• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η πτώση της αγοράς LNG φαίνεται να οδεύει προς το τέλος της

    • Bloomberg


    Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) πιθανόν να φτάσουν σύντομα στο κατώτατο σημείο τους, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 30% φέτος. Όμως, οι παραγωγοί του ταχύτερα αναπτυσσόμενου ορυκτού καυσίμου στον κόσμο ίσως  χρειαστεί πρώτα να «καταπιούν» μια περαιτέρω μείωση 10% τους επόμενους δύο μήνες, πριν ανακάμψουν και πάλι οι τιμές από τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία έχουν περιέλθει από τον Ιούλιο του 2017. Η είδηση αυτή, μάλιστα, μπορεί να αποτελεί μια καλή είδηση για το περιβάλλον, αφού οι «ευαίσθητοι» στις τιμές καταναλωτές στην Ινδία και το Μπαγκλαντές εγκαταλείπουν το πετρέλαιο και τον άνθρακα και στρέφονται στο καθαρότερο φυσικό αέριο.

    Η Ασία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής LNG, το χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια, αλλά ένας ήπιος χειμώνας, η αφθονία νέων προμηθευτών και η μεγαλύτερη ετοιμότητα των Κινέζων καταναλωτών οδήγησαν σε πτώση των τιμών, κόντρα στην τάση, τους τελευταίους μήνες. Οι έμποροι αναζητούν τώρα σημάδια ότι η ζήτηση για δροσιά το καλοκαίρι και οι αγορές από χώρες με ευαισθησία στις τιμές θα πυροδοτήσουν ανοδικό ράλι.

    «Οι τιμές του LNG μπορεί να παρουσιάσουν περαιτέρω πτωτικές τάσεις στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά θα βρουν λογικά στήριξη από τη ζήτηση στην Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ταϊλάνδη προς το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο Nick Boyes, ανώτερος αναλυτής φυσικού αερίου και LNG στην ελβετική Axpo Group.

    Η τιμή του LNG για παράδοση τον Απρίλιο στη βόρεια Ασία υποχώρησε κατά 13 σεντς στα 5,52 δολάρια ανά εκατομμύριο btu την Τετάρτη, στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2017, σύμφωνα με την S & P Global Platts. Οι τιμές εξακολουθούν να υποχωρούν λόγω του ότι εισέρχονται στην αγορά περισσότερα spot φορτία και οι αγοραστές στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα – οι μεγαλύτεροι καταναλωτές – καθυστερούν τις αγορές.

    Η Ινδία, η οποία θεωρείται ότι μιμείται την Κίνα στην άνευ προηγουμένου χρήση LNG για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μπορεί να κάψει περισσότερο φυσικό αέριο και λιγότερο άνθρακα, αν οι τιμές του LNG πέσουν στα 5 δολάρια ανά εκατομμύριο btu, σύμφωνα με την Energy Aspects Ltd. Στα 6 δολάρια, θα υπάρξει μικρή αύξηση της ζήτησης από τον ενεργειακό κλάδο της Ινδίας, δεδομένης της επικρατούσας τιμής του άνθρακα, ανέφεραν οι σύμβουλοι της αγοράς σε σημείωμά τους.

    Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η πτώση των τιμών ενισχύει τη ζήτηση. Η ινδική Torrent Power αγόρασε ένα φορτίο LNG για τις 26 Μαΐου έναντι περίπου 6 δολαρίων ανά εκατομμύριο btu, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς και της παράδοσης, ενώ η Reliance Industries Ltd. αναζητά 12 φορτία μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Η Emirates National Oil Co. αναζητά τέσσερα φορτία για παράδοση στην Ινδία μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, σύμφωνα με εμπόρους.

    «Η Ινδία είναι ευαίσθητη στις τιμές και οι διαγωνισμοί που γίνονται τώρα είναι ένα καλό σημάδι ότι μπορεί να πλησιάζουμε στο κατώτατο σημείο», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Eric Bensaude, διευθυντής της μονάδας μάρκετινγκ της Cheniere Energy Inc. στο Λονδίνο. «Θα ήθελα να το πιστέψω αυτό».

    Η τιμή των φορτίων για τα τέλη Ιουνίου ήταν υψηλότερη από εκείνη των αρχών Μαΐου σε πρόσφατο διαγωνισμό άμεσης προμήθειας στο γειτονικό Πακιστάν, μια ακόμα ένδειξη ότι πλησιάζει το τέλος της ύφεσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μαίνεται η κόντρα Ε.Ε. – Google: «Μαγειρεύεται» νέο πρόστιμο κατά της πλατφόρμας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Αποκαλυπτικό: Όλο το παρασκήνιο της μεταγραφής της Ελένης Βρεττού στην Τράπεζα Πειραιώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές, με το Brexit και τις εμπορικές συνομιλίες στο προσκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ