• Business

    Πάνος Γερμανός-Βασίλης Κάτσος: Υπεραξίες 50% μέσα σε 2 χρόνια από τη Lamda Development

    Οι επιχειρηματίες Πάνος Γερμανός και Βασίλης Κάτσος


    Ο Πάνος Γερμανός έχει δώσει κατ’ επανάληψη δείγματα γραφής της επιχειρηματικής του οξυδέρκειας. Αλλά και της διορατικότητας που χαρακτηρίζει τις πολλαπλές πρωτοβουλίες του στις μπίζνες. Από την άλλη πλευρά, ο Βασίλης Κάτσος είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός και πετυχημένος μάνατζερ. Καθώς ο ίδιος, μαζί με την αδελφή του Νέλλη, ήταν εκείνος που δημιούργησε το «οικονομικό θαύμα» της Pharmathen.

    Πάνος Γερμανός και Βασίλης Κάτσος βρέθηκαν για πρώτη φορά «στο ίδιο γήπεδο σαν συμπαίκτες», όταν ήταν στο σχήμα της εξαγοράς της Avis Hellas. Kίνηση όμως που δεν έμελλε να καρποφορήσει, για λόγους εξωγενείς.

    Ακολούθησε μια δεύτερη, κοινή τους προσπάθεια, της οποίας οι λαμπρές αποδόσεις, είναι ευθέως ανάλογες με τα επίζηλα επιχειρηματικά τους «διαπιστευτήρια». Πρόκειται για τη μετοχική θέση τους που «έκτισαν» στη Lamda Development και σε χρονικό διάστημα μικρότερο από δύο χρόνια μετράει υπεραξίες 50%…

    Το μετοχικό «πακέτο» του 12,83% στη Lamda, που διαδραματίζει νευραλγικό ρόλο στο μεγάλο project της αξιοποίησης του Ελληνικού, αποκτήθηκε από τη Voxcove Holdings. Επενδυτικό σχήμα, στο οποίο εκφράζονται με δύο ίσα μερίδια η εταιρεία Grey Squirrel, κατά 100% θυγατρική του Olympia Group, συμφερόντων του Πάνου Γερμανού, όπως επίσης και το VNK Capital των Βασίλη και Νέλλης Κάτσου. Το οποίο και «εξοπλίστηκε» με ισχυρή ρευστότητα μετά από την παραχώρηση της πλειοψηφικής συμμετοχής της Pharmathen στο fund BC Partners.

    Η είσοδος στη Lamda Development του Έλληνα μεγιστάνα Σπύρου Λάτση έγινε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017, δηλαδή αμέσως μετά από το «ναυάγιο» της εξαγοράς της Avis. To κοινό σχήμα των Γερμανού-Κάτσου πήρε τότε 10.227.206 μετοχές της Lamda, έναντι συνολικού τιμήματος 55.226.912 ευρώ. Δηλαδή στα 5,40 ευρώ ανά μετοχή.

    Χθες, η μετοχή έκλεισε στα 8,10 ευρώ, με συνέπεια το «πακέτο» που πήραν ο Πάνος Γερμανός και ο Βασίλης Κάτσος να έχει τρέχουσα αγοραία αξία 82.840.369 ευρώ. Εκ των οποίων τα 27,6 εκατ. ευρώ είναι οι υπεραξίες που σχηματίστηκαν και αντιστοιχούν στο 50% του κόστους κτήσης.

    Το πόσο σημαντικές είναι οι υπεραξίες αυτές, πιστοποιείται από το γεγονός ότι είναι κατά 6,1 φορές μεγαλύτερες, σε σχέση με τα κέρδη που έχει αποκομίσει ο Γενικός Δείκτης από τις 21 Δεκεμβρίου του 2017 έως τώρα. Όταν και οι τιμές του έχουν ενισχυθεί 8,2%, χωρίς να ενσωματώνονται οι διανομές των μερισμάτων.

    Το χαρτοφυλάκιο των Γερμανού-Κάτσου έχει μόνο υπεραξίες καθώς η Lamda δεν έχει διανείμει μερίσματα. Μάλιστα ένα σημαντικό κομμάτι των υπεραξιών, οφείλεται στο discount με το οποίο απέκτησαν τις μετοχές από Fund της Blackstone που ήθελε να αποχωρήσει. Η έκπτωση στην παραχώρηση των μετοχών ήταν της τάξεως του 16,7% καθώς την ημέρα που μεταβιβάστηκε του «πακέτο» του 12,83% η μετοχή είχε κλείσει στα 6,48 ευρώ.

    Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Πάνο Γερμανό, η συμμετοχή του στη Lamda σηματοδότησε την έμμεση επιστροφή του στη χρηματιστηριακή αγορά, μετά από 11,5 χρόνια. Μια αγορά απ’ όπου αποχώρησε τον Μάιο του 2006, όταν και συμφώνησε να πουλήσει την (τότε) εισηγμένη εταιρία «Γερμανός» στον όμιλο του ΟΤΕ. Με τη συνολική αξία του deal να ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 651,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν το τίμημα της εκχώρησης, της προσωπικής του συμμετοχής (42%) στο δικό του εταιρικό δημιούργημα.

    Δεύτερη μετοχική δύναμη μετά τον Σπύρο Λάτση

    Ούτως ή άλλως, το επενδυτικό δίδυμο των Πάνου Γερμανού και Βασίλη Κάτσου συνιστά πια τον δεύτερο ισχυρότερο μέτοχο της Lamda Development μετά τον Σπύρο Λάτση που ελέγχει το 53,82%. Ποσοστό 11,51% είναι σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, 8,43% ελέγχεται από Έλληνες θεσμικούς, το 11,07% είναι σε Έλληνες ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο 2,34% είναι ίδιες μετοχές.

    Εξ αρχής η κοινή κίνηση των Γερμανού-Κάτσου είχε μακρύ επενδυτικό ορίζοντα, συναρτώμενο από την «επόμενη μέρα» για το Ελληνικό, όπου πλέον οι εξελίξεις έχουν επιταχυνθεί, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης. Μάλιστα η Lamda είναι στην αφετηρία για αύξηση κεφαλαίου και σύναψη ομολογιακού δανείου, κάτι που δείχνει ότι εκτός από διαχειριστής θα έχει και ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του project, στο κοινοπρακτικό σχήμα του οποίου μετέχει ο όμιλος Λάτση, οι Άραβες της Eagle Hills και οι Κινέζοι της Fosun, οι προθέσεις των οποίων δείχνουν να είναι επαμφοτερίζουσες.

    Για την αύξηση κεφαλαίου, ο Βασίλης Κάτσος έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα συμμετάσχει, προφανώς και πάλι μαζί με τον Πάνο Γερμανό.

    Η αγορά βεβαίως περιμένει και επισήμως τον «οδικό χάρτη» που θα κοινοποιηθεί από την ίδια την Lamda Development. H μετοχή της οποίας έχει κάνει 8 πτωτικές συνεδριάσεις και μόνο τρεις ανοδικές, στη διάρκεια του τρέχοντος Σεπτεμβρίου. Με τις συνολικές απώλειες σε αυτό τα βραχύβιο διάστημα να είναι 12,5%. Ωστόσο, σε ορίζοντα 12μηνου, η μετοχή έχει κέρδη 20,4%.

    Η Lamda βαρύνεται με δάνεια 447,6 εκατ. ευρώ, το μέσο επιτοκιακό κόστος των οποίων είναι στο 4,31%, ενώ τα διαθέσιμα σε μετρητά που έχει ταμείο της είναι 67,9 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ