ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε η ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, παρά το αυξημένο χρηματοδοτικό κόστος και το αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι επενδύσεις ανήλθαν συνολικά σε 1,27 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Η Cushman & Wakefield Proprius επισημαίνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον, με τους επενδυτές να στρέφονται κυρίως σε ακίνητα υψηλής ποιότητας, σε περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν σταθερές αποδόσεις και σε επενδύσεις με αξιόπιστους μισθωτές.
Στην κορυφή το λιανεμπόριο με 700 εκατ. ευρώ
Ο κλάδος του λιανεμπορίου βρέθηκε στην πρώτη θέση της επενδυτικής δραστηριότητας, απορροφώντας περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το μισό των συνολικών επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων κατά το εξάμηνο.
Η μεγαλύτερη συμφωνία της περιόδου ήταν η απόκτηση από την Εθνική Τράπεζα χαρτοφυλακίου 100 ακινήτων που ανήκε στην Prodea Investments. Η συναλλαγή είχε συνολική αξία 510,7 εκατ. ευρώ.
Κοντά στα 300 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις στα ξενοδοχεία
Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η δραστηριότητα στον τομέα της φιλοξενίας, με τις επενδύσεις σε ξενοδοχειακά ακίνητα να προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη επίδοση αποτυπώνει το διατηρούμενο ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό, με κεφάλαια τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από επενδυτές του εξωτερικού να αναζητούν ευκαιρίες στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Στα 140 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις σε γραφεία
Ο τομέας των επαγγελματικών χώρων γραφείων συγκέντρωσε επενδύσεις ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ.
Στην αγορά δραστηριοποιήθηκαν κυρίως ιδιώτες επενδυτές, family offices, αλλά και επιχειρήσεις που επιλέγουν να αποκτήσουν ακίνητα για να στεγάσουν τις δικές τους δραστηριότητες.
Μία από τις αξιοσημείωτες συμφωνίες ήταν η εξαγορά τριών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας από την Trastor ΑΕΕΑΠ, συνολικής αξίας 38,6 εκατ. ευρώ.
Στα 90 εκατ. ευρώ τα logistics
Πιο περιορισμένη εμφανίζεται η δραστηριότητα στην αγορά των βιομηχανικών ακινήτων και των logistics, όπου οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε περίπου 90 εκατ. ευρώ.
Βασικό εμπόδιο αποτελεί η περιορισμένη διαθεσιμότητα σύγχρονων και ποιοτικών ακινήτων. Την ίδια στιγμή, όμως, η ζήτηση για οργανωμένους αποθηκευτικούς χώρους ενισχύεται, καθώς η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και των υπηρεσιών logistics δημιουργεί νέες ανάγκες για σύγχρονες υποδομές.
Στροφή σε βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά ακίνητα
Η επικεφαλής της Cushman & Wakefield Proprius στην Ελλάδα, Νίκη Σύμπουρα, σημειώνει ότι η αγορά περνά σταδιακά σε ένα νέο στάδιο ανάπτυξης, με τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που αναζητούν επενδυτές και χρήστες να αλλάζουν.
Όπως επισημαίνει, ολοένα μεγαλύτερη σημασία αποκτούν τα σύγχρονα, βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, καθώς οι απαιτήσεις τόσο των επιχειρήσεων που τα χρησιμοποιούν όσο και των επενδυτών γίνονται αυστηρότερες.
Κατά την ίδια, η δημιουργία νέων ποιοτικών επενδυτικών ακινήτων, σε συνδυασμό με την προώθηση μεγάλων αναπτύξεων, αναμένεται να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς επαγγελματικών ακινήτων τα επόμενα χρόνια.
Διαβάστε επίσης
Alpha Bank: Job Shadowing με σπουδαστές του εργαστηρίου ειδικής αγωγής «Μαργαρίτα» – Τέταρτη χρονιά
ΣΥΡΙΖΑ: Έμεινε με 10 βουλευτές – Ανεξαρτητοποιήθηκαν και επισήμως Κασιμάτη και Γεροβασίλη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.