• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    McKinsey: Πλήγμα 800 δισ. δολαρίων στην αξία των γραφείων από την τηλεργασία

    • Bloomberg
    πηγή: Bloomberg

    πηγή: Bloomberg


    Η εξ’ αποστάσεως εργασία θα μπορούσε να εξανεμίσει 800 δισ. δολάρια της αξίας των κτιρίων γραφείων στις μεγάλες πόλεις,  σύμφωνα με έκθεση της McKinsey.

    Όπως αναφέρει, η στροφή προς την υβριδική εργασία που ξεκίνησε λόγω του Covid, μειώνει τις ανάγκες για χώρους γραφείων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κενών γραφείων να αυξάνεται. Η έκθεση μοντελοποίησε τον αντίκτυπο στις αποτιμήσεις των γραφειακών χώρων σε εννέα πόλεις παγκοσμίως, έως το 2030.

    Η εκτίμηση για ζημίες ύψους 800 δισ. δολαρίων στην αποτίμηση της αξίας των γραφείων αποτυπώνει μία μείωση 26% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος η ζημία να διευρυνθεί φτάνοντας έως και 42%, σύμφωνα με την McKinsey.

    «Ο αντίκτυπος στην αξία θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε η εταιρεία.

    Η τάση «θα μπορούσε να ενισχυθεί εάν τα προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποφασίσουν να μειώσουν ταχύτερα την τιμή των ακινήτων που χρηματοδοτούν ή κατέχουν».

    Need for Office Space |
    Οι ανάγκες για χώρους γραφείων

    Το μοντέλο της McKinsey αποτελεί μία ένδειξη για το πώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στους χώρους εργασίας στον απόηχο της πανδημίας.

    Η στροφή έχει αντίκτυπο επίσης στην αξία των εμπορικών και οικιστικών ακινήτων, καθώς οι νέες συνήθειες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν και ψωνίζουν.

    Το ήπιο σενάριο

    Με βάση το ήπιο σενάριο της McKinsey, η ζήτηση για χώρους γραφείων θα είναι 13% χαμηλότερη έως τα τέλη της δεκαετίας.

    Η δουλειά στο γραφείο είναι κατά 30% χαμηλότερη από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία και μόνο το 37% των εργαζομένων έχει επιστρέψει στο γραφείο για όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

    Η λιγότερη προσέλευση στα γραφεία ρίχνει τα ενοίκια. Η μεγαλύτερη μείωση έχει καταγραφεί στις αμερικανικές πόλεις, με το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη να εμφανίζουν μείωση 28% και 18% στα ενοίκια αντίστοιχα.

    Αντίθετα, σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και το Μόναχο, η αγορά των χώρων γραφείων εμφανίζεται πιο ανθεκτική.

    Μικρότερα γραφεία

    Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις νοικιάζουν μικρότερα γραφεία μόλις λήξει το μισθωτήριό τους, για να μειώσουν το κόστος.

    «Κάποιοι ενοικιαστές έχουν επιλέξει να μην περιμένουν καν την λήξη του συμβολαίου τους, αλλά πληρώνουν για να αποδεσμευτούν από τις συμφωνίες που έχουν κάνει για την ενοικίαση χώρων», σημειώνει η McKinsey.

    Οι κατασκευαστές μπορούν να προσαρμοστούν στη μείωση της ζήτησης για γραφεία και εμπορικούς χώρους μέσω της δημιουργίας υβριδικών κτιρίων, οι υποδομές των οποίων μπορούν να τροποποιηθούν, ώστε να εξυπηρετήσουν διαφορετικές χρήσεις, επισημαίνει η εταιρεία συμβούλων.

    Τέτοια σχέδια «θα μπορούσαν να προστατεύουν τους ιδιοκτήτες από αλλαγές στις προτιμήσεις που είναι αδύνατο να προβλεφθούν τώρα», ανέφερε η έκθεση.

    Επίσης, «επειδή πλέον οι ενοικιαστές θα μετακινούνται πιο συχνά εντός και εκτός, τα κτίρια μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία εάν μπορούν να προσαρμόζονται πιο εύκολα», καταλήγει.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κριστιάνο Ρονάλντο: Επενδύει στην αγορά πολυτελών ρολογιών – Aπέκτησε μερίδιο στην πλατφόρμα Chrono24

    Bulgari: Χαστούκι από την Κίνα στο brand των πολυτελών ειδών – Γιατί εξόργισε τους καταναλωτές

    Golden Goose: Κίνηση έκπληξη από την εταιρεία των sneakers των 500 δολ. που λατρεύουν Selena Gomez και Taylor Swift



    ΣΧΟΛΙΑ