• Business

    Μαίνεται η κόντρα Ε.Ε. – Google: «Μαγειρεύεται» νέο πρόστιμο κατά της πλατφόρμας

    google


    Νέο πρόστιμο πρόκειται να λάβει η πλατφόρμα της Google από τις Βρυξέλλες μέσα στο επόμενο διάστημα, γεγονός που πρόκειται να αναπυροδοτήσει την αναμέτρηση μεταξύ της ΕΕ και του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος ανταγωνισμού της Ε.Ε, θα ανακοινώσει το πρόστιμο την επόμενη εβδομάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησαν οι Financial Times, η Google έχει ήδη πληρώσει 7 δις ευρώ σε πρόστιμα στην Ε.Ε μέχρι σήμερα, για δύο άλλες υποθέσεις. Η εταιρεία διαδικτυακής αναζήτησης έλαβε πρόστιμο 4,3 δις ευρώ την περσινή χρονιά για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, λόγω του Android λειτουργικού συστήματος της σε smartphones, ενώ πήρε άλλο πρόστιμο ύψους 2,4 δις το προηγούμενο καλοκαίρι, καθώς θεωρήθηκε ότι ευνοούσε τις δικές της υπηρεσίες έναντι των ανταγωνιστών της. Η Google έχει ασκήσει έφεση και στις δύο ευρωπαϊκές αποφάσεις, στο Λουξεμβούργο.

    Η τελευταία έρευνα επικεντρώνεται στην επιχείρηση της Google, AdSense, που τοποθετεί τη μπάρα αναζήτησης σε ιστότοπους τρίτων, όπως σε ειδησεογραφικές σελίδες. Η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει πρόστιμο έως και 13 δις δολάρια, το οποίο ισούται με το 10% του τελευταίου παγκόσμιου τζίρου της μητρικής της Google, Alphabet. Ωστόσο, το πρόστιμο αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό.

    Όπως σημειώνεται, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε ανησυχούν ότι η Google «μείωσε τεχνητά τις επιλογές και την καινοτομία στην αγορά», περιορίζοντας συμβατικά τον τρόπο με τον οποίο οι ιστότοποι τρίτων εμφανίζουν διαφημίσεις αναζήτησης από ανταγωνιστές.

    Η έρευνα της Ε.Ε επικεντρώνεται στις απαιτήσεις της Google, που εισήχθησαν το 2006, σύμφωνα με τις οποίες απαιτούσε από πολλούς δημοφιλείς ιστοτόπους τρίτων να χρησιμοποιούν αποκλειστικά την υπηρεσία διαφημίσεών της, εάν επιθυμούσαν να συμπεριλάβουν στο δικτυακό τους τόπο το πλαίσιο αναζήτησης της Google.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατά του ευρωπαϊκού προστίμου των 4,34 δισ. ευρώ προσέφυγε η Google

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απάντηση της Google στο πρόστιμο-μαμούθ: Θα ασκήσουμε έφεση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Google: Αντιμέτωπη με νέο μαζικό πρόστιμο από την ΕΕ που θα μπορούσε να «διαλύσει» την εταιρία



    ΣΧΟΛΙΑ