• Real Estate

    Έως 7,5 εκατ. ευρώ για μία κατοικία πέντε αστέρων


    Πόλος έλξης για Έλληνες αγοραστές έχουν γίνει οι πολυτελείς και παραθεριστικές κατοικίες, με τους διεθνείς operators να προσγειώνονται στην ελληνική αγορά χάρη στην υψηλή ζήτηση και τις τιμές να φτάνουν έως και τα 7 εκατ. ευρώ.

    Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα έχει μπει στο χάρτη των επώνυμων κατοικιών, όπως ονομάζονται τα πολυτελή ακίνητα που λειτουργούν υπό την ομπρέλα ξενοδοχειακών ομίλων ή ακόμη και οίκων μόδας και αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως είναι η Aston Martin, τάση που δεν έχει φτάσει ακόμα στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κατοικίες που αναπτύσσει η ΤΕΜΕΣ στη νέα εποχή του Χίλτον, που φέρεται να έγιναν ανάρπαστες, παρόλο που οι τιμές μοιάζουν να απευθύνονται σε περίοικους του Σόχο της Νέας Υόρκης. Οι κατοικίες θα λειτουργούν από τη Χίλτον με τις επωνυμίες Waldorf Astoria Residences και Conrad Residences, κάνουν ντεμπούτο στην ελληνική αγορά μέσω Βασιλίσσης Σοφίας.

    Από το Χίλτον έως την αθηναϊκή ριβιέρα

    Οι 50 αγοραστές κατέβαλαν τιμές που αντιστοιχούν σε 21.000 ευρώ ανά τ.μ. κατά μέσο όρο – οι ακριβότερες κόστισαν έως 24.000 ευρώ το τετραγωνικό -, για διαμερίσματα από 70 έως 500 τ.μ.. Αυτό σημαίνει πως το μέσο διαμέρισμα των 100 τ.μ. πωλείται προς τουλάχιστον 2 εκατομμύρια. Η ΤΕΜΕΣ είχε μπει νωρίτερα στο παιχνίδι των πολυτελών κατοικιών. Φέτος μπαίνουν στο Costa Navarino οι πρώτοι ιδιοκτήτες των σπιτιών της γειτονιάς Rolling Greens, όπου οι κατοικίες πωλήθηκαν σε ένα χρόνο από το λανσάρισμά τους το 2020. Όπως είχε ανακοινώσει η εταιρεία, η τιμή για κάθε βίλα 235 έως 295 τ.μ. με 3-4 υπνοδωμάτια, σε περιβάλλοντα χώρο από 700 τ.μ έως 1.300 τ.μ, ξεκινούσε από 1,2 εκατ. ευρώ. Εντός του 2023 θα παραδοθούν και οι νέες κατοικίες Valley Greens 2 – 4 υπνοδωματίων με πισίνα, στο Navarino Dunes.

    Ακολουθεί το Ελληνικό, με τις Marriott, Mandarin Oriental και Rosewood (χωρίς παρουσία μέχρι σήμερα στην Ελλάδα) να εμφανίζονται ως υποψήφιοι όμιλοι για τα δύο ξενοδοχεία και τις παραθεριστικές κατοικίες στην αθηναϊκή ριβιέρα. Πρόκειται για κοινή επένδυση του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και της Lamda, ύψους 300 εκατ. ευρώ, στα οποία οι επενδυτές θα συμμετέχουν με 70% και 30%, αντίστοιχα.

    Aπό 1,5 εκατ. έως 7,5 εκατ. ευρώ θα πωλούνται οι κατοικίες της Mirum στην Ελούντα

    Το έργο της ΤΕΜΕΣ δεν θα είναι βέβαια το μοναδικό που θα περιλαμβάνει επώνυμες κατοικίες, αφού η Orilina ετοιμάζει πολυτελή σπίτια σε σχέδια του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma. Οι κατοικίες θα αναπτυχθούν σε κτίριο 4.565 τ.μ., που θα περιλαμβάνει και βοηθητικές εγκαταστάσεις. Τη διαχείριση των διαμερισμάτων με θέα στη θάλασσα θα αναλάβει operator, καθώς θα είναι branded, ενώ οι ιδιοκτήτες θα αποκτούν αυτόματα κάρτα μέλους της ιδιωτικής λέσχης με τα εστιατόρια, την κάβα υψηλών προδιαγραφών καθώς και το μπαρ δίπλα στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

    Επώνυμες κατοικίες έρχονται και στα θρυλικά Αστέρια Γλυφάδας, μέσα από την ανάπλαση της Grivalia Hospitality που επενδύει 140 εκατ. ευρώ στο ακίνητο που μίσθωσε από την ΕΤΑΔ για ξενοδοχείο, σουίτες, bungalows και χώρους εστίασης. Οι 14 τουριστικές κατοικίες, ενεργειακά αυτόνομες, με πρόβλεψη ιδιωτικού υπαίθριου χώρου καθώς και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων για κάθε μία, θα λειτουργούν από την Kerzner International, ιδιοκτήτρια του σήματος One & Only.

    Εκτός Αττικής

    To ίδιο brand παίρνει θέση και στη Τζια, στο project που ανέπτυξε η Dolphin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη (και συμμετέχει πλέον με 33,3%). H Dolphin Capital έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες κρατήσεων και συμβάσεις πώλησης και έχει λάβει προκαταβολές για τουλάχιστον δέκα ακίνητα. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι περισσότεροι αγοραστές προέρχονται από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, εξοικειωμένοι με την επωνυμία της One & Only. Μέχρι το καλοκαίρι, η εισηγμένη στο Λονδίνο είχε ήδη εισπράξει περίπου 50 εκατ. ευρώ από την πώληση κατοικιών στο project, που θα περιλαμβάνει και γήπεδο γκολφ.

    Σε διαδικασία ανάπτυξης βρίσκονται κατοικίες και στο Amanzoe της Αργολίδας, ιδιοκτησίας της Grivalia Hospitality (ποσοστό περί του 4% διατηρεί και η Dolphin Capital), όπου λειτουργούν ήδη 12 βίλες με το brand της ασιατικής Aman Resorts.

    Χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το όνομα του operator που θα λειτουργήσει το πολυτελές θέρετρο, η Grivalia Hospitality έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη πολυτελών branded κατοικιών στο μεγαλύτερο νησί των Πεταλιών, που αναμορφώνει με έργο 280 εκατ. ευρώ.

    Branded κατοικίες φέρνει στην Κρήτη ο μεγιστάνας Βιτάλι Μπορίσοφ, γνωστός για τις επενδύσεις του επί ρωσικού εδάφους, που επενδύει 500 εκατ. ευρώ στην Ελούντα. Στην παράκτια έκταση των 675.000 ευρώ αναπτύσσεται παραθαλάσσιο συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, απέναντι από τη Σπιναλόγκα. Οι επώνυμες κατοικίες υπό την ομπρέλα και με τη συνεργασία του Luxury Hotel brand «One Ηotels» αποτελούν χαρακτηριστικό τμήμα του project, ενώ χάρη και στις προπωλήσεις χρηματοδοτείται η επένδυση. Όσον αφορά στις τουριστικές κατοικίες, κατά την πρώτη φάση, η Mirum θα ανεγείρει 66 branded βίλες και 81 branded διαμερίσματα, και κατά τη δεύτερη φάση, έως το 2027, θα αναπτυχθούν 31 branded διαμερίσματα, 2 non branded βίλες και 80 non branded διαμερίσματα, με τιμές πώλησης από 1,5 εκατ. έως 7,5 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Sold out οι κατοικίες στο Χίλτον

    Γύρισε το νόμισμα η ΤΕΜΕΣ: Στα επίπεδα του 2019 οι πωλήσεις ακινήτων

    Costa Navarino: Νέες επενδύσεις το 2023 – Στο 85% η πληρότητα στο νέο ξενοδοχείο W Costa Navarino



    ΣΧΟΛΙΑ