• Fit & proper στους Εξάρχου, Μπάκο, Καϋμενάκη, γιατί Fidelity και NORGES bank θέλουν Εθνική, το μεγάλο πρόστιμο στην πολυεθνική και ένα quiz με τον χωρισμένο επιχειρηματία

    Όλο και πιο κοντά έρχεται το big deal που θα εδραιώσει την Intrakat στη δεύτερη θέση των μεγάλων κατασκευαστών καθώς το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να δοθεί στις αρχές του επόμενου μήνα…

    image

    S&P: Έρχεται η αναβάθμιση;

    Σήμερα είναι η πιο κρίσιμη ημέρα των τελευταίων εβδομάδων καθώς αναμένουμε το βράδυ την απόφαση του οίκου S&P.

    Η ημέρα αναμένεται να κυλήσει ομαλά στο ελληνικό χρηματιστήριο χωρίς εξάρσεις.

    Και χθες ο δείκτης έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 1.178 μονάδες.

    Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές με τις ΕΚΤΕΡ ΕΚΤΕΡ -0,22% 4,55 και ΜΠΕΛΑ ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,70  να ισχυροποιούνται 6,23% και 2,59% αντίστοιχα.

    Η μετοχή της Παπουτσάνης σημείωσε νέα χαμηλά έτους αλλά προς το τέλος της συνεδρίασης με όγκο 1.000 μετοχών έκλεισε με κέρδη 6,17% στα 1,98 ευρώ.

     

    Fit & proper στους Εξάρχου, Μπάκο, Καϋμενάκη

    Αργά χθες το απόγευμα ο επιχειρηματίας κ. Αλέξανδρος Εξάρχου και οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, έλαβαν το λεγόμενο fit & proper.

    Οι τρεις άνδρες είναι μέτοχοι στην Παγκρήτια Τράπεζα (μέσω της Thrivest) και στην Τράπεζα Αττικής.

    Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του SSM  είναι ιδιαίτερα αυστηρός και τα πρόσωπα ελέγχονται εξονυχιστικά για όλες τις δραστηριότητες τους.

    Με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ ενισχύει τη διαφάνεια και βελτιώνει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας αξιολόγησης των μετόχων και των ανώτατων μελών της διοίκησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Ανάμεσα στους εφοπλιστές που κατέχουν το λεγόμενο fit&proper είναι μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη (OPTIMA BANK) και οι Νίκος Τσάκος και Γιάννης Κούστας (ABB Bank).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέτοχοι της Παγκρήτιας έχουν τοποθετηθεί και στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Βank, με στόχο να καταστούν μετά τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που αναμένεται τους επόμενους μήνες, οι μεγαλομέτοχοι του εν λόγω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

    Fidelity και NORGES bank θέλουν Εθνική 

    Λίγες ημέρες πριν καν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  σημάνει την έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρησή του από την Εθνική Τράπεζα καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον από τα μεγαλύτερα θεσμικά σπίτια του εξωτερικού.

    Πηγές της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των έσω τη διαδικασία αναφέρουν ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό καταγράφεται σφοδρό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή των  funds στη διαδικασία αποχώρησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Παρά τις διάφορες φήμες που κατακλύζουν την αγορά, θεωρείται ειλημμένη απόφαση αυτή της αποεπένδυσης του Ταμείου.

    Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι το ποσοστό που θα διατεθεί.

    Η αγορά θεωρεί σε ποσοστό 80% την πιθανότητα να ανοίξει βιβλίο προσφορών για το 20% (σ.σ. συνολικά 40% η συμμετοχή του Ταμείου).

    Από το ποσοστό αυτό, το 20% δηλαδή, το 15% θα περάσει σε χέρια ξένων και το υπόλοιπο 5% στα χέρια Ελλήνων επενδυτών.

    Ήδη, όπως μεταφέρεται στο mononews.gr, πηγές με γνώσεις των διαδικασιών υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλα σπίτια, όπως η Fidelity, και Norges Bank (Noρβηγία) να «ρίξουν» από 100 εκατ. Ευρώ για να αποκτήσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία μετοχές της Εθνικής.

    Προσοχή. Πρόκειται για αρχικό ενδιαφέρον και όχι για υπόσχεση.

     

    Η ΤΕΝΕΡΓ στο δείκτη S&P ESG ENERGY

    Τις τελευταίες δυο ημέρες μια από τις μετοχές που κάνουν όγκο και προσπαθούν να «ανασάνουν» είναι και η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 .

    Οι ειδικοί αναφέρουν ότι σήμερα η εταιρεία επειδή εντάσσεται στον δείκτη S&P ESG Energy, θα υπάρξουν εισροές περίπου 20 εκατ. ευρώ.

    Θα αγοραστούν δηλαδή 1,400,000 μετοχές, προφανώς από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

    Ξέπλυμα μαύρου χρήματος στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

    Όπως ενημερώθηκα από αξιόπιστη πηγή το βασικό – πλην όμως ανομολόγητο- κίνητρο για να φορολογήσει η Κυβέρνηση τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) ήταν ότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτά είχαν μετατραπεί σε «πλυντήρια» μαύρου χρήματος.

    Το ποια από αυτά τα 32 ΤΕΑ που λειτουργούν σήμερα  έπαιξαν και αυτό το ρόλο  δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς.

    Αρκεί να δει κανείς ποιες από τις επαγγελματικές ομάδες  οι οποίες κατά τεκμήριο πρωταγωνιστούν στο ευγενές  σπορ της φοροδιαφυγής, έχουν συστήσει ΤΕΑ, και θα το καταλάβει.

    Για να μην παρεξηγηθώ  από τους κακοπροαίρετους, σπεύδω να διευκρινίσω, ότι τούτο δεν σημαίνει ότι  όλοι οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία αυτά τα χρησιμοποιούσαν είτε για να αποφύγουν τη φορολογία (όπως συνήθως έκαναν κάποιοι με τα μπόνους που ελάμβαναν) ή πολύ περισσότερο τα χρησιμοποιούσαν για να ξεπλένουν χρήμα.

    Όμως όπως αντιλαμβάνεστε  ο πειρασμός είναι μεγάλος  για κάποιους επαγγελματίες οι οποίοι όπως αποδεικνύεται άλλωστε από τα στοιχεία που κατά καιρούς  δημοσιοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών ή η ΑΑΔΕ  δηλώνουν  εισόδημα ανάλογο με εκείνο ενός μικροσυνταξιούχου, ενώ ταυτοχρόνως διαθέτουν για παράδειγμα ιατρείο στο Κολωνάκι.

    Χωρίς και πάλι να θελήσω να στοχοποιήσω κάποια ομάδα, μία που αναφέρθηκα στα  ιδιωτικά ιατρεία, ανέτρεξα στο ΤΕΑ που έχει συστήσει από 2022  ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με πρόεδρο τον ο Γιώργος Πατούλης.

    Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργία του ένας ασφαλισμένος  γιατρός μπορεί να καταβάλει μηνιαίως εισφορές που φθάνουν τα 10.000 ευρώ  και απ΄ότι αντιλαμβάνομαι  ξεγλιστρώντας από την τσιμπίδα του Πόθεν Έσχες.

    Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο ένας ασφαλισμένος μεγαλογιατρός μπορούσε να εισφέρει αφορολόγητα έως και 120.000, τα οποία θα μπορούσε να τα πάρει πίσω – ως εφάπαξ – μετά από μία 5ετία.

    Δηλαδή θα εισέπραττε καθαρά και αφορολόγητα 600.000 ευρώ  τουλάχιστον, διότι πρέπει να υπολογίσουμε και κάποια απόδοση όπως επίσης και την πρόβλεψη που υπάρχει στο εν λόγω Ταμείο  για πρόσθετη έκτακτη εισφορά έως  50.000 ευρώ.

    Είναι αλήθεια ότι ο θεσμός γνώρισε μεγάλη άνθηση αν λάβουμε υπόψιν ότι το συνολικό ενεργητικό των ΤΕΑ έχει αυξηθεί κατά 25% μέσα σε τέσσερα χρόνια ξεπερνώντας τα 2 δις. ευρώ.

    Νομίζω ότι κάτι τέτοιες περιπτώσεις έχει κατά νου ο συνήθως μειλίχιος υφυπουργός Εργασίας  και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος πνέει τα μένεα σε όσους αντιδρούν στη φορολόγηση τους.

    Βέβαια ο μέσος τραπεζοϋπάλληλος που  πλήττεται και αντιδρά προφανώς δεν μπορεί να έχει σχέση με τις πρακτικές που περιέγραψα.

    Όμως στην Ελλάδα συνήθως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

     

    Ο Μητσοτάκης, η πολυεθνική  και το γενναίο πρόστιμο

    Άστραψε και βρόντηξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη για την ακρίβεια και τις πολυεθνικές που πουλάνε ακριβότερα στη χώρα μας.

    Στέλνοντας μήνυμα στις μεγάλες πολυεθνικές λέγοντας ότι «αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένοι».

    Δεν θέλουμε  –προς το παρόν- να αποκαλύψουμε  ποιους φωτογραφίζει ο πρωθυπουργός  – διότι μηδένα προ του τέλους  μακάριζε  – αλλά αυτό που θέλει να σας θυμίσει ο Wiseman είναι επίσημη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που δείχνει ότι στην Ελλάδα πληρώνουμε στα σούπερ μάρκετ χρυσάφι τα απορρυπαντικά των πολυεθνικών.

    Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν τρεις και τέσσερις φορές ακριβότερα από τους Ευρωπαίους καταναλωτές τα απορρυπαντικά ρούχων των πολυεθνικών Procter & Gamble και Unilever.

    Δεν ξέρουμε αν έχει πάει προς τα εκεί η ΔΙΜΕΑ αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι για την ακρίβεια έχουμε να περιμένουμε κι άλλες καμπάνες.

    Intrakat: Τι σηματοδοτεί η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ

    Όλο και πιο κοντά έρχεται το big deal που θα εδραιώσει την Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05  στη δεύτερη θέση των μεγάλων κατασκευαστών καθώς το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να δοθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

    Αναφέρομαι, όπως όλοι θα γνωρίζετε πλέον, στην επίσημη ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat, η οποία προκαλεί τεκτονικές αλλαγές στην κατάταξη των Big 5 των εγχώριων κατασκευαστών και γιγαντώνει την Intrakat.

    Για να καταλάβετε η Intrakat με την εξαγορά αυτή πετυχαίνει το διπλασιασμό σχεδόν του ανεκτέλεστου κατασκευαστικών έργων και θα αγγίξει τα 5 δισ. Ευρώ με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 απέχοντας περίπου μισό δισ. ευρώ.

    Επιπλέον, με το deal αυτό πετυχαίνει δύο ακόμα στόχους, οι οποίοι είχαν τεθεί από τη νέα διοίκηση του Αλέξανδρου Εξάρχου όταν ξεκίνησε η ΑΜΚ των 100 εκατ. Ευρώ πριν από περίπου ένα χρόνο.

    Αυτοί ήταν η απόκτηση του απαραίτητου έμπειρου τεχνικού προσωπικού μαζί με τον εξοπλισμό, καθώς και η έξοδος στις αγορές στο εξωτερικό.

    Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα θυμάστε ότι από τα 100 εκατ. Ευρώ της πρόσφατης ΑΜΚ η Intrakat θα διέθετε τα 50 εκατ. Ευρώ για εξαγορές τεχνικών εταιρειών στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη με στόχο την ενίσχυση του προσωπικού της, αλλά και την έξοδο σε νέες αγορές.

    Για να μην τα πολυλογώ και αποφεύγοντας να αναφερθώ στα φλερτ που υπήρξαν με άλλους Έλληνες μικρούς κατασκευαστές, θα σας πω ότι με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ πετυχαίνει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

    Αυτό συμβαίνει καθώς εκτός από το προσωπικό καταφέρνει να κάνει έξοδο και στην αγορά της Ρουμανίας με την οποία ήδη φλέρταρε και ο Αλέξανδρος Εξάρχου γνωρίζει αρκετά καλά καθώς έχει διατελέσει στο παρελθόν διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ που είχε αναλάβει πλήθος έργων.

    Ο Βασιλάκης και η INTRALOT

    Ένα από πρόσωπα που μπαίνουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Intralot, πως έχετε ενημερωθεί από τον WISEMAN είναι μεταξύ άλλων και ο επικεφαλής και βασικός μέτοχος της AEGEAN AIRLINES Ευτύχης Βασιλάκης.

    Ο κ. Βασιλάκης φέρεται να έχει αγοράσει 1,3 εκ. μετοχές.

    Παρουσία Μητσοτάκη η παράδοση του λιμένα Ηγουμενίτσας στον Grimaldi

    Σήμερα κλείνει και επίσημα ο  διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για το λιμένα της Ηγουμενίτσας καθώς θα πέσουν οι υπογραφές μεταξύ του Δημοσίου και του Ομίλου Grimaldi.

    Εξ’ όσων είναι σε θέση να γνωρίζει ο Wiseman το ΤΑΙΠΕΔ έτρεξε αρκετά τις προηγούμενης δύο εβδομάδες προκειμένου να γίνει το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας, που υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο, και να καταβληθεί πλήρως το ποσό-μαμούθ των 84,17 εκατ. Ευρώ από τον Όμιλο Grimaldi.

    Άνθρωπος με πολύ καλή γνώση των όσων συμβαίνουν στο Ταμείο μου λέει ότι θα βρεθούν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, ο διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης και ο εκπρόσωπος του Ομίλου Grimaldi Εmanuele Grimaldi μετά του υιού του Guido , προκειμένου να επισφραγίσουν τη συμφωνία.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη ο Emanuele Grimaldi είχε απέναντι του επτά ισχυρούς αντιπάλους.

    Αυτοί η κοινοπραξία των ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις-Attica Group, η συμμαχία του Γιώργου Περιστέρη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) με τον επιχειρηματία Γιάννη Γρύλο (Aviareps), ο Σήφης Βαρδινογιάννης (ΣΕΚΑΒΙΝ), ο Ιβάν Σαββίδης (ΟΛΘ), ο Μάριος Ηλιόπουλος (Goldenstep Shipping Limited), και ο Παναγιώτης Ψαλτάκος (ΤΕΚΑΛ).

     

    Το πάρτι του Λούα Λούα

    Ένα πάρτι με καλεσμένους περίπου 50-60 φίλους του διοργάνωσε ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης (Λούα Λούα) στο σπίτι του στην Βάρκιζα.

    Τους καλεσμένους διασκέδασαν με επιτυχίες τους οι Αντώνης Ρέμος και η Μαρινέλλα.

     

    QUIZ: O Όσκαρ Ουάιλντ και ο εισηγμένος και (πρόσφατα χωρισμένος) επιχειρηματίας

    Ο Όσκαρ Ουάιλντ, με τη μεγάλη δόση σοφίας που τον χαρακτήριζε πάντοτε, αλλά και με βαθιά γνώση της ανθρώπινης ψυχολογίας είχε πει κάποτε ότι οι άνθρωποι “γνωρίζουν την τιμή των πάντων και την αξία κανενός”, υπονοώντας  ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην έννοια της τιμής και της πραγματικής αξίας.

    Πως σκέφτηκα τώρα τον μακαρίτη Όσκαρ;

    Ε να έμαθα για Έλληνα επιχειρηματία ότι χώρισε και είπα να το μοιραστώ μαζί σας, κυρίως για ότι ακολούθησε…

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: είναι πενηντάρης (πενηνταλίγα για την ακρίβεια) ο ήρωάς μας, εξαιρετικά καλοστεκούμενος  και εμφανίσιμος και ‘τρέχει’ μεγάλο εισηγμένο Όμιλο στον ευρύτερο  χώρο της παροχής υπηρεσιών.

    Ο όμιλος του διαθέτει και ισχυρή οικογενειακή παράδοση, στην εμπειρία της οποίας ακόμη βασίζεται ο ίδιος.

    Πολύτεκνος όντας και μετά από χρόνια γάμου, ων ουκ έστιν αριθμός, αποφάσισε να χωρίσει από κλίνης και τραπέζης που λένε και οι δικηγόροι.

    Έπιασε και ένα πολύ ωραίο ρετιρέ στα Βόρεια Προάστια, ότι πρέπει για dolce vita.

    Για διαζύγιο;

    Ούτε λόγος αφού υπάρχουν πολλά κοινά περιουσιακά στοιχεία με την (πρώην να την πούμε; Υπό δοκιμή πρώην να την πούμε;) σύζυγο, που είναι διακεκριμένο μέλος της κοσμικής Αθήνας.

    Ας αφήσουμε το χρόνο να απαντήσει αφού τίποτε δεν είναι βέβαιο εκτός από το  θάνατο και τους φόρους…

     

    Η dolce vita και η τυχερή μοντέλα…

    Όταν εγκαταστάθηκε στο πολυτελές ρετιρέ ο εισηγμένος-χωρισμένος ήρωάς μας, άρχισε να κάνει τη ζωή ενός πλούσιου 25χρονου (και βγάλε χρόνια!) εργένη: έξοδοι, ταξίδια, νυχτερινά κέντρα, ακριβά ρεστοράν, πυκνή-πυκνότατη  παρουσία του ωραίου φύλου στη ζωή του και μάλιστα χωρίς να κρύβεται.

    Επειδή όμως δεν ήθελε να υποκύψει στους πειρασμούς ενός δεσμευτικού έρωτα, σκέφτηκε πιο πρακτικές λύσεις.

    Ξεκίνησε  γνωριμία με νεαρές μοντέλες και εστεμμένες (Ελληνίδες ψευτο-εστεμμένες φυσικά, όχι και τη …Miss Universe!) και μάλιστα με μεσάζοντα γνωστή ιδιοκτήτρια πρακτορείου μοντέλων.

    Φυσικά, όλα αυτά με το αζημίωτο για όλες ανεξαιρέτως τις εμπλεκόμενες.

    Αφού έκανε αυτό που λέμε …. “ζωάρα” για ένα διάστημα, καταστάλαξε σε νεαρή μοντέλα, για μονιμότερη συντροφιά με πολλά benefits.

    Ήτοι δώρα και χαρτζιλίκια στα καθ΄ημάς, αυτά είναι τα benefits ελληνιστί.

    Η νεαρή μοντέλα θεώρησε πως έκανε την τύχη της και του ορκιζόταν αιώνια πίστη και αφοσίωση του ήρωά μας.

    Έλα όμως που «ο λύκος προβιά αλλάζει, χούγια δεν αλλάζει» όπως λέει και ο λαός: η νεαρή μοντέλα και πρώην εστεμμένη σε κάποιο από τα πολλά Καλλιστεία που διοργανώνονται στη χώρα μας, δεν καθόταν ήσυχη: από καιρού εις καιρόν θυμόταν και ένα ηλικιωμένο γνωστό δικηγόρο (που πρόσφατα έγινε και παππούς, να του ζήσει!) και γύριζε σε αυτόν περιστασιακά  «για να του δώσει λίγη …γρήγορη χαρά» αλλά και να εισπράξει και η ίδια το αντίτιμο αυτής της χαράς σε μετρητά, με διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν για τις δύσκολες ημέρες που περνούν τα νέα κορίτσια που δεν έχουν  σπουδές και εξειδίκευση.

    Επειδή όμως η Αθήνα μας, των σχεδόν 5 εκατομμυρίων, στην ουσία είναι ένα μεγάλο χωριό όπου όλα μαθαίνονται, ο εισηγμένος-χωρισμένος ήρωάς μας, έμαθε τα κατορθώματα της προκομμένης του και την εκδίωξε κακήν-κακώς.

    Της είπε μάλιστα υποτιμητικά πως «σου έδωσα ότι ζήτησες, αλλά εσύ δεν έχεις καμία αξία ως άνθρωπος».

    Ακριβώς εδώ υπεισέρχεται ο μέγας Όσκαρ Ουάιλντ, αφού η χαριτόβρυτη κορασίδα, ίσως και να μην έχει αξία ως άνθρωπος, έχει όμως …κυμαινόμενη τιμή ως συνοδός, ακριβώς σαν τη μετοχή του εισηγμένου ήρωά μας, δηλαδή με σκαμπανεβάσματα.

    Συμπερασματικά, ο ήρωάς μας τώρα πια θα κατάλαβε τον Όσκαρ Ουάιλντ, για το τι σημαίνουν και κυρίως ποια διαφορά έχουν, η αξία και η τιμή …

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.