• Τι συμβαίνει με Σταϊκούρα, Ταχιάο και κατασκευαστές, ποιος πουλάει Alpha Bank, ποια υπουργός έχασε 5 αστυνομικούς, η τριανδρία των big business, τι λέει ο Προκοπίου για τον Κούστα, και ένα hot quiz

    Τη μεγάλη υπόθεση στις Σπέτσες για το «μεγαθήριο» των 800 τ.μ. που θέλει να χτίσει ο Γιάννης Κούστας, σε μια σχετικά αμφιλεγόμενη περιοχή ιστορικού ενδιαφέροντος και τη διαμάχη με τον εφοπλιστή Δημήτρη Προκοπίου είναι σίγουρο ότι την έχετε παρακολουθήσει…

    image

    Οι 4 υπουργοί που… ανασχηματίζονται;

    Ένω ετοιμαζόμουν να σας θέσω ένα κουίζ για τους τέσσερις υπουργούς που έχουν μπει στο στόχαστρο του Μαξίμου ενόψει ανασχηματισμού, ήρθε η επικαιρότητα και μου ανέτρεψε τον σχεδιασμό.

    Όπως μου μεταφέρουν λοιπόν στην αρχική ομάδα των τεσσάρων είναι πολύ πιθανόν να έχουν προστεθεί και νέα ονόματα, καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές άνοιξαν κι άλλες πληγές.

    Η φράση που είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο για κάποια στελέχη που… μιλάνε προτού βουτήξουν τη γλώσσα τους στο μυαλό τους, μόνο ως «τυχαία» δεν μπορεί να εκληφθεί.

    Το μήνυμα το έλαβαν αυτοί που πρέπει, αλλά η στήλη μαθαίνει ότι οι υπουργοί που βρίσκονται στο μπλοκάκι του πρωθυπουργού και ενδεχομένως θα αφήσουν το χαρτοφυλάκιό τους είναι οι κ. Οικονόμου στο Προστασίας του Πολίτη, Καιρίδης στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κικίλιας στο Πολιτικής Προστασίας και ο Λευτέρης Αυγενάκης στο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την αρνητική δημοσιότητα που πήρε για όσα είπε στο πλευρό του ηττημένου, πλέον, περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

    Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός άγνωστο, αν και αρκετοί επέμεναν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια έκπληξη κατά… Παρασκευή μεριά.

    Βέβαια, στη συνέντευξή του χθες στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο κ. Μητσοτάκης είπε «όχι» σε ανασχηματισμό κι ότι δεν πιστεύει ότι «δεν τραβάει» το κυβερνητικό σχήμα.

    Είπε ακόμη ότι υπάρχει η ανάγκη για ανανέωση και φρεσκάρισμα, αλλά χρειάζεται οι υπουργοί να έχουν χρόνο για να μάθουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

    «Όλα είναι ανοικτά», είναι η μόνιμη επωδός των κυβερνητικών πηγών, οπότε σας προειδοποιούμε για να είστε έτοιμοι…

    Άλλωστε, τον ανασχηματισμό και την υποτίμηση του νομίσματος (παλαιότερα αυτό) τα ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός και κανείς άλλος…

     

    48 κρίσιμες ώρες

    Αγαπητοί αναγνώστες το βράδυ της Παρασκευής (σε 48 ώρες) θα γνωρίζουμε εάν ο επενδυτικός οίκος S&P θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

    Ενόψει της  εξέλιξης αυτής, η ελληνική αγορά δεν ακολουθεί τις ευρωαγορές που χθες δέχτηκαν πλήγμα με τον DAX να υποχωρεί 1%.

    Και ο δείκτης S&P 500 στην Νέα Υόρκη υποχώρησε σχεδόν 1,34% στις 4.314 μονάδες.

    Επίσης και ο δείκτης «μεταβλητότητας» S&P 500 VIX σημείωνε στις 23:55 ώρα Ελλάδος μεγάλη άνοδο 7,49%, κάτι που «δείχνει» ότι οι αγορές θα κινηθούν πτωτικά.

    Στην Ελλάδα πάντως ο γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,78% στις 1.178 μονάδες.

    Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 και ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 ξεχώρισαν με κέρδη πάνω από 2%.

     

    Τι συμβαίνει με την Alpha – Πότε ανοίγει το βιβλίο προσφορών για Εθνική

    Για μια ακόμα φορά η Alpha Βank (έκλεισε στα 1,26 ευρώ) εντυπωσίασε, καθώς έκλεισε με μεγάλο όγκο που προσέγγισε τις 9,500.000 μετοχές.

    Οι ειδικοί επιμένουν ότι υπάρχει κάποιος μεγάλος παίκτης που ρευστοποιεί την θέση του.

    Δεν αποκλείουν να πρόκειται για τον μεγαλοεπενδυτή John Paulson που κατέχει σε ποσοστό κάτω του 5%.

    Και η Εθνική Τράπεζα πραγματοποίησε χθες μεγάλους όγκους πέριξ των 2,080,000 μετοχών. Έκλεισε στα 5,4 ευρώ.

    Το βιβλίο προσφορών για το placement της Εθνικής (15% για τους ξένους και 5% για τους εγχωρίους παίκτες) θα ανοίξει λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μηνου.

    Περισσότερες λεπτομέρειες θα διαβάσετε σε ρεπορτάζ της Εφης Καραγεώργου, σε άλλο κείμενο του mononews.gr.

     

    Η AEGEAN και οι κακές ειδήσεις 

    Φίλοι αναγνώστες, με το που βγήκε στα ηλεκτρονικά μέσα η είδηση για να εκκενωθούν 10 αεροδρόμια στη Γαλλία, αμέσως υπήρξαν μικρές πιέσεις στην μετοχή της Aegean.

    Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η επενδυτική κοινότητα δεν μπορεί να δει τα πράγματα με ψυχρό βλέμμα.

    Αδυνατεί εντελώς.

    Το συναίσθημα κυριεύει τις επενδυτικές αποφάσεις των Ελλήνων επενδυτών.

    Όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις από παράγοντες του τουρισμού, η πρόσφατη κρίση στη Μέση Ανατολή είναι πολύ πιθανό στο τέλος να βοηθήσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν και άρα την Aegean.

    Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βγει ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟ το καλοκαίρι του 2024.

    Όπως εξήγησαν ειδικοί στον Wiseman, η Αίγυπτος πλέον γίνεται χώρα υψηλού κινδύνου, το ίδιο και το Ισραήλ και οριακά η Τουρκία.

    Η Ελλάδα μπορεί λόγω αυτής της κατάστασης να βγει κερδισμένη σαν ένα ασφαλές καταφύγιο.

    Πλέον είναι πάρα πολύ πιθανό πολλοί βορειοευρωπαίοι να κατευθυνθούν προς την Αθήνα και τα ελληνικά νησιά αντί να πάνε στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και την Τουρκία.

    Οι επιπτώσεις για την Aegean από τη μείωση των ταξιδιών από και προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο μπορούν πολύ εύκολα να καλυφθούν από την αύξηση των τουριστών προς την Αθήνα, αλλά και από την αύξηση των Ελλήνων ταξιδιωτών προς την Ευρώπη.

    Το καλό με τα αεροπλάνα είναι ότι μπορείς να αλλάξεις την χρησιμότητά τους.

    Δηλαδή, αυτά που δεν πετάνε πλέον στο Ισραήλ, να πετάξουν οπουδήποτε αλλού.

    Για να καταλάβετε, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η επενδυτική κοινότητα τα βλέπει όλα μαύρα.

    Η πλατφόρμα ενημέρωσης MarketScreener που την παρακολουθούν πάρα πολλοί επενδυτές, υπολογίζει ότι η Aegean για το 2023 θα εμφανίσει ΜΟΝΟ 88 εκατ. ευρώ κέρδη, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών και παρόλο την κρίση πάει για να εμφανίσει μίνιμουμ 171.5 εκατ. ευρώ κέρδη.

    Μιλάμε για κολοσσιαία διαφορά με το τι περιμένει η πλατφόρμα MarketScreener και με το τι πάει να γίνει τελικά.

    Για το 2024, η ίδια πλατφόρμα εκτιμά ότι η Aegean θα βγάλει 117 εκατ. ευρώ κέρδη, ενώ η HSBC στο τελευταίο της report εκτιμά ότι η Aegean θα εμφανίσει 170 εκατ. ευρώ κέρδη.

    Αντιλαμβάνεστε λοιπόν φίλοι αναγνώστες ότι πλέον οι προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας έχουν ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΤΕΙ και σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν ήδη προεξοφληθεί στην τιμή της μετοχής.

    Η τιμή μην ξεχνάμε άλλωστε από το κλείσιμο των 13.70€ βρίσκεται στην ζώνη 10.20€-10.30€.

    Οι ειδικοί πιστεύουν «ότι και στο χειρότερο σενάριο γενικής ανάφλεξης στη Γάζα, η τωρινή κεφαλαιοποίηση της Aegean είναι προκλητικά φθηνή για να την αγνοήσει κάποιος».

    Δηλαδή, και 117 εκατ. ευρώ κέρδη να βγάλει η Aegean ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 το 2024, στα 10.24€ θα παίζει με ένα P/E = 7.9.

    Μόνο ακριβή δεν την λες.

     

    «Βόμβα» Βακάκη για αύξηση φόρων, τα εύσημα στον Φουρλή και ευεργετηθέντες από τους θεούς

    Εκτός από τις βολές για την οικονομία που άφησε ο Απόστολος Βακάκης στη ΓΣ των μετόχων της Jumbo κάνοντας λόγο για ρυθμούς παραπληγικού σαλιγκαριού έριξε και μια «βόμβα» εξηγώντας γιατί δίνει το μέρισμα φέτος και μάλιστα προς το τέλος του χρόνου.

    «Αν τα πράγματα χειροτερέψουν πιθανόν να δούμε και αυξήσεις στη φορολογία.

    Αν δεν έχει φόρους, του αρέσει δεν του αρέσει (σ.σ. το κράτος) θα πάει να αυξήσει το 5%» είπε αναφερόμενος στη φορολογία μερισμάτων.

    Σε ό,τι αφορά στη μερισματική πολιτική, όπως είπε, είναι ξεκάθαρη.

    Ένα τρίτο στους μετόχους, ένα τρίτο στο κράτος και ένα τρίτο στο capex.

    Ο κ. Βακάκης επανέλαβε ότι η κρίση φέρνει ευκαιρίες, απλώς, όπως είπε δεν ανθίζουν πάνω στην κρίση.

    «Μπορεί να κάνεις μια πολύ επιτυχημένη επένδυση, αλλά να είναι ανώριμη πάνω στην κρίση και να την εκμεταλλευτείς μετά την κρίση.

    Μπορεί αύριο να αγοράσω ένα οικόπεδο, το οποίο θεωρητικά δεν το χρειάζομαι, αλλά να το χρειαστώ μετά την κρίση.

    Προσπαθώ να εκμεταλλευτώ τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία είπε ο κ. Βακάκης».

    Πάντως, όπως είπε, για τη διαχείριση ακινήτων, εξήγησε ότι το Jumbo είναι brand και ο μέτοχος δεν μπορεί να διασπά την προσοχή του.

    «Πρέπει να καταλαβαίνει σε τι δουλειά είναι και ποιο είναι το παρόν και ποιο το μέλλον.

    Όταν αυτό αρχίζεις και το πολυδιασπάς σε βραχυχρόνιους ορίζοντες για εμένα είναι μη παραγωγική η επένδυση.

    Εκτός αν είναι η περίπτωση Φουρλή που είναι μια σωστή κίνηση που κάνει για να μπορέσει να εξισορροπήσει επιχειρηματικούς κινδύνους.

    Ο πετυχημένος επιχειρηματίας πάντως μιλώντας στη Γ.Σ. των μετόχων εξήγησε γιατί μέχρι τώρα δεν έχει επενδύσει κάπου αλλού.

    «Είμαι της αρχής ότι στη ζωή σου μπορείς να κάνεις μια δουλειά και αυτή μέτρια.

    Εκτός αν είσαι γεννημένος από τους θεούς και έχεις προσόντα, τουλάχιστον εγώ δεν είχα.

    Το μόνο που χρειάζεται είναι να την κάνεις τη μια δουλειά καλύτερα από τον ανταγωνισμό.

    Όταν αρχίζει και διασπάται η προσοχή σου σε πολλές δουλειές αρχίζεις και μιλάς για έναν άνθρωπο με δυνατότητες που δεν έχω εγώ.

    Έχεις ανθρώπους που ευεργετούνται από τον Θεό και έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες, που δεν τις έχω εγώ».

     

    Από ποια υπουργό αφαιρέθηκαν αστυνομικοί;

    Σας έγραφα χθες για την αφαίρεση της αστυνομικής φρουράς από το Γιάννη Λαβράνο στο πλαίσιο των αυστηρών εντολών που έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, με στόχο να επιστρέψουν στην υπηρεσία του περίπου 2.500 αστυνομικοί, οι οποίοι την τελευταία τριετία είχαν τοποθετηθεί στη φύλαξη επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, πολιτικών, και άλλων γνωστών ή και μη γνωστών προσώπων.

    Φίλος της στήλης με ενημέρωσε προς επίρρωσιν των παραπάνω ότι η απόφαση, μάλιστα, ήταν οριζόντια, δηλαδή δεν υπήρξαν εξαιρέσεις για κανέναν έτσι ώστε να μην αρχίσουν τα παράπονα και οι γκρίνιες.

    Από την κ. Νίκη Κεραμέως έφυγαν από τη φρούρησή της πέντε αστυνομικοί, από 10 που είχε ενώ το ίδιο έγινε και από σημαντικό στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου.

    Σε αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ακριβοδίκαιος πάντως και η «σφαγή» έγινε με κριτήρια και για όλους.

     

    Συνέντευξη στο mononews: Τι λέει ο Προκοπίου για το μεγαθήριο Κούστα στις Σπέτσες

    Τη μεγάλη υπόθεση στις Σπέτσες για το «μεγαθήριο» των 800 τ.μ. σύμφωνα με την άδεια, που θέλει να χτίσει ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας, σε μια περιοχή ιστορικού ενδιαφέροντος, και τη διαμάχη με τον εφοπλιστή Δημήτρη Προκοπίου είναι σίγουρο ότι την έχετε παρακολουθήσει.

    Χθες λοιπόν το mononews.gr συνομίλησε με τον κ. Δημήτρη Προκοπίου, ο οποίος μας εξήγησε τους λόγους που αντιδρά.

    Σας προσκαλώ να διαβάσετε σε ρεπορτάζ της  Ελένης Κρίτσαλου, τη συνέντευξη του κ. Προκοπίου στο mononews.gr για να καταλάβετε, ότι πίσω από την έντονη αντίδραση του ιδίου και άλλων 12 ατόμων, δεν κρύβεται τίποτα ύποπτο, ούτε και υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ή άλλες φιλοδοξίες του εφοπλιστή.

    Ο κ. Προκοπίου ξεκαθαρίζει ότι δεν διαφωνεί με τον κ. Κούστα εξαιτίας επαγγελματικών θεμάτων.

    Ο κ. Προκοπίου είναι βέβαιο ότι διακατέχεται από περιβαλλοντολογικές ανησυχίες και τον ενδιαφέρει η απόλυτη τήρηση των νόμων, κάτι που όπως λέει δεν ισχύει στην περίπτωση Κούστα.

    Εντυπωσιακό είναι πάντως το γεγονός ότι σύμφωνα με ειδικούς μηχανικούς που έχουν δει και «αναλύσει» τα αρχιτεκτονικά σχέδια «το σπίτι Κούστα, μαζί με τα υπόγεια και άλλους ημιστεγασμένους χώρους θα φτάσει τα 1570 τ.μ.»!!!

     

    Η τριανδρία των big business

    Αυτά που κάθε ημέρα αποκαλύπτονται για τις στενές σχέσεις του Φέλιξ Μπίτζιου και του Γιάννη Λαβράνου με τον έμπορο όπλων Σταύρο Κομνόπουλο και τις δουλειές που έκαναν μαζί είναι εντυπωσιακά.

    Το Predator, τα data center της Huawei, ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες, τα αβύθιστα σκάφη της Rafnar Hellas, είναι κάποια από τα projects που έχει τρέξει από κοινού η τριανδρία.

    Μαθαίνουμε πως θα γίνουν γνωστά και κάποια άλλα εξίσου εντυπωσιακά projects.

    Και δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά τα projects σχετίζονται με κρατικό χρήμα θα είναι δύσκολο για κάποιους αξιωματούχους να δικαιολογήσουν το πως «συναλλάχθηκαν» με τους Μπίτζιο, Λαβράνο και Κομνόπουλο, όταν αυτοί δεν εμφανίζονταν επίσημα στις δουλειές στις οποίες αναφερόμαστε.

    Δεν πρέπει πάντως να μην αναγνωρίσουμε πως όσοι υπουργοί, γραμματείς, αξιωματικοί, «υπασπιστές» και δημόσιοι υπάλληλοι συνεργάζονταν με τους Λαβράνο και Μπίτζιο έχουν αρχίσει να πηγαίνουν σιγά-σιγά στο σπίτι τους.

    Και σειρά μου λένε πως έχουν πάρει κάτι εφοριακοί που κρατούν με νύχια και με δόντια ακόμη και σήμερα «κλειστές τις υποθέσεις εικονικών τιμολογίων του Λαβράνου».

    Αυτό τουλάχιστον δείχνει πως ο πρόεδρος Κυριάκος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του…

     

    Στα «κάγκελα» οι τραπεζοϋπάλληλοι με το νέο ασφαλιστικό

    «Πυρ ομαδόν» (για να θυμηθούμε λίγο και την στρατιωτική ορολογία τώρα που έχει καταστεί τραγικά επίκαιρη με τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ) από τους εργαζομένους σε Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 και Εurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 κατά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Χρησιμοποιώντας μάλιστα ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για πλιάτσικο στα αποθεματικά των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

    Όπως ενδεχομένως έχετε ενημερωθεί οι τραπεζοϋπάλληλοί αντιδρούν στην φορολόγηση των – μέχρι σήμερα αφορολόγητων – παροχών που λαμβάνουν από τα Επαγγελματικά τους Ταμεία.

    Ότι δηλαδή συμβαίνει και με όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε κάποιο ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

    Απ’ ότι πληροφορούμαι, δε, οι εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα ετοιμάζονται να λάβουν πρόωρα ότι τέλος πάντων δικαιούνται από την πίτα των ταμείων αυτών προκειμένου να προλάβουν την ψήφιση του Νόμου, έτσι ώστε να τα εισπράξουν αφορολόγητα.

    Aυτό προοιωνίζεται μαζικές εκροές και ρευστοποιήσεις αν ληφθεί υπόψιν ότι τα Ταμεία αυτά διαθέτουν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων μισού δισ. ευρώ και μετοχές περίπου 300 εκατ. ευρώ.

     

    Νίκος Ταχιάος: «He took the fall»

    Στα αγγλικά υπάρχει μία έκφραση «he took the fall» η οποία χρησιμοποιείται για τα άτομα εκείνα που βγαίνουν μπροστά και αναλαμβάνουν την ευθύνη, έναντι εκείνου που είναι πραγματικά υπεύθυνος.

    Σε απλά ελληνικά «τραβάνε μπροστά το κάρο» όπως έπραξε για παράδειγμα προχθές ο υφυπουργός υποδομών, Νίκος Ταχιάος.

    Στην ενημέρωση λοιπόν που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο ο ίδιος ανέλαβε να δώσει απαντήσεις για κατασκευαστικά θέματα που «καίνε», όπως τα εμβληματικά έργα, τα διόδια και οι παραχωρήσεις.

    Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας του παρέδωσε τη σκυτάλη για να δώσει απαντήσεις  σε ζητήματα, τα οποία συνήθως προκαλούν τριβές με τις κατασκευαστικές εταιρίες.

    Τα ζητήματα λίγο πολύ είναι γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, και αφορούν στη γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, την παραχώρηση του ΒΟΑΚ και την αντικατάσταση της γέφυρας της Βαρυμπόμπης, και το πάγωμα των διοδίων για το 2023.

    Χαρακτηριστικό ήταν το «καρφί» που επιφύλαξε για τους ξένους παραχωρησιούχους, χαρακτηρίζοντας ως σοβαρή μόνο τη στάση των Ελλήνων κατασκευαστών αφήνοντας εκτός κάδρου τους ξένους ομίλους, δηλαδή τη γαλλική Vinci και τη γερμανική Hochtief.

    Ωστόσο, δεν άφησε στο απυρόβλητο και τους εγχώριους κατασκευαστές, καθώς στο ερώτημα για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της χρηματοδότησης για την Εγνατία Οδό, ο κ. Ταχιάος απάντησε ότι οι παραχωρήσεις εμπεριέχουν επενδυτικό ρίσκο, ενώ σε τοποθέτηση του στο παρελθόν τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η τακτική των ΣΔΙΤ για τα δημόσια έργα που δεν έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και να υπάρξει στροφή του Δημοσίου και των ιδιωτών προς τις παραχωρήσεις.

    Να προσθέσουμε, επίσης, ότι ο Νίκος Ταχιάος ήταν αυτός που μίλησε για την αύξηση των διοδίων για από τη νέα χρονιά και από αυτό φαίνεται ότι δε χρυσώνει το χάπι στους πολίτες και δε διστάζει να παρουσιάσει την πραγματικότητα.

    Στο ερώτημα που προκύπτει γιατί ο συγκεκριμένος υφυπουργός βγαίνει μπροστά η απάντηση συνδέεται αφενός με το ότι ο υπουργός Υποδομών, όντας αρκετά προσεκτικός δε θέλει να ταράξει τις ισορροπίες με τους κατασκευαστές.

    Αφετέρου, ο Νίκος Ταχιάος, ως εξωκοινοβουλευτικός, δεν πιέζεται από τον βραχνά του πολιτικού κόστους. Διαθέτει, ωστόσο, αναπτυγμένο πολιτικό αισθητήριο μετά από τόσα χρόνια επιτυχούς σταδιοδρομίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Επίσης, είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και ήταν μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ.

    Η τελευταία του θέση πριν αναλάβει ως υφυπουργός ήταν αυτή του Προέδρου της Αττικό Μετρό, από την οποία έδωσε μάχες για να αντικρούσει τα αιτήματα του κατασκευαστή του Μετρό Θεσσαλονίκης για αποζημιώσεις.

    Επομένως, για να χρησιμοποιήσουμε και μια άλλη αγγλική έκφραση το να συγκρούεται με τους εγχώριους και ξένους κατασκευαστές «it is not his first rodeo».

     

    Τα ρεπορτάζ και η ενημέρωση του mononews.gr και του wiseman για τα τιμολόγια ρεύματος, έφτασαν σε ΜΜ και ΥΠΕΝ…

    Η επιρροή ενός ΜΜΕ φαίνεται και από τα αντανακλαστικά που δείχνουν οι πολιτικοί στα ρεπορτάζ, τα σχόλια και τις αναλύσεις του.

    Από αυτή την άποψη, στο mononews.gr και στο wiseman πρέπει να είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι.

    Εδώ και μερικές ημέρες έχουμε αναδείξει το ζήτημα των νέων τιμολογίων ρεύματος που θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου και που απασχολούν σχεδόν 6 εκατομμύρια νοικοκυριά και σχεδόν 1 εκατομμύριο επαγγελματικές συνδέσεις κάθε είδους.

    Φυσικά διάβασαν mononews.gr και wiseman εκεί στο κέντρο της Αθήνας στο λεγόμενο και ΜΜ (κοινώς Μέγαρο Μαξίμου) και εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να δοθούν αμέσως διευκρινίσεις και «να μην νομίζει ο κόσμος ότι θα του έρθει κεραμίδα από τον Ιανουάριο, κατά πως λένε κάποιοι πάροχοι ρεύματος», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

    Θυμίζω πως μόλις χθες αναφέραμε τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής μεγάλου και καθετοποιημένου ενεργειακού Ομίλου, που είπε πως «Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, τα νέα τιμολόγια ρεύματος από τον Ιανουάριο  θα εμφανιστούν ξαφνικά αυξημένα κατά 20% και θα προκληθεί σοκ στην αγορά με απροσδιόριστες συνέπειες», ενώ σε ερώτηση του wiseman, πόση από την αύξηση μπορεί να «καταπιεί» ο όμιλός του, ο επικεφαλής μας είπε:

    «Μάξιμουμ το 5%, άρα οι αυξήσεις θα είναι πάνω από 15% και ξαφνικά! Ας κάνει τα κουμάντα του το ΥΠΕΝ ώστε να μην κατηγορούν εμάς για κερδοσκοπία μετά…»

    Kατόπιν όλων αυτών αποφασίστηκε να μιλήσει ο ΥΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ παράλληλα «κύκλοι του ΥΠΕΝ» έδιναν δεξιά και αριστερά διευκρινίσεις εν πολλοίς καθησυχαστικές αλλά φυσικά όλα κρίνονται στην πράξη.

     

    Oι διευκρινίσεις του ΥΠΕΝ Θεόδωρου Σκυλακάκη για τα τιμολόγια ρεύματος…

    «Εάν σας ρωτήσω ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής τον ξέρετε;

    Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κάποιο τιμολόγιο που να προσφέρουν όλοι και που να είναι κοινό.

    Τώρα θα υπάρχει αυτό το κοινό τιμολόγιο.

    Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα τα έχουμε ανακοινώσει όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Σκυλακάκης, σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν  τα πνεύματα στην Κοινή Γνώμη και να λειανθούν οι αντιδράσεις των παρόχων.

    Επίσης, άλλος υψηλά ιστάμενος παράγοντας του ΥΠΕΝ μας διευκρίνιζε  ότι «ακριβώς επειδή μέσω του κοινού κυμαινόμενου τιμολογίου θα φαίνεται πλέον ποιος είναι ο ακριβότερος στην αγορά, οι εταιρείες θα σπεύσουν να πάρουν πελάτες από αυτό και να το μεταφέρουν στα άλλα τους προϊόντα.

    Για τους επόμενους 12 μήνες, όσο και η διάρκεια αυτού του κοινού τιμολογίου, τα τμήματα μάρκετινγκ των παρόχων θα κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν όσο πιο ελκυστικά προϊόντα γίνεται, με όσο το δυνατόν καλύτερες χρεώσεις, επομένως ο ανταγωνισμός θα ενισχυθεί και υπάρχουν ελπίδες αν όχι να πέσουν οι τιμές, τουλάχιστον να συγκρατηθούν σε λογικά επίπεδα».

    Τέλος, έμπειρος υπηρεσιακός στα ενεργειακά έλεγε ότι «το γεγονός ότι η φόρμουλα θα είναι ενιαία για όλες τις εταιρείες θα επιτρέπει στους καταναλωτές, πατώντας πάνω σε ένα σχετικό μπάνερ, να συγκρίνουν ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής, μια άσκηση πρακτικώς αδύνατη σήμερα».

    Αφού προσθέσουμε για μία ακόμη φορά πως όλα κρίνονται στην πράξη, θα θυμίσουμε πως οι αναλυτικές παρεμβάσεις και τα «πανοραμικά» ρεπορτάζ και σχόλια από το mononews.gr και το wiseman, έπιασαν τόπο.

     

    Γιώργος Στάσσης: Ένα ακόμη βήμα εκσυγχρονισμού στη ΔΕΗ και μάλιστα στη λιανική…

    Μπορεί να θεωρείται στην αγορά η ΔΕΗ φαβορί για την εξαγορά της «Κωτσόβολος», αλλά ο Γιώργος Στάσσης δεν εφησυχάζει και πολύ καλά κάνει.

    Γι’ αυτό και προχωρεί και σε άλλες κινήσεις εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ και προσαρμογής στις νέες συνθήκες της αγοράς.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: Ο Στάσσης παραχωρεί  δύο καθετοποιημένα καταστήματα της ΔΕΗ σε ιδιώτες με μέθοδο του franchise.

    Πρόκειται για τα μαγαζιά της Κηφισιάς και της Πετρούπολης, δηλαδή περιοχών με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από πληθυσμιακή σύνθεση έως και οικονομική επιφάνεια των πελατών.

    Λέμε «καθετοποιημένα» αφού δεν θα πληρώνονται μόνο λογαριασμοί της ΔΕΗ εκεί:

    Θα έχουν και τμήμα πωλήσεων με έξυπνες λάμπες και συναφή εξαρτήματα, τμήμα  φωτοβολταϊκών και πώληση οικιακών μπαταριών.

    Θα υπάρχουν επίσης ειδικοί σύμβουλοι εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας για μικρές επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές.

    Με τη μέθοδο αυτή ο Στάσσης κάνει οικονομία σε λειτουργικά έξοδα αλλά δίνει και κίνητρο σε ιδιώτες επιχειρηματίες να «τρέξουν» τα προγράμματα της ΔΕΗ.

    Πώς το λένε οι Αμερικανοί;

    You’ll run after my money και not bad at all, λέμε εμείς…

     

    Μπάχαλο στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά ενέργειας έφερε η Βουλγαρία

    Φόβοι ότι έξτρα κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ θα δημιουργήσει η Βουλγαρία στην Ελλάδα επιβάλλοντας φόρο διαμετακόμισης 10,20 ευρώ/mwh στο ρωσικό αέριο που εισάγεται στη Βουλγαρία ή μεταφέρεται μέσω της Βουλγαρίας σε άλλες χώρες.

    Από το Σιδηρόκαστρο εισάγεται το 30% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, και είναι το αέριο της Gazprom που εισάγεται από τις εταιρείες Mytilineos και Promitheus Gas του ομίλου Κοπελούζου.

    Το χαράτσι αυτό δεν επιβάλλεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε σειρά άλλων γειτονικών της χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Σερβία η Αυστρία και η Ρουμανία.

    Η Βουλγαρία αναμένεται να βάλει στα ταμεία της πρόσθετα έσοδα 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, από τους γείτονές της και ήδη η Ουγγαρία και η Σερβία αντέδρασαν και εξέδωσαν κοινή δήλωση κατά της απόφασης της Σόφιας.

    Όπως σημειώνουν η πολιτική αυτή θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών, δήλωσαν ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας, Σίνισα Μάλι και ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο.

    Η Βουλγαρία ωστόσο απαντά… ότι το τέλος θα επηρεάσει τα κέρδη της Gazprom και όχι τις τιμές αερίου των χωρών… και ότι είναι ένα μέτρο που προωθεί την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και το ρωσικό αέριο

    Κανείς όμως δεν είναι βέβαιος ότι η ρωσική εταιρεία δεν θα θελήσει να μετακυλήσει το κόστος στους πελάτες της, αυξάνοντας τα κόστη σε όλη την αλυσίδα αξίας του φυσικού αερίου που φτάνει μέχρι το ρεύμα…

    Το βέβαιο είναι ότι η έμπνευση της Βουλγαρίας, δεν είναι συμβατή με τις αρχές τις ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς ενέργειας… καθώς και ότι ξεκινάει ένας κύκλος νομικών διαπραγματεύσεων των ευρωπαϊκών εταιρειών με τη Gazprom

     

    Quiz

    Χθες ενώ κάποια πηγή μου, βρισκόταν στο περίφημο Nolita του Ψυχικού, με ενημέρωσε για ένα διάλογο που είχαν σε διπλανό τραπέζι, δυο μεγαλοπαράγοντες που ενδιαφέρονται (εκούσια ή ακούσια) για τους διαγωνισμούς που γίνονται στον χώρο της εστίασης.

    Προφανώς είχαν διαβάσει το χθεσινό quiz του WISEMAN, που κάναμε λόγο για έναν διαγωνισμό catering που θα «βγει» σε λίγους μήνες, και θα αποφέρει τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ/έτος, σε όποιον τον κερδίσει.

    Προφανώς πρόκειται για μια από τις κορυφαίες δουλειές του 2024.

    Οι δυο λοιπόν μεγαλοπαράγοντες, αναφέρθηκαν σε κάποιο όνομα, που η πηγή μου δεν συγκράτησε ακριβώς, αλλά παραπέμπει στις «9 Μούσες».

    Ξέρετε τώρα στην αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν εννέα αρχαίες θεότητες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης.

    Η πηγή μου επίσης άκουσε ότι ο κύριος που το όνομα του παραπέμπει στις 9 Μούσες «συμβουλεύεται» συστηματικά κάποιον γνωστό τέως υπουργό και νυν βουλευτή της ΝΔ.

    Για να είμαστε ειλικρινείς, το όνομα του βουλευτή δεν ακούστηκε, αλλά ειπώθηκε κάτι σε στυλ «ξέρεις τώρα για ποιον μιλάμε. Αυτός που ήταν υπουργός, αλλά τώρα είναι βουλευτής γιατί ο Κυριάκος δεν τον πολυγουστάρει από τα παλαιά χρόνια όταν και οι δύο δεν είχαν ασχοληθεί ακόμα με την πολιτική!!!».

    Οφείλω να ομολογήσω ότι η συζήτηση αυτή μου κέντρισε το ενδιαφέρον.

    Από χθες αναζητώ ποιος είναι αυτός ο κύριος που το όνομα του παραπέμπει στις «9 Μούσες»!!!

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.