• Winners & Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr κρίνει και δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    6 Οκτωβρίου 2021


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners and Losers, των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Σεπτέμβριο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός

    Μάκης και Μαρία Σκλαβενίτη, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της «Σκλαβενίτης»

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

    Μαρία Σάκκαρη, Πρωταθλήτρια Τένις

    Χαμένοι

    Θόδωρος Πανταλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Attica Bank

    Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Πρώην Βουλευτής ΝΔ

    Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

    Βαγγέλης Πλεξίδας,  Ιδιοκτήτης LA Farm 

    Monica Bellucci, Ηθοποιός

    Γιώργος Στάσσης

    Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Σε μια νέα εποχή βάζει τη ΔΕΗ ο Γιώργος Στάσσης επιλέγοντας τώρα να προχωρήσει άμεσα στην αύξηση κεφαλαίου έκπληξη με στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής της αξίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κάνοντας εφικτή πραγματικότητα τη στροφή στις ΑΠΕ που μέχρι σήμερα ήταν μόνο σχεδιασμός.

    Η ριζική αυτή αλλαγή απαιτεί, όμως, μια επανεκκίνηση την οποία με τόλμη αποφάσισε η διοίκηση της εταιρείας, αλλά και το Δημόσιο που επιδιώκει να απομειώσει την αξία του 17% της συμμετοχής του στη ΔΕΗ για να αυξήσει μεσοπρόθεσμα την αξία του υπόλοιπου 34%.

    Στόχος για τη ΔΕΗ είναι από μια εταιρεία παραγωγής θερμικής ενέργειας με πολλαπλασιαστή EV/EBITDA 6x να γίνει μια εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ με πολλαπλασιαστή EV/EBITDA 15.

    Οι επενδύσεις 8 δισ. ευρώ για ανάπτυξη στην Ελλάδα γίνονται πια εφικτές.

    Στόχος για το 2026 είναι τα πράσινα EBITDA να αντιστοιχούν στο 39% του συνόλου, από 17% σήμερα, ενώ από το 2024 θα ξεπερνούν το 30% των συνολικών, αλλάζοντας την αξία της εταιρείας.

    Με επενδυτικό πρόγραμμα 5,3 δισ. στην επόμενη τριετία και 8 δισ. στην πενταετία, στόχος είναι να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και να εδραιωθεί και εκτός Ελλάδος μέσω εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία και να έχει 7,2 πράσινα GW το 2024.

    Αυτή η «ιδιότυπη» ιδιωτικοποίηση δεν εξασφαλίζει σήμερα έσοδα στο Δημόσιο, αλλά αύριο, πολλαπλασιάζοντας την αξία του υπόλοιπου 34%, αφού είναι σαν το Δημόσιο να «ανταλλάσσει» το 17% μιας εταιρείας παραγωγής θερμικής ενέργειας για να αποκτήσει (για το υπόλοιπο το 34%) την υπεραξία της μετατροπής της σε μια εταιρείας παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

    Τα 750 εκατ. ευρώ έσοδα από την αύξηση μαζί με τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ εξασφαλίζουν στην εταιρεία δύναμη πυρός πάνω από 2 δισ. για επεκτατικές κινήσεις στα Βαλκάνια, σε Ρουμανία και Βουλγαρία, στις οποίες η εταιρεία θα προχωρήσει μέσα ήδη από το 2021.

    Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας, κ. Γιώργος Στάσσης, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στις χώρες αυτές που η ΔΕΗ δεν πρέπει να χάσει, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στις ΑΠΕ εντός και εκτός Ελλάδος.

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Πρωθυπουργός

    Τον Αύγουστο του 2021, στο αποκορύφωμα μιας σειράς έντονων κρίσεων, ήρθαν και προστέθηκαν οι καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους ρημαγμένους τόπους.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να διαχειρισθεί μια πραγματικά οξυμένη κοινωνικά και πολιτικά κατάσταση, στο αποτέλεσμα της οποίας διαμορφώθηκε το πρώτο πεδίο ευθείας αμφισβήτησης της κυβέρνησής του. Αναγκάστηκε ο ίδιος να αποδεχθεί λάθη και παραλείψεις, να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και να προβεί σε έναν όχι και τόσο επιτυχημένο ανασχηματισμό, καθώς συνοδεύθηκε από την άρνηση Αποστολάκη και τις πολλές επικρίσεις για αναιτιολόγητες αποχωρήσεις και αστήρικτες τοποθετήσεις. Σε όλα, δε, τα μέτωπα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, το βασικό του πρόβλημα δεν ήταν η αντιπολίτευση, αλλά η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του Αυτοί, που η μόνη τους έγνοια είναι τα κουκιά που τα μετρούν και τα ξαναμετρούν κάνοντας συσχετισμούς και ανάλογα πιέζουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

    Πάντα οι εσωκομματικές αντιπολιτεύσεις είναι οι πιο επικίνδυνες. Πόσο μάλλον σε μια κυβέρνηση που πέτυχε να διευρύνει εξωκομματικά την σύνθεσή της και σαν αποτέλεσμα να ανανεωθεί και να εμπλουτιστεί ποιοτικά το κυβερνητικό έργο αλλά και η εκλογική βάση της ΝΔ. Αντιμέτωπος σε γενικές γραμμές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όλη αυτή την κατάσταση, δεν πρέπει να ένιωθε ιδιαίτερα ευτυχής έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Στη ΔΕΘ, ενθαρρυμένος από την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, κατάφερε να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις του Αυγούστου, να σημάνει ένα είδος επανεκκίνησης και να αναγεννήσει τις προσδοκίες των πολιτών για καλύτερες μέρες.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης- και με την αιφνιδιαστική επιλογή διάθεσης του 17% της ΔΕΗ σε θεσμικούς επενδυτές – έδειξε ότι εργάζεται εντατικά για να επισπευσθεί ό,τι δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης και ενίσχυσης της δραστηριότητας. Ότι επίσης ακολουθεί μία πολιτικά επωφελή μέθοδο, καθώς η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων επιτρέπει την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των λαϊκών εισοδημάτων.

    Μέσα στον Σεπτέμβριο δημιούργησε ακόμη ένα γεγονός, ιστορικής, μάλιστα, αξίας. Την ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, που αναβαθμίζει τη χώρα σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο. Μεγάλη επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που καταδεικνύει την διαφορά με τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος -και σε αυτό το θέμα- αντιπολιτεύεται με τρόπο κατώτερο των περιστάσεων, σε σημείο που να αποδεικνύεται το σωτήριο χαρτί του πρωθυπουργού.

    Μάκης και Μαρία Σκλαβενίτη

    Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος «Σκλαβενίτης»

    Αυξήσεις αποδοχών και παροχές που συνολικά ξεπερνούν τα 15,7 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει η νέα επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε η εταιρεία Σκλαβενίτης με τους εργαζομένους της, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα διαρκέσει έως το 2023.

    Ο Μάκης Σκλαβενίτης και η Μαρία Σκλαβενίτη τέσσερα χρόνια μετά τη Συμφωνία Εξυγίανσης και την εξαγορά της Μαρινόπουλος, με την εταιρεία να ακολουθεί θετική πορεία από το 2017 όσον αφορά στον τζίρο της, αναγνωρίζουν με αυτό τον τρόπο τη συμβολή των 27.000 εργαζομένων της, «επιβραβεύοντάς» τους με ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα που έχει δοθεί για τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

    Η νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας προβλέπει αύξηση μισθού 3% για εργαζόμενους με αποδοχές έως και 1.300 € και επιπρόσθετες παροχές για συνολικά πάνω από 24.000 εργαζόμενους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου. Ο νέος βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 825€ για εργαζομένους με πλήρη απασχόληση και προϋπηρεσία έως 2 έτη και στα 886€ για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και προϋπηρεσία άνω των 2 έτη.

    Παράλληλα προβλέπονται παροχές για εργαζομένους ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση όπως μηνιαίες δωροεπιταγές 50 ευρώ σε τρίτεκνους, πολύτεκνους αλλά και εργαζόμενους με παιδιά με αναπηρία, καθώς και άδεια μετ΄ αποδοχών την ημέρα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

    Επιπλέον διατηρούνται εκπτώσεις για τους εργαζόμενους στις αγορές τους σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και οικιακού εξοπλισμού αλλά και παροχές όπως, χορήγηση δωροεπιταγών τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, δωροεπιταγές για εργαζόμενους που συμπληρώνουν 30 χρόνια στην επιχείρηση, επίδομα γάμου για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, μηνιαίο επίδομα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, μηνιαίο επίδομα προϋπηρεσίας και επίδομα θέσης καθώς και ειδική άδεια 10 ημερών με αποδοχές, επιπλέον των προβλεπόμενων από τον νόμο, για εργαζόμενους γονείς με παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    Σε μία περίοδο που σε διάφορους κλάδους τα σωματεία των εργαζομένων διαμαρτύρονται για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, η Σκλαβενίτης προχωρά σε αυξήσεις και νέες παροχές με το Πανελλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της Επιχείρησης να εκφράζει την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας: «σε αυτή τη συγκυρία και για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια στον κλάδο μας, δίδεται μία τόσο μαζική αύξηση μισθού και δημιουργείται ένα συνολικό πλέγμα προστασίας (δωροεπιταγές, ειδικές άδειες, εκπτώσεις) σε οικογένειες 2.037 εργαζομένων που έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες».

    Άδωνις Γεωργιάδης

    υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

    Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να έχει…τσιριχτή φωνή, αλλά χάρη σε αυτήν, την ημέρα που συζητήθηκε στη Βουλή η ερώτηση της αντιπολίτευσης για τις τιμές στο ρεύμα και τη ΔΕΗ, αναδείχθηκε μια τεράστια ανακρίβεια που είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να δείξει πόσο λάθος είναι η επιλογή της κυβέρνησης να μην ασκήσει το Υπερταμείο όλα τα δικαιώματά του στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ και έτσι να διαθέσει το 17% για να τοποθετηθούν ξένοι επενδυτές, είπε ότι η ΔΕΗ θα έχει λειτουργικά κέρδη 8 δισ. σε λίγα χρόνια και ότι το 17% που εκχωρεί το Δημόσιο είναι απώλεια κερδών 1,5 δισ.

    Το είπε αυτό για να δημιουργήσει εντυπώσεις, εν γνώσει του ότι λέει κάτι λάθος ή το είπε γιατί έτσι είχε καταλάβει… δεν θα μάθουμε.

    Στην πραγματικότητα, αναφερόταν στις επενδύσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ στην πενταετία και όχι στα κέρδη, και όσοι ξέρουμε τι έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ, δεν το πιστέψαμε. Σίγουρα όμως μεγάλο μέρος του κοινού, που δεν παρακολουθεί κάθε ανακοίνωση της ΔΕΗ και που πιστεύει ό,τι λέει ο κ. Τσίπρας θα το πίστεψε.

    Μετά τον κ. Τσίπρα απάντησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, χωρίς όμως να αναφερθεί στο χοντρό λάθος του κ. Τσίπρα και να τον διορθώσει, με αποτέλεσμα να παραμένει η εντύπωση ότι αυτό που είπε (για 8 δις. κέρδη και απώλεια 1,5 δισ. κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο από την παραχώρηση του 17%) μπορεί και να είναι σωστο.

    Τότε ζήτησε το λόγο επί προσωπικού ο Άδωνις Γεωργιάδης (αλλιώς δεν θα είχε δικαίωμα να πάρει τον λόγο) γιατί στην ομιλία του ο κ. Τσακαλώτος είχε χαρακτηρίσει τη φωνή του τσιρίδα. Μετά από ένα καταπληκτικό μονόλογο -που θα τον ζήλευαν στην επιθεώρηση- στον οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης εξηγούσε ότι αυτή είναι η φωνή του και τι να κάνει, δεν προσποιείται τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου όπως κάτι άλλοι, έχει τη δική του- ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο λάθος του Τσίπρα και εξήγησε στο πανελλήνιο ότι άλλο οι επενδύσεις άλλο τα κέρδη και ότι τα 8 δισ. που αναφέρει είναι οι επενδύσεις που θα κάνει η ΔΕΗ όχι τα κέρδη.

    «Οι επενδύσεις είναι κεφάλαια που δίνεις, τα κέρδη είναι κεφάλαια που παίρνεις…», είπε χαρακτηριστικά, σώζοντας το επίπεδο της συζήτησης και αποκαθιστώντας τη σχέση της Βουλής με τους αριθμούς.

    Θεόδωρος Σκυλακάκης

    Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

    Μπορεί να θεωρείται ο «κλειδοκράτορας» των κρατικών ταμείων, ως υπεύθυνος του Γενικού λογιστηρίου, ωστόσο ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών έχει αναβαθμίσει εδώ και καιρό τον ρόλο του.

    Ο κ. Σκυλακάκης, πέραν του ότι έγινε παππούς για 4η φορά πριν από λίγες εβδομάδες, έχει να περηφανεύεται και για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Τα πρώτα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει να «τρέχουν», με στόχο τα 30,5 δισ. που θα εκταμιευθούν να κινητοποιήσουν από τον ιδιωτικό τομέα 59 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο κονδύλι που θα εκταμιευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Πρόκειται για ένα στοίχημα το οποίο έχει κληθεί να φέρει εις πέρας ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, με στόχο η χώρα να παρουσιάσει ένα διαφορετικό επενδυτικό «πρόσωπο» έως το 2026. Άλλωστε, ως πολιτικός «παλιάς γενιάς» που γνωρίζει καλά τα τεχνοκρατικά δεδομένα, θεωρείται ως το πρόσωπο – κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

    Μαρία Σάκκαρη

    Πρωταθλήτρια Τένις

    Είναι το κορίτσι που θέλουμε να χειροκροτάμε ξανά και ξανά. Σε κάθε της αγώνα, σε κάθε της νίκη, σε κάθε ήττα. Είμαστε δίπλα στη Μαρία Σάκκαρη, και τώρα που μπήκε στην πρώτη δεκάδα στην παγκόσμια κατάταξη, στο απόλυτο Τop 10, έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να ευχαριστούμε με κάθε τρόπο την κόρη της Αγγελικής Κανελλοπούλου που μας κάνει εθνικά υπερήφανους σε κάθε διοργάνωση. Για το ήθος της, το παίξιμο της, τη δύναμη της ψυχής, την γενναιοδωρία, το σθένος. Το δυνατό σερβίς. Τους άσους.

    Ο Σεπτέμβριος του 2021 της ανήκει. Προκάλεσε αίσθηση σε κάθε της εμφάνιση. Όπως και στην εντυπωσιακή νίκη στα τέλη Σεπτεμβρίου, απέναντι στην Πολωνή Ίγκα Σβιόντεκ, η οποία, δεν είναι εύκολος αντίπαλος, αφού πρόκειται για μία τενίστρια που έχει κατακτήσει την έκτη θέση στον κόσμο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια απέδειξε ότι βρίσκεται σε άριστη αγωνιστική κατάσταση, υπήρξε άψογα προετοιμασμένη, ψύχραιμη και λαμπερή. Μέσα κι έξω. Γνωρίζει ότι έχει όλους τους Έλληνες μαζί της. Και στις δηλώσεις πάντοτε, πριν και μετά τους αγώνες, αποκαλύπτεται ένα κορίτσι που έχει παρόν και μέλλον.

    Δεν έχει σημασία πόσα τρόπαια έχει σηκώσει μέχρι σήμερα, γιατί είμαστε σίγουροι ότι η συλλογή της θα μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον όμως είναι να βλέπεις ένα πρότυπο για τις νεότερες γενιές, μια κοπέλα που βάζει στόχους, τους ξεπερνά, πέφτει και ξανασηκώνεται, μοιράζεται τα συναισθήματα της, αναμετριέται κάθε φορά με τον εαυτό της, σηκώνει ψηλά την ελληνική σημαία, δείχνει στον υπόλοιπο κόσμο ότι ο ελληνικός αθλητισμός έχει ψυχή, κυρίως.

    Είναι τελειομανής και δεν το κρύβει. Ειδικά σε ένα αγώνισμα όπως είναι το τένις, κάτι τέτοιο αποτελεί μάλλον προτέρημα και όχι μειονέκτημα. Ανήκει στην ελίτ του παγκόσμιου τένις πλέον, το γνωρίζει και θέλει να φτάσει στην κορυφή. Κι ακόμη πιο πάνω. Αφοσιώνεται, δίνεται σε αυτό που κάνει 100%, κυνηγάει το όνειρο της, χωρίς καμία διάθεση να τα παρατήσει. Έχει σημασία που δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του US Open; Mε κάθε νίκη, όπως και με κάθε ήττα, μοιάζει πιο δυνατή. Και με το δικό μας χειροκρότημα σε κάθε εμφάνιση στο τερέν, μπορούμε να περηφανευόμαστε για την υψηλότερη θέση που βρέθηκε ποτέ Ελληνίδα αθλήτρια στην ιστορία του τένις. Μέχρι τον επόμενο αγώνα, Maria you rock!

    Θόδωρος Πανταλάκης

    Διευθύνων Σύμβουλος Attica Bank

    Ο Θόδωρος Πανταλάκης ανέλαβε το τιμόνι της Attica Bank πριν από πέντε χρόνια. Ηταν Σεπτέμβριος του 2016 και η υπόθεση Καλογρίτσα απειλούσε να ρίξει την τράπεζα στα βράχια. Ο έμπειρος κ. Πανταλάκης ήταν η επιλογή σωτηρίας…

    Όμως πέντε χρόνια μετά, όσα υποσχέθηκε ο κ. Πανταλάκης αποδείχθηκαν κενό γράμμα και η Attica Bank βρίσκεται σε διαδικασία Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να έχει το 68% της τράπεζας.

    Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές κατά του Διευθύνοντος Συμβούλου και όπως όλα δείχνουν -τουλάχιστον μέχρι τώρα- ο πολλά υποσχόμενος κ. Πανταλάκης δεν πρόκειται να μακροημερεύσει στη θέση του.

    Στις 30  Σεπτεμβρίου και με  το   τελεσίγραφο της ΕΚΤ ότι η Αττικής έπρεπε να βρει στρατηγικό επενδυτή μέχρι το τέλος του μήνα, η Attica  ανακοίνωσε ότι δέχθηκε (τουλάχιστον τέσσερις) μη δεσμευτικές προσφορές από εγνωσμένου κύρους επενδυτές του εξωτερικού που διαθέτουν επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στην Ευρώπη. Βέβαια περισσότερες πληροφορίες δεν έδωσε.

    Σε κάθε περίπτωση η Attica Bank βρίσκεται πάλι να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί -και χωρίς δίχτυ προστασίας- ψάχνοντας τον επενδυτή ή τους επενδυτές που θα καλύψουν και μία και δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου…

    Προς το παρόν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των warrants στο Χρηματιστήριο η οποία θα λήξει στις 19 Οκτωβρίου.

    Ο πολυπράγμων κ. Πανταλάκης ενδεχομένως να χρειαστεί να κλείσει πίσω του την πόρτα και να παραδώσει τα κλειδιά της τράπεζας στο ΤΧΣ.

    Και όπως αναφέρουν στελέχη της τράπεζας, η τιτλοποίηση «Αρτεμις» ήταν μία αφετηρία νέων δεινών για την από χρόνια ταλαιπωρημένη τράπεζα των μηχανικών, με το βέλος της θεάς της μυθολογίας να χτυπάει τον CEO και τις όχι και τόσο άριστες στρατηγικές του.

    Κωνσταντίνος Μπογδάνος

    Πρώην βουλευτής ΝΔ

    Ο θορυβώδης Κωνσταντίνος Μπογδάνος, όπως και ο εξίσου θορυβώδης Παύλος Πολάκης, έχουν απασχολήσει επανειλημμένως με τις ακραίες απόψεις τους τη δημόσια σφαίρα. Τον μήνα που πέρασε επέδειξε με αναρτήσεις του στο twitter μια συμπεριφορά αποτρόπαιη, απογοητευτική κι επικίνδυνα ρατσιστική (σ.σ. η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της χθες με το νέο, αντικομμουνιστικό αυτή τη φορά, παραλήρημά του στη Βουλή, οδηγώντας τελικά και στη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας). Τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, αναπαρήγαγε δημοσίευμα ιστοσελίδας που είχε τίτλο «ο σοκαριστικός κατάλογος μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας», στο οποίο υπήρχαν τα ονοματεπώνυμα μαθητών σε τμήμα νηπιαγωγείου του κέντρου της πρωτεύουσας όπου, από τα 20 νήπια, μόνο 2 έχουν ελληνικά επώνυμα.

    Χαρακτηρίσθηκε «ακροδεξιός», «χυδαίος», μέχρι και «φασίστας», αλλά ο ίδιος δεν ιδρώνει από τέτοιες περιγραφές – τις έχει εισπράξει από πολιτικούς, κόμματα και δημοσιογράφους με τη σέσουλα. Όπως φάνηκε, όμως, από την πορεία των πραγμάτων, ο χρόνος του στη ΝΔ ήταν, ούτως ή άλλως, μετρημένος, αφού η παρουσία του παραήταν τοξική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερος κεντρώος και κάνει ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά. Αφού δεν θεώρησε από μόνος του ότι εκφράζει ένα ρεύμα που δεν χωράει στη ΝΔ και να πάρει την απόφαση να φύγει μόνος του…

    Όπως και να γίνει, η εικόνα ενός ανθρώπου υπερφίαλου και κυνικού στα κοινοβουλευτικά έδρανα δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο που, εκτός των πολλών άλλων, φέρνει στην επιφάνεια την αναγκαιότητα κάποιες φορές των προσχημάτων: του να κρατά κανείς τη θέση του, έστω κι αν δεν την αξίζει…

    Η κατακρήμνιση όλων των -υπό έλεγχο πάντα- αξιών, συνήθως από ανθρώπους δίχως αυτοεπίγνωση, είναι κάτι που οφείλουν οι κοινωνίες να αποτρέψουν, ξεκινώντας από την απλή παραδοχή ότι η δημοκρατία, πριν από όλα, είναι ένα ευγενές πολίτευμα, ένα πολίτευμα που σχετίζεται με την αισθητική και απεχθάνεται κάθε εκδοχή βαρβαρότητας.

    Σωκράτης Λαζαρίδης

    Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

    Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η συνεδρίαση στη χρηματιστηριακή αγορά της Λεωφόρου Αθηνών βρισκόταν, υποτίθεται, στο peak της…

    Η ώρα ήταν 13.51, σχεδόν 3,5 ώρες από την έναρξη των συναλλαγών, αυτό που λέμε «η καρδιά της συνεδρίασης». Και ο τζίρος μόλις που πλησίαζε τα… 15 εκατ. ευρώ! Σε μία αγορά που υποτίθεται ότι αποτελεί τον καθρέφτη της οικονομίας, για την οποία προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης 6,1% για φέτος (και τούτο αποτελεί τη συντηρητική πρόβλεψη), η φορολογία των επιχειρήσεων και οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί, προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων 14% για την επόμενη χρονιά.

    Ο δε γενικός δείκτης παραδέρνει μεταξύ 830-930 μονάδων εδώ κι επτά μήνες και ταυτόχρονα έχουν γίνει δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, 1,2 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, πάνω από 750 εκατ. ευρώ της Alpha Bank και, όπως όλα δείχνουν, κατ’ ελάχιστον 750 εκατ. ευρώ θα είναι η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.

    Και είναι να απορεί κανείς α) γιατί οι αυξήσεις αυτές δεν γίνονται ή δεν περνούν μέσα από το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά διεξάγονται στο Λονδίνο όπου είθισται να ανοίγει το βιβλίο προσφορών κάθε φορά και β) τι αποκομίζει τελικά το Χ.Α..

    Ο Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος τείνει να μετατραπεί σε ισόβιο πρόεδρο, αφού βρίσκεται στο ίδιο πόστο σχεδόν 12 χρόνια και από θέση ευθύνης, ως αντιπρόεδρος από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 (!), δεν έχει φροντίσει να μπει το Χρηματιστήριο Αθηνών στα «μεγάλα κόλπα και τις μεγάλες δουλειές». Μάλιστα, τον περασμένο μήνα σε κάποια ημερίδα «διαφήμισε» και προέβαλε το γεγονός ότι επίκειται στο Χ.Α. η δημόσια εγγραφή… δύο τούρκικων επιχειρήσεων, ενώ η Ελλάδα βρίθει από μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και από νεοφυείς που είναι και της μόδας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα χρηματιστήρια της Λευκωσίας και του Τελ Αβίβ, εξαιτίας των νεοφυών επιχειρήσεων, έρχονται πιο κοντά, με το Χ.Α. να μένει απ’ έξω.

    Είναι προφανές ότι υπάρχει ζήτημα έμπνευσης πια στο management της ΕΧΑΕ την εποχή που δίνεις εντολή από το κινητό σου για να αγοράσεις από τις πλατφόρμες από bitcoin μέχρι… καφέ!

    Βαγγέλης Πλεξίδας

    Ιδιοκτήτης LA Farm

    «Κόκκινη κάρτα» έβγαλε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα στον Βαγγέλη Πλεξίδα, τον μεγαλοτυροκόμο από τα Τρίκαλα και ανακάλεσε την πιστοποίηση της εταιρείας του LA FARM για να παράγει «Φέτα ΠΟΠ», ζητώντας επίσης να κατέβει το προίόν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

    Αυτή η απόφαση του ΕΛΓΟ κοινοποιήθηκε στον κ. Πλεξίδα λίγα 24ωρα μετά από τον γάμο υπερπαραγωγή της κόρης του στη Μύκονο. Η θυγατέρα του Νάνσυ παντρεύτηκε με τον Χρήστο Νιάρο, αρχηγό της ομάδας των Τρικάλων. Διότι ο κ. Πλεξίδας δεν ασχολείται μόνο με την παραγωγή φέτας (από την οποία κάποιες φορές απουσιάζει το πρόβειο και γίδινο γάλα…). Ο «βασιλιάς της φέτας» έχει επίσης μεγάλο πάθος για το ποδόσφαιρο και δύο φορές απέκτησε ομάδες, τα Τρίκαλα πρώτα και μετά τη Λάρισα. Όμως και για αυτήν την ενασχόληση του ο κ. Πλεξίδας έχει δεχτεί «κόκκινη κάρτα», καθώς η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού τού έχει απαγορεύσει να είναι πρόεδρος ομάδας… Η ιστορία είναι γνωστή, επί εποχής του πτώχευσε και υποβιβάστηκε η ομάδα των Τρικάλων, ενώ όταν είχε την Λάρισα είχε ξεχάσει να δηλώσει παίκτες και διοικητικό προσωπικό στο ΙΚΑ….

    Τώρα, σε ό,τι αφορά τη φέτα, τα κλιμάκια του ΕΛΓΟ πραγματοποίησαν επιτόπιους ελέγχους επιτήρησης, αλλά και ελέγχους σε σημεία λιανικής πώλησης του προϊόντος στην ελληνική αγορά και κατέγραψαν σοβαρές παραβάσεις που αφορούν στη μη τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.» της γαλακτοβιομηχανίας «L.A. FARM Α.Ε.», η οποία ήταν ενταγμένη στο Μητρώο Πιστοποιημένων επιχειρήσεων του οργανισμού.

    Και κάπως έτσι η εταιρεία του κ. Πλεξίδα έχασε το δικαίωμα να παράγει φέτα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και υποχρεώθηκε να αποσύρει το προϊόν του από την αγορά.

    Μάλιστα ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ανέφερε πως ακόμα και οι διορθωτικές ενέργειες της LA FARM «δεν κρίθηκαν ικανές να άρουν το σύνολο των καταγεγραμμένων ευρημάτων και μη συμμορφώσεων».

    Ο ίδιος ο κ. Πλεξίδας, σε δηλώσεις του για το θέμα χαρακτήρισε την υπόθεση «δυσφημιστική για την φέτα», υποστηρίζοντας ότι ήταν αποτέλεσμα κακόβουλων πράξεων που εκπορεύονται από τον μεγάλο ανταγωνισμό για πωλήσεις φέτας που φτάνει σε βαθμό αντιπαλότητας μεταξύ των εμπόρων φέτας αλλά και των γαλακτοβιομηχανιών. Και ακόμα υποστήριξε πως κατά την άποψή του η λήψη των δειγμάτων και η εξέτασή τους δεν έγινε με τον προβλεπόμενο τρόπο.

    Όμως στον κ. Πλεξίδα, ή για να είμαστε ακριβείς στην εταιρεία του, τη ΒΙΟΓΑΛ, το 2010 ο ΕΦΕΤ και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κατερίνα Μπατζελή επέβαλαν πρόστιμο ύψους 510.000 ευρώ, με την υπουργό του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει τότε πως «εκείνοι που επιμένουν να νοθεύουν τα τρόφιμα και να παραπλανούν τους πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαρύτατα πρόστιμα».

    Αυτό το προστιμο ήταν και ο λόγος που η ΒΙΟΓΑΛ μετονομάστηκε σε LA FARM και συνέχισε ως γαλακτοβιομηχανία με εξαγωγές φέτας και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ της Σουηδίας και της Γερμανίας.

    Ωστόσο και οι Σουηδοί, και συγκεκριμένα η εταιρεία Di Luca & Di Luca AB, με έδρα την Στοκχόλμη, πρόσφατα, έστειλαν για ανάλυση δείγματα φέτας των σημάτων «BABA FARM» και «Garant Feta»και διαπιστώθηκε πως στο πρώτο σήμα βρέθηκε μόνο αγελαδινό γάλα και δεν ανιχνεύτηκε καθόλου αιγοπρόβειο, ενώ στο δεύτερο μόνο ελάχιστη ποσότητα πρόβειου και μεσαία ποσότητα γίδινου.

    Όπως είναι γνωστό η γαλακτοβιομηχανία LA Farm, που εδρεύει στα Τρίκαλα, πέρασε στον Βαγγέλη Πλεξίδα, τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς προχώρησε σε αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της επιχείρησης από τους αδερφούς του, Σωτήρη και Χρήστο.

    Monica Bellucci

    Ηθοποιός

    H Μonica Bellucci (Μόνικα Μπελούτσι) είχε την ατυχία να έρθει στην Αθήνα δύο φορές για να παρουσιάσει τη «δική της» Maria Callas στο Ηρώδειο. Την πρώτη φορά, μπορεί και να τα είχε πάει καλύτερα. Μέσα στην πανδημία. Τώρα, με την Μarina Abramovic, τα φορέματα-υπερπαραγωγές του Riccardo Tisci και την διαφορετική προσέγγιση στην γυναίκα-μύθο στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, η κινηματογραφική Monica βρέθηκε αντίπαλη πρώτα από όλα με τον εαυτό της.

    Και μπορεί οι παραστάσεις της τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού να ήταν sold-out -γιατί ποιος δεν θα ήθελε να δει από κοντά την τόσο αναγνωρίσιμη και λαμπερή στη μεγάλη οθόνη Monica Bellucci;-, αλλά το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ήταν μάλλον χλιαρό.

    Γυναίκες και άνδρες έσπευσαν, καθένας για διαφορετικούς λόγους, να την δουν και να την χειροκροτήσουν ζωντανά. Κοινή διαπίστωση πως είτε η πρωταγωνίστρια του one-woman show είτε ο σκηνοθέτης δεν είχε κέφι, δεν είχε έμπνευση, δεν είχε όραμα, έστησε ένα έργο, άνευρο, φλατ, μονότονο, βαρετό, χωρίς λόγο ύπαρξης.

    Και, φυσικά, ήταν κοινή διαπίστωση πως δεν υπήρχε ίχνος διαδραστικότητας, με την Monica Bellucci να διαβάζει από το κινητό, από το auto-cue, on repeat, τα λόγια της, για να αποδείξει πως ίσως να μην μπορούν τελικά όλοι οι ηθοποιοί να μεταπηδήσουν ξαφνικά από τον κινηματογράφο στο θέατρο. Και το ανάποδο φυσικά.

    Η Maria Callas δεν ταιριάζει τελικά στη Μonica κι ας είναι μελαχρινή, κι ας της πηγαίνουν οι δραματικοί ρόλοι κι ας είναι ντίβα. Άρα ενώ όλοι συζητούσαμε μέσα στον Σεπτέμβριο για την πάντοτε εντυπωσιακή Monica Bellucci που μοιάζει να έχει χάσει το χαμόγελο της, λίγοι βρέθηκαν να την υποστηρίξουν, μετά από την εμφάνιση της στο Ηρώδειο. Ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που είπαν μάλιστα ότι επρόκειτο για μία παράσταση που δεν την αφορούσε, ήθελε μόνο να πάρει την αμοιβή της, να φωτογραφηθεί όσο της υπαγόρευε το συμβόλαιο της -και η ευγένεια της- και να ταξιδέψει στον επόμενο προορισμό της.

    «Οι 7 Θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» ήταν ο τίτλος που έδωσε η περφόρμερ Marina Abramovic στη δική της παράσταση. Η Monica Bellucci διάβασε επιστολές, ζωντάνεψε αναμνήσεις, στο έργο… Εφτά Θάνατοι και Μία Κηδεία.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.