• Top Stories

    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε


    Καλημέρα σας. Στους ρυθμούς του επικείμενου βρετανικού δημοψηφίσματος κινούνται οι διεθνείς αγορές, ενώ ο φόβος για ενδεχόμενο Brexit έχει προκαλέσει κύμα ρευστοποιήσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού. Αυτές είναι οι πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε:

    – Το ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όταν θα πρέπει να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αναφερόμενη στην απόφαση του Εurogroup του Μαΐου για την Ελλάδα, η κ. Λαγκάρντ αρχικά τη χαρακτήρισε ενθαρρυντική, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, είπε ότι θα παραμείνει δεσμευμένο στη σημερινή διαδικασία και την κατάλληλη στιγμή θα προσδιορίσει τη θέση του σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

    -Τους κινδύνους για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος εντοπίζει και επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση Συμμόρφωσης που συνοδεύει τα κείμενα του συμπληρωματικού Μνημονίου, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι κίνδυνοι στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πέντε.

    -Η έγκριση του επικαιροποιημένου Μνημονίου των 41 σελίδων κατά τη συνεδρίαση του ESM ανοίγει το δρόμο και για την τυπική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Στο επικαιροποιημένο (supplemental Memorandum of Understanding) Μνημόνιο περιγράφονται όλα όσα πρέπει να κάνει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έως την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και είναι μάλλον παράτολμο να αποπειραθεί κάποιος να εκτιμήσει πότε θα ολοκληρωθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα και πάλι έναντι μεγάλων προκλήσεων εφαρμογής των δεσμεύσεων.

    -Με φόντο την Ακρόπολη παρουσίασε το νέο κυβερνητικό σχεδιασμό ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το  βήμα του ομιλητή είχε στηθεί ώστε να έχει φόντο τον Παρθενώνα ενώ η επιγραφή ήταν “Ελλάδα 2021”.  Πριν από τον πρωθυπουργό σύντομο χαιρετισμό απηύθηναν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και οι συναρμόδιοι υπουργοί, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Χρήστος Σπίρτζης. Ο  Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στο Μουσείο της Ακρόπολης με αναφορά στη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών στη Βρετανία, Τζο Κοξ,  θέλοντας όπως είπε να αποτίσει φόρο τιμής ενώ ευχήθηκε να είναι το τελευταίο θύμα.

    – Η μεγάλη ομοιότητα μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και της σημερινής εποχής έγκειται στο οικονομικό σοκ και τα υψηλά επίπεδα χρέους, που έχουν αυξήσει τους κινδύνους στον ιδιωτικό τομέα, διαταράσσοντας τις ισορροπίες. Η σκληρή οικονομική πολιτική όχι μόνο δεν ωφέλησε, αλλά αντίθετα ζημίωσε ακόμη περισσότερο τις ΗΠΑ. Οι υπεύθυνοι για την χάραξη μιας οικονομικής πολιτικής, υιοθετώντας αυστηρές τακτικές δημοσιονομικής πολιτικής, συμβάλλουν στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/tha-katastrafi-lira-meta-brexit-lei-g-sachs-etimi-evropei-gia-kathe-endechomeno/54101

     



    ΣΧΟΛΙΑ