• Διεθνής πολιτική

    Πόλεμος στο Ισραήλ: Συμφωνία ΗΠΑ- Αιγύπτου για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

    • NewsRoom
    Νοσοκομείο της Γάζας

    Νοσοκομείο της Γάζας


    Σε συμφωνία για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κατέληξαν ΗΠΑ και Αίγυπτος, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι να δέχεται να επιτρέψει τη διέλευση 20 φορτηγών από το πέρασμα της Ράφα.

    Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν, σύμφωνα με τους Times of Israel ότι τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να ξεκινούν να φτάνουν στη Γάζα ήδη από αύριο, Παρασκευή.

    Σημειώνεται πως η Αίγυπτος πρέπει πρώτα να επισκευάσει τον δρόμο στα σύνορα που είχε υποστεί ζημιές από ισραηλινά πλήγματα. Το Ισραήλ έχει πει ότι δεν θα εμποδίσει τις παραδόσεις προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας αρκεί αυτές να μη φτάνουν στη Χαμάς.

    Πάνω από 200 φορτηγά και περίπου 3.000 τόνοι βοήθειας βρίσκονται κοντά στο πέρασμα της Ράφα, είπε ο Χαλίντ Ζαγιέντ, επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου για το βόρειο Σινά- ωστόσο σε πρώτη φάση αναμένεται να περάσουν 20.

    Η αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε αξιολόγηση στην οποία αναφέρει πως το Ισραήλ δεν ήταν υπεύθυνο για την έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα την Τρίτη, για την οποία το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο της Χαμάς, είπε ότι είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων. Σε σχετική ανακοίνωση η Αντριέν Γουάτσον, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, υπέδειξε πληροφορίες που δείχνουν ότι «κάποιοι Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας πίστευαν ότι η έκρηξη πιθανώς προκλήθηκε από “αδέσποτο” πύραυλο ή ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από την παλαιστινιακή “Ισλαμική Τζιχάντ”. Ερευνούν ακόμα τι συνέβη».

    Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Μπάιντεν επισκέφθηκε το Ισραήλ σε μια κίνηση στήριξης, στο πλαίσιο της οποίας υποστήριξε τη θέση του Ισραήλ πως δεν ευθύνεται για την έκρηξη στο νοσοκομείο. Στο μεταξύ, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, Σέικ Χασάν Γιούσεφ, είπε ότι πιστεύει πως η παλαιστινιακή οργάνωση θα ήταν πρόθυμη να απελευθερώσει κάποιους ομήρους αν το Ισραήλ συμφωνούσε σε 24ωρη κατάπαυση του πυρός.

    Σημειώνεται πως στον κύκλο βίας που άρχισε με την τρομοκρατική επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί περίπου 1.400 Ισραηλινοί και περίπου 3.500 Παλαιστίνιοι.

    Διαβάστε επίσης

    Το Ισραήλ επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Αίγυπτο

    Γάζα: Τριήμερο πένθος κηρύσσουν Αίγυπτος και Τουρκία για τα θύματα στο νοσοκομείο

    Η ένταση στη Μέση Ανατολή επαναφέρει τα σενάρια για $100/βαρέλι στο πετρέλαιο



    ΣΧΟΛΙΑ