• ΑΓΟΡΕΣ

    Κολάνοβιτς (JP Morgan) – Ουίλσον (Morgan Stanley): Ταύροι εναντίον αρκούδων για την επόμενη μέρα στις αγορές

    Marko Kolanovic (JP Morgan), Mike Wilson (Morgan Stanley)


    Οι δύο βετεράνοι αναλυτές της JP Morgan και Morgan Stanley, Μάρκο Κολάνοβιτς και Μάικ Ουίλσον αντίστοιχα, «κοντραροχτυπιούνται» καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για την πορεία των μετοχών.

    Ο «ταύρος» Κολάνοβιτς έχει ξεχωρίσει φέτος για την αισιόδοξη –αλλά άστοχη μέχρι στιγμής- στάση του προς τις αγορές. Επιμένει από την αρχή της χρονιάς σε μία εντυπωσιακή απόδοση του S&P 500 τον Δεκέμβριο που θα αγγίξει τις 4.800 μονάδες.

    Στον αντίποδα, ο Ουίλσον, η πιο συνεπής «αρκούδα» της Wall Street βλέπει τον αμερικάνικο δείκτη να κάνει βουτιά στο τέλος της χρονιάς στις 3.400 μονάδες.

    Ο «ροκ σταρ» των αγορών

    Ο Κολάνοβιτς, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής των παγκόσμιων αγορών της JP Morgan, αντιμετωπίζεται από πολλούς ως ένας ροκ σταρ των αγορών. Το Bloomberg του έχει δώσει το παρατσούκλι Gandalf από τον μάγο του Lord of the Rings, για κάποιες ιδιαίτερα εύστοχες προβλέψεις του το 2015, «προφητικές όπως τις έχει χαρακτηρίσει,  και το CNBC έχει αναφερθεί σε αυτόν ως «μισός άνθρωπος-μισός θεός».

    Ξεκίνησε την καριέρα του στην Merrill Lynch, στη συνέχεια πήρε μετεγγραφή για την Bear Stearns και το 2012 ξεκίνησε να εργάζεται στην JP Morgan.

    Το 2021, o Κολάνοβιτς βρέθηκε στην πρώτη θέση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, κερδίζοντας τον τίτλο του κορυφαίου αναλυτή των αγορών. Οι εύστοχες προβλέψεις του τον διατηρούσαν υψηλά στην εκτίμηση των αγορών.

    To 2022 φαίνεται ότι θα χάσει αυτόν τον τίτλο.

    Οι απόψεις του δεν ξεχωρίζουν μόνο μεταξύ των άλλων αναλυτών, που κρατάνε επιφυλακτική έως απαισιόδοξη στάση έναντι της πορείας των αγορών. Ο ίδιος διαφώνησε ακόμα και με τον CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον. Ο Ντίμον προειδοποιούσε από τότε για έναν οικονομικό τυφώνα, άποψη που συνεχίζει να στηρίζει μέχρι σήμερα.

    Αστοχίες

    Η «ηλιοφάνεια» στις μετοχές που υποσχέθηκε στους επενδυτές τον Ιούνιο του 2022, διαψεύστηκε πανηγυρικά από το χειρότερο εξάμηνο των αγορών από το 1970, όπως χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης.

    Και δεν είναι η μόνη πρόβλεψη που διαψεύστηκε. Ο Κολάνοβιτς από την αρχή της χρονιάς εκτιμούσε άνοδο στις μετοχές, όμως ο S&P 500 στα τέλη Μαΐου έπεσε σε bear market, χάνοντας το 20% της αξίας του.

    Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, κι ενώ η Fed διεμήνυε σε αυστηρό τόνο την επιθετική πολιτική της για την αύξηση των επιτοκίων, ο Κολάνοβιτς  προέβλεψε μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.

    Ο ίδιος και η ομάδα του καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς προέτρεπαν τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές σε χαμηλές τιμές και επανειλημμένα είχαν παροτρύνει σε dip bying, δηλαδή στην αγορά μετοχών μετά από sell-off, όπου η τιμή είναι πολύ χαμηλή.

    Μέχρι στιγμής, η αγορά δεν έχει ανακάμψει από τη συνεχή αστάθεια.

    Η αρκούδα της Wall Street

    Στον αντίποδα, ο Μάικ Ουίλσον είναι η πιο συνεπής «αρκούδα» των αγορών για το τρέχον έτος. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Morgan Stanley στο τέλος της δεκαετίας του 1980 κι έκτοτε έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς αναλυτές της.  για τις ζοφερές προβλέψεις του.

    Φέτος, ξεχωρίζει για τις ζοφερές εκτιμήσεις του. Ο Ουίλσον προέβλεψε εύστοχα την ύφεση στους αμερικάνικους δείκτες, η οποία επιβεβαιώθηκε από τις επιδόσεις των αμερικανικών δεικτών στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2022.

    Εύστοχος ήταν και στις προβλέψεις του για τα μίνι ράλι εν μέσω bear market.

    Από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι τα ράλι των αμερικανικών δεικτών δεν είναι βιώσιμα και δεν θα διατηρήσουν μια σταθερή ανοδική πορεία, χαρακτηρίζοντάς τα ράλι εν μέσω bear market.

    Η θέση του για τη Fed είναι ότι θα συνεχίσει να είναι επιθετική και η τάση των μετοχών παραμένει πτωτική.

    «Ακόμα κι αν δεν έχουμε ύφεση, οι απώλειες στα κέρδη ανά μετοχή τους επόμενους μήνες θα είναι τουλάχιστον 3% και το sell-off θα συνεχιστεί», προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα ο αναλυτής, προειδοποιώντας ότι η συρρίκνωση της οικονομίας είναι δεδομένη.

    Ο Ουίλσον εκτιμάει ότι οι αμερικάνικοι δείκτες θα φτάσουν στα χαμηλά τους στο τέταρτο τρίμηνο.

    Μία νέα «κόντρα»

    Η αστάθεια στις αγορές έχει δυσκολέψει το έργο των αναλυτών που προσπαθούν να μετρήσουν τις συνέπειες της μακροοικονομίας στις αγορές.

    Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο κορυφαίοι αναλυτές φαίνεται ότι διαβάζουν εκ διαμέτρου αντίθετα την οικονομία, τις αγορές αλλά και την ψυχολογία των επενδυτών.

    Αυτό επιβεβαιώθηκε και στα τελευταία σημειώματά τους προς τους πελάτες των δύο επενδυτικών τραπεζών.

    Ο Ουίλσον έγινε για λίγο «ταύρος» προβλέποντας ένα νέο ράλι εν μέσω bear market (όπως είχε προβλέψει ένα αντίστοιχο το καλοκαίρι), ενώ ο Κολάνοβιτς, κάνει στροφή 180 μοιρών και προειδοποιεί τους επενδυτές για αυξανόμενους κινδύνους από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών.

    Ο «ταύρος» της Wall Street, μείωσε τον αριθμό των overweight θέσεων για τις μετοχές και των underweight θέσεων για τα ομόλογα, επικαλούμενος τoν αυξανόμενο κίνδυνο από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και τις γεωπολιτικές εξελίξεις κι έκανε λόγο για καθυστέρηση στην ανάκαμψη των αγορών.

    Βέβαια, η μακροπρόθεσμη στάση και των δύο παραμένει συνεπής στα όσα υποστηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ο Ουίλσον υποστηρίζει βουτιά στον δείκτη του S&P 500 στις 3.400 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σε περίπτωση ύφεσης θα πέσει στις 3.000 μονάδες.

    Αντίθετα, ο Κολάνοβιτς βλέπει το 2022 να κλείνει θετικά για τους επενδυτές. Κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των αναλυτών, ο αναλυτής βλέπει τον S&P 500 να εκτοξεύεται στις 4.800 μονάδες τον Δεκέμβριο, μία από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Μία θέση για την οποία έχει δεχθεί αυστηρή κριτική, καθώς αντίθετα με άλλους αναλυτές δεν έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του.

    «Προτιμάμε όταν οι αναλυτές λένε ξεκάθαρα ότι έκαναν λάθος και διερευνούν με λεπτομέρεια το γιατί έγινε αυτό. Ο Κολάνοβιτς δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο», σχολίασε τον περασμένο Αύγουστο η στήλη Alphaville των FT, μετά από ένα σημείωμα του αναλυτή, στο οποίο προσπαθούσε να δικαιολογήσει τις εκτιμήσεις του για το α’ εξάμηνο του 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Οι τιμές των μετοχών είναι πολύ υψηλές



    ΣΧΟΛΙΑ