• Γιατί η Intralot είναι talk of the town, η loser μετοχή, γιατί χάνει την προσωπική του φρουρά ο Λαβράνος, ο Σκριμιζέας και οι συνεντεύξεις, και ένα quiz για μια δουλειά 100 εκατ. ευρώ

    Ποια μεγάλη δουλειά για τους μεγάλους του χώρου του catering «ανοίγει» σε λίγους μήνες;

    image

    Γιατί η Intralot είναι talk of the town

    Η αγορά αναζητά κατεύθυνση, καθώς είναι σαφές ότι άπαντες αναμένουν εάν την Παρασκευή o οίκος S&P θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία.

    Χθες η αγορά ξεκίνησε δυνατά για κάποιες μετοχές, οι οποίες, όμως, ταχύτατα έχασαν τα πρωινά τους κέρδη τους με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι γρήγοροι παίκτες.

    Talk of the town έχει γίνει η Intralot ΙΝΛΟΤ 0% 1,13 καθώς χθες έκλεισε με άνοδο 10% στα 0,715 ευρώ με όγκο συναλλαγών 1,28 εκατ. μετοχές.

    Ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα εμπιστεύονται την επόμενη ημέρα της εταιρείας και φυσικά και την «πορεία» της μετοχής, μεταξύ αυτών ο Ευτύχης Βασιλάκης της AEGEAN AIR και ο Βασίλης Κάτσος της VNK, οι οποίοι ήδη έχουν δηλώσει ότι θα μπουν στην ΑΜΚ της εισηγμένης του Σωκράτη Κόκκαλη.

    Επίσης, ο WISEMAN πληροφορείται ότι ιδιαίτερα ισχυρός εφοπλιστής έχει εξετάσει ενδελεχώς το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί, με σεβαστό ποσό.

    Εάν επιβεβαιωθεί θα είναι μάλλον από τις ειδήσεις της χρονιάς.

    Θα επιβεβαιωθεί το αγγλοσαξονικό ρητό «Business is business».

     

    DIMAND: Η loser μετοχή και ο «Mr. Tatoi club»

    Μία από τις μετοχές που πραγματικά έχουν απογοητεύσει τους μετόχους που πίστεψαν σε αυτήν είναι η DIMAND.

    Χιλιάδες μέτοχοι στην κυριολεξία έχουν χάσει τα λεφτά τους, αφού η μετοχή κάθε ημέρα βρίσκεται στα «κόκκινα».

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Οκτωβρίου η μετοχή έχει βρεθεί στα κόκκινα 8 ημέρες, ενώ έκλεισε με θετικό πρόσημο σε μόλις 4 συνεδριάσεις.

    Χθες για μια ακόμα φορά «κινήθηκε» με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στα 10,60 ευρώ με πτώση 0,90%.

    Εάν ήμασταν στο City του Λονδίνου ή την Wall Street οι επενδυτές και τα μεγάλα και έγκυρα media σίγουρα θα την είχαν ονομάσει η «loser μετοχή του 15ημέρου»!!!

    Και επειδή οι εταιρείες δεν είναι ταμπέλες, αλλά πρόσωπα, την απόλυτη ευθύνη την έχει το αφεντικό της εταιρείας ο «Mr. Tatoi Club», κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος.

     

    Ο Εξάρχου και η ΑΚΤΩΡ

    Χθες στις 00:00 από τον WISEMAN, ενημερωθήκατε πρώτοι από όλους ότι «τις επόμενες ώρες θα έχουμε εξελίξεις στο μέτωπο της Επιτροπής Ανταγωνισμού που στην ουσία θα εγκρίνει την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat».

    Πράγματι χθες το απόγευμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι «Θετική είναι η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την απόκτηση του ελέγχου επί της ΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ από την INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ.

    Η οριστική απόφαση αναμένεται την 1η Νοεμβρίου, όταν και θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Επιτροπής».

    Not bad για τον ισχυρό ανήρ της Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου!!!

     

    VIP ευτράπελα και η αφαίρεση της φρουράς από τον Λαβράνο

    Ευτράπελα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο της απόσυρσης αστυνομικών που έχουν διατεθεί για την φύλαξη VIP προσώπων.

    Όπως θα έχετε ίσως διαβάσει, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ακολουθώντας τις εντολές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει δρομολογήσει την επιστροφή στην υπηρεσία 2.500 αστυνομικών που την τελευταία τριετία είχαν τοποθετηθεί στην φύλαξη επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, πολιτικών, και άλλων γνωστών ή και μη γνωστών προσώπων.

    Σε πολλούς κακοφάνηκε το γεγονός του ότι θα έπρεπε να αποχωριστούν τους αστυνομικούς – που είχαν μετατρέψει σε πολλές περιπτώσεις σε Φιλιππινέζες, οι οποίες διεκπεραίωναν τα θελήματα των κυρίων τους – και σκαρφίστηκαν διάφορους τρόπους για να δείξουν ότι αποτελούν στόχους και απειλούνται.

    Κάποιοι επικαλέστηκαν ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα, και κάποιοι έβαλαν λυτούς και δεμένους (πολιτικούς, δικαστικούς, τραπεζίτες) ώστε να μην χάσουν την αστυνομική τους φρούρηση.

    Η πρακτική, όμως, αυτή είναι γνωστή στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς κάποιοι από τους επιχειρηματίες που ήδη προχώρησαν σ’ αυτές τις κουτοπονηριές έχουν πράξει τα ίδια και στο πρόσφατο παρελθόν.

    Η εντολή, ωστόσο του Γιάννη Οικονόμου είναι να αφαιρεθεί άμεσα η αστυνομική τους φρούρηση.

    Αυτό ισχύει και για κάποιους επιχειρηματίες που έχουν πρωταγωνιστήσει στο σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως ο Γιάννης Λαβράνος, στον οποίο υπηρετεί σχεδόν η ίδια αστυνομική φρουρά από το 2014…

    Και η απόφαση για να αφαιρεθεί η αστυνομική φρουρά από τον Λαβράνο δεν ήταν καθόλου εύκολη, αλλά στηρίχθηκε πάντως  στο γεγονός ότι ο ίδιος δηλώνει φορολογικός κάτοικος εξωτερικού…

     

    Κέρδη από το… παρελθόν στα ταμεία του ΟΤΕ

    Ζεστό χρήμα στα ταμεία του θα βάλει ο ΟΤΕ από την Cosmote, καθώς η δεύτερη προχώρησε στην καταβολή μερίσματος 100 εκατ. ευρώ.

    Όπως μαθαίνω, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Cosmote που διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή, ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 100 εκατ. ευρώ προς τον ΟΤΕ, από κέρδη προηγούμενων χρήσεων.

    Αυτή μάλιστα είναι η δεύτερη διανομή μερίσματος που αποφασίζεται μέσα σε διάστημα δύο μηνών, καθώς η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 2ας Αυγούστου 2023, ενέκρινε τη διανομή κερδών στον ΟΤΕ ύψους 60 εκατ. ευρώ, με βάση τις τελευταίες εγκεκριμένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της 31/12/2022.

    Θα ήθελα, δε, να σας θυμίσω  ότι ο ΟΤΕ, ο οποίος κατέχει 335.957.300 κοινές ονομαστικές μετοχές της Cosmote, ενέκρινε πρόσφατα σχέδιο απορρόφησης της εταιρείας, μπαίνοντας έτσι στην τελική φάση του μετασχηματισμού του Ομίλου.

    Να σας αναφέρω τέλος ότι ο  τζίρος της Cosmote το 2022 διαμορφώθηκε στα 1,246 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 240 εκατ. ευρώ.

     

    Προς πώληση η AVRAMAR;

    Kάπου πήρε το αυτί μου ότι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση της Αvramar εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να βρεθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός» με τις πιστώτριες τράπεζες.

    Στο πλαίσιο αυτό όπως μαθαίνω οι άνθρωποι της Deloitte, η οποία έχει αναλάβει σύμβουλος από τις πιστώτριες τράπεζες, διερευνά το κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για την πολύπαθη εταιρεία, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

    Στο μεταξύ, και ενώ η εταιρεία που έχει προσληφθεί για να καταμετρήσει τον πληθυσμό των ψαριών συνεχίζει υπομονετικά το έργο της, η Αvramar η οποία χρωστάει στις τράπεζες περίπου 450  εκατ. ευρώ ζητά και άλλα 25 εκατ. ευρώ, τα οποία τα θεωρεί αναγκαία προκειμένου να μην ψοφήσουν τα κακόμοιρα τα ψάρια από ασιτία.

    Τα προβλήματα της Avramar έγιναν γνωστά τον περασμένο Μάιο, όταν το management της εταιρείας αναθεώρησε επί τα χείρω, από τα 50 εκατ. ευρώ στα 30 εκατ. ευρώ, τα EBIDTA για το 2023, και ζήτησε να λάβει δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη γενικών αναγκών της εταιρείας.

     

    Οι ελληνικές τράπεζες ξεχρέωσαν

    Επειδή οι τράπεζες δεν λειτουργούν όπως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, η παραπάνω είδηση δεν είναι και τόσο θετική.

    Και εξηγούμαι πριν από ένα χρόνο περίπου οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες είχαν δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) περίπου 51 δισ. ευρώ ενώ φέτος το χρέος αυτό έχει μειωθεί στα 16,8 δισ. ευρώ μόλις.

    Όμως, όλη αυτή την ρευστότητα που είχαν  δανειστεί «τζάμπα» από την ΕΚΤ Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70 Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 Εurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 και Αlpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 χάρη στα αρνητικά επιτόκια που ίσχυαν τότε, την κατέθεταν εκ νέου στην Κεντρική Τράπεζα κερδίζοντας από τη διαφορά των επιτοκίων.

    Μετά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων και άλλα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ η πρακτική αυτή δεν μπορούσε να συνεχιστεί τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης.

    Βέβαια όπως έδειξαν τα αποτελέσματα εξαμήνου, οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να υπεραναπληρώσουν τα έσοδα από τους τόκους.

    Η διαφορά, όμως, είναι ότι πλέον για να αποκομίσουν τα έσοδα αυτά είναι αναγκασμένες να αναλαμβάνουν και τον σχετικό κίνδυνο.

     

    «Γυμνή» η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά μετά την Κριστίν Λαγκράντ

    Όπως μαθαίνω, οι τοίχοι των επάνω ορόφων στην Τράπεζα της Ελλάδος αρχίζουν να «ξεγυμνώνονται» από τα σπουδαία έργα που φιλοξενούσαν, καθώς ετοιμάζεται πυρετωδώς η μεγάλη Έκθεση των εβδομήντα έργων της, η οποία εγκαινιάζεται στις 2 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη.

    Έτσι την ερχόμενη εβδομάδα, το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου, που θα επισκεφθεί το κτίριο της Πανεπιστημίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, θα δει τα σπουδαία έργα στους διαδρόμους του δευτέρου ορόφου όπου βρίσκονται τα γραφεία του Γιάννη Στουρνάρα και της υπόλοιπης  διοίκησης της ΤτΕ, μεταξύ αυτών την «Παλλάδα Αθηνά» του Νικολάου Γύζη, και άλλα αξιόλογα  έργα των Παναγιώτη Τέτση,  Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρου Βασιλείου, Κωσταντίνου Μαλέα, Ντίκου Βυζάντιου, Ηλία  Παπαηλιάκη, Παπασπύρου, Ξένου, Μολφέση και Γιώργου Λαζόγκα.

    Τα συγκεκριμένα έργα θα φύγουν από την Τράπεζα για την έκθεση όταν θα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών

    Η έκθεση οργανώνεται σε τρεις κύριες ενότητες, που εκτείνονται σε ισάριθμους ορόφους του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

    Δε θέλω να πιστέψω ότι με το «καλημέρα σας» ξεκίνησε η αντιπολίτευση, αλλά όσο και να θέλω να αγιάσω δε με αφήσουν.

    Για όποιον αναρωτιέται γιατί το λέω αυτό έχω να σας πω ότι ο υφυπουργός υποδομών, Νίκος Ταχιάος, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία των μεγάλων έργων που υλοποιούνται αυτή την περίοδο, καθώς δεν αποκλείεται να προσκρούσουν στο εμπόδιο… των νεοεκλεγέντων δημάρχων.

     

    Παρατηρητής το υπουργείο Τουρισμού στην υπόθεση Μπλε Κέδρος (Ευμορφίδης)

    Παγωμένη και από το υπουργείο Τουρισμού είναι η διευθέτηση της υπόθεσης με το ξενοδοχείο των αδελφών Ευμορφίδη στο Κουκάκι.

    Όπως έλεγαν αρμόδια στελέχη του υπουργείου σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες, το Υπουργείο έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του – αν και μάλλον δεν περνούν πολλά.

    Έχει κινήσει από το καλοκαίρι τη διαδικασία, όταν το ΣτΕ ζήτησε μερική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Athens Cocomat BC, κάτι το οποίο είναι αδύνατον, καθώς η άδεια ανακαλείται εν τω συνόλω.

    Η απόφαση σφράγισης, λοιπόν, εκδόθηκε επειδή «ο φάκελος του ξενοδοχείου έπασχε ως προς την αρτιότητα, λόγω της οικοδομικής άδειας».

    Οι ιδιοκτήτες αιτήθηκαν παράταση της σφράγισης, η οποία έγινε δεκτή.

    Μετά από προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο, δόθηκε προσωρινή διαταγή για αναστολή της σφράγισης και εν ολίγοις το… λουκέτο δεν πρόκειται να μπει όσο υπάρχει η εκκρεμοδικία με το πολεοδομικό ζήτημα.

     

    Άρχισε η αντιπολίτευση στους νεοκλεγέντες Δημάρχους

    Δε θέλω να πιστέψω ότι με το «καλημέρα σας» ξεκίνησε η αντιπολίτευση από την Κυβέρνηση στους νέους δημάρχους που εξελέγησαν υπό άλλη κομματική σημαία.

    Όμως, όσο και να θέλω να αγιάσω δε με αφήσουν.

    Όπως για παράδειγμα ο υφυπουργός Yποδομών, Νίκος Ταχιάος, ο οποίος εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία των μεγάλων έργων που υλοποιούνται αυτή την περίοδο, καθώς όπως είπε δεν αποκλείεται να προσκρούσουν στο εμπόδιο… των νεοεκλεγέντων δημάρχων, οι οποίοι δεν διαθέτουν την ανάλογη εμπειρία.

    Άνθρωπος που άκουσε όσα ειπώθηκαν χθες στο υπουργείο Yποδομών όταν έφυγαν οι κάμερες, μου μετέφερε ότι ο κ. Ταχιάος αναφέρθηκε εκτενώς στη στάση του νέου Δημάρχου Αθηνών, Χάρη Δούκα, για το εργοτάξιο των Εξαρχείων της Γραμμής 4 του Μετρό, ο οποίος σύμφωνα με τον υφυπουργό απέφυγε να δώσει απάντηση σε σχετικό ερώτημα στο debate της προηγούμενης Τετάρτης.

    Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται στην Αττική μεγάλα έργα που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, η επέκταση της Αττικής Οδού στη Λεωφόρο Κύμης για τα οποία εκκρεμούν οι αποφάσεις του ΣτΕ.

    Τη σκυτάλη για το θέμα των νέων δημάρχων και το πώς θα επηρεάσουν τα μεγάλα πήρε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος, όμως, κράτησε μία πιο ουδέτερη στάση.

    Αποκάλυψε, μάλιστα ότι έχει καλέσει την επόμενη εβδομάδα τους αρμόδιους τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρξει διάλογος για την πορεία των έργων.

     

    ΚΟΥΙΖ: Σε ποιον υφυπουργό «την είπε» ο Πρωθυπουργός;

    Ούτε εύκολο, αλλά ούτε και πολύ δύσκολο το σημερινό κουίζ.

    Πολύ πρόσφατα, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των Δημοτικών, ένας υφυπουργός (ο wiseman δεν θα σας δώσει κανένα άλλο στοιχείο όπως φύλο, ηλικία, επάγγελμα, εκλογιμότητα ή μη, διότι τότε θα μιλάμε για… «σημαδεμένη τράπουλα») τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό για ένα επείγον υπηρεσιακό θέμα.

    Επί τη ευκαιρία, έβγαλε για πολλοστή φορά «ευγενικές» γκρίνιες για τον προϊστάμενο Υπουργό που «δεν μου δίνει αρμοδιότητες που συμφωνήσαμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Φαίνεται όμως, όπως μου μεταφέρουν φυσικά (ο wiseman αυτήκοος μάρτυς δεν ήταν), πως δεν τον βρήκε σε καλό φεγγάρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη και… «τα άκουσε» κανονικά.

    Άκουσε από την άλλη άκρη του σύρματος πως μονίμως διαμαρτύρεται (ο υφυπουργός) και γκρινιάζει παρά την αναβάθμιση που του επεφύλαξε ο Πρωθυπουργός.

    Επίσης, πως ένα ζήτημα του Υπουργείου, μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, που έχει ζητήσει ο Κυριάκος να «τρέξει» ανεξαρτήτως εκλογικών αναμετρήσεων παραπέμφθηκε ανεξήγητα για μετά τις εκλογές.

    Και τελευταίο αλλά όχι έσχατο, τα άκουσε κανονικά επειδή στην Περιφέρεια που είχε χρεωθεί στις εκλογές ο υφυπουργός, δεν δούλεψε όσο έπρεπε και το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου δεν ήταν ικανοποιητικό.

    Εννοείται πως το τηλεφώνημα τελείωσε μάλλον βιαστικά ύστερα από όλα αυτά….

     

    Γιατί οι πάροχοι ρεύματος έγιναν «προτεστάντες»;

    Όπως είναι γνωστό, το mononews.gr και ο wiseman καταγράφουν με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού το ρεπορτάζ και σας το παρουσιάζουν ώστε να έχετε πλήρη εικόνα και να βγάζετε ασφαλή συμπεράσματα.

    Αναφορικά με τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, ένα φλέγον θέμα που απασχολεί σχεδόν 7.000.000 νοικοκυριά κάθε σύνθεσης, καταγράψαμε χθες τις έντονες αντιδράσεις των παρόχων – προμηθευτών για το νέο σύστημα που ετοιμάζει ο ΥΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    «Δεν γνωρίζω  τι θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, δεν έχω τη δυνατότητα να προσαρμόσω την τιμολογιακή πολιτική μου, φοβάμαι όμως μεγάλες αυξήσεις που θα τις αποδώσουν σε εμάς ενώ δεν φταίμε» μας είπε εμπορικός διευθυντής μεγάλου και καθετοποιημένου Ομίλου.

    Για να καταλάβετε, μόνο ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ δεν κάνουν ανοιχτά σχόλια για ευνόητους λόγους, αφού το Δημόσιο είναι ο βασικός τους μέτοχος και διορίζει τη διοίκηση.

    Οι άλλοι όμιλοι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι… «προτεστάντες» όπως αυτοαποκαλούνται (!) δηλαδή οι διαμαρτυρόμενοι, είναι:

    MytilineosΕυάγγελος Μυτιληναίος (WATT+VOLT και Protergia), Elpedison (Ανδρέας Σιάμισιης – Helleniq Energy, δηλαδή Λάτσης), ΗΡΩΝ (Γιώργος Περιστέρης – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), NRG (Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης – ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ), Volton-ΚΕΝ (Γιάννης Kαϋμενάκης – Δημήτρης Mπάκος), και Volterra (Χρήστος Ιωάννου, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Κώστας Κουβαράς του Ομίλου AVAX) και ΖΕΝΙΘ (οι Ιταλοί της ΕΝΙ).

    Δηλαδή «βαριά ονόματα» της αγοράς.

     

    …και γιατί φοβούνται μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα τον Ιανουάριο…

    Στελέχη των μεγάλων παρόχων λοιπόν που έγιναν… προτεστάντες, υποστηρίζουν πως οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος από τον Ιανουάριο, θα είναι υψηλές και δυσβάστακτες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εφόσον διατηρηθούν διεθνώς οι σημερινές τάσεις και καταργηθούν οι πιο πολλές επιδοτήσεις.

    Υπάρχει σήμερα, όπως επισημαίνουν off the record, ένας συνδυασμός γεγονότων, όπως η πορεία των τιμών του φυσικού αέριου και των δικαιωμάτων CO2, αλλά και η απειλή ακόμη μίας αύξησης στα πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού που φοβίζει την αγορά.

    «Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, τα νέα τιμολόγια ρεύματος από τον Ιανουάριο θα εμφανιστούν ξαφνικά αυξημένα κατά 20% και θα προκληθεί σοκ στην αγορά με απροσδιόριστες συνέπειες» μας είπε ο επικεφαλής μεγάλου και καθετοποιημένου ενεργειακού Ομίλου.

    Σε ερώτηση, πόση από την αύξηση μπορεί να «καταπιεί» ο όμιλός του, ο επικεφαλής μας είπε «Μάξιμουμ το 5%, άρα οι αυξήσεις θα είναι πάνω από 15% και ξαφνικά!

    Ας κάνει τα κουμάντα του το ΥΠΕΝ ώστε να μην κατηγορούν εμάς για κερδοσκοπία μετά…»

    Ο wiseman κατέγραψε το πλήρες ρεπορτάζ, «έγραψε και… ελάλησε και αμαρτίαν ουκ έχει» που λένε, τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στην κυβερνητική πλευρά και είναι ώρα για δράση!

     

    Ο κ. Γιώργος Σκριμιζέας και η ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού

    Τις τελευταίες εβδομάδες διαβάζω σε sites, συνεντεύξεις του επικεφαλής της εταιρείας Caliber Maritime, Γιώργου Σκριμιζέα.

    Αναφέρεται στις τεχνολογικές εξελίξεις στην ναυτιλία, στις επενδύσεις και στις εναλλακτικές επιλογές που έχουν οι πλοιοκτήτες για τις χρηματοδοτήσεις των πλοίων που θέλουν να αγοράσουν.

    Ωραίες είναι όλες αυτές οι συνεντεύξεις (οι οποίες… τελείως τυχαία αναπαράγονται και σε τρίτα sites, μετά την παρέλευση πολλών ημερών από τη δημοσίευσή τους) καθώς από ό,τι φαίνεται ο κ. Σκριμιζέας επιθυμεί να χτίσει το προφίλ του στην ναυτιλιακή κοινότητα.

    Είναι όμως έτσι;

    Διαβάζοντας με προσοχή τις συνεντεύξεις αυτές έχω μερικές απορίες:

    1. Για ποιον λόγο ο κ. Σκριμιζέας επιλέγει στη δεδομένη χρονική στιγμή να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του;
    2. Γιατί στις συνεντεύξεις, αποφεύγει να επισημάνει, για την πληρέστερη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, ότι έχει προβλήματα με την ελληνική δικαιοσύνη; «Ότι είναι κατηγορούμενος σε δίκη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που ξεκινάει στις 30 Οκτωβρίου 2023;» Οι κατηγορίες κάνουν λόγο ότι «υπεξαίρεσε περίπου 4,1 εκατ. ευρώ από τον εφοπλιστή Μιχάλη Μποδούρογλου».
    1. Τι θέλει να πέτυχει με τα εν λόγω δημοσιεύματα, ενόψει μάλιστα της πολύ σοβαρής δίκης που έχει;

    Οι δημοσιογραφικές απορίες είναι επιβεβλημένες για την πληρέστερη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού.

     

    QUIZ

    Ποια μεγάλη δουλειά για τους μεγάλους του χώρου του catering «ανοίγει» σε λίγους μήνες;

    Πρόκειται για μια δουλειά με τζίρο 100 εκατ. ευρώ/έτος.

    Μου λένε ότι τη δουλειά θα την κερδίσει ένας, που θα δώσει την καλύτερη τιμή, καθώς θα γίνει διαγωνισμός.

    Επειδή πρόκειται για business που αφορούν τα big boys, θα σας την αποκαλύψω σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Έχω, δε, μια απορία.

    Αλλά και αυτή την αφήνω για τις επόμενες ημέρες!!!!

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.