• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς αναγνωρίζουμε μία bear market και πόσο διαρκεί

    • Ελπίδα Οικονομίδη


    Ο S&P 500 φλέρταρε πριν μια εβδομάδα και χθες τελικά διολίσθησε στα όρια της bear market. Το sell-off «χτύπησε» όλους τους βασικούς δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη και εξαπλώθηκε σε όλα τα χρηματιστήρια καταγράφοντας μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές και ανατιμήσεις στις μετοχές.

    Τι είναι όμως η bear market, για την οποία εδώ και καιρό προειδοποιούν μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, με κάποιους από αυτούς να εμφανίζονται «bearish», δηλαδή με εκτιμήσεις για επιπλέον απώλειες τις επόμενες εβδομάδες;

    Περίοδος bear market

    Την Δευτέρα ο S&P 500 έπεσε 21% κάτω από την υψηλότερη τιμή του που πέτυχε μέσα στο έτος, δηλαδή το 4.796 στις 3 Ιανουαρίου 2022.

    Bear market χαρακτηρίζεται μία αγορά, όταν ο δείκτης της πέφτε κάτω από 20% από τα υψηλά των 52 εβδομάδων και στις 13 Ιουνίου, ο S&p 500 «πάτησε» για να τα καλά αυτό το όριο.

    Η bear market έχει μια μακρά ιστορία με τους δείκτες των S&P 500, Nasdaq Composite και Dow Jones.

    Επιστρέφει πάλι σε αυτούς τους δείκτες τώρα που η οικονομική αστάθεια επιμένει λόγω του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων, των υψηλών τιμών βενζίνης και των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Κι αν κάποιοι την συνδέουν με την ύφεση, είναι ικανός αλλά όχι απαραίτητος όρος για να διολισθήσει ένας δείκτης σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

    Ο Nasdaq έχει μπει σε bear market εδώ και τρεις μήνες, από τις 7 Μαρτίου καθώς είναι σταθερά χαμηλότερα κατά 20% σε σχέση με τα υψηλά του που κατεγράφησαν στις 19 Νοεμβρίου του 2021. Τότε ο δείκτης βρισκόταν στα 16.057 ενώ την Δευτέρα έπεσε κατά 32%.

    Ο S&P 500 ακολούθησε τη Δευτέρα την πορεία του Nasdaq, ενώ ο Dow Jones «κρατάει ακόμα», διατηρώντας ένα σταθερό χαμηλό, μειωμένο κατά 17% σε σχέση με το υψηλότερο ρεκόρ που «χτύπησε» ποτέ, τα 36.799 στις 4 Ιανουαρίου του 2022.

    Πόσο διαρκεί μία bear market

    Σε ένα εκτενές διάστημα 100 χρόνων, ο S&P έχει μια μεγάλη ιστορία με τις bear markets. Και η ιστορία δείχνει ότι η διάρκεια τους μπορεί να είναι από έναν μήνα έως και σχεδόν δύο χρόνια, με κατακόρυφες πτώσεις, πολύ πιο έντονες από αυτές της περασμένης Δευτέρας σε ποσοστό ακόμα και 52%.

    Η πιο βραχυπρόθεση bear market για τον S&P 500 ήταν και η πιο πρόσφατη. Από τις 19 Φεβρουαρίου 2020 έως και τις 23 Μαρτίου 2020, σε μία περίοδο 33 ημερών, κατά την οποία η επέλαση της πανδημίας είχε φέρει τα πάνω κάτω στην οικονομία, ο S&P 500 βρισκόταν σε περίοδο bear market.

    Τα παραπάνω στοιχεία από την εταιρεία Seeking Alpha, καταγράφουν και την αμέσως επόμενη, σε μικρή διάρκεια, αυτή του 2009, όπου για 62 ημέρες, από τις 6 Ιανουαρίου έως και τις 9 Μαρτίου 2009, ο δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 27%, από τα υψηλά του έτους.

    Τα χειρότερα, φαίνεται ότι τα βίωσε ο συγκεκριμένος δείκτης σε παλαιότερες bear markets, όπου ο δείκτης είχε καταρρεύσει από 48% έως 52% από την υψηλή του τιμή.

    Η μεγαλύτερη bear market για τον S&P 500 ήταν μεταξύ της 11ης Ιανουαρίου 1973 μέχρι τον Οκτώβριο του 1974, μετρώντας 630 ημέρες ή 21 μήνες, με τον δείκτη να είναι ακινητοποιημένος κατά 48% χαμηλότερα από την από το υψηλό του.

    Επιρρεπής σε bear markets o Nasdaq

    Πολύ πιο εντυπωσιακές «βουτιές» έχει καταγράψει ο Nasdaq Composite από το 1971 και μετά, όπως καταγράφει η εταιρεία Motley Fool.

    Για περίπου δύο χρόνια, ο Nasdaq βρισκόταν κάτω από 75% όταν έσκασε η φούσκα dotcom στα χρηματιστήρια το 2020 και παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά έως τον Οκτώβριο του 2002.

    Αντίστοιχα, η οικονομική κρίση του 2008, οδήγησε σε bear market, με τον δείκτη να ανακάμπτει μετά τον Νοέμβριο του 2013.

    Σύμφωνα με την Investopedia, ο Dow Jones Industrial μπήκε πρώτη φορά σε bear market στις 11 Μαρτίου 2020. Ο δείκτης κατέρρευσε 38% χαμηλότερα από το υψηλό των 29.568 της 12ης Φεβρουαρίου 2020 και ανέκαμψε στα τέλη Μαρτίου.

    Αστάθεια στα χρηματιστήρια

    Η επόμενη ημέρα για τα Χρηματιστήρια, που αντιμετώπισαν τη Δευτέρα ένα ισχυρό σοκ από το sell-off, δεν ήταν εύκολη.

    Πρόσκαιρα ήταν τα κέρδη σε ευρωπαϊκές μετοχές, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να επεκτείνει την πτώση του για έβδομη ημέρα.

    Τα futures του S&P 500 και του Nasdaq 100 διαπραγματεύονται με άνοδο, η ανασφάλεια όμως επικρατεί μεταξύ των επενδυτών, εν μέσω των αυξητικών και επίμονα υψηλών στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ (στο 8,6% για τον Μάιο) και των αναλύσεων που κάνουν λόγο για αύξηση επιτοκίου κατά 0,75% από τη Fed εντός του μήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Τι πυροδοτεί το νέο “risk off” στις αγορές

    Sell off με το καλημέρα, έσπασαν πτωτικά και οι 840 μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ