• Τράπεζες

    Πρόσθετα έσοδα από τη διαχείριση ακινήτων προσδοκούν οι τράπεζες

    Τράπεζες - Φωτογραφία-κολάζ των τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)


    Στοιχείο ενεργητικού το οποίο σκοπεύουν να αξιοποιήσουν για τη δημιουργία υπεραξιών για τους μετόχους καθίστανται σταδιακά τα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών.

    Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαχειρίζονται περισσότερα από 3.500 ακίνητα μέσω των ιστοσελίδων που έχουν δημιουργήσει για την πώληση REOs, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται ο μακρύς κατάλογος των assets που εκπλειστηριάζονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του eauction.gr.

    Μέσω του realestateonline.gr της Εθνικής Τράπεζας πωλούνται ακίνητα έναντι έως 4,9 εκατομμυρίων ευρώ, το findyourproperty.gr φιλοξενεί πάνω από 1.000 ακίνητα της Eurobank στην Ελλάδα, ενώ η Alpha Bank πουλά ακίνητα μέσω των θυγατρικών της Alpha Αστικά Ακίνητα και propertynow.gr, όπου έχουν αναρτηθεί 394 και 136 assets, αντίστοιχα. Ιδιόκτητα ακίνητα της Τράπεζας Πειραιώς διατίθενται μέσω του properties4sale.gr, που παρέχει και τη δυνατότητα αίτησης χρηματοδότησης των ενδιαφερόμενων πριν κάθε δημοπρασί, καθώς και μεσιτικές υπηρεσίες: προσφέρει αμοιβή 2% για οποιαδήποτε αγορά ακινήτου πραγματοποιηθεί από πελάτη που συστήνει άλλος χρήστης.

    Η αξιοποίηση REOs της Eurobank

    Αφορμώμενος από τις αναφορές του CΕΟ της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα τριμήνου της τράπεζας, ο επικεφαλής των Grivalia Management και Grivalia Hospitality, Γιώργος Χρυσικός είπε προ ημερών πως «μία στρατηγική που πιθανόν ακολούθησει η τράπεζα είναι η ενεργή διαχείριση των ακινήτων της».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό σημαίνει ότι η Eurobank δε θα διακρατά απλώς τα ακίνητα στο ενεργητικό της, αλλά θα αναζητήσει τρόπους να τα ανακαινίσει, να τα εκμισθώνει και να τα πουλά.

    Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη συγχώνευση της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ με την τράπεζα, η Grivalia Management ασχολείται πλέον με τη διαχείριση των REOs της Eurobank (κυρίως του εμπορικού κλάδου), «έχοντας δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες για την τράπεζα», όπως τόνισε ο κ. Χρυσικός.

    Ο ίδιος ο κ. Καραβίας επισήμανε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι οι συνθήκες στο ελληνικό real estate είναι τόσο καλές που συνιστούν μια καλή ευκαιρία για πιο ενεργή διαχείριση των ακινήτων.

    Ήδη εντός του πρώτου τριμήνου, η Eurobank προχώρησε σε τρεις πωλήσεις ακίνητων αντί 20 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στο τέλος του Μαρτίου το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας αποτελούταν από 251 ακίνητα αξίας 1,3 δισ. ευρώ, από τα οποία λαμβάνει μισθώματα 88 εκατομμυρίων, ενώ ο μέσος όρος απόδοσης ανέρχεται στο 7,2%.

    Συμμετοχή της Alpha Bank στο Skyline

    Παρόλο που η Alpha διενήργησε διαγωνισμό για την πώληση 570 ακινήτων, στην εταιρεία στην οποία θα μεταβιβαστούν μέτοχος θα είναι και η ίδια η τράπεζα. Η Alpha Bank φέρεται να αποκτά ενεργό ρόλο στη διαχείριση των assets, μαζί με τις Dimand και Premia Properties.

    Από τον τρέχοντα μήνα ξεκινά η παράδοση των ακινήτων του πακέτου Skyline στη νέα εταιρεία (μεταβιβάστηκαν έναντι 438 εκατομμυρίων), στην οποία η κοινοπραξία Dimand – Premia συμμετέχει με 65%.

    Μάλιστα, εντός του Ιουνίου αναμένεται αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του project, ύστερα από το Investor Day της τράπεζας, που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, το 90% των οριζόντιων ιδιοκτησιών του Skyline θα διατεθεί προς πώληση και το 10% θα διακρατήσει η νέα εταιρεία, προκειμένου να τα εκμεταλλεύεται. Αυτά έχουν αξία μεγαλύτερη των 260 εκατ. ευρώ, καθώς αντιστοιχούν στο 60% της αξίας του πακέτου ακινήτων.

    Κέρδη από τα ακίνητα της Εθνικής

    Εκ των έσω θα προχωρήσει η αξιοποίηση των ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η πώληση ενός μεγάλου πακέτου – όπως αυτό αξίας 100 εκατ. που σχεδιαζόταν να βγει στην αγορά – συνεπάγεται συναλλαγή με έκπτωση επί της ονομαστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θεωρείται από τα στελέχη της τράπεζας ασύμφορο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κέρδη που αποκομίζει κατ’ έτος η τράπεζα από τις πωλήσεις καλύπτουν τα κόστη διακράτησης των ακινήτων κατά 1,5 φορές. Εντός της χρονιάς αναμένεται να αναρτηθούν επιπλέον περίπου 1.118 ακίνητα αξίας περίπου 138 εκατομμυρίων, ενώ περί τα 946 ακίνητα αξίας 100 εκατ. ευρώ θα αναρτηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

    Στο κάδρο μπαίνει η παραχώρηση – κατ΄ουσία η επιστροφή – μέρους ακινήτων στο δημόσιο. Παραδείγματος χάρη, μέρος της κλωστοϋφαντουργίας Ρετσίνα στον Πειραιά, αλλά και του Πάρκου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα θα παραχωρηθούν στους αντίστοιχους δήμους.

    Επενδύσεις μέσω Trastor υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς

    Μέσω της Trastor, η Τράπεζα Πειραιώς επενδύει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά και ανάπτυξη ακινήτων. Να σημειωθεί βέβαια ότι η αύξηση του free flow της ΑΕΕΑΠ θεωρείται αναγκαία, μιας και η Πειραιώς έχει ποσοστό 98,3% στην Trastor.

    Πάντως, μέχρι στιγμής, η Trastor έχει καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, καθώς έχει εκδώσει μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο 50 εκατ. το οποίο καλύπτει η τράπεζα.

    Σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία εισφοράς ακινήτων από την τράπεζα στην Trastor. Στο πλάνο είναι η εισφορά ακινήτων της Πειραιώς μέσω επενδύσεων 17 εκατομμυρίων έως τα τέλη του 2023.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ