• Τράπεζες

    ΤΧΣ: Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Την επόμενη μέρα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου της Εθνικής Τράπεζας θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Αυτό σημαίνει ότι από την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 μέχρι και την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου το Ταμείο θα έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση αποεπένδυσης από την Εθνική, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επιδίωξη είναι να διατεθεί ποσοστό 20%, από το 40,39% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο στην ΕΤΕ (αν και υπήρξαν δεύτερες σκέψεις, λόγω της κρίσης στις διεθνείς αγορές   για τη διάθεση μικρότερου ποσοστού).

    Αν δηλαδή η ΕΤΕ ανακοινώσει αποτελέσματα στις 2 Νοεμβρίου το βιβλίο θα ανοίξει την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ενώ αν η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων γίνει τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου η διάθεση του ποσοστού θα έχει ολοκληρωθεί στις 7 Νοεμβρίου.

    Το ΤΧΣ, έδωσε από χθες εντολή στον σύμβουλο αποεπένδυσης την JP Morgan, να ξεκινήσει γύρο διερευνητικών επαφών με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ώστε να χαρτογραφήσει το ενδιαφέρον που υπάρχει για την Εθνική Τράπεζα, αλλά και για να «μετρήσει» πόσα χρήματα θα διαθέσουν οι επενδυτές. Καθώς το ύψος του ποσοστού που θα διατεθεί θα κριθεί από το ενδιαφέρον των επενδυτών.

    Από την πλευρά της η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είναι έτοιμη να απομακρυνθεί από τον εναγκαλισμό του Ταμείου.

    Το τελευταίο διάστημα οι σύμβουλοι της – Goldman Sachs και  Morgan Stanley– έχουν καταγράψει ισχυρό ενδιαφέρον από μεγάλους ξένους επενδυτές, που δηλώνουν έτοιμοι να αποκτήσεις θέσεις στην Εθνική Τράπεζα.

    «Η δυναμική είναι μεγάλη και αυτό θα φανεί μόλις ανοίξει το  βιβλίο προσφορών» αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή με γνώση της διαδικασίας. Και εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν ανατροπές λόγω της γεωπολιτικής κρίσης στο Ισραήλ.

    Την ίδια ώρα η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 3ου τριμήνου τα οποία αναμένεται να κινηθούν στην περιοχή των 270 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Finance).

    Με την καθαρή πιστωτική επέκταση σε ότι αφορά το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο να διαμορφώνεται πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο φέτος η Εθνική σημείωσε καθαρά κέρδη ύψους 530 εκατ. ευρώ -260 εκατ. το 1ο τρίμηνο και 270 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο- με τους αναλυτές (Alpha Finance, ΑΧΙΑ) να εκτιμούν πως τα ετήσια κέρδη της Εθνικής θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ και τα προσδιορίζουν στα επίπεδα του 1,028 δισ. με 1,065 δισ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ακόμα πως το πρώτο εξάμηνο 2023 ο δείκτης ΜΕΑ της ΕΤΕ διαμορφώθηκε στο 5,3%, με τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν υποχωρήσει στο 1,7 δισ. ευρώ.

    Χθες η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε στα 5,44 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε μία ανάσα από τα 5 δισ. ευρώ, στα 4,976 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    ΤΧΣ: Γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες τρεις εβδομάδες για την Εθνική Τράπεζα

    ΤΧΣ: Ώρα αποφάσεων για την Εθνική Τράπεζα;

    Εθνική Τράπεζα: Πότε θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – Όλες οι πληροφορίες



    ΣΧΟΛΙΑ