Τράπεζες

Πειραιώς και Εθνική καταθέτουν στις 24 Δεκεμβρίου προσφορές για την απόκτηση της HSBC Ελλάδος

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Πειραιώς και Εθνική καταθέτουν στις 24 Δεκεμβρίου προσφορές για την απόκτηση της HSBC Ελλάδος

Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς


Την  Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική θα καταθέσουν τις προσφορές τους για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα, καθώς  οι συζητήσεις με τα κεντρικά της HSBC  στο Λονδίνο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το μεσημέρι θα καταθέσουν τις προσφορές τους και μετά οι Έλληνες τραπεζίτες θα κάνουν ρεβεγιόν. Βέβαια είναι άγνωστο πότε θα λάβουν απάντηση, καθώς το προηγούμενο με την Eurobank έδειξε ότι η διοίκηση της HSBC στην Ελλάδα «παίζοντας» καθυστερήσεις, έληξε το παιχνίδι μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων.

«Για το ναυάγιο αυτής της συμφωνίας  δεν έφταιγε η Eurobank», λέει στο mononews.gr τραπεζίτης που τώρα διεκδικεί τις δραστηριότητες των Βρετανών στην Ελλάδα.

Από το Νοέμβριο που ναυάγησε το deal με την Eurobank η HSBC Ελλάδος έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πώληση των δραστηριότητων στην Ελλάδα και με την  Τράπεζα Πειραιώς και με την Εθνική Τράπεζα. Βέβαια η κατάληξη των διαπραγματεύσεων είναι άδηλη προς το παρόν.

Απομένει λοιπόν να φανεί κατά πόσο η τριανδρία της HSBC  Ελλάδος –ο CEO Peter Yeates, ο Στέλιος Πιρπινιάς, επικεφαλής Retail Banking και Wealth Management, ο  Ντίνος Κάμαρης, Head of Global Markets-, θα μπλοκάρει και πάλι τη συμφωνία εξαγοράς και με τι αντάλλαγμα θα εγκαταλείψουν  τις ακριβοπληρωμένες θέσεις τους.

Όπως είναι γνωστό η HSBC διαθέτει στην Ελλάδα δίκτυο 15 καταστημάτων – τα 14 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη – και 334 εργαζομένους στο τέλος του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Τα περισσότερα από τα καταστήματα θα κλείσουν καθώς βρίσκονται σε περιοχές που έχουν παρουσία τόσο η Πειραιώς όσο και η Εθνική.

To χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της (corporate, shipping, retail) ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις της στο 1,6 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η HSBC «αποχωρεί» από εκείνες τις αγορές που έχει παρουσία και δεν της αποφέρουν κέρδη. Ωστόσο το σχέδιο της να φύγει από την Τουρκία αν και το προσπάθησε σχεδόν για μία διετία τελικά ναυάγησε, όμως τον Ιούνιο φέτος, έδωσε αντί 1 ευρώ τις δραστηριότητες λιανικής στη Γαλλία στο αμερικάνικο fund Cerberus (private-equity company), ενώ ένα μήνα πριν τον  Μάιο ανακοίνωσε ότι πουλά 80 από τα 148 υποκαταστήματά της στις ΗΠΑ στην Citizens Bank και 10 ακόμη στην Cathay Bank, ενώ έκλεισε άλλα 35 έως 40 σημεία.

Διαβάστε επίσης

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Οι τράπεζες κέρδισαν τη μάχη με τους δανειολήπτες – Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Attica Bank: Πλήρης κάλυψη της Aύξησης Mετοχικού Kεφαλαίου – Στο 11% ο δείκτης CET1ΣΧΟΛΙΑ