• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Συνεχίζεται το θρίλερ με την Archegos Capital: Προβληματισμός για τις “κρυφές” συμμετοχές της επενδυτικής που αναστάτωσε τη Wall Street

    • Bloomberg
    Μπιλ Χουάνγκ (Bill Hwang)

    Μπιλ Χουάνγκ (Bill Hwang)


    Η αναγκαστική ρευστοποίηση συμμετοχών άνω των 20 δισ. δολαρίων που συνδέονταν με την επενδυτική του πρώην trader της Tiger Management, Μπιλ Χουάνγκ (Bill Hwang), Archegos Capital Management, παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των “κρυφών” μεριδίων που κατείχε σε εταιρείες μέσω άλλων επενδυτικών εργαλείων.

    Μεγάλο μέρος της μόχλευσης που χρησιμοποίησε η Archegos Capital Management παρέχονταν από τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Nomura Holdings και Credit Suisse Group, μέσω swaps ή των λεγόμενων συμβάσεων επί διαφοράς (contracts-for-difference), αναφέρουν πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι η Archegos μπορεί να μην είχε άμεσα στην κατοχή της τις περισσότερες από αυτές τις συμμετοχές -εάν βέβαια υπάρχουν.

    Ενώ οι επενδυτές που έχουν μερίδιο άνω του 5% σε μια εισηγμένη στις ΗΠΑ εταιρεία, συνήθως πρέπει να γνωστοποιούν τη θέση τους και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που κατέχουν, δεν ισχύει το ίδιο για τα ποσοστά που κατέχουν μέσω αυτού του τύπου τα παράγωγα προϊόντα, τα οποία προφανώς χρησιμοποιούσε η Archegos. Τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία δημιουργούνται εκτός των χρηματιστηρίων,  επιτρέπουν σε διαχειριστές όπως ο Χουάνγκ να συγκεντρώσουν μερίδια σε εισηγμένες εταιρείες χωρίς να χρειάζεται να δηλώσουν τις συμμετοχές τους.

    Το περιστατικό με την Archegos έγινε γνωστό διεθνώς, αφού τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley ανάγκασαν την επενδυτική να πουλήσει συμμετοχές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το selloff προκάλεσε αναταράξεις σε πολλές μετοχές, από την Baidu έως την ViacomCBS και ώθησαν την Nomura και την Credit Suisse να αποκαλύψουν ότι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυνητικές ζημιές από το περιστατικό.

    Ένας λόγος για τη διεύρυνση των επιπτώσεων είναι τα δανειακά κεφάλαια που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να αυξήσουν τα στοιχήματά τους: τα margin calls (μηχανισμός κάλυψης διαφορών αποτίμησης) ενεργοποιούνται όταν η αγορά κινείται αντίθετα από μία μεγάλη θέση μόχλευσης, αναγκάζοντας το hedge fund να καταθέσει περισσότερα μετρητά ή τίτλους στην χρηματιστηριακή του προκειμένου να καλύψει τυχόν απώλειες . Η Archegos ήταν πιθανότατα υποχρεωμένη να καταθέσει μόνο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής αξίας των συναλλαγών.

    Η αλυσίδα των γεγονότων που πυροδότησε αυτή η εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη υπενθύμιση του ρόλου που διαδραματίζουν τα hedge funds στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές. Το short squeeze των hedge fund κατά τη διάρκεια της αγοραστικής φρενίτιδας που πυροδότησε η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Reddit για τη μετοχή της GameStop πριν από λίγο καιρό, προκάλεσε ζημιές ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Melvin Capital του trader Gabe Plotkin και αντιδράσεις από τις ρυθμιστικές αρχές και πολιτικούς των ΗΠΑ.

    Η ιδέα ότι μια εταιρεία μπορεί αθόρυβα να συγκεντρώσει μεγάλες θέσεις μέσω της χρήσης παραγώγων θα μπορούσε να πυροδοτήσει άλλο ένα κύμα κριτικής εναντίον του χαλαρού ρυθμιστικού πλαισίου για τις εταιρείες, που τους αφήνει τα περιθώρια να αποσταθεροποιούν τις αγορές.

    Ενώ τα margin calls της Παρασκευής προκάλεσαν απώλειες έως και 40% σε ορισμένες μετοχές, δεν υπήρχε κανένα σημάδι “μετάδοσης” του προβλήματος στις αγορές, τη Δευτέρα. Σε αντίθεση με αυτό που συνέβη τώρα, το 2008,  ο τότε πλουσιότερος άνθρωπος της Ιρλανδίας χρησιμοποίησε τα παράγωγα για να χτίσει μια τόσο μεγάλη θέση στην Anglo Irish Bank που τελικά συνέβαλε στη οικονομική διάσωση της χώρας.

    Το 2015, η FXCM Inc. που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, χρειάστηκε διάσωση εξαιτίας των απωλειών της θυγατρικής της στο Ηνωμένο Βασίλειο που οφείλονταν στην απροσδόκητη αποσταθεροποίηση του ελβετικού φράγκου.

    Εκτός από την εμπιστευτικότητα που τα διέπει, τα swaps επί μετοχών και τα CFDs (contracts-for-difference) έγιναν ακόμη πιο δημοφιλή μεταξύ των hedge funds, επειδή απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου σε δικαιοδοσίες υψηλού φόρου, όπως οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, και επειδή μπορούν να αποφέρουν μεγάλο κέρδος χωρίς να χρειάζεται να διαθέσουν τόσα κεφάλαια όσα χρειάζεται για τις συναλλαγές με πραγματικούς τίτλους, εν μέρει συνέπεια του κανονισμού που επιβλήθηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    Οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να περιορίζουν τα CFD τα τελευταία χρόνια επειδή ανησυχούν ότι τα παράγωγα είναι πολύ περίπλοκα και πολύ επικίνδυνα για τους επενδυτές λιανικής.

    Πολλές πληροφορίες για τις συναλλαγές του Χουάνγκ παραμένουν ασαφείς, αλλά οι συμμετέχοντες στην αγορά εκτιμούν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του είχαν αυξηθεί από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια και οι συνολικές θέσεις του μπορεί να έχουν ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Χουάνγκ δεν σχολίασε το θέμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Θρίλερ στη Wall Street: Άλλαξαν χέρια μέσω πακέτων μετοχές αξίας άνω των $10,5 δισ. – Φήμες ότι ξεπουλά Hedge Fund ή Family Office

    Ποιος ήταν o «τίγρης» πίσω από τα πακέτα «μυστήριο» των $23,5 δισ. που αναστάτωσαν τη Wall Street

    Nomura: Εκτιμήσεις για ζημιές 2 δισ. δολαρίων που συνδέονται με το selloff της Archegos Capital-Ακυρώνει πωλήσεις ομολόγων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ