• Winners & Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr κρίνει και δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    7 Ιουλίου 2021


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners and Losers, των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Ιούνιο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Σταύρος Παπασταύρου, Δικηγόρος

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development

    Χαμένοι

    Μανούσος Μανουσάκης, Πρόεδρος και CEO ΑΔΜΗΕ

    Θεόδωρος Πανταλάκης, CEO Attica Bank

    Κώστας Μιχαηλίδης, Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας

    Νίκος Παππάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Κωνσταντίνος Δομαζάκης, πρώην μεγαλομέτοχος Creta Farms
    Μανουσάκης

    Βασίλης Ψάλτης

    CEO Alpha Bank

    Όταν το 2018 ο Βασίλης Ψάλτης ανέβαινε τα σκαλιά της ιεραρχίας από CFO σε CEO, κανένας δεν μπορούσε να προδικάσει τη μεθοδικότητα με την οποία θα αντιμετώπιζε το γύρισμα της τράπεζας σε μιαν άλλη εποχή.
    Όμως η γερμανική του παιδεία και οι χειρισμοί του κατέγραψαν αυτό ακριβώς: Πρόκειται για έναν «αξιωματούχο» που ξέρει να περιμένει και που τελικώς φυλάει την εντυπωσιακή του κίνηση για το τέλος. Έτσι κατάφερε να διαχειριστεί και να εκτελέσει μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου όχι πολύ εύκολη. Και το κατάφερε με μεγάλη επιτυχία.

    Η δυσκολία στην παρτίδα έγκειτο στο γεγονός πως κάποιοι δεν ήθελαν την αύξηση αυτήν και αυτοί οι κάποιοι επιχείρησαν να έχουν λόγο επί του θέματος.

    Όμως ο κ. Ψάλτης δεν άφησε πολλά περιθώρια επ’ αυτού, καθώς βρήκε πολύ γρήγορα τα πατήματά του σε άλλους μετόχους.

    Τι πέτυχε ο κ. Ψάλτης με την αύξηση:
    – Nα θέσει λίθο ανάπτυξης
    – Να φέρει στο μετοχολόγιο καινούρια και σοβαρά ονόματα
    – Να μην απωλέσει τα παλιά
    – Να κάνει οδηγήσει τον βηματισμό του ΤΧΣ προς την έξοδο του μετοχολογίου της τράπεζας,  έστω και εάν η μείωση του ποσοστού του ήταν μικρή και όχι μεγάλη.

    Για όλα τα παραπάνω επιλέχθηκαν τακτικές στην σκακιέρα:

    * Δόθηκαν οι προσήκουσες απαντήσεις όπου χρειαζόταν και, κυρίως, στο εξωτερικό προκειμένου η τράπεζα να πείσει για την αναπτυξιακή της προοπτική.

    * Ηδη εκκινεί την ανάπτυξη στη Ρουμανία, μια χώρα όπου η τράπεζα είχε κατά το παρελθόν πολύ ισχυρή παρουσία.

    * Συγχρόνως προτίμησε να επιλέξει χαμηλότερο τίμημα στην αύξηση, προκειμένου να ενισχύσει τον μετοχικό πλουραλισμό, ενώ κατάφερε να πείσει οργανισμούς όπως η EBRD να δώσουν το «παρών» στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

    Εν τέλει ο Βασίλης Ψάλτης προχωράει την εξυγίανση του ισολογισμού και επιχειρεί να δέσει και την αναπτυξιακή προοπτική της τράπεζας.

    Εκεί βέβαια που θα κριθεί τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του όσο και οι λοιπές τράπεζες είναι αν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν χορηγήσεις άξιες λόγου, τέτοιες που να διανεμηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Στο τέλος αυτής της διαδρομής, που ως ορόσημο έχει το 2022, το «ταμείο» της Alpha Bank οι περισσότεροι- και πάντως σίγουρα οι μέτοχοί της- πιστεύουν πως θα είναι θετικό.

    Φωκίων Καραβίας

    CEO Eurobank

    Στην προ μνημονίων εποχή επιστρέφει με σταθερά βήματα τη Eurobank ο CEO της, κ. Φωκίων Καραβίας, που «γράφει» μαζί με τη διοικητική του ομάδα τη νέα σελίδα της τράπεζας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

    Η Eurobank ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τη συγχώνευση της θυγατρικής της, Eurobank Srbija, με την  Direktna Banka, στην οποία κατέχει πλέον το 70% και θα ασκεί το μάνατζμεντ.

    Η Eurobank είναι προσανατολισμένη σε πορεία στρατηγικής ανάπτυξης και χρηματοδότησης των πελατών της,  αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες που αποτελούν βασικές αγορές.

    Η νέα τράπεζα της Σερβίας έχει ενεργητικό 2 δισ. ευρώ και θα είναι η 7η σε μέγεθος στη χώρα.

    Παράλληλα η Eurobank, μέσα στον Ιούνιο, «έκλεισε» και τη συμφωνία για να περάσει το χαρτοφυλάκιο της τιτλοποίησης Mexico των 3,3 δισ. ευρώ στην doValue και εγκαινιάζει έτσι και τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

    Η τράπεζα έχει «καθαρίσει» τον ισολογισμό της -μέσα από τρεις τιτλοποιήσεις- από «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 12,6 δισ. ευρώ. Και ήταν αυτή η πολιτική της στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που της επιτρέπει σήμερα να σχεδιάζει κινήσεις ενίσχυσης της παρουσίας της στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

    Όπως είναι γνωστό ο όμιλος της Eurobank έχει παρουσία σε πέντε χώρες, με την Postbank στην Βουλγαρία να είναι η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας, στη Σερβία, στην Κύπρο, σε Βρετανία και Λουξεμβούργο, με το 30% των βασικών εσόδων προ προβλέψεων του Ομίλου να προέρχονται από τις παραπάνω διεθνείς δραστηριότητες.

    Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί και το γεγονός ότι μέσα στον Ιούνιο ο CEO, κ. Φωκίων Καραβίας, υπέγραψε μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση της τράπεζας, που δίνει έμφαση στην στήριξη της οικογένειας, όποια μορφή και αν έχει αυτή, καθώς «επεκτείνει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη στα παιδιά του/της συζύγου των εργαζομένων από προηγούμενη σχέση γάμου καθώς και στον/ην σύζυγο εργαζόμενου ομόφυλου ζεύγους με σύμφωνο συμβίωσης, αναγνωρίζοντας όλες τις σύγχρονες μορφές οικογένειας».

    Σταύρος Παπασταύρου

    Δικηγόρος

    Έξι χρόνια άργησε η δικαίωση για τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου που είδε το όνομά του να διασύρεται όλο αυτό το διάστημα από τις μεθοδεύσεις και τις παρασκηνιακές κινήσεις στελεχών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στο όνομα της επικοινωνιακής εκστρατείας για την ανάδειξη του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς επιχείρησε να τον μετατρέψει σε συνώνυμο της διαπλοκής, στοχεύοντας ευθέως στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο Σταύρος Παπασταύρου, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και δικηγόρος της επιχείρησης που διατηρούσε η σύζυγος του σημερινού πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφκσι, απαλλάχθηκε πριν από λίγες ημέρες με αμετάκλητο βούλευμα από το σύνολο των κατηγοριών που του είχαν αποδοθεί για φορολογικές εκκρεμότητες.

    Η τελεσίδικη δικαστική απόφαση πέρα από προσωπική δικαίωση για τον ίδιο, είναι και ένα χαστούκι σε αυτούς που έστησαν την επιχείρηση για την δολοφονία του χαρακτήρα του.

    Η ιστορία είχε και έντονο άρωμα εκβιασμού, σύμφωνα με όσα είπε και ο ίδιος ο κ. Παπασταύρου, που υπενθύμισε τους ηχογραφημένους διαλόγους του πρώην υπουργού Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή: «Έπρεπε να καταδικαστώ και να παραμείνω αμαυρωμένος εκτός και αν όπως ζητήθηκε, μιλούσα εναντίον της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Τόσο απλά, τόσο αισχρά, τόσο δόλια».

    Μετά την πανηγυρική δικαίωση, σε δήλωσή του ο κ. Παπασταύρου μίλησε για αδίστακτους διώκτες, που επιχείρησαν «να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη, εκβίασαν, έφτασαν μέχρι να αποκρύψουν έγγραφο, που αποδείκνυε την αθωότητά μου».

    Αναφέρεται στις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που έγιναν όλο αυτό το διάστημα, που έφτασαν μέχρι και στην απόκρυψη εγγράφων, με στόχο την ενοχοποίησή του, την ώρα που ο ίδιος και η οικογένειά του περνούσαν από εξονυχιστικούς ελέγχους από όλες τις υπηρεσίες του κράτους, αλλά στο τέλος απαλλάχθηκε πανηγυρικά από όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης.

    Αυτό που απομένει είναι η οφειλόμενη συγγνώμη. Οφειλόμενη, επειδή τον Απρίλιο του 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση στην Βουλή είχε ρωτήσει τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αν θα ζητούσε συγγνώμη σε περίπτωση που υπήρχε αθωωτική απόφαση για τον Σταύρο Παπασταύρου.

    Και εκείνος τότε είχε νεύσει καταφατικά.

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

    Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

    Ο Ιούνιος ήταν μήνας επιτυχιών για την Ελληνική Αστυνομία, τις οποίες πιστώνεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Το σερί εγκληματικών ενεργειών του τελευταίου διαστήματος (εν ψυχρώ εκτελέσεις του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ενός 32χρονου σε καφετέρια στα Σεπόλια, του μποξέρ Τάσου Μπερδέση στην Βάρη, όπως και ενός 58χρονου έξω από σουβλατζίδικο στην Μεταμόρφωση) με αποκορύφωμα το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά προκάλεσαν μεγάλο φόβο και ανησυχία στην ελληνική κοινωνία και σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση.

    Ως θεσμικά αρμόδιος και προσπαθώντας να δώσει λύσεις και απαντήσεις, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατέθεσε πριν από λίγο καιρό στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, φάκελο με όλη την «νύχτα» της Αθήνας, αποτέλεσμα έρευνας που κράτησε σχεδόν ένα μήνα.

    Ο φάκελος για την Greek Mafia -όπως ονομάστηκε- περιλάμβανε υποθέσεις συμβολαίων θανάτου, δολοφονίες, εκβιασμούς, μαστροπεία, ναρκωτικά, τοκογλυφίες και λαθρεμπόριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, δεν υπήρχαν μόνο γενικόλογες αναφορές, αλλά ονόματα, διευθύνσεις και οργανώσεις που, από το 2008 και μετά, γιγαντώθηκαν και εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

    Αποτέλεσμα της συστηματικής και οργανωμένης δουλειάς που έγινε από την αστυνομία ήταν και η εξιχνίαση της άγριας δολοφονίας της Κάρολαϊν Κράουτς από τον σύζυγό της στα Γλυκά Νερά μπροστά στα μάτια του βρέφους τους, ένα έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

    Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες εξιχνιάστηκε και η γνωστή ως «Κλοπή του Αιώνα»: Ήταν ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012 όταν ένας 49χρονος ελαιοχρωματιστής -που πλέον έχει προφυλακιστεί- κατάφερε να μπει στο εσωτερικό της Εθνικής Πινακοθήκης και να αρπάξει το «Γυναικείο κεφάλι» του Πικάσο, τον «Ανεμόμυλο Στάμμερ» του Μοντριάν και το σχέδιο των αρχών του 17ου αιώνα με τίτλο «Ο άγιος Diego de Alcala σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και σύμβολα του πάθους», του Ιταλού ζωγράφου Γουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).

    Στις επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συγκαταλέγεται και ο εντοπισμός και σύλληψη του φυγόδικου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, ο οποίος διέφευγε τους τελευταίους εννέα μήνες.

    Μετά την καταδικαστική απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου, το «νούμερο δύο» της οργάνωσης παρέμενε άφαντο.

    Εντοπίστηκε τελικά στο σπίτι Ουκρανής χρυσαυγίτισσας στην περιοχή του Ζωγράφου, βάζοντας τέλος στην σκοτεινή ιστορία της ναζιστικής οργάνωσης.

    Οδυσσέας Αθανασίου

    CEO Lamda Development

    Ο Οδυσσέας Αθανασίου βρίσκεται στο «τιμόνι» της Lamda Development περισσότερο από μια δεκαετία.

    Έχει ηγηθεί δηλαδή, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, όλης της προσπάθειας από τη στιγμή που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, έως και σήμερα που πλέον έχει υπογραφεί η σύμβαση για την εκτέλεση της μεγάλης ανάπτυξης των 8 δισ. ευρώ.

    Έχει αποδείξει έμπρακτα πόσο πιστεύει το έργο μετασχηματίζοντας όλη τη «μηχανή» της Lamda για να υπηρετήσει τις ανάγκες του, παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της εταιρείας. Έχει καταβάλει προσπάθεια να αγκαλιάσουν το έργο και άλλοι επενδυτές και κυρίως άντεξε όλη αυτή την πίεση των τελευταίων ετών με τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν.

    Το Ελληνικό προχωρά και αυτό αποτελεί σίγουρα μια νίκη της Lamda και των ανθρώπων της με τον επικεφαλής να δίνει το τόνο.

    Το έργο εισέρχεται στη φάση της υλοποίησης και ο κ. Αθανασίου έχει μπροστά του νέες προκλήσεις, πιο δημιουργικές.

    Μανούσος Μανουσάκης

    Πρόεδρος και CEO ΑΔΜΗΕ

    Συγκρούσεις και κόντρες με όλους χαρακτηρίζουν τη διοίκηση του Μανούσου Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ, που διοικεί το Διαχειριστή του Συστήματος της χώρας με άξονα τα κέρδη του και όχι τα κέρδη του Συστήματος. Ο νόμος έχει ήδη προβλέψει ο Διαχειριστής να εποπτεύεται από τη ΡΑΕ, αλλά ακόμη κα αυτό απλά θα οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις…

    Τα συμβάντα πυκνώνουν που αποδεικνύουν τα παραπάνω και δημιουργούν προβληματισμό σε όλη την αγορά ενέργειας.

    Η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν είχε προλάβει να ηλεκτριστεί μέχρι το τέλος του μήνα (σ.σ. ηλεκτρίστηκε τελικά τις προηγούμενες ημέρες), γιατί δεν είχε τελειώσει η διαπραγμάτευση ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ για τη μεταβίβαση των παγίων στην τιμή που ήθελε ο ΑΔΜΗΕ.

    Το αποτέλεσμα ήταν διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην Κρήτη, μετά από μια βλάβη σε σταθμό της ΔΕΗ μέσα στο καλοκαίρι και τον καύσωνα κι ενώ το νησί είχε αρχίσει να γεμίζει τουρίστες.

    Και το ερώτημα είναι γιατί ο Διαχειριστής του Συστήματος δεν θεωρούσε πιο σημαντική την επάρκεια στη λειτουργία του συστήματος από τα δικά του συμφέροντα και δεν ηλέκτρισε νωρίτερα τη διασύνδεση;

    Ο Δυτικός Διάδρομος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί οι 5 μοναχές κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα και η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ δεν είχε έτοιμο «plan B».

    Τώρα το ετοιμάζει και αν χάσει οριστικά τη διαμάχη με τις μοναχές θα το υλοποιήσει.

    Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί δεν είχε ετοιμάσει «plan B» από τις πρώτες διαμάχες με τις μοναχές, ώστε να το έχει προχωρήσει και να υλοποιηθεί νωρίτερα το έργο;

    Θεόδωρος Πανταλάκης

    CEO Attica Bank

    Η χαμηλή ανταπόκριση στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου –που επανεργοποίησε η Attica Bank μέσα στον Ιούνιο- έφερε και τις πρώτες απολύσεις. Που με τη σειρά τους οδήγησαν σε 24ωρη απεργία και οι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ πήραν θέσεις μάχης από το φόβο ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για απολύσεις στον τραπεζικό κλάδο.

    Η τράπεζα αποφάσισε να κλείσει το κατάστημα στον Πύργο Ηλείας. Συνολικά μέσα στο καλοκαίρι θα κλείσει 10 καταστήματα. Και για αυτό ανακοίνωσε και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

    Όμως δύο υπάλληλοι από το κατάστημα του Πύργου δεν δέχθηκαν να αποχωρήσουν οικειοθελώς, με αποτέλεσμα ο ένας να απολυθεί και για τον δεύτερο να ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

    Αντί η τράπεζα  να τοποθετήσει τους 2 εργαζόμενους «σε ενδεδειγμένες των δεξιοτήτων τους, των γνώσεών τους και της εμπειρίας τους θέσεις εργασίας, εκ των αρκετών που αποδεδειγμένα υπάρχουν κενές, επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της διατάραξης των σχέσεων εργασιακής ειρήνης και ομαλότητας στο περιβάλλον δουλειάς μας», σημειώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής.

    Οι συνδικαλιστές πριν προχωρήσουν στην 24ωρη απεργία είχαν μαραθώνια διαβούλευση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Θεόδωρο Πανταλάκη για να ανακληθούν οι απολύσεις.

    Ακόμα ο Σύλλογος κατηγορεί την διοίκηση  Πανταλάκη ότι  «ασκεί εμφανή  πίεση» σε όσους υπηρετούν σε μονάδες που έχουν χαρακτηριστεί υπεράριθμες ή σε καταστήματα που προγραμματίζεται το κλείσιμό τους, προκειμένου να αποχωρήσουν με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

    Σε κάθε περίπτωση, μόνο επιτυχής δεν θεωρείται η εθελούσια, καθώς στόχο είχε να αποχωρήσουν 100 εργαζόμενοι από τους συνολικά 800, ωστόσο το ποσοστό συμμετοχής διατηρήθηκε χαμηλά…

    Κώστας Μιχαηλίδης

    Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας

    Νεύρα, πολλά νεύρα έχει το τελευταίο διάστημα ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης.

    Ο πρόεδρος –με ημερομηνία λήξης στο τέλος του μήνα– της Εθνικής Τράπεζας δεν αντέχει την ιδέα ότι σε λίγες μέρες θα είναι τέως.

    Τα νεύρα τού τα προκαλεί ο κ. Γκίκας Xαρδούβελης, που θα είναι και ο διάδοχός του.

    Το τελευταίο τρίμηνο, ο κ. Μιχαηλίδης όπου βρεθεί και όπου σταθεί είχε να πει κι έναν κακό λόγο για τον Γκίκα… Μέχρι στον SSM τον «κάρφωσε» για παλιές ιστορίες…

    Τέλος πάντων, ο κ. Μιχαηλίδης επειδή ασφυκτιά και πνίγεται στο γραφείο του στην Εθνική Τράπεζα, βρίσκει διέξοδο σε ολιγοήμερες αποδράσεις  σε πολυτελή resort της Αττικής και ανάμεσα στις προτιμήσεις του είναι και γνωστό ξενοδοχείο με θέα τον Ναό του Ποσειδώνος στο Σούνιο.

    Η θετική ενέργεια του Σουνίου δρα καταπραϋντικά στα τεντωμένα νεύρα του προέδρου –με ημερομηνία λήξης- της Εθνικής Τράπεζας.

    Όταν πάλι βρίσκεται στην Αθήνα, προτιμά τις βόλτες στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στην Πνύκα ή να χαλαρώνει τα βράδια απολαμβάνοντας από την βεράντα του την θέα της φωτισμένης Ακρόπολης.

    Όμως αυτά τα προνόμια –με τον λογαριασμό να τον πληρώνει η ΕΤΕ- λήγουν σύντομα.

    Στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας και ο κ. Μιχαηλίδης θα αναγκαστεί να «κουνήσει το μαντήλι».

    Βέβαια θα είναι Επίτιμος Σύμβουλος της τράπεζας μέχρι το τέλος του έτους.

    Και μέχρι τότε θα έχει τον χρόνο να αποφασίσει αν θα μείνει στην Αθήνα ή αν θα επιστρέψει στο Λονδίνο ή αν ο δρόμος και η αναζήτηση τον βγάλουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Και ίσως να αποδεχθεί ότι έχασε την προεδρία από τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη.

    Νίκος Παππάς

    Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μπήκε το 2015 σαν ταύρος εν υαλοπωλείο στο μιντιακό τοπίο με σύνθημα να μπει επιτέλους τάξη και να γίνει πράξη η αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.

    Ουσιαστικός και απώτερος στόχος, ωστόσο, ήταν η δημιουργία ενός φιλικού προς την τότε κυβέρνηση μιντιακού συστήματος, με κορωνίδα το λεγόμενο ΣΥΡΙΖΑ-channel.

    Το ατελείωτο πάρε-δώσε, τα ραντεβού και οι συναντήσεις με τους «μπροστινούς» πρώην συντρόφους και συνοδοιπόρους όχι μόνο δεν είχαν ευτυχή κατάληξη για το στήσιμο του καναλιού που δεν έγινε ποτέ, αλλά έγιναν και αντικείμενο έρευνας από την προανακριτική επιτροπή.

    Βασιζόμενο κυρίως στην κατάθεση του «κόκκινου» εργολάβου, Χρήστου Καλογρίτσα, το πόρισμα της πλειοψηφίας τελικά πρότεινε την παραπομπή του Νίκου Παππά σε ειδικό δικαστήριο με την πλημμεληματική κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

    Ωστόσο, από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν, δεν υπήρξε υπόνοια δωροληψίας για τον Νίκο Παππά.

    Το πόρισμα επί της ουσίας αποδίδει στον Νίκο Παππά την κατηγορία ότι με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντά του, καθώς ήθελε μέσω των μετόχων του καναλιού να το ελέγχει, με σκοπό την προβολή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και την αποδόμηση των θέσεων των πολιτικών αντιπάλων.

    Με άλλα λόγια, το πόρισμα καταλήγει ότι ο υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τα ΜΜΕ που είχε θεσμικό ρόλο και καθήκον να διαφυλάξει την αρτιότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν εκείνος που τον ήθελε «στημένο».

    Πάντως, η απάλειψη της κακουργηματικής κατηγορίας της δωροληψίας έκανε τον ίδιο τον πρώην υπουργό, αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίσουν θεωρώντας ότι κατέπεσε ο πυρήνας των κατηγοριών πάνω στις οποίες είχε βασιστεί το κατηγορητήριο.

    Ο Νίκος Παππάς μίλησε για ημέρα δικαίωσης, τονίζοντας πως «για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, η πλειοψηφία μιας προανακριτικής επιτροπής, οι ίδιοι οι κατήγοροι ανακαλούν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου».

    Η τελική απόφαση για την παραπομπή ή μη του Νίκου Παππά θα ληφθεί από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου σε ψηφοφορία που θα γίνει στις 14 Ιουλίου. Απαιτούμενη πλειοψηφία είναι οι 151 ψήφοι.

    Κωνσταντίνος Δομαζάκης

    Πρώην μεγαλομέτοχος Creta Farms

    Διαστάσεις γραφικότητας αρχίζει και αποκτά η κόντρα που έχει ανοίξει ο πρώην μεγαλομέτοχος της Creta Farms, Κωνσταντίνος Δομαζάκης με το νέο ιδιοκτήτη της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας. Μάλιστα, πρόσφατα έστειλε νέο εξώδικο, όπου δηλώνει ότι αδυνατεί να άρει και να ανασκευάσει δηλώσεις του, τονίζοντας πως επιδιώκει να αναφανεί η αλήθεια.

    Πολλοί στην αγορά θεωρούν πως οι κατηγορίες που εκτοξεύει στα αλλεπάλληλα εξώδικα που συντάσσει με τη βοήθεια των νομικών συμβούλων του γίνονται αποκλειστικά και μόνο για την «τιμή των όπλων» και υποστηρίζουν πως δεν φαίνεται να έχουν κάποια σοβαρή υπόσταση. Με άλλα λόγια, ο κρητικός επιχειρηματίας δείχνει να κυνηγά… ανεμόμυλους σαν άλλος Δον Κιχώτης. Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ένα πόρισμα – καταπέλτης της συμβουλευτικής Deloitte Business Solutions για τα πεπραγμένα των αδελφών Δομαζάκη, στο οποίο καταγράφονται ευρήματα κακοδιαχείρισης, εκροές αρκετών εκατομμυρίων από τα ταμεία της εταιρείας προς τους βασικούς μετόχους και υπερτιμολογήσεις.

    Βέβαια, όλα αυτά θα κριθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη όταν αυτή κληθεί να αποφανθεί σχετικά.

    Σε κάθε περίπτωση, όμως, μόνο θλίψη προκαλεί η τακτική που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει καθώς η κατάρρευση της εταιρείας επήλθε επί των ημερών του ιδίου και του αδελφού του. Μια κατάρρευση που έσκασε σαν «βόμβα» καθώς κανείς δεν περίμενε πως η εταιρεία με την μοναδική πατέντα «Εν Ελλάδι» θα είχε αυτή την κατάληξη. Αφήνοντας μάλιστα πίσω της μια «μαύρη τρύπα» συνολικού ύψους 162,9 εκατ. ευρώ προς τις πιστώτριες τράπεζες, τους προμηθευτές, το Δημόσιο αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.