• Bons Vivants

    Αλέξανδρος Βαρβέρης: Ριζική μεταμόρφωση του 21 στην Κηφισιά

    Αλέξανδρος Βαρβέρης: Ριζική μεταμόρφωση του 21 στην Κηφισιά


    Ο Αλέξανδρος Βαρβέρης οδηγεί στη νέα εποχή το κυρίαρχο εστιατόριο The Twenty One στην Κηφισιά. Αλλά δεν οδηγεί μόνος του τη ναυαρχίδα. Ο αδελφός του Φίλιππος Βαρβέρης καθώς και οι Μαριάννα και Γρηγόρης Ψάλτης μοιράζονται την ευθύνη για τη ριζική ανανέωσή του. Μόλις ολοκληρώθηκε και Tout Athènes το σχολιάζουν. Ένα όραμα καθοδηγούσε εξαρχής αυτή τη σπάνια τετράδα ομοϊδεατών συνοδοιπόρων. Να δημιουργήσουν στην Ελλάδα στον τομέα της γεύσης την κοιτίδα της υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

    Οι πρώτοι υπήρξαν πρωτοπόροι φέρνοντας στην Ελλάδα το πάνθεον του ντιζάιν (με τις εταιρείες Interni και Moda Bagno, εστιαστόρια Interni και το ξενοδοχείο The Wild Hotel στη Μύκονο). Το ζεύγος Ψάλτη κινήθηκε σε άλλες επιχειρήσεις αλλά πάντα με κριτήρια φινέτσας και αρχοντιάς με την ευρύτερη έννοια. Ό,τι έμαθαν στη ζωή τους από μικροί σε αυτούς τους τομείς, αποφάσισαν να το μεταλαμπαδεύσουν στον τομέα της γεύσης.

    Η ακαταμάχητη τετράδα

    Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα εστιατόρια που θεωρούνται τα κλασικά της Αθήνας. Ανάμεσά τους, υπόρρητα πλέον συγκαταλέγεται και το The Twenty One -ελληνιστί το είκοσι ένα (21). Από το 2013 που η τετράδα Βαρβέρης και Ψάλτης ανέλαβε το εστιατόριο από τον Δάκη Ιωάννου. Ο σπουδαίος κατασκευαστής και συλλέκτης είχε δημιουργήσει το συνδεόμενο με το εστιατόριο, ομώνυμο ξενοδοχείο The Twenty One ως μέρος τότε της αλυσίδας Yes! Hotels. 

    Τον Αλέξανδρο Βαρβέρη με τη Μαριάννα και τον Γρηγόρη Ψάλτη συνδέει φιλία που ξεκινάει από το σχολείο. Ο Φίλιππος Βαρβέρης βρίσκεται πάντα στις οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά πιο χαμηλόφωνα. Αυτός ο μοναδικός φιλικός δεσμός των τεσσάρων ισχυροποιήθηκε με την επαγγελματική συνεργασία τους. Από το 2013 η τετράδα κινείται με κεκτημένη ταχύτητα. Το 2023, ανακοινώθηκε το πρώτο μεγάλο της πέταγμα: Ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διαχείρηση και του ξενοδοχείου The Twenty One. Πρόκειται για τη φυσική εξέλιξη της επιτυχίας του The Wild Hotel στη Μύκονο.

    Τι σημαίνει αρχοντιά;

    Όμως τα βήματα πραγματοποιούνται με σύνεση και σταδιακά. Όταν ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του ξενοδοχείου, οι τέσσερις φίλοι καταπιάστηκαν με την εκ βαθέων ανακαίνιση του εστιατορίου. Λειτουργεί όχι μόνο ως «βιτρίνα» του ξενοδοχείου αλλά (μετά την ανακαίνιση) και ως καρδιά του. Η είσοδος του εστιατορίου συνδέεται φανερά με τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου που αποτελεί προέκταση του κεντρικού μπαρ.

    Αυτό τo ανεπαίσθητο σβήσιμο των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στους δύο χώρους εγκαθιδρύει μια εντύπωση άνεσης, άπλας και απλότητας. Έτσι παρά την μεγαλοπρέπεια, δεν υπάρχει αυτή η αποθητική συχνά ατμόσφαιρα επιτηδευμένης επισημότητας. Παρά την κορυφαία πολυτέλεια των υλικών και τη μοναδική έμπνευση στη διακόσμηση (στον συνδυασμό αντικειμένων και επίπλων) υπάρχει αίσθηση οικειότητας, μια όαση χαλαρότητας. Απροσποίητο κάλλος σε ανέσεις ανάλογες των AD σπιτιών.

    Όταν η πολυτέλεια δεν προκαλεί αμηχανία: Αυτό σημαίνει αρχοντιά.

    Με τον ίδιο τρόπο υπάρχει και ζωντανή, ρέουσα επικοινωνία με τον εξωτερικό χώρο.

    Το θερμοκήπιο με την πισίνα

    Η είσοδος και το ξενοδοχείο, η βασική αίθουσα του εστιατορίου βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τον εξαίσιο κήπο και την πλούσια, κηφισιώτικη φυλλωσιά. Ο ημιυπαίθριος χώρος του εστιατορίου παραπέμπει στην ιδεά των σύγχρονων θερμοκηπίων. Παραδίπλα στον κήπο «φύτρωσε» φέτος και η νέα πισίνα που θα λειτουργήσει ως επιπλέον ατού της εξοχικής αυτής αρμονίας.

    Ειρήσθω εν παρόδω, τη διακόσμηση επιμελήθηκε ο Στάμος Χονδροδήμος (IDLaboratorium) αλλά εξυπακούεται με τις ρωμαλέες πλάτες του Interni ήτοι Αλέξανδρου και Φίλιππου Βαρβέρη. Ακολουθεί τη γραμμή της σύγχρονης πολυτέλειας με διακριτικές αναφορές σε ποικιλία στιλ -ευρωπαϊκές και εξωτικές επιρροές. Τα έπιπλα και ο εξοπλισμός προέρχονται κατά κύριο λόγο από την εταιρεία Moda Bagno-Interni της οικογένειας Βαρβέρη και το φωτισμό ανέλαβε η Αλεξάνδρα Μπογδάνου.

    Η ίδια η Κηφισιά με τις εξοχικές, κομψές βίλες της από τα χρόνια της μπελ επόκ αποτελεί σημείο αναφοράς. Έδωσε τον τόνο στην αναδιαμόρφωση του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού χώρου, με διακριτά αρ νουβό στοιχεία. Ιδιαίτερα μάρμαρα και ψηφίδες, φίνες ταπετσαρίες, βελούδινα υφάσματα, σοφιστικέ χρωματικοί τόνοι αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης (όπως πάντα υπάρχει πινακοθήκη στο χώρο) ενισχύουν την διάχυτη όσο και σπάνια καλαισθησία του 21.

    Κρέας ψάρι

    Η κουζίνα του The Twenty One βασίζεται στις εξαιρετικές πρώτες ύλες, με ρίζες από τη Γαλλία και επιρροές από τη Μεσόγειο και την Ασία. Ο σεφ Νίκος Δήμητρας βασίζει τη φιλοσοφία του στη νόστιμη γεύση, που ενθουσιάζει με την πρωτοτυπία της τις πιο απαιτητικές και εκπαιδευμένες παλέτες. Και αυτό επειδή συνδυάζεται με την σωστή τεχνική και την ποιότητα της πρώτης ύλης. Παραδίδει μια σειρά από κλασικά και μοντέρνα πιάτα, ενώ το σούσι αποδεικνύεται φέτος άσος στο μανίκι του.

    Οι prime κοπές από εκλεκτά κρέατα, τα φρέσκα ψάρια και όλα τα προϊόντα από επιλεγμένους προμηθευτές και μικρούς παραγωγούς προκύπτουν από ενδελεχή έρευνα για το καλύτερο και ταυτόχρονα πιο ιδιαίτερο προϊόν.

    Το The Twenty One διαθέτει μια εντυπωσιακή wine list με επιλεγμένες ετικέτες από όλο τον κόσμο, τα καλύτερα οινοπνευματώδη ποτά, ενώ για τα περίφημα κοκτέιλ  χρησιμοποιούνται συστατικά που ετοιμάζονται in house από φρέσκες πρώτες ύλες. Αυτή η μπάρα τώρα μοιάζει ακόμη πιο σέξι…

    Στο The Twenty One συγκεντρώνεται ο ωραιότερος κόσμος. Μπορεί να συναντήσει κανείς επιφανείς προσωπικότητες με κύρος και παραδίπλα νεανικές παρέες (ρωμαλέους και δεσποσύνες) -και όλοι να μοιάζουν αρμονικά δεμένοι σε αυτό το περιβάλλον της ήσυχης ομορφιάς. Απολαμβάνουν το αυθόρμητο κέφι της αίθουσας.

    The Twenty One Hotel: Με λίγα λόγια

    Ανάμεσα σε αειθαλή δέντρα και πλούσια βλάστηση, το The Twenty One Hotel αλλάζει εξ’ολοκλήρου εικόνα.

    Φυσική εξέλιξη της επιτυχίας του The Wild Hotel στη Μύκονο, το The Twenty One Hotel πέρασε στους Αλέξανδρο και  Φίλιππο Βαρβέρη (Interni, Moda Bagno) και εξίσου στα χέρια του Γρηγόρη και της Μαριάννα Ψάλτη, δηλαδή της ιδρυτικής ομάδας φίλων πίσω από το The Twenty One Restaurant & Bar.

    Εκλεκτικό ντιζάιν χαρακτηρίζει τα 21 δωμάτια. Η πολυτέλεια απορρέει από τα υλικά ενώ η σύνδεση με την τέχνη και η πολυπολιτισμική αίγλη χαρακτηρίζουν την γαλήνια ατμόσφαιρα. Η κομψότητα σε όλα τα επίπεδα κυριαρχεί τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

    Η ευεργετική συμβολή της πρωταγωνίστριας φύσης, σε συνδυασμό με τις εμπειρίες που προσφέρουν τα βόρεια προάστια, αλλά και η συνολική φιλοσοφία του ξενοδοχείου συνθέτουν το 21 ως προορισμό απόδρασης και σημείο συνάντησης για το απαιτητικό κοινό είτε ταξιδεύει για μπίζνες είτε για αναψυχή.

    Με μια διαφορετική προσέγγιση στη διακόσμηση, τα 21 δωμάτια διαθέτουν παράθυρα ή μικρές βεράντες που βλέπουν στο πράσινο, δίνοντας στη φύση το ρόλο που της αξίζει. Στους χώρους δένει αριστοτεχνικά το σύγχρονο ντιζάιν με τις επιλεγμένες αντίκες και τα βίντατζ αντικείμενα. Εκφράζουν σε μικρογραφία το αλάθητο αισθητικό ύφος του Αλέξανδρου και του Φίλιππου Βαρβέρη με τις πλάτες του Interni και της Moda Bagno.

    Κοσμοπόλιταν

    Σημείο εκκίνησης για τη διακόσμηση αποτέλεσε το τρισδιάστατο πλακάκι Punto, δημιουργία των Ronan και Erwan Bouroullec (Ρόναν και Έργουαν Μπουρουγιέκ) για τον οίκο Mutina. Δίνει τον χρωματικό τόνο πρωταγωνιστώντας στους τοίχους. Οι λεπτομέρειες από σκούρο ξύλο και μπρούτζο παραπέμπουν στο πολυτελές παρελθόν των αρχοντικών της Κηφισιάς που αναβιώνεται με διακριτικό, σύγχρονο πνεύμα.

    Η ποικίλη των στιλ όμως βρίσκεται σε ισορροπία. Προεκτείνεται και στα μπάνια. Ντύνονται με μάρμαρο και terrazzo και εμπλουτίζονται με έπιπλα σε έντονο χρώμα – κίτρινο, μπλε, πράσινο. Ουσιαστικά, το ύφος αποπνέει την αστική αισθητική της περιοχής, χωρίς όμως νοσταλγία, αλλά μέσα από τον δημιουργικό διάλογο που εστιάζει στο παρόν.

    Όσο για την ατμόσφαιρα; Αρκετά έχουν ειπωθεί για να έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι ο κοσμοπολίτικος αέρας της. Είναι το μάτι των τεσσάρων οραματιστών του 21.

    Πληροφορίες

    The Twenty One
    Μυκόνου 5 και Κολοκοτρώνη, Κηφισιά, 14562, τηλ. 210 6233521

    [email protected]
    www.thetwentyonehotel.com

    @thetwentyonehotel



    ΣΧΟΛΙΑ