ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κοντσέρτο για πολυβόλα για ΤΙΤΑΝ και Coca Cola, ο σκληροτράχηλος Ψάλτης, ο κρύος ιδρώτας της Φιλίππα, η intellectual chic Μαρέβα, ποια Chanelοφορούσα θέλει να γίνει πολιτικός, και ο Στέφανος Χανδακάς στο my story
Road shows σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία ξεκινά ο CEO Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, για την παρουσίαση του νέου business plan της τράπεζας, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «απευθυνόμαστε σε νέο πλήθος επενδυτών. Η μάχη σήμερα όλων των διοικήσεων των τραπεζών είναι να «πουλήσουμε» Ελλάδα, να έρθουν επενδυτές».
Το στρατηγικό σχέδιο Alpha Accelerated, προβλέπει αύξηση της ετήσιας κερδοφορίας πάνω από το 1,4 δισ. ευρώ, έσοδα 3,3 δις ευρώ και διανομές μερισμάτων πάνω από 4 δισ. ευρώ την τετραετία 2027–2030, με το 40% της διανομής να είναι σε μετρητά το 2028.
Κινητήριες δυνάμεις του είναι το Universal Business Bank και το Wealth and Personal Banking και έχει άξονες την διεύρυνση των εργασιών με υφιστάμενους πελάτες, η αύξηση των εσόδων από προμήθειες, η αξιοποίηση των εξαγορών και της συνεργασίας με τη UniCredit.
Χθες στο ξενοδοχείο The Ilisian, ο Βασίλης Ψάλτης, ο αναπληρωτής CEO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου και ο CFO Βασίλης Κοσμάς, παρουσίασαν το νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της τράπεζας και όπως ανέφερε ο CEO: «Τα τελευταία έξι χρόνια βάλαμε τα θεμέλια της Alpha Bank που έχουμε σήμερα, τώρα θα αξιοποιήσουμε πλήρως όσα χτίσαμε, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να πετύχουν περισσότερα και, μέσα από την δική τους επιτυχία, να δημιουργήσουμε μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους μας».
Ανθεκτικότητα
Στην συνέχεια οι κ.κ. Ψάλτης, Παπαγαρυφάλλου και Κοσμάς, απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και όπως είπαν:
Το ζητούμενο είναι η ανθεκτικότητα της τράπεζας, με ισχυρό ισολογισμό και κεφάλαια, με επενδύσεις στην τεχνολογία και διαφοροποίηση στις πηγές εσόδων, με στόχευση τα έσοδα να προέρχονται από τις ασφαλιστικές υπηρεσίες, το asset management και το real estate.
Στόχος μας είναι να έχουμε ένα ανθεκτικό και καλά δομημένο σχέδιο ανάπτυξης, διότι οι οικονομίες κινούνται σε κύκλους και είναι νομοτελειακό ότι θα δούμε και δύσκολες μέρες.. Ολοι προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 2% για την Ελλάδα, εμείς καταλήξαμε σε ένα συντηρητικό σενάριο με ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2030. Αν πιάσουμε το 2% αυτό θα σημαίνει για μας επιπλέον κέρδη 150 εκατ. ευρώ. Τα οποία προσδιόρισαν στα 960 εκατ. ευρώ για φέτος.
Το business plan της τράπεζας έχει αλλάξει, σημείωσε ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, το 2020 ήταν τα κόκκινα, δάνεια, το 2023 τα μερίσματα, τώρα είναι η ανάπτυξη και σ΄αυτην εστιάζουμε.
Πιστωτική επέκταση
Δεν μπορεί ο ρυθμός αύξησης των δανείων να μεγαλώνει συνεχώς, σημασία έχει να παραμένει θετικός , ανέφερε ο Βασίλης Ψάλτης.
Όπως είπε ο Βασίλης Κοσμάς το RRF συνέβαλε στο 20% της πιστωτικής ανάπτυξης, διευκρινίζοντας πως και τώρα υπάρχει μία σειρά ευρωπαϊκών πόρων που θα στηρίξουν τις χρηματοδοτήσεις.
Αναφέρθηκαν στους κλάδους με την μεγαλύτερη ανάπτυξη όπως είναι η ενέργεια (τόσο σε δίκτυα όσο και σε μονάδες αποθήκευσης), ο τουρισμός, το real estate, τα logistics, η φαρμακοβιομηχανία, σημειώνοντας μάλιστα πως ενώ ως χώρα είμαστε το 2% της ΕΕ, τα γενόσημα ελληνικά φάρμακα είναι στο 8%.
Έχουμε 6-7 κλάδους που θα σύρουν τον χορό της μεγέθυνσης και της επέκτασης στο εξωτερικό, σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Ενώ για τις ΜμΕ τόνισαν πως έχουν προοπτική ανάπτυξης και εξωστρέφειας και ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για αύξηση των χρηματοδοτήσεων. Δικός μας στόχος είναι να τις βοηθήσουμε να μεγαλώσουν με εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Η διοίκηση της Alpha Bank εκτιμά ότι φέτος η καθαρή πιστωτική επέκταση θα είναι 3 δις ευρώ (εκ των οποίων 500- 600 εκατ ευρώ θα είναι η επίδοση 4ου τριμήνου) και προέβλεψαν ότι η επίδοση των 3 δις ευρώ θα διατηρηθεί μέχρι το 2030.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα στεγαστικά δάνεια, λέγοντας πως υπάρχει οριακή πρόοδος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει ικανή προσφορά σε νεόδμητα ακίνητα για να καλυφθεί η ζήτηση. Εμείς είμαστε εδώ να χρηματοδοτήσουμε τόσο την ζήτηση, όσο και την προσφορά.
Διεθνής παρουσία
Στο ερώτημα αν η τράπεζα σχεδιάζει κάποια εξαγορά στο εξωτερικό, η απάντηση ήταν όχι.
Όπως είπε ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, ο όμιλος μας καλύπτει και άλλες αγορές, με τις θυγατρικές της, την στρατηγική συνεργασία με την UniCredit και μέσω κοινοπρακτικών δανείων.
Στην Κύπρο έχουμε εναποθέσει τα περισσότερα κεφάλαια για ανάπτυξη και περιμένουμε μεγαλύτερη αύξηση των χορηγήσεων και προς την ναυτιλία, με κέρδη της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με γέφυρα την Κύπρο μπορούμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Μέση Ανατολή.
Με την τραπεζική άδεια στο Λουξεμβούργο (όπου η τράπεζα έχει ήδη μονάδα wealth και private banking) θα αναπτύξουμε τις σχέσεις με πελάτες που έχουν χρήματα εκτός Ελλάδας και θέλουν να τα κρατήσουν έξω.
Η θυγατρική μας στο Λονδίνο χρηματοδοτεί σε συνεργασία με family offices επενδύσεις στο real estate.
Ενώ η στρατηγική συνεργασία με την UniCredit μας δίνει πρόσβαση σε 13 ακόμα αγορές, για να δραστηριοποιηθούν οι πελάτες μας.
Στοχος είναι το 18% της κερδοφορίας μας να προέρχεται από τις δραστηριότητες εξωτερικού.
Διαβάστε επίσης
UniCredit: Τέλος στην τηλεργασία για τους εργαζομένους – Αντιδράσεις από τα συνδικάτα
Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων στο 4% – Προειδοποίηση για πληθωρισμό έως 4,9% το 2027
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σοφία Βικτωράτου: Η σχεδιάστρια υποδημάτων μιλά στο Mononews για την τέχνη στα βήματά της
- Μυτιληναίος (Metlen): Πώς έκανε ρεκόρ εσόδων 6,1 δις και η πρόβλεψη για EBITDA άνω του 1 δισ.
- The Mononews Quiz 6/11/2026
- Τι ένωσε Μητσοτάκη – Σαμαρά, οι ευεργέτες της Αμυνας και ο Μεγάλου, το μπλόκο στην Τουρκία και ποια είναι η Eleni Kounalakis
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.