• Real Estate

    Skyline: Τι κερδίζει η Alpha Bank από το project αξιοποίησης 570 ακινήτων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Γκάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Αστικά Ακίνητα

    Γιάννης Γκάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Real Estate


    Παράπλευρα οφέλη από την αξιοποίηση, είτε μέσω πώλησης είτε μέσω διακράτησης, των περίπου 570 ακινήτων του project Skyline αποκομίζει η Alpha Bank.

    Εκτός από τη συμμετοχή της στο επενδυτικό σχήμα στο οποίο έχουν αρχίσει ήδη να εισφέρονται τα ακίνητα, η θυγατρική της τράπεζας Alpha Αστικά Ακίνητα υπέγραψε συμβόλαιο επταετούς διάρκειας με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης του χαρτοφυλακίου, που περνά στα χέρια των Alpha Bank – Dimand Premia Properties.

    Τα έσοδα που υπολογίζεται ότι θα αποκομίσει η εταιρεία την επόμενη πενταετία φτάνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

    Εκτός από τα έσοδα από τη διαχείριση των ακινήτων, η Alpha Bank (βασικός μέτοχος στην Alpha Αστικά Ακίνητα) θα ωφεληθεί από την αξιοποίηση των σημαντικών assets που θα διακρατήσει η Skyline, δηλαδή ακινήτων που υπολογίζεται ότι έχουν αξία άνω των 260 εκατ. ευρώ.

    Θυμίζουμε πως στη νέα εταιρεία η τράπεζα συμμετέχει με 35% και το 65% μοιράζονται οι δύο εταιρείες ακινήτων, ενώ αναμένεται η είσοδος της EBRD στο σχήμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη συμβολή της Alpha Αστικά Ακίνητα, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με επενδυτές για εμβληματικά ακίνητα του πακέτου.

    Στο Skyline συμπεριλαμβάνεται το συγκρότημα πέντε κτιρίων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας επί της Σοφοκλέους, επιφάνειας 30.000 τ.μ., που σχεδιάζεται να μετατραπεί σε κτίριο διαμερισμάτων, το συγκρότημα της Κοραή – στο οποίο φιλοξενούνται τα κεντρικά της Alpha Bank και κατάστημα της Κωτσόβολος και το κτίριο της Alpha Leasing στη Φιλελλήνων.

    Ποια είναι η Alpha Real Estate

    Σε αυτή την κατεύθυνση και με μοχλό την άνοδο του real estate στην εγχώρια αγορά δρομολογήθηκε ο μετασχηματισμός της Alpha Αστικά Ακίνητα ήδη από το 2022.

    Ως επόμενο, η διοίκηση αποφάσισε και ανακοίνωσε χθες ενώπιον των μετόχων την αλλαγή επωνυμίας σε Alpha Real Estate.

    Στο πλαίσιο μετασχηματισμού της εταιρείας η επωνυμία αλλάζει και διαμορφώνεται σε Alpha Real Estate.

    Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Γιάννης Γκάνος, στόχος είναι η επικέντρωση της δραστηριότητας σε παροχή υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με όλο τον κύκλο ζωής των ακινήτων, τη μεσιτεία και τη διαχείριση. «Ταυτόχρονα αποφασίσαμε την πώληση των 24 ακινήτων της Alpha Αστικά Ακίνητα και άλλων θυγατρικών στην τράπεζα, με τη διαδικασία για έξι από αυτά να έχει ολοκληρωθεί. Θέλαμε να επικοινωνήσουμε ευκρινώς και άμεσα ότι η εταιρεία αλλάζει δρόμο, επικεντρώνεται σε μία αγορά που έχει μεγάλο βάθος στην Ελλάδα και παράλληλα, τονίζεται η σχέση με το μέτοχο, τη μοναδική τράπεζα στον ελληνικό χώρο που έχει αποφασίσει να κρατήσει το real estate στις δραστηριότητες της.»

    Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία εστιάζει, πέραν του Skyline, και στην ανάληψη εργασιών για τρίτους. «Φροντίζουμε να είμαστε κοντά στις εξελίξεις. Στόχος είναι να αυξήσουμε το τρίτο πελατολόγιο και να μη μείνουμε μόνο στην Alpha Bank.Και φέτος θα είναι μια καλή χρονιά από άποψη τζίρου και κερδοφορίας.»

    Η εισηγμένη αναμένει να αναλάβει τη διαχείριση χαρτοφυλακίων που θα προκύψουν από τις τιτλοποιήσεις δανείων και θα καταλήξουν σε επενδυτές, ενώ στόχος πλέον είναι και η συμμετοχή στις διαδικασίες πώλησης και εκτίμησης ακινήτων που βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στα χαρτοφυλάκια των ΑΕΕΑΠ.

    Να σημειωθεί ότι η διασπορά των μετόχων της Alpha Real Estate, όπως θα ονομάζεται πλέον, κινείται σε μονοψήφια ποσοστά, καθώς η τράπεζα κατέχει περί το 94% του μετοχικού κεφαλαίου.

    To 2022 o κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 16,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 5 εκατομμύρια, ενώ αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος ύψους 0,26 ευρώ ανά μετοχή από τη γενική συνέλευση.

    Διαβάστε επίσης

    Ξανά στο σφυρί οι κατοικίες των αδελφών Ελευθερουδάκη

    McKinsey: Πλήγμα 800 δισ. δολαρίων στην αξία των γραφείων από την τηλεργασία

    Μπλε Κέδρος: Τι απαντά για την παύση λειτουργίας του Cocomat Athens BC των Πωλ και Μιχάλη Ευμορφίδη



    ΣΧΟΛΙΑ