• Τράπεζες

    Eurobank: Απαλλαγμένη από τα «κόκκινα» δάνεια επεκτείνεται στο εξωτερικό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Μετά από 10 και πλέον χρόνια «φυγής» των ελληνικών τραπεζών από τις δραστηριότητες του εξωτερικού η Eurobank, προχώρησε και πάλι στην ενίσχυση της θέσης της στις αγορές που έχει επιλέξει να δραστηριοποιηθεί, αρχής γενομένης από την Σερβία.

    Και ανακοίνωσε την συγχώνευση της θυγατρικής της, Eurobank Serbia, με την Direktna Banka, στην οποία κατέχει πλέον το 70% και θα ασκεί το μάνατζμεντ.

    Την ίδια ώρα «έκλεισε» και η συμφωνία για να περάσει το χαρτοφυλάκιο της τιτλοποίησης Mexico των 3,3 δισ ευρώ στην doValue και εγκαινιάζει έτσι και τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

    Με την συγχώνευση η Eurobank κάνει και πάλι την αρχή, με μία κίνηση που θυμίζει τα «επεκτατικά» πλάνα των συστημικών τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου είχαν έντονη παρουσία πριν από την εποχή των μνημονίων. Και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Οperating Οfficer (COO) και Επικεφαλής των Διεθνών Δραστηριοτήτων της Eurobank, αυτή η κίνηση «συνάδει με τη στρατηγική της Eurobank για περαιτέρω επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων της και τη δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους μετόχους της μέσω στοχευμένων εξαγορών, συγχωνεύσεων ή κοινοπραξιών»

    Όπως αναφέρουν πηγές της τράπεζας στο mononews.gr, ο λόγος που η Eurobank μπορεί και πάλι να ενεργοποιεί τέτοιες κινήσεις, που σηματοδοτούν την επιστροφή στην κανονικότητα, οφείλεται στο γεγονός ότι έχει απαλλαγεί από τα «κόκκινα» δάνεια.

    Μέχρι τώρα και μέσα από τρεις τιτλοποιήσεις –την Pillar των 1,8 δισ ευρώ, την Cairo των 7,5 δισ ευρώ και τώρα την Mexico των 3,3 δισ ευρώ- «καθάρισε τον ισολογισμό της από «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 12,6 δισ ευρώ.

    Και όπως δήλωσε πρόσφατα ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece κ. Θοδωρής Καλαντώνης:

    «Ειδικά για το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Eurobank, σχεδιάσαμε, διαπραγματευτήκαμε και υλοποιήσαμε συμφωνίες, σε εξατομικευμένη βάση, ώστε να «θεραπευθούν» και να καταστούν και πάλι εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους άνω των 600 εκ. ευρώ.».

    «Η Eurobank θα συνεχίζει την στρατηγική ανάπτυξης και χρηματοδότησης των πελατών της, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες που αποτελούν βασικές αγορές» σημειώνουν πηγές της τράπεζας.

    Όπως είναι γνωστό ο όμιλος της Eurobank έχει παρουσία σε πέντε χώρες:

    – Στην Βουλγαρία η Postbank είναι η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας, καθώς το 2018 εξαγόρασε την Alpha Bank Bulgaria και το 2019 την Piraeus Bank Bulgaria.

    Eurobank Cyprus είναι η κορυφαία corporate bank στην Κύπρο.

    -Με τη συγχώνευση στη Σερβία δημιουργείται η 7η σε μέγεθος τράπεζας της χώρας, με ενεργητικό πάνω από 2 δις ευρώ.

    Και ακόμα έχει παρουσία σε Μεγάλη Βρετανία και Λουξεμβούργο με την θυγατρική της Eurobank Private Bank Luxembourg, με το 30% των βασικών εσόδων προ-προβλέψεων του Ομίλου, να προέρχονται από τις παραπάνω διεθνείς δραστηριότητες.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Οι όροι της συμφωνίας για το deal με την σερβική Direktna



    ΣΧΟΛΙΑ