• Τράπεζες

    Attica Bank: Με 68,2% η συμμετοχή του ΤΧΣ από την μετατροπή των warrants – Τι σηματοδοτεί για την ΑΜΚ της τράπεζας

    Attica Bank

    Attica Bank


    Στο 68,2% διαμορφώνεται πλέον το πλειοψηφικό ποσοστό που θα κατέχει στην Attica Bank το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο οποίο και μεταβίβασε το Ελληνικό Δημόσιο τα warrants που προήλθαν από τις ρυθμίσεις για τον αναβαλλόμενο φόρο της τράπεζα, που ήταν στα επίπεδα των περίπου 152 εκατ. ευρώ.

    Αργά σήμερα το απόγευμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό Δελτίο ανοίγοντας τον δρόμο για την ολιγοήμερη διαπραγμάτευση των συγκεκριμένων τίτλων στη χρηματιστηριακή αγορά.

    Οι νέοι τίτλοι που προέκυψαν από τα warrants θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται την ερχόμενη Τετάρτη 6 Οκτωβρίου έως και τις 14 του μηνός. Στις 19 Οκτωβρίου τα warrants θα μετατραπούν σε νέες μετοχές με συνέπεια να επέλθουν νέες μετοχικές ισορροπίες στην Attica Bank.

    Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο το ΤΧΣ θα βρεθεί με το 68,2% στην τράπεζα γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την απίσχναση (dilution) του ποσοστού των υφιστάμενων μετόχων. Ως εκ τούτου, ο ηλεκτρονικός ενιαίος φορές κοινωνικής ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) θα βρεθεί από το 32,33% που έχει σήμερα στο 10,3%. Το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργών (ΤΜΕΔΕ) θα δει το ποσοστό του να υποχωρεί από το 46,32% στο 14,7%. Αντίστοιχα, οι υπόλοιποι μέτοχοι από το 21,35% που κατέχουν σήμερα θα βρεθούν στο 6,8%.

    Όπως τονίζεται στο ενημερωτικό σημείωμα το ΤΧΣ θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί σημαντικό έλεγχο σε όλες τις αποφάσεις των μετόχων. Γεγονός εξόχως σημαντικό καθώς η μετατροπή των warrants σε νέες μετοχές και η μεταβίβασή τους στο ΤΧΣ ήταν το αναγκαίο βήμα προκειμένου να τρέξει η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου στην τράπεζα, το συνολικό ύψος της οποίας μπορεί να φτάσει μέχρι τα 240 εκατ. ευρώ.

    Η «αρχιτεκτονική» της κεφαλαιακής αύξησης θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία των διαπραγματεύσεων που θα υπάρξουν με τους 4+2 μνηστήρες που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προτάσεις για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ. Το αν και κατά πόσον θα υπάρξει στρατηγική συμμετοχή από κάποιον ή κάποιους από τους μνηστήρες θα διαμορφώσει ανάλογα και το ποσοστό συμμετοχής που μπορεί να έχει στην Αύξηση Κεφαλαίου το ΤΧΣ.

    Η τιμή των νέων τίτλων θα ξεκινήσει από τα 9,18 ευρώ ενώ χθες η μετοχή της Attica Bank διαμορφώθηκε στα 4,12 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να ανέρχεται στα 31,7 εκατ. ευρώ. Πριν από λίγο χρονικό διάστημα στις υφιστάμενες μετοχές της Attica έγινε reverse split με τις 60 μετοχές να συνενώνονται σε μια.

    Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της τράπεζας δείχνουν ότι το συνολικό ενεργητικό της ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ, τα καταθετηκά της υπόλοιπά αγγίζουν τα 2,9 δισ. ευρώ ενώ τα δάνεια μετά από προβλέψεις είναι στα 1,67 δισ. ευρώ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται στα 187,5 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό δείκτη κεφαλαίου να έχει υποχωρήσει στο 6,4%.

    Η επικείμενη Αύξηση Κεφαλαίου είναι καθοριστική για το μέλλον της τράπεζας ενώ η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών είναι βασικός στόχος τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της κυβέρνησης προκειμένου η Attica Bank να γυρίσει σελίδα.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Από 6 έως 14 Οκτωβρίου η περίοδος διαπραγμάτευσης των τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ