• Bons Vivants

    Ναταλί Βερντέιγ: H Tiffany «Céleste» 2024 για big spenders

    H σούπερ σταρ Άνια Τέιλορ Τζόι είναι το πρόσωπο της υψηλής κοσμηματοποιίας Tiffany -εδώ με σχέδια Σλουμπεργκέρ

    H σούπερ σταρ Άνια Τέιλορ Τζόι είναι το πρόσωπο της υψηλής κοσμηματοποιίας Tiffany -εδώ με σχέδια Σλουμπεργκέρ


    Πρόκειται για το απαύγασμα της φινέτσας. Που πλέον μπορούν να αγοράσουν όλο και πιο λίγοι. Και σε αυτό το γεγονός ποντάρουν και ενισχύουν περαιτέρω τα αφεντικά στον όμιλο LVMH του Μπερνάρ Αρνό. Στους big spenders θα απευθύνεται και η νέα σειρά του οίκου Tiffany & Co, (που ανήκει στον LVMH). Η συλλογή υψηλής κοσμηματοποιίας Blue Book 2024: Tiffany Céleste ή απλώς Céleste 2024 θα παρουσιαστεί στο Λος Άντζελες τις προσεχείς ημέρες.

    Για την ακρίβεια, ο Tiffany προγραμματίζει η παρουσίαση να διαρκέσει τρεις ολόκληρες εβδομάδες. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα αποκαλυφθούν τα εκατόν πενήντα επτά κομμάτια της συλλογής. Πρόκειται για την ευρύτερη έως σήμερα σειρά του πατροπαράδοτου οίκου. Και επιπλέον, συμπεριλαμβάνει σχέδια που πρόκειται να τιμολογηθούν με την υψηλότερη αξία για Tiffany κόσμημα στη μέχρι σήμερα περιπετειώδη ιστορία του.

    Εκτυφλωτικά

    Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, αυτές οι είκοσι μία ημέρες θα οργανωθούν σαν να πρόκειται για την πιο ακριβή χολιγουντιανή πρεμιέρα. Στα διάφορα πάρτι, οι επίτιμοι καλεσμένοι θα προέρχονται από το πάνθεον των διάσημων ανά τον κόσμο.

    Η πρεμιέρα δε, αναμένεται εκτυφλωτική, όσο και τα περίτεχνα δεμένα, βαρύτιμα διαμάντια.

    «Τα εγκαίνια στήνονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, υψηλότερο από κάθε άλλης εποχής. Η αίθουσα είναι μεγάλων διαστάσεων και έτσι δεν θέσαμε κανέναν περιορισμό στους πελάτες μας, όπως οι συνηθισμένοι που ορίζουμε για να δικαιούνται είσοδο. Ωστόσο τρέχουμε ολοταχώς με αυτό το πρόγραμμα διότι είναι ανθεκτικό στην οικονομική ύφεση», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του Tiffany Άντονι Λεντρού (Anthony Ledru).

    Παραμένει δηλαδή αισιόδοξος παρά τη γενικευμένη καθίζηση της ευρύτερης αγοράς πολυτελών ειδών.

    Οι συσσωρευμένες πωλήσεις του ομίλου LVMH μειώθηκαν κατά 2% στο πρώτο τετράμηνο. Αλλά ο όμιλος παραμένει συγκριτικά ο λιγότερο λαβωμένος στην διεθνή κλίμακα.

    Ουράνια έμπνευση

    Η μέση τιμή κάθε σχεδίου που θα συμπεριλαμβάνεται στη σειρά Céleste 2024 βρίσκεται αρκετά πιο ψηλά από αυτά που έχουν συνηθίσει οι πελάτες του Tiffany.

    «Υπάρχουν αριστουργήματα που κοστίζουν τρία εκατομμύρια δολάρια, πέντε εκατομμύρια δολάρια...», εξηγεί ο Άντονι Λεντρού. «Και υπάρχουν και αρκετά κομμάτια που βρίσκονται πιο κοντά στο ένα εκατομμύριο ή στα δύο εκατομμύρια».

    Εν ολίγοις, η Tiffany & Co ποντάρει απευθύνεται στην ολιγαρχία, το ένα τοις εκατό από την κορυφή του παγόβουνου.

    Η σειρά Céleste αποτελεί φόρο τιμής στο θρυλικό σχεδιαστή του Tiffany & Co, Ζαν Σλουμπεργκέρ (Jean Schlumberger, 1907 – 1987). «Προσπαθώ να φτιάχνω κάθε κομμάτι σαν να φύεται οργανικά, κατά τύχη, άμορφα, εν κινήσει», είχε παρατηρήσει κάποτε. Ενώ η νυν καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, η εμπνευσμένη Ναταλί Βερντέιγ (Nathalie Verdeille) εξήγησε ότι με τη Céleste αναθεωρεί τις ουράνιες, σουρεάλ δημιουργίες του Ζαν Σλουμπεργκέρ δημιουργώντας σύγχρονα αριστουργήματα υψηλής κοσμηματοποιίας.

     

    Αποθέωση

    Ο Σλουμπεργκέρ πράγματι έμεινε στην ιστορία εκμοντερνίζοντας τα εντυπωσιακά, μεγαλοπρεπή κοσμήματα του οίκου. Προσδίδοντάς τους παιγνιώδη, αλαφροΐσκιωτο χαρακτήρα αντλώντας έμπνευση από τη φύση. Στην ιστορία της υψηλής κοσμηματοποιίας, το όραμα του Σλουμπεργκέρ θεωρείται σταθμός.

    Η Ναταλί Βερντέιγ προσθέτει ότι «τιμώντας το εκπληκτικό παρελθόν μας, έχουμε συνθέσει ένα εξαίσιο αριστούργημα για να αποθεώσουμε το θρυλικό διαμάντι του Tiffany».

    Πουλί πάνω σε πέτρα

    Ένα από τα κορυφαία σχέδια του Ζαν Σλουμπεργκέρ τιτλοφορείται Πουλί πάνω σε πέτρα (Bird on a Rock).

    Πριν από τριάντα χρόνια ο Tiffany είχε λανσάρει το Πουλί πάνω σε πέτρα δεμένο σε ένα από τα διάσημα διαμάντια του οίκου για να τιμήσει τον χαρισματικό σχεδιαστή σε αναδρομική έκθεση στο Παρίσι.

    Σήμερα, το διαμάντι του Tiffany και το Πουλί πάνω σε πέτρα «συναντιούνται εκ νέου για να σηματοδοτήσουν την αρχή μιας νέας ερωτικής ιστορίας, με ελευθερία και joie de vivre».

    Η νυν καλλιτεχνική διευθύντρια Ναταλί Βερντέιγ



    ΣΧΟΛΙΑ