• Business

    Η οικογένεια Λάτση παίρνει στα χέρια της το Ελληνικό-Πώς θα διατεθούν τα 650 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου

    Σπύρος Λάτσης ναυτιλία

    Σπύρος Λάτσης


    Η Lamda Development, με την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ, παίρνει στα χέρια της την εμβληματική επένδυση, των 8 δις. ευρώ στο παλιό αεροδρόμιο, καθιστώντας το Ελληνικό, ελληνική υπόθεση.

    Η εταιρεία Consolidated LAMDA Holdings, συμφερόντων οικογένειας Λάτση, βασικός μέτοχος της Lamda Development με ποσοστό 53,82%, δεσμεύτηκε να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που της αντιστοιχούν και να καλύψει τις μετοχές, που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες. Η δέσμευση αυτή της οικογένειας Λάτση αποδεικνύει έμπρακτα τις προθέσεις της ως προς το έργο και απαντά σε όσους αμφισβήτησαν τη δυνατότητά της να επενδύσει ίδια κεφάλαια, πέρα του τραπεζικού δανεισμού, που όπως εκτιμάται θα ακολουθήσει.

    Ο δεύτερος βασικός μέτοχος της Lamda με 12,83%, η VOXCOVE (κοινοπραξία της OLYMPIA Group του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και της VNK Capital των φαρμακοβιομηχάνων Βασίλη και Νέλλη Κάτσου), προέβη επίσης χθες σε δήλωση ότι στηρίζει το Project Ελληνικό και ότι προτίθεται να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ούτως ώστε μετά την ολοκλήρωση της και τουλάχιστον για χρονικό διάστημα έξι μηνών το ποσοστό συμμετοχής της Voxcove στο σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία να είναι κατ’ ελάχιστον 10%.

    Στη Lamda ξένοι θεσμικοί έχουν ποσοστό 11,51%, Έλληνες θεσμικοί 8,43% και Έλληνες ιδιώτες επενδυτές 11,07%. Ποσοστό 2,34% κατέχει η ίδια από τις επαναγορές μετοχών που έχει κάνει. Με βάση τα ποσοστά αυτά η οικογένεια Λάτση θα καλύψει τουλάχιστον τα 364 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 650 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χθες, στο επενδυτικό όχημα, Global Investment Group, το οποίο θα εξαγοράσει την Ελληνικό ΑΕ (η εταιρεία στην οποία θα έχει μεταβιβαστεί το ακίνητο του παλιού αεροδρομίου) εφόσον κλείσουν οι εκκρεμότητες, μοναδικός μέτοχος παραμένει η Lamda Development.

    Η κινεζική Fosun και η Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi αποχώρησαν. Σύμφωνα με την Lamda«τους τελευταίους μήνες διεξήχθησαν συνομιλίες σε κλίμα καλής συνεργασίας με τους συμμετέχοντες στο επενδυτικό σχήμα Global Investment Group (οι δύο προαναφερόμενες εταιρείες). Ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω. Κατά συνέπεια, η Lamda Development αναλαμβάνει το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%.»

    Όπως αφήνει, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί η Lamda δεν υπήρξε συμφωνία για το ποιος θα ασκεί το management κατά την υλοποίηση του έργου.

    Ωστόσο, είναι προφανές ότι επιδιώκονται στρατηγικές συνεργασίες, σε μετοχικό επίπεδο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων καθώς πρόκειται για μια τεράστια επένδυση.

    Βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί το εφάπαξ τίμημα που θα καταβάλλει η Global Investment Group είναι 915 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 300 εκατ. θα δοθούν στο δημόσιο με τη μεταβίβαση της Ελληνικό ΑΕ. Ο επενδυτής επίσης έχει αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσει τις αναγκαίες υποδομές (δίκτυα, το πάρκο, την υπογειοποίηση της Ποσειδώνως κ.λ.π.) προϋπολογισμού 1,5 δις. ευρώ, οι οποίες μάλιστα θα γίνουν κατά τα πρώτα χρόνια της επένδυσης.

    Όπως εκτιμάται η επένδυση θα ξεκινήσει αφού η εταιρεία ανάδοχος θα εξασφαλίσει και τραπεζικό δανεισμό σημαντικού ύψους για τον οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το σύνολο των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

    Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Lamda, θα γίνει με τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων, θα αποφασιστεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 10 Οκτωβρίου και τα 650 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ως εξής:

    – Ποσό 467 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της κατά 100% θυγατρικής της Lamda, Global Investment Group, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από αυτή για την καταβολή ως Αγοράστριας της Ελληνικό ΑΕ των δύο πρώτων δόσεων του τιμήματος αγοραπωλησίας μετοχών της υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της Σύμβασης. Δηλαδή ποσό 300 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της πρώτης δόσης κατά την Ημερομηνία Μεταβίβασης και ποσό 167 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της δεύτερης δόσης κατά τη δεύτερη επέτειο από την Ημερομηνία Μεταβίβασης (υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχουν εκδοθεί άδειες δόμησης για όλα τα κτήρια – τοπόσημα (landmark buildings), όπως αυτά προσδιορίζονται στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης).

    – Ποσό 133 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση επιμέρους αναπτύξεων στο πλαίσιο της επένδυσης εντός 3 ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης, 40 εκατ. θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας εντός 3 ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης και 10 εκατ. για την κάλυψη των εξόδων έκδοσης της προτεινόμενης αύξησης.



    ΣΧΟΛΙΑ