• Real Estate

    Οι επενδύσεις της Eurobank στο real estate

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Την πώληση χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ δρομολογεί έως το τέλος του χρόνου η Eurobank, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που ανέκτησε από πλειστηριασμούς, επενδυτικά και ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, η οποία ξεκίνησε το 2019.

    Η δέσμευση της Eurobank για το σχέδιο πώλησης των εν λόγω ακινήτων παραμένει ενεργή, ενώ η ολοκλήρωσή του αναμένεται εντός του 2023. Παράλληλα με τις πωλήσεις, η τράπεζα προχωρά τις επενδύσεις μέσω εξαγορών.

    Η πιο πρόσφατη ήταν η απόκτηση του 100% της ΑΔΕΞΑ, στην κατοχή της οποίας είναι το κτίριο επί της Κολοκοτρώνη και Σταδίου που στέγαζε παλιότερα τη Barclays. To ακίνητο αποκτήθηκε έναντι 50,8 εκατομμυρίων ευρώ για να στεγάσει υπηρεσίες της τράπεζας.

    Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο, όταν αποκτήθηκε το ακίνητο, το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας ανερχόταν σε 52,3 εκατ., εκ του οποίου ποσό 33,4 εκατομμυρίων αφορά σε ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και 18,7 εκατ. αφορά σε επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ.

    Απέναντι από το νεοαποκτηθέν κτίριο στο κέντρο της Αθήνας θα μετακομίσει η ανώτατη διοίκηση της Eurobank, μία ακόμα επένδυση του ομίλου. Το έργο αποτελεί ένα από τα έργα ανάπλασης της Grivalia που απέκτησε το 2018 από τη Groupama. Το κτίριο, που πλέον θα φιλοξενεί 100 εργαζόμενους της Eurobank, στέγασε την έδρα της Φοίνιξ Ασφαλιστικής, θυγατρικής της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία εξαγοράστηκε από τη γαλλική Groupama, αφού η Credit Agricole στην οποία πέρασε η Εμπορική δεν ενδιαφέρθηκε για την ασφαλιστική εταιρεία.

    Η μετακόμιση της έδρας της τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας αποφασίστηκε, αφού υπαναχώρησε από τη μετεγκατάσταση στο Ελληνικό, παρότι είχε υπογράψει με τη Lamda Development MoU του οποίου οι όροι δεν οριστικοποιήθηκαν για ανάπτυξη πύργου γραφείων 140 εκατ. ευρώ.

    Έσοδα 45 εκατομμυρίων από ενοίκια

    Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023 η τράπεζα αναγνώρισε έσοδα από ενοίκια επενδυτικών ακινήτων ύψους 45 εκατομμυρίων. Η στροφή στο real estate φέρεται να αποδίδει τόσο, ώστε η Eurobank αποφάσισε, στο πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της κυπριακής θυγατρικής της, την ίδρυση τριών εταιρειών, των Afinopio Investments Ltd, Ovedrio Holdings Ltd και Primoxia Holdings Ltd, για να λειτουργήσουν ως εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στην Κύπρο.

    Ερχόμενοι ξανά στην Ελλάδα, εντός του 2023 ολοκληρώνεται η συγχώνευση της μητρικής με εταιρείες που εκμεταλλεύονται ακίνητα, όπως η Στάνταρτ Κτηματική και η Cloud Hellas. Η πρώτη εκμεταλλεύεται συγκρότημα γραφειακών χρήσεων στο επιχειρηματικό κέντρο Πύρνα, επί της Ανδρέα Μεταξά στην Κηφισιά, συνολικής επιφάνειας 25.180 και η δεύτερη κατέχει χαρτοφυλάκιο τεσσάρων ακίνητων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 65.292 τ.μ..

    Υπενθυμίζεται ότι στο portfolio της Eurobank ανήκουν και τα συγκροτήματα που ανέπτυξαν Dimand, Grivalia και EBRD στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά, στη θέση του καπνεργοστασίου της Παπαστράτος, συνολική επένδυση 150 εκατ. ευρώ. Εκτός άλλων μισθωτών, σε κτίριο γραφείων της περιοχής φιλοξενείται η γενική διεύθυνση Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank.

    Διαβάστε επίσης

    Αστέρια Γλυφάδας: Πόσο κοστίζει μία διανυκτέρευση στο «ακριβότερο θέρετρο της Ελλάδας»

    Grivalia Hospitality: Πώς μεταμορφώνει την εγκαταλελειμμένη κατασκήνωση του ΕΟΤ με 50 εκατομμύρια

    Πρόσθετα έσοδα από τη διαχείριση ακινήτων προσδοκούν οι τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ