losers

    Πάρης Κυριακόπουλος

    Αν κάποιος είναι μέτοχος στην Μοτοδυναμική, είναι πολύ πιθανό να μην θυμάται από πότε έχει να πάρει μέρισμα. Διότι ακόμα και στην έσχατη περίπτωση που κάποιος «γκουγκλάρει» προκειμένου να ανακαλέσει στην μνήμη του τη μερισματική πολιτική της εταιρείας, πηγαίνει πίσω, στο μακρινό 2008, τότε που εισέπραξε μερικά σεντς.

    Μία ιστορική εταιρεία, που είχε την αντιπροσωπεία της Yamaha, μηχανές, μοτοσυκλέτες και εξωλέμβιες, ανήκουσα στην Οικογένεια Κυριακόπουλου, που κάποτε έλεγχε σχεδόν ολόκληρο το νησί της Μήλου και καλούσε τους δημοσιογράφους σε πριβέ συναυλίες με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη (…), μέσω της S&B, αποφάσισε να αποκτήσει στο… παρά ένα ή στο και ένα την εταιρεία που εμπορεύεται το σήμα της γνωστής SIXT.

    Η SIXT απαντάται σχεδόν σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου, αφού η βασική της ενασχόληση είναι η ενοικίαση αυτοκινήτων.

    Κάπως όψιμα μπήκε στον χορό, λοιπόν, η Μοτοδυναμική και έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς ο κ. Π. Κυριακόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. και εκτελεστικό μέλος του, γόνος της οικογένειας βεβαίως-βεβαίως, θα ξεδιπλώσει τις περίτεχνες ικανότητές του στο management για να ενοποιήσει και αναδείξει την SIXT σε έναν κλάδο ιδιαίτερα δύσκολο πια, μετά το «ταβάνωμα» του τουρισμού στην Ελλάδα και το «κανόνι» της Thomas Cook.

    Οι μέτοχοι πάντως, έχουν υπόψιν τους ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2019, το οποίο δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

    Από κέρδη 0,65 εκατ. ευρώ εμφάνισε ζημίες 1,62 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε από 23,4 εκατ. στο τέλος του 2018 σε 31,17 εκατ. Τα EBITDA από 1,57 εκατ. στο α’ εξάμηνο 2018 μειώθηκαν 5,6% στα 1,48 εκατ. ευρώ.

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

    Tο 2002, ο Γιάννης Αγγελάκας είχε γράψει ένα τραγούδι που έδωσε τον τίτλο σε μία ταινία του αείμνηστου Νίκου Νικολαΐδη «Ο χαμένος τα παίρνει όλα», με στίχους που έμειναν στην Ιστορία, όπως «το ξέρεις πως κερδισμένος βγαίνει τελικά όποιος χαμογελάει μπροστά στην καρμανιόλα».

    Εκείνη την χρονιά, ο εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ασκούσε δίωξη στον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη για πέντε κακουργήματα. Πέντε κακουργήματα, πέντε χρόνια – τόσο χρειάστηκε η Δικαιοσύνη για να απαλλάξει με βούλευμα τον Mr Intracom.

    Τα χρόνια πέρασαν και για μεν τον Σωκράτη Κόκκαλη ό,τι ακούγεται έχει να κάνει με μία πιθανή επάνοδό του στα media, για δε τον κ. Παπαγγελόπουλο ακούγονται περίπου τα πάντα: μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία την παραπομπή του σε ειδική προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής. Εν ολίγοις, σε προανακριτική επιτροπή, με το Ειδικό Δικαστήριο να αχνοφαίνεται στο βάθος…

    Ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – αλλά τώρα καταγγέλλεται από εν ενεργεία δικαστικούς ότι επιχειρούσε χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

    Στο κόμμα που υπηρέτησε οι περισσότεροι τον βλέπουν με μισό μάτι, ο ίδιος βλέπει σκευωρίες εναντίον του. Πόσο διαφέρει από τον κερδισμένο που χαμογελά μπροστά στην καρμανιόλα;

    Γιάννα Παπαδάκου

    Από τη θέση της καταγγέλλουσας δημοσιογράφου, με τις «αποκαλυπτικές» εκπομπές και τις «αποκλειστικές» πληροφορίες, η Γιάννα Παπαδάκου βρίσκεται στη θέση της καταγγελλόμενης,  με βαριές μομφές για το ρόλο και τις ενδεχόμενες ειδικές αποστολές, κάποιων -ευτυχώς πολύ λίγων- δημοσιογράφων.

    Η τέως εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου προσάπτει στη γνωστή δικαστική συντάκτρια και παρουσιάστρια, το ρόλο της ενδιάμεσης του «Ρασπούτιν» προκειμένου να πιεστούν οι εισαγγελείς και να στηθούν διώξεις σε βάρος πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Νοβάρτις.

    Η κ. Ράικου υποστηρίζει στην κατάθεση της στον Αρειο Πάγο ότι, το 2017, δυο φορές η Γιάννα Παπαδάκου, «η οποία επαίρονταν ότι έχει πολλά χρόνια σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο» τη ρωτούσε «με επιθετικό ύφος γιατί δεν κάνει κάτι για τα πολιτικά πρόσωπα» κι όταν η εισαγγελέας της απαντούσε ότι «δεν είχαν προκύψει στοιχεία για πολιτικούς, εκνευρίστηκε και της είπε: «Τα στοιχεία για τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο τι τα έχεις κάνει; Δεν σου είναι αρκετά;».

    Σύμφωνα με την κ. Ράικου, ζήτησε από τη δημοσιογράφο να της προσκομίσει όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της κι εκείνη, αν και συμφώνησε, ουδέποτε παρέδωσε το παραμικρό.

    Η Γιάννα Παπαδάκου δηλώνει ότι αποτελούν ψεύδη και μυθεύματα τα όσα της προσάπτει η Ελένη Ράικου. Και προαναγγέλλει προσφυγές στη Δικαιοσύνη σε βάρος όχι μόνο της εισαγγελέως αλλά και όσων… αποκαλύπτουν καταθέσεις και ονόματα από δικογραφίες.

    Peter Yeates

    Τον Ιανουάριο του 2019, όταν ανέλαβε το πόστο του CEO της HSBC Ελλάδος ο  Peter Yeates, το δελτίο Τύπου της τράπεζας ανάφερε ότι διαθέτει περισσότερα από 30 έτη διεθνούς εμπειρίας σε διάφορους τομείς του τραπεζικού κλάδου όπως η Λιανική Τραπεζική, η Επιχειρηματική Τραπεζική, το Private Banking και η Στρατηγική.

    Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου καλά για το αφεντικό της HSBC στην Ελλάδα στον τομέα της στρατηγικής. Η Τράπεζα δεν ήταν μέσα σε καμιά μεγάλη δουλειά που έγινε τον Σεπτέμβριο. Ούτε στο ομολογιακό του ΟΤΕ ούτε στο ομόλογο των ΕΛΠΕ ούτε στο 7ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου που εκδόθηκε τον Ιούλιο.

    Το γεγονός αυτό προξένησε μέγιστη εντύπωση στις αγορές, καθώς ο μεγάλος ανταγωνιστής στην Ελλάδα της HSBC, η BNP, που έχει παρουσία στην Ελλάδα, ήταν μέσα σε ένα από τα δυο μεγάλα ομόλογα που εκδόθηκαν τον Σεπτέμβρη.

    Δικαίως λοιπόν, σύμφωνα με την αγορά, ο Άγγλος manager χαρακτηρίζεται «loser».

     



    ΣΧΟΛΙΑ