• Real Estate

    Grivalia Hospitality: Η ψήφος εμπιστοσύνης του Πρεμ Γουάτσα & οι ελληνικές Μαλδίβες

    Γιώργος Χρυσικός, Διευθύνων Σύμβουλος της Grivalia Hospitality


    Μέτοχος με ποσοστό μεγαλύτερο του 85% της Grivalia Hospitality θα είναι ο Πρεμ Γουάτσα, όταν ολοκληρωθεί το deal με τη Eurobank, που αποεπενδύει σταδιακά από την εταιρεία ανάπτυξης τουριστικών έργων.

    Σκοπός της τράπεζας είναι να συνάψει συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών της Grivalia Hospitality στους υπόλοιπους μετόχους, κατά πλειονότητα εταιρείες συνδεδεμένες με τη Fairfax, του «Καναδού Γούορεν Μπάφετ». Η Eurobank έχει αναθέσει στη Deloitte την αξιολόγηση της συμφωνίας, βάσει της οποίας το 10% του ποσοστού που κατέχει η τράπεζα να περάσει στους υπόλοιπους μετόχους έναντι 48,3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank είχε ήδη μειώσει από το Φεβρουάριο του 2022 το ποσοστό της στην Grivalia σε 19,9% από το 25%, εισπράττοντας 15,9 εκατομμύρια.

    Αυτή τη στιγμή, οι μέτοχοι της Grivalia Hospitality είναι η Eurobank (με 19,9%), η FFH (με 42,2%), η Eurolife (με 36%) και η Grivalia Management (με 1,7%). Μετά τη συναλλαγή και την έκδοση μετοχών, η μετοχική σύνθεση θα είναι η εξής: Η Eurobank θα έχει ποσοστό 9,1% στην εταιρεία, η FFF 40,6%, η Eurolife 44,5% και η Grivalia Management 5,7%.

    Θυμίζουμε πως η Grivalia Hospitality ήταν θυγατρική της Grivalia ΑΕΕΑΠ από το 2015. Το 2019 η ΑΕΕΑΠ συγχωνεύθηκε με τη Eurobank και διαγράφηκε από το Χρηματιστήριο, ενώ από το Σεπτέμβριο έχει μεταφέρει την έδρα της από το Λουξεμβούργο στην Ελλάδα, απόφαση που έλαβαν μέτοχοι και διοίκηση πριν από δύο χρόνια και την επικύρωσαν τον περασμένο Ιούλιο.

    Χαρτοφυλάκιο 1,5 δισ. ευρώ

    Το χαρτοφυλάκιο της Grivalia Hospitality έχει προς το παρόν αξία 600 εκατ., η οποία θα φτάσει τα 1,5 δισ. όταν τα έργα που αναπτύσσει ολοκληρωθούν.

    H Grivalia Hospitality έχει στην κατοχή της το 100% του Asteria Project, το έργο ανάπλασης των Αστεριών Γλυφάδας, μία επένδυση που κοστολογήθηκε τελικά στα 140 εκατομμύρια ευρώ και θα λειτουργήσει το καλοκαίρι υπό την ομπρέλα του One&Only, το 65% του Olympos Naoussa ή ON Residence στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο έχει συνεπενδύσει με την οικογένεια Τορνιβούκα, το 100% του Meli Palace, το οποίο εξαγόρασε το 2018 από τη Grecotel και το 100% των Paros Piperi Project και Voula Project, υφιστάμενη μονάδα στην Πάρο και υπό ανάπτυξη camping πολυτελείας στη Βούλα, αντίστοιχα. Επίσης το 94% του Amanzoe Project, το οποίο ανέπτυξε η Dolphin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη στην Ερμιονίδα. Το ποσοστό της Grivalia Hospitality στο έργο θα μειωθεί κατά 1,5%, ενώ 0,5% διεκδικεί Dolphin Capital.

    Σε ό,τι αφορά το υπό ανάπτυξη Project Blue στη Μύκονο, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ενέκρινε το αρχικό Ειδικό Σχέδιο Χωροταξικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η εταιρεία να βρίσκεται στη διαδικασία επανασχεδιασμού. Το νέο σχέδιο προβλέπει μικρότερη επιφάνεια κτιρίου (από 150 δωμάτια σε 107), ενώ παράλληλα η Grivalia Hospitality εργάζεται για την κατασκευή του παραθαλάσσιου τμήματος, που υπολογίζεται να ανοίξει το 2024.

    Επίσης, η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση συμβούλου για την εύρεση επενδυτή στον οποίο θα πωλήσει τη συμμετοχή της στο Project Pearl στον Παναμά, θέρετρο στο οποίο σχεδιαζόταν εξάστερο ξενοδοχείο, 1.000 κατοικίες και μαρίνα.

    Το πιο πρόσφατο έργο που ανακοίνωσε η Grivalia Hospitality αφορά στη δημιουργία πολυτελούς θερέτρου στο μεγαλύτερο νησί των Πεταλιών, τη συστάδα του Ευβοϊκού κόλπου που αποκαλούνται ελληνικές Μαλδίβες, χάρη κυρίως στο φυσικό τους κάλλος. Η ευβοϊκή πολυνησία αποτέλεσε πόλο έλξης για την οικογένεια του Πάμπλο Πικάσο – ακίνητο που είχε αγοραστεί από τα παιδιά του Ισπανού ζωγραφού πωλήθηκε στην οικογένεια Δαυίδ –, καθώς και για άλλες διεθνείς προσωπικότητες, όπως η Μαρία Κάλλας και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.

    Η «ναυμαχία» στους Πεταλιούς & το πράσινο θέρετρο

    Το σύμπλεγμα, αποτελεί μήλο της έριδος ανάμεσα στους εφοπλιστές Μαρή Εμπειρίκο και Σπύρο Καρνέση της Ελινόιλ. Τη δεκαετία του 1970 η οικογένεια Εμπειρικού πούλησε το 50% στην εφοπλιστική οικογένεια Παπαληού, η οποία με τη σειρά της το μεταβίβασε στον Σπύρο Καρνέση. Οι σχέσεις των δύο μετόχων διερράγησαν το 2007, όταν η οικογένεια Καρνέση άρχισε να αμφισβητεί το ποσοστό συμμετοχής της οικογένειας Εμπειρίκου. Από τότε, οι αγωγές διαδέχονται η μία την άλλη, με τελευταία αυτή που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2021 κατατέθηκε από την πλευρά του Μαρή Εμπειρικού κατά της εταιρείας και των Καρνέση και η οποία έγινε εν μέρει δεκτή, επιδικάζοντας χρηματική ποινή 10.000 ευρώ. Μάλιστα, ο ίδιος επανήλθε ζητώντας από την οικογένεια Καρνέζη ποσό 150.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

    Ωστόσο, το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος που επιλέχθηκε από τη Grivalia για την ανάπτυξη του πρώτου πλήρως αυτόνομου ενεργειακά θερέτρου στη χώρα δεν εμπλέκεται στη «ναυμαχία» των δύο οικογενειών. Με επένδυση 280 εκατ. ευρώ και την άφιξη διεθνούς hotel operator που δεν έχει ακόμα παρουσία στην Ελλάδα, η εταιρεία θα κάνει το νησί επισκέψιμο. Το πράσινο θέρετρο θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο, εστιατόρια, χώρους ευεξίας και εκγύμνασης, beach club, επώνυμες κατοικίες, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, όπως μονάδα αφαλάτωσης, σύστημα ύδρευσης και άρδευσης, δίκτυο πυρόσβεσης, συστήματα φωτισμού, οδικό δίκτυο, αγκυροβόλιο σκαφών.

    Στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών της τουριστικής μονάδας, είτε άμεσα είτε μέσω net metering, ενώ η δόμηση θα αντιστοιχεί σε λιγότερο από 8% της συνολικής έκτασης. Η Grivalia Hospitality εκτιμά ότι η συνεισφορά του έργου το ΑΕΠ της χώρας θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 400 μόνιμες θέσεις εργασίας στη φάση λειτουργίας.

    Διαβάσε επίσης:

    Η «χρυσή» 10αδα των επιχειρηματιών που αύξησαν τον μετοχικό τους πλούτο κατά 1,4 δισ. το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ