• Bons Vivants

    Σουζάνα Λασκαρίδη: Πώς με την BlueCycle αποκτά διεθνές κοινό

    Σουζάνα Λασκαρίδη: Πώς με την BlueCycle αποκτά διεθνές κοινό

    Σουζανα Λασκαρίδη


    Πρόκειται για το «παιδί» της. Αν μπορεί να υποστηριχτεί πως η Σουζάνα Λασκαρίδη μέσω της ναυτιλίας, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αυτό συνέβη με τη δημιουργία της Blue Cycle. Τώρα, αυτή η ιδιοφυής πλατφόρμα και ΜΚΟ τιμήθηκε με την περίοπτη διάκριση Future on Stage του Maison & Objet. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός με το παγκόσμιο κύρος στον τομέα του ντιζάιν διακρίνει ελληνική συμμετοχή.

    Υψηλής αισθητικής

    Η BlueCycle αποτελεί τη μοναδική αμιγώς ελληνική, κοινωνική πρωτοβουλία γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας.

    Η καινοτομία της έγκειται στην δημιουργία αντικειμένων ντιζάιν και επίπλων υψηλής αισθητικής από ρύπους που έχουν συλλεχθεί από το βυθό της θάλασσας και την παραλία. Ιδρύθηκε από τη Σουζάνα Λασκαρίδη ύστερα από πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη το 2017. Όταν το objets trouvés της τέχνης αποκτά χρηστική, περιβαλλοντική διάσταση μεγάλης κλίμακας.

    H BlueCycle αντιμετωπίζει ολιστικά τον στόχο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

    Δυναμική επιμειξία

    Συνδυάζει δηλαδή τον περιβαλλοντικό σκοπό με έναν τομέα που επίσης πρωταγωνιστικό στον αγώνα για την βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Ήτοι, το ντιζάιν. Ενώ δεν θεωρείται ιδιαίτερα ρυπογόνος (τουλάχιστον όχι τόσο όσο η μόδα), πάντως δείχνει σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις ότι αφήνει περιθώρια βελτίωσης για το αποτύπωμά του.

    Και έτσι όταν έρχεται ένα πρόσωπο από τη ναυτιλία (η Σουζάνα Λασκαρίδη) να ενώσει δυνάμεις με το ντιζάιν στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, τα αποτελέσματα μπορεί να αποδειχθούν θαυματουργά. Η Σουζάνα Λασκαρίδη δεν φάνηκε υπερφιλόδοξη στην προσπάθεια αυτή. Υπολόγισε σωστά. Τα αποτελέσματα αυτής της ιδιαίτερης επιμειξίας έχουν καρποφορήσει.

    Στο μέλλον, στη σκηνή

    Πιο αναλυτικά, η BlueCycle αναδείχθηκε πρωτοπόρος στον τομέα του ντιζάιν, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνικές και βιώσιμες πρακτικές με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο.

    Εξού και διακρίθηκε στην κατηγορία Future On Stage. Δηλαδή, στο μέλλον, στη σκηνή, προβλέπεται με άλλα λόγια να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή.

    Η συγκεκριμένη διάκριση επιβραβεύει start-up εταιρίες που καινοτομούν στον τομέα του design διαμορφώνοντας ένα πιο αισιόδοξο περιβαλλοντικά μέλλον.

    Η κριτική επιτροπή

    Από το 1994, η Maison&Objet ενώνει στους κόλπους της τη διεθνή κοινότητα διακόσμησης, σχεδίου και αισθητικής.

    Φιλοξενεί εποικοδομητικές διεθνείς συναντήσεις, να συμβάλλει στην ανάδειξη των σχετικών εταιρειών, καθορίζει δραστικά τις παγκόσμιες τάσεις.

    Η κριτική επιτροπή του «Future On Stage» απαρτίζεται από την πρόεδρο την διευθύνουσα (Managing Director) της SAFI/Maison&Objet Μελανί Λερουά (Mélanie Leroy) και μέλη τους:

    Βινσέν Γκρεγκουάρ (Vincent Grégoire, διευθυντή των καταναλωτικών τάσεων Trends & Insights της NellyRodi),

    Φιλίπ Λερ (Philippe Lehr, Διευθυντή πωλήσεων και ανάπτυξης του Designerbox).

    Φρανκ Μιγιό (Franck Millot – διευθυντή του Paris Design Week).

    Φλοράνς Ντελάζ (Florence Delage  διευθύντρια πωλήσεων της Le Bon Marché).

    Κριστιάνο Μπενζόνι (Cristiano Benzoni – συνιδρυτή του Studio REV.

    Βινσέν Ρομέο (Vincent Romeo – ιδρυτή του Blog Esprit Design και διευθυντή του Agence 14 septembre).

    Ψήφισαν ομόφωνα για τη διάκριση της BlueCycle από την Ελλάδα.

    Επίσης, βραβεύτηκε η Anga από τη Γαλλία και η Tosco studio από την Πορτογαλία, ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο.

     

    Εκλεκτές συγγένειες: Επιστήμη και φύση

    Στο πλαίσιο της βράβευσης, η Maison&Objet προσκαλεί την BlueCycle να πρωταγωνιστήσει από σήμερα στην επετειακή έκθεση των τριάντα ετών του οργανισμού (18 με 22 Ιανουαρίου στο Παρίσι).

    Στην εμβληματική αυτή έκθεση με φετινό θέμα TECH EDEN (παράδεισος τεχνολογίας), αποτυπώνεται η σύνδεση της επιστήμης με τη φύση, στις προσπάθειες να προάγει το πιο βιώσιμο, ιδανικα, μέλλον.

    Η νέα συλλογή «Kάvos»

    Συμμετέχοντας στην επετειακή έκθεση Maison&Objet 2024, η BlueCycle θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη νέα της συλλογή με τίτλο «Kάvos».

    Πρόκειται για αντικείμενα και έπιπλα εμπνευσμένα από τους κάβους πρόσδεσης των πλοίων. Έχουν κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα δίχτυα και θαλάσσια απορρίμματα, σε συνδυασμό με το επίσης βραβευμένο για το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα υλικό, την επιφάνεια BlueTerra της BlueCycle.

    Η διάκριση αυτή της BlueCycle ενισχύει με ένα ακόμα βραβείο τη διεθνή της αναγνώριση ως το ελληνικό success story Γαλάζιας και Κυκλικής οικονομίας.

    Πώς λειτουργεί;

    Η BlueCycle φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στη σύγχρονη έρευνα γύρω από τα θαλάσσια πλαστικά απορρίματα, την γαλάζια και κυκλική οικονομία και τις νέες τεχνολογίες.

    Με κινητήριο δύναμη την αγάπη και την προστασία των ελληνικών θαλασσών και την ανάδειξη ελλήνων δημιουργών, η Blue Cycle επεμβαίνει σε όλα τα στάδια δημιουργίας. Από τη συλλογή και την επεξεργασία των διχτυών και των αλιευτικών απορριμμάτων έως την ανακύκλωσή τους και την παραγωγή χρηστικών αντικειμένων και έργων τέχνης.

    Πεντακόσιοι τόνοι για το περιβάλλον και την τέχνη

    Εφαρμόζοντας το πρωτοποριακό της πρόγραμμα, η BlueCycle έχει συλλέξει πάνω από πεντακόσιους πενήντα τόνους θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων. Συλλέγονται από τουλάχιστον σαράντα σημεία σε όλη την Ελλάδα.

    Τα θαλάσσια απορρίμματα εν συνεχεία μεταφέρονται στον Πειραιά, όπου λειτουργεί το BlueCycle Lab. Ένα zero-waste εξειδικευμένο εργαστήριο για να πραγματοποιηθεί η επεξεργασία τους με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας. Έτσι προκύπτει ανακυκλωμένη πρώτη ύλη υψηλής ποιότητας,  αναβαθμισμένα προϊόντα προστιθέμενης αξίας με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και ύστερα από πολυετείς έρευνες στον τομέα του σχεδιασμού και της παραγωγής.

    Ρομποτική

    Στις εγκαταστάσεις της BlueCycle λειτουργεί και το μοναδικό στην Ελλάδα εργαστήριο ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης μεγάλων διαστάσεων.

    Έτσι κατασκευάστηκε και η βραβευμένη σειρά επίπλων και αντικειμένων design Second Nature σε συνεργασία με το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο The New Raw (RO Plastic Prize 2020).

    Η BlueCycle συνεργάζεται με καλλιτέχνες και σχεδιαστές για την παραγωγή 100% ανακυκλώσιμων tailor made αντικειμένων.

    Πληροφορίες

    Έπιπλα και αντικείμενα χρηστικά αλλά και ντιζάιν της BlueCycle διαθέσιμα στο e-shop της BlueCycle (www.madebybluecycle.com).



    ΣΧΟΛΙΑ