• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    To Άμστερνταμ βάζει φρένο στις ενοικιάσεις ακινήτων

    • Bloomberg


    Το Άμστερνταμ είναι μία ακόμα ευρωπαϊκή πόλη που επιχειρεί να παρέμβει στην αγορά ενοικιαζόμενων ακινήτων, προσπαθώντας να αποτρέψει το… κύμα ιδιοκτητών που θέλουν να εκμεταλλευθούν τις αυξανόμενες τιμές των ακινήτων.

    Ολλανδοί αξιωματούχοι πρότειναν την πλήρη απαγόρευση της ενοικίασης νεόδμητων κατοικιών την Πέμπτη, για να απελευθερωθεί προσφορά για περισσότερους από 850.000 κατοίκους της πόλης. Είναι ένα από τα πολλά βήματα που έχουν γίνει με στόχο να περιοριστεί η ζήτηση μετά την άνοδο των ενοικίων κατά σχεδόν 40% μέσα σε 12 χρόνια και αφού οι τιμές για την αγορά ακινήτου στην ολλανδική πρωτεύουσα αυξήθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ.

    Η πρόταση για το Άμστερνταμ υπογραμμίζει την πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, καθώς οι υπέρμετρα υψηλές τιμές των ακινήτων απομακρύνουν ακόμη και τους πολίτες της μεσαίας τάξης από την αγορά κατοικίας.

    Μόλις αυτό το μήνα, η ισπανική σοσιαλιστική κυβέρνηση με έκτακτο διάταγμα αποφάσισε τον περιορισμό των αυξήσεων στα ενοίκια.

    Το Άμστερνταμ «αναζητά έναν τρόπο να διαμορφώσει μια καλύτερη κατάσταση στην αγορά», δήλωσε ο Jaap van der Bijl, διευθύνων σύμβουλος της Altera Vastgoed, που επενδύει πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα. Ωστόσο, «δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα ελέγξουν και θα υποστηρίξουν την απαγόρευση», διότι θα είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των ιδιοκτητών και όσων θέλουν να ζήσουν στα ακίνητα, είπε.

    Η αγορά ακινήτων της πόλης βρίσκεται ήδη υπό πίεση. Οι τιμές των κατοικιών στο Άμστερνταμ σημείωσαν άνοδο 8% σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα επίπεδα-ρεκόρ των 448.000 ευρώ στα τέλη του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης μεσιτών NVM τον Ιανουάριο. Τα ενοίκια του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 40% μεταξύ του 2005 και του 2017, φθάνοντας κατά μέσο όρο τα 1.160 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

    Και η προοπτική θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ζοφερή για τους ντόπιους, καθώς η πόλη ετοιμάζεται για μια εισροή νέων κατοίκων που θα μετεγκατασταθούν ως αποτέλεσμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι πολιτικοί σε ολόκληρη την Ευρώπη υποχωρούν στη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τις αυξανόμενες τιμές των ακινήτων. Με τον λαϊκισμό να αυξάνεται σε ένα μεγάλο μέρος της ηπείρου, είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις μπορούν να δείξουν ότι βρίσκονται στο πλευρό των απλών ανθρώπων, σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση συμβάλλει στη στασιμότητα της αύξησης των μισθών και καθώς οι οικονομίες επιβραδύνουν.

    Οι κάτοικοι έχουν ζητήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ενισχύσουν την εποπτεία των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και να αυξήσουν τη νομοθεσία γύρω από την Airbnb και αντίστοιχες υπηρεσίες. Ακτιβιστές στο Δουβλίνο απαίτησαν τον τερματισμό της υπηρεσίας της Airbnb στην πόλη πέρυσι. Και στο Βερολίνο, οποιοσδήποτε ενοικιάζει περισσότερο από το ήμισυ του διαμερίσματός του πρέπει να πάρει άδεια.

    Η τοπική κυβέρνηση του Άμστερνταμ σχεδιάζει να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την απαγόρευση ενοικιάσεων στο τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με δήλωση του δήμου. Η απαγόρευση αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται στους όρους των συμβάσεων μίσθωσης, πράγμα που σημαίνει ότι θα ισχύει για τους επόμενους αγοραστές, σύμφωνα με τη δήλωση. Η προτεινόμενη απαγόρευση έρχεται μετά από τα σχέδια για ανώτατο όριο ενοικίου και, από τον Ιανουάριο, το Αμστερνταμ έχει περιορίσει τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στις 30 βραδιές ετησίως.

    Η προτεινόμενη απαγόρευση ενοικίασης είναι «πολύ επιπόλαια», δήλωσε ο Laurens van de Noort, γενικός διευθυντής της εταιρείας Vastgoed Belang, μιας ολλανδικής ένωσης λιανικών επενδυτών στην αγορά ακινήτων.

    Η πόλη έχει πολύ χαμηλό μερίδιο ιδιόκτητων κατοικιών σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ολλανδία και αυτή η πρόταση το μόνο που θα κάνει θα είναι να επιδεινώσει τις ανισότητες, είπε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η πτώση της αγοράς LNG φαίνεται να οδεύει προς το τέλος της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο, με triple witching η σημερινή συνεδρίαση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Μαίνεται η κόντρα Ε.Ε. – Google: «Μαγειρεύεται» νέο πρόστιμο κατά της πλατφόρμας



    ΣΧΟΛΙΑ