• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι θέλει να μας πει η JP Morgan; Τυφώνας ή καλοκαιρία για τις αγορές

    • Ελπίδα Οικονομίδη

    Αριστερά ο CEO της JP Morgan Jamie Dimon, δεξιά ο ο υπεύθυνος στρατηγικής ανάλυσης, Μarko Kolanovics


    Με απορία παρακολούθησαν οι επενδυτές δύο κορυφαία στελέχη της JP Morgan μέσα σε μία μέρα να προχωρούν σε  εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία των αγορών.

    Την ώρα που η ανησυχία στις αγορές έχει χτυπήσει «κόκκινο» με επενδυτικές τράπεζες και αναλυτές να παρουσιάζουν σοβαρές αποκλίσεις στις εκτιμήσεις τους, το τελευταίο πράγμα που περίμεναν οι επενδυτές είναι να μη τα «βρίσκουν» μεταξύ τους ούτε τα κορυφαία στελέχη της ίδιας επενδυτικής τράπεζας.

    Πάντως οι λάτρεις των crypto, θα θυμούνται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη της JP Morgan εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.

    Τυφώνας ή ηλιοφάνεια;

    «Παραμένω θετικός στα περιουσιακά στοιχεία που φέρουν κίνδυνο επειδή οι επενδυτές δεν είναι τοποθετημένοι σε αυτά, εξαιτίας της αρνητικής (bearish) διάθεσης των επενδυτών και της άποψής μου ότι δεν θα υπάρξει ύφεση, δεδομένης της στήριξης από τους καταναλωτές των ΗΠΑ, της παγκόσμιας επαναλειτουργίας μετά την πανδημία και της ανάκαμψης της Κίνας», ανέφερε ο Μarko Kolanovics, ο υπεύθυνος στρατηγικής ανάλυσης στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan.

    Ειδικότερα, τα παραπάνω ανέφερε ο ίδιος και η ομάδα του σε σημείωμα της τράπεζας προς τους πελάτες της.

    Την ίδια μέρα όμως, ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο, απευθύνθηκε προς τους επενδυτές και τους προειδοποίησε να προετοιμαστούν για έναν οικονομικό τυφώνα.

    Για τον ίδιο «η αμερικανική οικονομία κοιτάζει κατάματα έναν άνευ προηγουμένου συνδυασμό προκλήσεων, από την επερχόμενη πολιτική της νομισματικής σύσφιξης  μέχρι και την εισβολή της Ρωσίας».

    Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι με αυτή τη δήλωση διαψεύδει τον ίδιο τον εαυτό του, όταν πριν μερικές ημέρες στην «ημέρα των επενδυτών», μια συνάντηση που κανονίζει το Δ.Σ. της τράπεζας με μετόχους και επενδυτές, ο Jamie Dimon είχε κάνει λόγο για «σύννεφα καταιγίδας».

    «Ισχυρή οικονομία, μεγάλα σύννεφα καταιγίδας. Το ονομάζω σύννεφα καταιγίδας γιατί είναι σύννεφα καταιγίδας. Μπορεί να διαλυθούν», είχε αναφέρει τότε.

    Την Τετάρτη όμως οι εκτιμήσεις του υπήρξαν πολύ πιο σκοτεινές: ««Αυτός ο τυφώνας είναι ακριβώς εκεί έξω, στο δρόμο, και έρχεται προς το μέρος μας. Δεν ξέρουμε αν είναι κάτι μικρό ή η υπερθύελλα Sandy», ανέφερε σε ένα  συνέδριο που χορηγήθηκε από την AllianceBernstein Holdings την Τετάρτη.

    Προειδοποίησε μάλιστα: «Καλύτερα να προετοιμαστείτε».

    Δεν είναι η χρονιά της JP Morgan

    Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την επενδυτική τράπεζα, αλλά και για τα δύο στελέχη που δεν συνεννοήθηκαν για την κατεύθυνση που θα δώσουν στους επενδυτές.

    Ο Μarko Kolanovics, πέρσι είχε διακριθεί στην πρώτη θέση ως ο νούμερο ένα αναλυτής για τις μετοχές σε έρευνα που είχε γίνει μεταξύ επενδυτών.

    Φέτος, όμως, τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει τη δυναμική του στις εκτιμήσεις του για την πορεία των μετοχών.

    Ούτε να βρει υποστηρικτές στις «υπερ-αισιόδοξες» απόψεις του, όπως τις χαρακτηρίζουν οι άλλοι αναλυτές.

    Ο ίδιος και η ομάδα του νωρίτερα φέτος προέτρεπαν τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές σε χαμηλές τιμές και επανειλημμένα είχαν παροτρύνει σε dip bying, δηλαδή στην αγορά μετοχών μετά από sell-off, όπου η τιμή είναι πολύ χαμηλή.

    Μέχρι στιγμής, η αγορά δεν έχει ανακάμψει από τα συνεχή σκαμπανεβάσματα, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε πανικό κι εύκολα να εγκαταλείπουν μετά από ένα μαζικό sell-off.

    Επίσης ο S&P 500 έχει υποχωρήσει σχεδόν 14% από την αρχή του έτους.

    Επιπλέον η αισιόδοξη ματιά του σε μια χρονιά όπου οι επιπτώσεις της οικονομίας δεν έχουν ξεδιπλωθεί στο έπακρο, έχει φέρει απέναντί του έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό αναλυτών που διαφωνούν.

    Ο Mark Wilson της Morgan Stanley, o οποίος παραμένει σταθερός, μεταξύ των «αρκούδων» των αγορών, θεωρεί βραχύβια την ανάκαμψη της περασμένης εβδομάδας στο χρηματιστήριο.

    Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία και την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών παραμένουν λόγω του  πεισματικά υψηλού πληθωρισμού.

    Βλέπει τον S&P 500 να διαπραγματεύεται κοντά στις 3.400 έως τα μέσα Αυγούστου, υποδηλώνοντας πτώση 18% από το κλείσιμο της Τρίτης.

    Μήνυμα δυσαρέσκειας

    Ούτε όμως και ο Jamie Dimon περνάει μία από τις καλύτερες χρονιές του. Πρόσφατα βίωσε μία προσωπική ήττα, με τους μετόχους της τράπεζας να καταψηφίζουν το bonus 52 εκατ. δολαρίων που δόθηκε στον «πρύτανη» της Wall Street και δισεκατομμυριούχο τραπεζίτη.

    Πολλοί συνέδεσαν την αρνητική ψήφο προς το Dimon ως ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον άνθρωπο που βρίσκεται στο τιμόνι της τράπεζας από το 2005.

    Και η δυσαρέσκεια δεν έχει να κάνει μόνο με το bonus, αλλά με το γεγονός ότι εντός του 2022, η JP Morgan είχε τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των κολοσσών της Wall Street, με τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 23%.

    Κι αυτή η σύνδεση έγινε για δύο λόγους.

    Πρώτον γιατί για πρώτη φορά από το 2009 που η JP Morgan έθεσε σε ψηφοφορία το ζήτημα των αμοιβών, οι μέτοχοι καταψήφισαν σε ποσοστό 69%.

    Κατά δεύτερον, η εκστρατεία των συμβουλευτικών Glass, Lewis & Co και η Institutional Shareholder  προς τους μετόχους για καταψήφιση των χρυσών bonus σε στελέχη τραπεζών ήταν της ίδιας έντασης και για την Goldman Sachs.

    H Glass Lewis προέτρεψε τους μετόχους της Goldman Sachs να απορρίψουν μπόνους σε stock options  αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων και 20 εκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα, στον διευθύνοντα σύμβουλο David Solomon και στον πρόεδρο John Waldron.

    Σε αυτή την περίπτωση, όμως δεν εισακούστηκε, καθώς η πρόθεση για τις παραπάνω αμοιβές συγκέντρωσαν 82% υποστήριξη μεταξύ των επενδυτών τον περασμένο μήνα.

    Διαφορετική άποψη και για Bitcoin

    Τον Οκτώβριο του 2021, ο Jamie Dimon αποκάλεσε το Bitcoin «άχρηστο».

    «Δεν κάνει καμία διαφορά για μένα, δεν με νοιάζει» είχε σχολιάσει σε τηλεοπτική του δήλωση, αναφέροντας ότι γνωρίζει οι πελάτες του διαφωνούν μαζί του. Τότε το Bitcoin είχε «χτυπήσει» τιμή 57.000 δολάρια.

    Περίπου έξι μήνες μετά η κατάρρευση του TerraUSD προκάλεσε τόσους κλυδωνισμούς στην αγορά των κρυπτονομισμάτων που ακόμα και το Bitcoin μετράει ακόμα τις πληγές τους.

    Εδώ και κάποιες εβδομάδες παλεύει με το όριο των 30.000 δολαρίων και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα crypto έχει κλονιστεί.

    Παρ’ όλα αυτά, την προηγούμενη εβδομάδα, ο αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας, Nikolaos Panigirtzoglou ανέφερε σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες ότι το κορυφαίο ψηφιακό νόμισμα έχει «σημαντικές ανοδικές δυνατότητες», μετά την πρόσφατη πτώση του.

    Η τιμή-στόχος για το Bitcoin, σύμφωνα με την τράπεζα παραμένει τα 38.000 δολάρια, ένα επίπεδο ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή του στα 29.484 δολάρια και αυξημένο κατά 29%.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Με απώλειες ξεκίνησε τον Ιούνιο η αγορά, κάτω από τις 12.000 μονάδες ξανά ο Nasdaq

    FED Beige book: Πληθωρισμός και δυσκολίες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να απασχολούν τις ΗΠΑ

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ