• Bons Vivants

    Έφη Γιατίλη – Βακάκη: «Για να δείξουμε την τέχνη», μάς εξήγησε


    Πολύ διακριτικά και αθόρυβα η Έφη Γιατίλη (Βακάκη) οργανώνει μία ασυνήθιστη φιλανθρωπική δημοπρασία στηρίζοντας το Μαζί για το Παιδί και την Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

    «Θέλουμε να αναδείξουμε την τέχνη και τη ζωγραφική κυρίως», επισημαίνει η ίδια στο mononews.

    Τη δημοπρασία ονομάζει χαρακτηριστικά Art Expression. Στο πλευρό της σε αυτήν την εκδήλωση ο παγκοσμίου φήμης αμερικανός καλλιτέχνης δρόμου (street artist) ονόματι Άλεκ Μονόπολι (Alec Monopoly). Επιπλέον, διάφοροι άλλοι αξιόλογοι έλληνες ζωγράφοι.

    Θα δημοπρατηθούν έργα ντιζάιν, που εντάσσονται στο θωλό όριο ανάμεσα στην τέχνη και τη μόδα. Κομμάτια που φοράει κανείς επάνω του, φιλοτεχνημένα από διακεκριμένους καλλιτέχνες.

    Εν πρώτοις, ο Άλεκ Μονόπολι. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες δρόμου στον κόσμο. Δεν έρχονται έτσι απλά τέτοιες διασημότητες σε ελληνικές, κλειστές δημοπρασίες.«Τον έχω γνωρίσει στη Μύκονο», απαντά η Έφη Γιατίλη στην εύλογη απορία του mononews. Η τελευταία του έκθεση πραγματοποιήθηκε στην γκαλερί Eden στη Μύκονο το 2021.

    Ο τριάντα οκτώ ετών εικαστικός και dj από τη Νέα Υόρκη αγαπήθηκε ιδιαιτέρως από τους σταρ όλου του κόσμου (Μάιλι Σάιρους, Τζάστιν Μπίμπερ, Άντριεν Μπρόντι).

    Σήμερα εκτιμάται ότι η περιουσία του ανέρχεται τουλάχιστον στα δέκα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Ένα από τα πολύ απλά έργα του μπορεί να αποκτηθεί για περίπου εβδομήντα χιλιάδες ευρώ.

    Ο Άλεκ Μονόπολι έχει δημιουργήσει custom made συνθέσεις και για τον γαμπρό της Έφης Γιατίλη από τη συναναστροφή τους στη Μύκονο. Δεν διευκρινίζει σε ποιον από τους δύο, διότι η Έφη Γιατίλη πλαισιώνεται από δύο γαμπρούς. Μέσω της κόρης της Χριστίνας, με τον Βασίλη Μιχαήλ και μέσω της Σοφίας με τον Πασχάλη Διαμαντίδη -αμφότεροι στη ναυτιλία. (Ειρήσθω εν παρόδω, η Έφη Γιατίλη υπήρξε παντρεμένη με τον Απόστολο Βακάκη με τον οποίο δημιούργησαν την οικογένειά τους και χώρισαν πριν μερικά χρόνια).

    Με την κόρη της Χριστίνα

    Η Έφη Γιατίλη ίδρυσε την Ibo Maraca με την κόρη της Χριστίνα Βακάκη «αλλά όταν απέκτησε παιδιά, με άφησε», εξηγεί παιγνιωδώς και με τρυφερότητα η μητέρα. Το 2014 η επιχείρησή της κλείνει δέκα χρόνια ζωής.

    Έχει σημασία μια αναδρομή σε αυτόν τον κύκλο.

    Η Ibo Maraca αποτελεί προϊόν της αγάπης που διατηρεί η Έφη Γιατίλη για το καλοκαίρι και τα ψάθινα καπέλα. Ίδρυσε την εταιρεία με σκοπό να διοχετεύει στην αγορά τη μεγάλη συλλογή από καπέλα που η ίδια σχεδιάζει. Αυτός ο πυρήνας σύντομα πλαισιώθηκε από ψάθινες τσάντες και εν ευθέτω χρόνω η συλλογή επεκτάθηκε σε πολυτελή καλοκαιρινά ρούχα -καφτάνια, φουστάνια, φουλάρια, παντελόνες, πόντσο, σορτς.

    Δεν πρόκειται για ακόμη μία προσθήκη στις δεκάδες ελληνικές εταιρείες με ρούχα ρεζορτ (resort wear) αλλά για πρωτοποριακή ιδέα, και προκύπτει από τον συγκερασμό μόδας και τέχνης, που ενδιαφέρει την Έφη Γιατίλη.

    Επιμειξία τέχνης και μόδας

    Aφού η ίδια επιμεληθεί το κάθε σχέδιο, τα εξαιρετικά μεταξωτά υφάσματα που χρησιμοποιεί τυπώνονται με σχεδιά και μοτίβα από αξιόλογους Έλληνες ζωγράφους (και μία αγιογράφο). Η Έφη Γιατίλη συνεργάζεται με τις Τάνια Δημητρακοπούλου, Κατερίνα Βάγια, Αθηνά Ρίζου (την αγιογράφο), Σήλια Φαφαλιού.

    Επιπλέον, φέτος το καλοκαίρι θα τυπωθούν «πάνω στα δικά μας υφάσματα» ζωγραφιές του διάσημου Έλληνα street artist ονόματι Παύλος Χαδούλης,.

    Τα ζωγραφικά που αντιστοιχούν στο κάθε σχέδιό της τα επιλέγει η ίδια ένα ένα, ύστερα από συζήτηση με τους δημιουργούς.

    Επιπλέον, κεντημένες χάντρες, κοχύλια, φτερά, δερμάτινα λουριά, προσθέτουν ξεχωριστές πινελιές σε κάθε αντικείμενο.

    Η Έφη Γιατίλη λοιπόν επενδύει το εγχείρημά της με ιδιαίτερη ποιότητα. Και κυρίως, η οικολογία διατρέχει όλα τα προϊόντα Ibo Maraca προτού γίνει της μόδας.

    Από φυτικές ίνες του Εκουαδόρ

    Αυτό αποδεικνύεται πρόδηλα από την ιδρυτική πράξη της εταιρείας Ibo Maraca, δηλαδή τα ψάθινα καπέλα. Τα καπέλα, για την ακρίβεια, που κατασκευάζονται από το υλικό που (αγγλιστί) ονομάζεται Toquilla Straw. Δηλαδή, ένα αγνό, φυσικό συστατικό, από φυτικές ίνες φοίνικα, ο οποιος φύεται μόνο στο Εκουαδόρ.

    Μόνο το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να δώσει την πλέξη αυτή που απαιτείται για τα ψάθινα καπέλα, τα οποία κοινώς ονομάζονται του Παναμά (panama hats). Το υλικό τους όμως δεν έχει καμία σχέση με τον Παναμά. Το όνομα εδραιώθηκε ύστερα από το ταξίδι του προέδρου Ρούζβελτ τo 1906 στο κανάλι του Παναμά. Στην πιο σύγχρονη εποχή το όνομα Panama hat απέκτησε ευρύτερη φήμη αφού φορούσε διαρκώς τέτοια καπέλα ο επιδραστικός Τσόρτσιλ και βέβαια oι σταρ του Χόλιγουντ (Όσα παίρνει ο άνεμος, Καζαμπλάνκα…).

    «Ανάλογα με την πυκνότητά του ένα τέτοιο καπέλο μπορεί να κοστίσει ακόμη και δέκα χιλιάδες ευρώ και να κάνει ένα χρόνο για να δημιουργηθεί», διευκρινίζει η Έφη Γιατίλη.

    «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αγορά για τέτοια κομμάτια». Οι τσάντες που δημιουργεί «είναι από άλλη πλέξη αλλά από το ίδιο υλικό», προσθέτει.

    Χίος – Βενεζουέλα – Αθήνα

    Εξάλλου και η ίδια η Έφη Γιατίλη γεννήθηκε στη Λατινική Αμερική και, συγκεκριμένα, στη Βενεζουέλα.

    «Εκεί έχουμε γεννηθεί με την αδελφή μου ζήσαμε μέχρι τα επτά μου χρόνια. Ήρθαμε στην Ελλάδα το 1970. Οι γονείς μου είναι Χιώτες και οι δύο», επισημαίνει.

    Έτσι, το όνομα της εταιρείας προκύπτει από αναγραμματισμό του ονόματος Μαρακαΐμπο, την πόλη της Βενεζουέλας, γνωστή για το φολκλόρ και το κέφι της. Αποτελεί φόρο τιμής στα παιδικά της χρόνια δίπλα στα εξωτικά νερά. Αυτό το φως εμποτίζεται και στις δημιουργίες της.

    Με αυθεντικά ζωγραφικά μοτίβα τυπωμένα πάνω σε φυσικά αξεσουάρ και ρούχα, κάθε κομμάτι της συλλογής διατηρεί τη μοναδικότητά του. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι δεν συναντάται εύκολα κάτι τέτοιο σε επιχειρήσεις με μπόλικη παραγωγή. Διότι η Έφη Γιατίλη διοχετεύει τη λιανική με προϊόντα της, για παράδειγμα τις μεγάλες, πολυτελείς μπουτίκ Luisa, Enny Monaco, στην Αθήνα και στη Μύκονο.

    Για τη συγκεκριμένη λοιπόν μίνι δημοπρασία, ο Άλεκ Μονόπολι φιλοτέχνησε έργα για έξι καπέλα. Ο ίδιος επίσης θα συμμετέχει ζωντανά στην εκδήλωση.

    Τα υπόλοιπα κομμάτια Ibo Maraca δεν θα δημοπρατηθούν αλλά ό,τι έσοδα από πωλήσεις προϊόντων σημειωθούν, μέρος τους θα ενισχύσει το Μαζί για το Παιδί.

    Θα παρουσιαστεί ολόκληρη η συλλογή, από τα καπέλα ως τα σικ, εντυπωσιακά καφτάνια. Και βέβαια, σε ειδυλλιακή τοποθεσία όλα αυτά. Στο ανακαινισμένο Privilege, στο ξενοδοχείο Four Seasons.

    Πληροφορίες

    Art Expression

    Charity Exhibition

    At Four Seasons by Privilege House

    Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

    Στις 18:30

    Διοργάνωση: Έφη Γιατίλη Βακάκη, Alec Monopoly

    Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση του σωματείου Μαζί για το Παιδί

    Διαβάστε επίσης:

    Ελεονώρα Μελέτη: «Χρειάστηκαν χρόνια επώδυνης θεραπείας»

    Victoria’s Secret: Νέο σόου ύστερα από πέντε χρόνια σιωπής

    Ανιέλι: Η Ferrari μεταπηδάει στη βιομηχανία πολυτελούς μόδας



    ΣΧΟΛΙΑ