• ΑΓΟΡΕΣ

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Γιατί πρέπει τώρα να πουλήσετε μετοχές

    • Bloomberg
    Μάικ Γουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley

    Μάικ Γουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley


    Ύστερα από μία περίοδο που προέτρεπε τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν το ράλι των αμερικάνικων δεικτών, ο κορυφαίος αναλυτής της Morgan Stanley, Μάικ Ουίλσον, επιστρέφει στον ρόλο της «αρκούδας».

    «Πλέον πρέπει να πουλήσουμε», αναφέρει σε σημείωμά του, καθώς όπως υποστηρίζει ο S&P 500 θα συνεχίσει να υποχωρεί από δω και πέρα. «Πλέον η ανταμοιβή δεν θα ανταποκρίνεται στο ρίσκο», αναφέρει.

    Αλλαγή πλεύσης

    Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ο Ουίλσον έβλεπε διάρκεια στο ράλι μέσα στον Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας ότι στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην περιοχή της bear market.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθωρισμός είναι αυτός που οδήγησε τα κέρδη σε υψηλά επίπεδα. «Όσο ο πληθωρισμός θα μειώνεται το επόμενο έτος επιστρέφοντας στο 2% με 3% μέχρι το τέλος του 2023, αυτό θα είναι κακό για τις μετοχές. Θα είναι όμως καλό για τα ομόλογα», αναφέρει.

    «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εξακολουθούμε να είμαστε σε bear market», αναφέρει.

    Ο ίδιος ξεχώρισε φέτος μεταξύ των άλλων αναλυτών, καθώς οι προβλέψεις του μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα εύστοχες. Προέβλεψε τη βουτιά των αμερικανικών αγορών στο πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά και τα ράλι που ακολούθησαν το καλοκαίρι και το γ’ εξάμηνο.

    Τώρα όμως βλέπει πολύ πιο σύντομα το τέλος της ανοδικής πορείας των δεικτών μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

    «Ο S&P μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 4.150 μονάδες, δηλαδή 2% από τα τρέχοντας επίπεδα». Στη συνέχεια όμως, ο αναλυτής βλέπει τον δείκτη να πέφτει.

    Απαισιόδοξοι για την πορεία των αμερικανικών μετοχών είναι και οι αναλυτές των υπόλοιπων μεγάλων οίκων. JP Morgan και Goldman Sachs έχουν προειδοποιήσει για νέες μειώσεις, καθώς και για τον κίνδυνο ύφεσης.

    Απαισιοδοξία για το 2023

    Ο Binky Chadha της Deutsche Bank AG βλέπει τον S&P 500 να σημειώνει ράλι στο πρώτο τρίμηνο, όμως στη συνέχεια προβλέπει κατάρρευση έως και 33% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023.

    Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το επόμενο έτος ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, αντίστοιχα όμως και η οικονομική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάσει την ανοδική πορεία των μετοχών.

    Ο Ουίλσον προτείνει αμυντική θέση στις μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης, των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και των βασικών καταναλωτικών μετοχών.

    Επιπλέον, ο αναλυτής της Morgan Stanley προειδοποιεί ότι παρά το γεγονός ότι οι μετοχές ανάπτυξης επωφελούνται διαχρονικά από τους χαμηλότερους ρυθμούς της οικονομίας, είναι απίθανο να δουν μεγάλη ώθηση μέσα στο 2023, δεδομένου του κινδύνου για τα εταιρικά κέρδη.

    Διαβάστε επίσης:

    Bitcoin: Εφιαλτικό σενάριο προβλέπει βουτιά στα 5.000 δολάρια το 2023

     



    ΣΧΟΛΙΑ