• Business

    Κέρδισαν τα ασφαλιστικά οι καλόγριες-Εγκλωβισμένο το έργο του ΑΔΜΗΕ

    Ο Μάνος Μανουσάκης μπροστά από το λογότυπο του ΑΔΜΗΕ

    Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ


    Νέα πολύμηνη καθυστέρηση δημιουργείται για το έργο του Δυτικού Διαδρόμου  του ΑΔΜΗΕ μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων να κάνει δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των πέντε μοναχών της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων που κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

    Το αποτέλεσμα είναι το σημαντικό έργο πλέον να εξαρτάται από την έκβαση της έφεσης που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει ο ΑΔΜΗΕ και στο μεταξύ η Πελοπόννησος παραμένει σε  καθεστώς ενεργειακής ανασφάλειας.

    Ο ΑΔΜΗΕ όπως αναφέρουν πηγές, ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί κάθε νομικό δικαίωμα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να ξεμπλοκάρει το έργο ύψους 110 εκατ. ευρώ που έχει εδώ και μήνες ολοκληρωθεί σε βαθμό 98%.

    Θυμίζεται ότι ο Διαχειριστής έχει λάβει όλες τις νόμιμες άδειες για τη σύννομη υλοποίηση και ολοκλήρωση του επίμαχου έργου, η περιβαλλοντική αδειοδότηση του οποίου έχει και αμετακλήτως κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Ευάλωτο το ηλεκτρικό σύστημα της Πελοποννήσου

    Το πρόσφατο συμβάν στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου είναι μία ακόμη υπενθύμιση των σοβαρών κινδύνων που διατρέχει το σύστημα ηλεκτροδότησης της Νότιας Ελλάδας. Η σύνδεση της Πελοποννήσου με το υπόλοιπο Σύστημα πραγματοποιείται σήμερα μόνο με μια γραμμή 150 kV. Αν είχε ολοκληρωθεί το έργο που σταματούν πέντε μοναχές, η Πελοπόννησος θα συνδεόταν με ένα επιπλέον κύκλωμα 400 kV με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Το συμβάν της 7ης Φεβρουαρίου δεν θα είχε καμία απολύτως επίπτωση στους καταναλωτές της Πελοποννήσου εάν το έργο του Δυτικού Διαδρόμου είχε ολοκληρωθεί.

    Επιπλέον, στις περιόδους αιχμής όπου η τοπική ζήτηση κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, είναι αναγκαίο να υπάρχει τοπική παραγωγή καθότι η κατάρρευση των τάσεων οδηγεί σε διακοπή τροφοδοσίας της Πελοποννήσου (τοπικό black out). Από την άλλη πλευρά, όταν υπάρχει υψηλή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο (π.χ. λόγω ΑΠΕ), αυτή δεν μπορεί να μεταφερθεί προς τα κέντρα κατανάλωσης της υπόλοιπης χώρας και αναγκαστικά υπάρχει περιορισμός της διαθέσιμης παραγωγής.

    Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται μόνο με την επέκταση του Συστήματος 400kV προς την Πελοπόννησο. Η ανάγκη της επέκτασης αυτής είναι ακόμη πιο επιτακτική εν όψει της διασύνδεσης της Κρήτης με το νότιο άκρο της Πελοποννήσου το επόμενο διάστημα, αφού η τροφοδοσία του νησιού θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα κυκλώματα 150 kV της Πελοποννήσου.



    ΣΧΟΛΙΑ