• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι αγαπημένοι αναλυτές των θεσμικών επενδυτών της Wall Street

    • NewsRoom

    Dubravko Lakos-Bujas (JP Morgan), Mike Wilson (Morgan Stanley), Marko Kolanovic(JP Morgan)


    Τα δικά τους « βραβεία» δίνουν οι θεσμικοί επενδυτές στους αναλυτές των τραπεζικών και ερευνητικών κολοσσών της Wall Street, ξεχωρίζοντας και φέτος τους αγαπημένους τους. H JP Morgan «σάρωσε», με δύο αναλυτές της να καταλαμβάνουν την 1η θέση σε διαφορετική κατηγορία, όμως η Morgan Stanley και συγκεκριμένα η πιο διάσημη «αρκούδα» της Wall Street, οΜάικ Ουίλσον βρέθηκε πρώτος στη σημαντική κατηγορία του στρατηγικού αναλυτή χαρτοφυλακίου.

    Η κατάταξη που προκύπτει κάθε χρόνο από την ψηφοφορία των θεσμικών επενδυτών περιλαμβάνει 3.766 διαχειριστές χαρτοφυλακίου και αναλυτές από 1.557 ιδρύματα. Τα τελευταία επτά χρόνια η JP Morgan αποτελεί την αγαπημένη επιλογή των επενδυτών.

    Η Morgan Stanley έκανε την ανατροπή

    Ο Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley τράβηξε τη προσοχή των επενδυτών, όταν οι αμερικάνικοι δείκτες άρχισαν τα καταρρέουν, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Νωρίτερα ήταν ο μόνος που είχε προβλέψει το sell off, ύστερα από μία χρονιά (2021) εκτόξευσης των μετοχών.

    Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους μόνο τρεις από τους 23 αναλυτές που παρακολουθούσε το Bloomberg προέβλεψε πτώση στις αγορές.

    Ακόμα και ο Ουίλσον, που από τότε είχε ξεχωρίσει ως η «αρκούδα» της Wall Street, είχε προβλέψει κλείσιμο στις 4.400 μονάδες για τον S&P 500. Στη συνέχεια αναθεώρησε τις προβλέψεις του, εκτιμώντας βουτιά ακόμα και στις 3.000 μονάδες σε περίπτωση ύφεσης στις ΗΠΑ.

    Με τις προβλέψεις για ύφεση να μετατίθενται από την πλειοψηφία των αναλυτών και των οικονομολόγων για το επόμενο έτος, η τελευταία πρόβλεψη του Ουίλσον βλέπει τον S&P 500 να κινείται στις 3.900 μονάδες τον Ιούνιο του 2023.

    Ο «ταύρος» των αγορών

    Ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JP Morgan ανακηρύχθηκε το 2021, ο αγαπημένος αναλυτής των επενδυτών. Μία σειρά από υπεραισιόδοξες προβλέψεις, κόντρα ακόμα και στον CEO του αμερικανικού κολοσσού, Τζέιμι Ντίμον έφερε αμφισβήτηση για τον «βετεράνο», που στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί ως Gandalf από τον μάγο του Lord of the Rings, από κάποια μέσα ενημέρωσης για κάποιες ιδιαίτερα εύστοχες προβλέψεις του το 2015, «προφητικές όπως τις είχαν χαρακτηρίσει,  και ως «μισός άνθρωπος-μισός θεός» από το CNBC.

    Οι θεσμικοί επενδυτές δεν τον «ξέχασαν» πάντως ούτε φέτος ανακηρύσσοντάς τον τον καλύτερο αναλυτή όσον αφορά τη στρατηγική για τις μετοχές.

    Ο Κολάνοβιτς από την αρχή της χρονιάς εκτιμούσε άνοδο στις μετοχές, όμως ο S&P 500 στα τέλη Μαΐου έπεσε σε bear market, χάνοντας το 20% της αξίας του.

    Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, κι ενώ η Fed διεμήνυε σε αυστηρό τόνο την επιθετική πολιτική της για την αύξηση των επιτοκίων, ο Κολάνοβιτς  προέβλεψε μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.

    Η φετινή χρόνια, βέβαια, δεν διέψευσε μόνο τον Κολάνοβιτς, καθώς στην πλειοψηφία τους οι αναλυτές προχώρησαν σε πλείστες αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων τους, κατά τη διάρκεια της ασταθούς περιόδου.

    Αντίθετα, ο Κολάνοβιτς, παρά τη σκληρή κριτική που έχει δεχτεί για τις φετινές του εκτιμήσεις, δεν υποστηρίζει το μπαράζ αναθεωρήσεων από τους συναδέλφους του αναλυτές, παραμένοντας πιστός στις προβλέψεις του.

    «Σάρωσε» η JP Morgan

    Οι αναλυτές της JP Morgan ξεχώρισαν γι’ ακόμα μία χρονιά μεταξύ των επενδυτών, καθώς βρέθηκαν στη κορυφή των βαθμολογικών πινάκων μεταξύ των καλύτερων αναλυτών, ξεπερνώντας φέτος «φαβορί» της Bank of America και Morgan Stanley.

    Ο Dubravko Lakos-Bujas της JP Morgan βρέθηκε στην πρώτη θέση όσον αφορά την ποσοτική έρευνα, ενώ κατατάχθηκε δεύτερος, κάτω από τον Ουίλσον στην κατηγορία των στρατηγικών αναλυτών χαρτοφυλακίου.

    Σε αυτή την κατηγορία στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Michael Kantrowitz της Piper Sandler & Co.

    H  τράπεζα Everscore ISI βρέθηκε στη τέταρτη θέση, με τον πρόεδρό της Ed Hyman να επιλέγεται ως ο κορυφαίος οικονομολόγος, έναν τίτλο που έχει κερδίσει 42 φορές στην 51χρονη ιστορία του.

    Μεταξύ των άλλων νικητών της τράπεζας, ο Rich Ross αναδείχθηκε στην πρώτη θέση ως ο καλύτερος τεχνικός αναλυτής, ενώ ο Krishna Guha πήρε την πρώτη θέση στην έρευνα για την Ουάσιγκτον.

    Η Wolfe Research βρέθηκε στην πέμπτη θέση μεταξύ των καλύτερων εταιρειών έρευνας. Ο αναλυτής της εταιρείας, Chris Senyek, ψηφίστηκε ως ο καλύτερος στη λογιστική και φορολογική πολιτική.

    Διαβάστε επίσης:

    Κολάνοβιτς (JP Morgan) – Ουίλσον (Morgan Stanley): Ταύροι εναντίον αρκούδων για την επόμενη μέρα στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ