• Real Estate

    Grivalia Hospitality: Μπόνους του Πρεμ Γουάτσα στα στελέχη μετά το deal με τη Eurobank

    Prem Watsa

    Prem Watsa


    Με το 4,32% του μετοχικού κεφαλαίου της Grivalia Hospitality επιβραβεύει ο μέτοχος του 85% της Grivalia Hospitality τα στελέχη της εταιρείας, απόφαση που ελήφθη λίγους μήνες μετά τη μεταφορά της έδρας της από το Λουξεμβούργο στην Ελλάδα.

    Μέσω έκτακτης γενικής συνέλευσης πέρασε παμψηφεί το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης 12,5 εκατ. νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, αξίας 1 ευρώ η καθεμία. Σύμφωνα με την απόφαση, οι μετοχές θα διατεθούν, χωρίς υποχρέωση διακράτησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Grivalia Hospitality ή/και συνδεδεμένων εταιρειών, ανώτατα και ανώτερα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας και σε πρόσωπα που παρέχουν στην εταιρεία τουριστικών ακινήτων υπηρεσίες σε σταθερή βάση.

    Ο όμιλος της Grivalia Hospitality περιλαμβάνει 53 θυγατρικές εταιρείες, 24 στην Ελλάδα, 23 στην Κύπρο και έξι στον Παναμά. Αναφέρεται, μάλιστα, πως το πρόγραμμα θεσπίζεται «προς επιβράβευση για την αποτελεσματική και αποδοτική παροχή της εργασίας τους και την παροχή κινήτρων καθώς και για τη συμβολή τους στο πλαίσιο επίτευξης του επιχειρηματικού πλάνου του ομίλου και στην επίτευξη των ειδικότερων ετήσιων ή/και ενδιάμεσων στόχων της εταιρείας», η οποία θυμίζουμε πως στοχεύει στο χτίσιμο χαρτοφυλακίου 1,5 δισ. μέσω έργων ανάπτυξης σε Κυκλάδες, Πεταλιούς και αθηναϊκή ριβιέρα.

    Το πρόγραμμα αυτό θα έχει μέγιστη διάρκεια ενός έτους και η διάθεση μετοχών στους δικαιούχους θα εξαρτάται πρωτίστως από την επίτευξη χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών εταιρικών ή/και ατομικών στόχων ή/και την επέλευση συγκεκριμένου ή προκαθορισμένου γεγονότος. Να σημειωθεί πως τα μεγάλα στοιχήματα της Grivalia Hospitality για το προσεχές διάστημα είναι η ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης των Αστεριών Γλυφάδας, το «ξεμπλοκάρισμα» της επένδυσης για τουριστικό χωριό στη Μύκονο – που έχει κολλήσει στις συμπληγάδες του ΣτΕ – και η αποεπένδυση από το Pearl Island στον Παναμά.

    Προϋποθέσεις για τη διάθεση των μετοχών είναι η εταιρεία να έχει διαγραφεί από το μητρώο επιχειρήσεων και τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου (η μεταφορά της έδρας στην Αθήνα έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου) και τo σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου (κυκλοφορούν και μη κυκλοφορούν ενεργητικό) να υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ. Επίσης, το πρόγραμμα θα παρέχει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να πωλήσουν στην εταιρεία τις μετοχές τους προς 1,60 ανά μετοχή εντός διετίας, αρχής γενομένης από την 30η Νοεμβρίου του 2023 έως και την 30η Νοεμβρίου 2025.

    Προς αγορά του 10% της Eurobank

    Να σημειώσουμε εδώ ότι καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στη Grivalia Hospitality ασκεί ο Γιώργος Χρυσικός, ενώ στο δ.σ. συμμετέχουν και στελέχη της Fairfax. Συγκεκριμένα το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από τους Wolfgang Neumann, Σπύρο Αθανίτη, Lowry Jamie, Rotman Ignace και Αναστάσιο Ιωαννίδη, ενώ επιφανές στέλεχος της Grivalia Hospitality είναι η managing partner, Ναταλία Στράφτη.

    Το ποσοστό του Πρεμ Γουάτσα θα φτάσει στο 85%, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη η αγορά του 10% του ποσοστού της Eurobank στη Grivalia Hospitality. Ο σκοπός της τράπεζας είναι να συνάψει συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών της εταιρείας real estate με τους υπόλοιπους μετόχους της Grivalia Hospitality, κατά πλειονότητα εταιρείες συνδεδεμένες με τη Fairfax του Γουάτσα, έναντι 48,3 εκατ. ευρώ.

    Η Grivalia Hospitality έχει μεταφέρει την έδρα της στην Ελλάδα, με τη διοίκηση να αναγνωρίζει τις προοπτικές ανάπτυξης του πολυτελούς τουρισμού στη χώρα. Αφού ολοκληρωθεί η πώληση των μετοχών της τράπεζας, μέτοχοι της εταιρείας θα είναι η Eurobank με 9,1%, η Fairfax με 40,6%, η Eurolife με 44,5% και η Grivalia Management με 5,7%.

    To προσεχές καλοκαίρι θα λειτουργούν τρία projects που αναπτύσσει η εταιρεία, τα Αστέρια Γλυφάδας, μία επένδυση 140 εκατ. με χώρους εστίασης, κατοικίες και ξενοδοχείο με το σήμα One & Only Aesthesis, το πολυτελές camping στη Βούλα και το ανακαινισμένο Piperi στην Πάρο.

    Διαβάστε επίσης

    Grivalia Hospitality: Μπόνους του Πρεμ Γουάτσα στα στελέχη μετά το deal με τη Eurobank

    Έως 7,5 εκατ. ευρώ για μία κατοικία πέντε αστέρων

    Grivalia Hospitality: Η ψήφος εμπιστοσύνης του Πρεμ Γουάτσα & οι ελληνικές Μαλδίβες



    ΣΧΟΛΙΑ