• Ενέργεια

    Ποιος φταίει που έμεινε η Κρήτη χωρίς ρεύμα; Οι ευθύνες, ο Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ και ο Σκρέκας

    ΔΕΔΔΗΕ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες για τον διαγωνισμό πρόσληψης 100 ατόμων

    Μανούσος Μανουσάκης, Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ


    Μια βλάβη στο σταθμό της ΔΕΗ και το ολοκαίνουργιο καλώδιο της μικρής Διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου που τελικά ηλεκτρίστηκε σήμερα το πρωί από τον ΑΔΜΗΕ ήταν η αιτία για τις διακοπές ρεύματος που ταλαιπώρησαν χθες την Κρήτη.

    Ήταν όμως η αιτία να αναδειχθούν κάποιες ακόμη κόντρες, αυτή τη φορά μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, αλλά και ότι για άλλη μια φορά ο Διαχειριστής Ενέργειας βάζει πάνω από το ρόλο του ως Διαχειριστή του Συστήματος το παζάρι για τα περισσότερα έσοδα.

    Το μερίδιο ευθύνης του ΑΔΜΗΕ στα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Κρήτη, μετά τη βλάβη του παλιού σταθμού της ΔΕΗ στα Χανιά, είναι σημαντικό, αφού δεν έχει φροντίσει εδώ και ένα μήνα να ηλεκτρίσει την έτοιμη γραμμή Κρήτης-Πελοποννήσου.

    Μάλιστα, κύκλοι της ΔΕΗ θεωρούν την καθυστέρηση αυτή «εκβιαστική» και τη συνδέουν με τη διαπραγμάτευση μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τα πάγια του ΔΕΔΔΗΕ που έναντι τιμήματος πρέπει να περάσουν στον ΑΔΜΗΕ. Η μεταβίβαση των παγίων καθυστερεί, καθώς ο ΑΔΜΗΕ θέλει να τα πάρει στη λογιστική αξία τους και όχι στην εμπορική, καθυστερεί έτσι και η νομοθετική ρύθμιση για τη μεταφορά τους και τελικά και την ηλέκτριση της σύνδεσης.

    Ο ΑΔΜΗΕ, από την πλευρά του, σημειώνει ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει στην ηλέκτριση της διασύνδεσης, πριν γίνει η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση που αφορά τη μεταφορά των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στον ΑΔΜΗΕ, που σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ πρέπει να προηγηθεί για να ηλεκτρίσει τη σύνδεση.

    Από την άλλη όμως, αφού ο ΑΔΜΗΕ εισπράττει ήδη τέλη για τη διασύνδεση, όφειλε να την έχει ηλεκτρίσει.

    Τελικά αρκούσε ένα τηλεφώνημα Σκρέκα και οι αναστολές και επιφυλάξεις του ΑΔΜΗΕ έφυγαν και η εντολή για την ηλέκτριση του καλωδίου δόθηκε.

    Το χρονικό μιας ηλέκτρισης που έγινε με ένα τηλεφώνημα

    Εν μέσω καύσωνα και με τη Μεγαλόνησο να προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες, κάτοικοι και τουρίστες έζησαν χωρίς ρεύμα, με συνεχείς διακοπές, μετά τη βλάβη στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της ΔΕΗ στα Χανιά, καθώς η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, αν και έτοιμη, δεν έχει ηλεκτριστεί.

    Η βλάβη στο σταθμό της ΔΕΗ μείωσε το ηλεκτρικό δυναμικό κατά 150 KV, όσα δηλαδή θα μπορούσε να παρέχει η νέα σύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο αν είχε ηλεκτριστεί. Οι πιέσεις της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ πέφτουν στο κενό και οι διακοπές συνεχίζονται για ώρες.

    Ο ΑΔΜΗΕ κάνει λόγο για διαδικασίες νομοθετικές που έπρεπε να προηγηθούν της απόφασης ηλέκτρισης και αρνείται να προχωρήσει στην ηλέκτριση της διασύνδεσης, που θα αποκαθιστούσε το έλλειμμα σε ενέργεια.

    Το πρόβλημα τελικά λύθηκε με παρέμβαση Σκρέκα, ο οποίος, με ένα τηλεφώνημα, υπέδειξε στον ΑΔΜΗΕ να κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο για να λυθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης. Και έτσι ελήφθη η απόφαση από τον ΑΔΜΗΕ και βγήκε και η ανακοίνωση, ώστε το συντομότερο, μέσα σε κάποιες ώρες, να διακινηθεί ηλεκτρική ενέργεια από τη νέα γραμμή Κρήτης-Πελοποννήσου.

    Διαβάστε επίσης:

    Μανουσάκης-Δαγούμας: Τι κρύβεται πίσω από τον πόλεμο ΡΑΕ-ΑΔΜΗΕ



    ΣΧΟΛΙΑ