• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley-Goldman Sachs: Πόσο θα κρατήσει η bull market;

    • Bloomberg
    Ντέιβιντ Κόστιν (Goldman Sachs) και Μάικ Ουίλσον (Morgan Stanley), αναλυτές

    Ντέιβιντ Κόστιν (Goldman Sachs) και Μάικ Ουίλσον (Morgan Stanley), αναλυτές


    Διχασμένοι εμφανίζονται οι κορυφαίοι αναλυτές για την είσοδο του S&P σε bull market, δηλαδή την άνοδο των δεικτών κατά 20% από το χαμηλό των τελευταίων 52 εβδομάδων. Ο S&P 500 έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα 20% πάνω από το χαμηλό της 12ης Οκτωβρίου και οι αναλυτές της Morgan Stanley και Goldman Sachs διαχωρίζουν τη θέση τους σχετικά με την επόμενη ημέρα.

    Ο Ντέιβιντ Κόστιν  της Goldman Sachs αναμένει ισχυρά κέρδη, καθώς κι άλλοι τομείς θα ακολουθήσουν το ξέφρενο ράλι της τεχνολογίας, βλέποντας τον S&P στο τέλος του χρόνου στις 4.500 μονάδες.

    Αντίθετα, η μεγαλύτερη «αρκούδα» μεταξύ των αναλυτών, ο Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley, παραμένει απαισιόδοξος, υπενθυμίζοντας ότι ο S&P το 1940 έπεσε σε bear market, ύστερα από ένα ράλι 24% και θεωρεί ότι και τώρα αντιμετωπίζουμε μία αντίστοιχη περίοδο.

    Ο γρίφος για τα κέρδη

    «Με κάθε σεβασμό, εμείς διαφωνούμε με τους περισσότερους που υποστηρίζουν ότι η bear market έχει τελειώσει», ανέφερε ο Ουίλσον, υποστηρίζοντας ότι τα εταιρικά αποτελέσματα δεν θα είναι τόσο αισιόδοξα όσο αναμένονται.

    Διάγραμμα του Bloomberg για τον S&P
    Διάγραμμα του Bloomberg για τον S&P

    Παρά τις ανησυχίες λόγω μακροοικονομικών συνθηκών, την τραπεζική αναταραχή και τα αυξανόμενα επιτόκια, οι επενδυτές έχουν τροφοδοτήσει ένα εντυπωσιακό ράλι τους προηγούμενους μήνες. Τα σενάρια που θέλουν τη Fed να κάνει μια παύση από την αύξηση επιτοκίων, έδωσαν ακόμα περισσότερο καύσιμο στην ανοδική πορεία.

    Ο Μάικ Ουίλσον βέβαια δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και θεωρεί ότι η παύση στα επιτόκια, θα μπορούσε να φέρει ανατροπή στους δείκτες με μία αντιστρόφως ανάλογη πορεία.

    Άλλωστε ο αναλυτής της Morgan Stanley αναμένει τα κέρδη να καταγράψουν βουτιά 16% φέτος, πριν ανακάμψουν το 2024. Η άποψή του διαφέρει από τη μέση πρόβλεψη οικονομολόγων και αναλυτών που θεωρούν ότι η πτώση θα κινηθεί γύρω από το 2.5% για το 2023.

    H αισιόδοξη εκτίμηση

    Ο Ουίλσον εκτίμησε πέρσι εύστοχα το sell off των μετοχών και αναδείχθηκε ο αγαπημένος αναλυτής της επενδυτών, χάρη στις απαισιόδοξες προβλέψεις του. Αντίθετα, οι περισσότεροι αναλυτές έχουν ξεκινήσει τις αναθεωρήσεις προς τα πάνω για τα εταιρικά αποτελέσματα, θεωρώντας ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω ανάκαμψη.

    Διάγραμμα Βloomberg με την αναθεώρηση για τα εταιρικά κέρδη σε ΗΠΑ και Ευρώπη
    Διάγραμμα Βloomberg με την αναθεώρηση για τα εταιρικά κέρδη σε ΗΠΑ και Ευρώπη

    Αντίθετα με τη Morgan Stanley, η Goldman Sachs βλέπει κι άλλους κλάδους, εκτός από τον τεχνολογικό να μπαίνουν στο ράλι τους επόμενους μήνες. Και ο Κόστιν εξετάζοντας την πορεία του S&P από το 1980 έως σήμερα, αναφέρει ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ράλι σε έναν κλάδο, άλλες εννέα φορές έχουν ακολουθήσει κι άλλοι.

    Γι’ αυτό ο Κόστιν βλέπει τον S&P στις 4.500 μονάδες μέχρι το τέλος του χρόνου, αναθεωρώντας την προηγούμενη πρόβλεψή του για 4.000 μονάδες. Την Παρασκευή ο S&P έκλεισε στις 4.298 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank Equities για ΔΕΗ: Κορυφαία επιλογή και τιμή στόχος τα 13 ευρώ

    Χρηματιστήριο: Με τράπεζες, ΔΕΗ, κατασκευαστικές κοιτάζει τις 1.270 μονάδες

    Ebury: Όλα τα βλέμματα στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ