• Τράπεζες

    Πειραιώς-HSBC: Όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας – Τι είναι τα 200+3 εκατ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    peter_yeates, Χρήστος Μεγάλου

    O κ. Peter Yeates, CEO HSBC Ελλάδα – Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου


    Πόσο τελικά αξίζει η HSBC και θα βγει κερδισμένος αυτός που θα την αποκτήσει;

    Στο ερώτημα αν θα κλείσει το deal ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς και τα κεντρικά της HSBC στο Λονδίνο, κάποιοι απαντούν πως ναι, είναι θέμα ημερών, και ότι οι  Λονδρέζοι θα δεχτούν την προσφορά της Πειραιώς και θα ξεφορτωθούν τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, μαζί με την ακριβοπληρωμένη διοικητική τριανδρία της τράπεζας, που δεν κατάφερε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αν και τους δόθηκε χρόνος.

    Άλλες πηγές πάλι αναφέρουν πως θα είναι έκπληξη να δεχτούν την προσφορά της Πειραιώς, την οποία χαρακτηρίζουν «σκληρή». Pληροφορίες αναφέρουν ότι είναι γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.

    Η προσφορά της Πειραιώς κατατέθηκε παραμονές Χριστουγέννων. Η συμφωνία, αν κλείσει, θα γίνει με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2021. Αν κλείσει.

    Διότι επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία, διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων.

    Οι τελευταίες δόθηκαν χθες. Και τώρα παίζει παράταση…

    To χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της HSBC Ελλάδος (corporate, shipping, retail) ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις της στο 1,6 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να υπάρχουν  άγνωστες «τρύπες».

     Η τράπεζα διαθέτει στην Ελλάδα δίκτυο 15 καταστημάτων – τα 14 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη – και 334 εργαζομένους (στο τέλος του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών).

    Αν τελικά βγει «λευκός καπνός»  τα καταστήματα θα κλείσουν, οι υπάλληλοι θα περάσουν από αξιολόγηση, και οι περισσότεροι θα φύγουν, με δεδομένο ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασ;iα αναδιάταξης του δικτύου με κλείσιμο καταστημάτων και προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

    Οι μόνοι κερδισμένοι φαίνεται πως θα είναι οι τρεις επικεφαλής της HSBC Ελλάδος, οι κ.κ. Peter Yeates, ο CEO που ήρθε από το Λονδίνο για να ανατάξει την τράπεζα χωρίς να το πετύχει, ο Στέλιος Πιρπινιάς, επικεφαλής Retail Banking και Wealth Management, τομέας στον οποίο επίσης η τράπεζα λάμπει δια της απουσίας της, και ο Ντίνος Κάμαρης, Head of Global Markets, οι οποίοι –όπως λένε πληροφορίες- θα πάρουν 1 εκατομμύριο ευρώ έκαστος, για να αποχωρήσουν. Δηλαδή 3 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Πειραιώς και Εθνική διεκδικούν την HSBC Ελλάδος

    Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις με το πρόγραμμα «Πειραιώς Νέο Επιχειρηματικό Ξεκίνημα 360°»

    Τραπεζίτες: Αισιοδοξία για την πορεία του 2022 – Οι στόχοι των Eurobank, Πειραιώς και Εθνικής για τη νέα χρονιά



    ΣΧΟΛΙΑ