• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ποιος ήταν o «τίγρης» πίσω από τα πακέτα «μυστήριο» των $23,5 δισ. που αναστάτωσαν τη Wall Street

    • Bloomberg

    Ο trader Μπιλ Χουάνγκ


    Το family office του πρώην trader της Tiger Management, Μπιλ Χουάνγκ (Bill Hwang), ήταν πίσω από τις πρωτοφανείς ρευστοποιήσεις μετοχών που καταγράφηκαν στη Wall Street την Παρασκευή, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν άμεση γνώση των συναλλαγών.

    Η Archegos Capital Management υποχρεώθηκε από τις τράπεζες να πουλήσει μετοχές αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ορισμένες θέσεις εξελίσσονταν σε βάρος του, αναφέρουν οι πληροφορίες του Bloomberg. Σημειώνεται ότι στις εμπλεκόμενες εταιρείες περιλαμβάνονταν από κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί μέχρι αμερικανικοί όμιλοι μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Από την Morgan Stanley πέρασαν συναλλαγές ύψους περίπου 13 δισ. δολαρίων, οι οποίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, μετοχές της Farfetch, της Discovery, της Baidu και της GSX Techedu, ενώ η Goldman Sachs Group πούλησε μετοχές αξίας 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων των Baidu, Tencent Music Entertainment Group και Vipshop Holdings πριν ανοίξει η αγορά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με email προς τους πελάτες της που είδε το Bloomberg News.

    Σύμφωνα με το ίδιο email, ακολούθησε η πώληση μετοχών 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων τίτλων των ViacomCBS και iQiyi.

    Ιστορικές απώλειες για τις ViacomCBS και Discovery

    Οι ViacomCBS και Discovery σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία τους την Παρασκευή, μετά τις ρευστοποιήσεις, αλλά και υποβαθμίσεις από αναλυτές. Η ViacomCBS έκλεισε 27% χαμηλότερα στα 48,23 δολάρια, από 100,34 δολάρια που είχε φτάσει στις 22 Μαρτίου. Η μετοχή της Discovery υποχώρησε επίσης κατά 27%, στα 41,90 δολάρια, από 77,27 δολάρια στις 19 Μαρτίου.

    Στο μεταξύ, σύσσωμη η Wall Street προσπαθούσε να μαντέψει την ταυτότητα του μυστηριώδους πωλητή ή των μυστηριωδών πωλητών που βρίσκονταν πίσω από τις συναλλαγές. Οι ρευστοποιήσεις πυροδότησαν διακυμάνσεις σε όλες τις μετοχές που εμπλέκονταν στις μεγάλες αυτές συναλλαγές, προκαλώντας αναστάτωση στη χρηματιστηριακή κοινότητα και βάζοντας φωτιά στα σενάρια ότι κάποιο hedge fund ή family office αντιμετωπίζει προβλήματα και αναγκάστηκε να πουλήσει.

    Ποιος είναι ο Μπιλ Χουάνγκ

    Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Χουάνγκ ασχολείτο με θεσμικά χαρτοφυλάκια στην Hyundai Securities, μεταξύ των οποίων ήταν και εκείνο της Tiger Management του μεγαλοεπενδυτή Τζούλιαν Ρόμπερτσον. Ο Ρόμπερτσον τον προσέλαβε το 1995, όταν ο Χουάνγκ κέρδισε ένα ετήσιο βραβείο το οποίο προοριζόταν για τον άνθρωπο εκτός της Tiger που είχε συμβάλει περισσότερο στην επιτυχία του fund κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

    Όταν ο Ρόμπερτσον έκλεισε την Tiger, ο Χουάνγκ δημιούργησε την Tiger Asia Management, εν μέρει με χρήματα που προήλθαν από τον μέντορά του, δηλαδή τον Ρόμπερτσον.

    Τον Δεκέμβριο του 2012, ο Χουάνγκ παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε παράνομα εμπιστευτικές πληροφορίες για συναλλαγές επί κινεζικών τραπεζικών μετοχών και συμφώνησε στην πληρωμή ποσού άνω των 60 δισ. δολαρίων προκειμένου να κλείσουν τόσο το ποινικό όσο και το αστικό σκέλος των εν λόγω υποθέσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Θρίλερ στη Wall Street: Άλλαξαν χέρια μέσω πακέτων μετοχές αξίας άνω των $10,5 δισ. – Φήμες ότι ξεπουλά Hedge Fund ή Family Office



    ΣΧΟΛΙΑ