• Πώς οι Μπάκος και Εξάρχου έκαναν την πρόταση για την Ιντρακάτ, ο μυστικός δείπνος του Κόκκαλη στο Costa Navarino και τα 2 εκατ. ευρώ που έδωσε το στέλεχος του Μποδούρογλου για πίνακες

    Για να μην πηγαίνει ο νους σας στο πονηρό, άλλωστε ο Wiseman σέβεται την προσωπική ζωή όλων των πολιτών,  σπεύδω να διευκρινίσω ότι ο τίτλος δεν παραπέμπει σε  καλλίπυγο γυναίκα…

    image

    Όλο το παρασκήνιο για την Ιντρακάτ

    Οι κατασκευές και η ενέργεια είναι πλέον δεδομένο ότι αποτελούν διακαή πόθο για τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καυμενάκη και τον συνέταιρο τους Αλέξανδρο Εξάρχου.

    Οι δυο εφοπλιστές μαζί με τον Εξάρχου, από τις πρώτες ημέρες που πούλησαν την συμμετοχή τους στην Ελλάκτωρ αντί του ποσού των 189 εκατ. ευρώ, ήξεραν ακριβώς τι ήθελαν να κάνουν.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη οι εφοπλιστές επένδυσαν 125 εκατ. ευρώ στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,17% 2,60  και στο τέλος  αποκόμισαν περίπου 189 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή κέρδος 64 εκατ. ευρώ μέσα σε διάστημα 15 μηνών.

    Η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,60% 5,00 (που ήδη έχει συγχωνευθεί με την ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ και έχει προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους 50 εκατ. ευρώ) ήταν o επόμενος στόχος τους.

    Αφού βρέθηκε ο στόχος, ο Αλέξανδρος Έξαρχου, με απόλυτη μυστικότητα, καταρτίζει μια ολοκληρωμένη πρόταση.

    Όλοι μαζί συμφωνούν να καταθέσουν πρόταση εξαγοράς σημαντικού ποσοστού της Ιντρακάτ.

    Η ολοκληρωμένη πρόταση παρουσιάστηκε στον μεγαλομέτοχο της Ιντρακόμ δηλαδή στον Σωκράτη Κόκκαλη από τους κ. Μπάκο και Εξάρχου.

    Ο κ. Κόκκαλης δεν ήταν αρνητικός καθώς βρήκε την πρόταση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

    Το επιτελείο του επιχειρηματία την εξέτασε ενδελεχώς και στην ουσία η εισήγηση ήταν «προχωράμε».

    Το Costa Navarino και ο Κόκκαλης 

    Πριν συμφωνηθούν τα πάντα μεταξύ των δύο πλευρών, προηγήθηκε ένα ταξίδι της οικογένειας Κόκκαλη στο περίφημο ξενοδοχείο COSTA NAVARINO του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.

    Εκεί στην Πελοπόννησο, στην ουσία ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, σε ένα δείπνο, ανακοίνωσε στα μέλη της οικογένειας του, ότι είναι ειλημμένη απόφαση του να μεταβιβάσει την Ιντρακάτ.

    (Για τον μυστικό δείπνο στο COSTA NAVARINΟ της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας και για τις αποφάσεις του πατριάρχη της,  ήδη έχετε ενημερωθεί από τον WISEMAN την  Δευτέρα 27 Ιουνίου.)

    Εκτός από την Ιντρακόμ που κατέχει το 36,79% των μετοχών της Ιντρακάτ θα μεταβιβάσουν τις μετοχές τους και οι Δημήτρης Θεοδωρίδης (κατέχει το 12,13%) και Πέτρος Σουρέτης (6,20%).

    Θα πουλήσουν και οι κ. Λουκάς Λαζαράκης και Δήμος Στασινόπουλος (10,50%).

    Ο Δημήτρης Κούτρας που κατέχει το 8,13%, θα παραμένει ως μέτοχος,  καθώς το ποσοστό του δεν περιλαμβάνεται στην συμφωνία.

    Συνολικά  θα εξαγοραστεί περίπου το 65% της Intrakat.

    Ο WISEMAN είναι σε θέση να ξέρει ότι τα επόμενα σχέδια της Ιντρακόμ (κεφαλαιοποίηση 121 εκατ. ευρώ) με την αυξημένη ρευστότητα που θα έχει (ήδη έχει στα ταμεία της περίπου 160 εκατ. ευρώ) θα ξεδιπλωθούν εντός του 2022.

    Τα σχέδια περιλαμβάνουν και τον μέχρι τώρα CEO της Ιντρακάτ, Πέτρο Σουρέτη.

    Ο κ. Σουρέτης θα παραμείνει στον όμιλο της Ιντρακόμ ΙΝΤΚΑ -0,56% 3,53 .

    Πιθανολογείται ότι η Ιντρακόμ με την δύναμη πυρός που διαθέτει μεταξύ άλλων θα ασχοληθεί και με το real estate.

    Ο Στάσσης και το BuyBACK

    Εμείς σας τα είχαμε πει.

    Ότι η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36  θα αποφασίσει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

    Χθες λοιπόν ο επικεφαλής της Γιώργος Στάσσης ανακοίνωσε ότι η μετοχή της εταιρείας είναι εξαιρετική ευκαιρία και σε ένα μήνα θα αποφασιστεί να ξεκινήσει επαναγορά μετοχών (BUYBACK), καθώς όπως τόνισε δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από την αγορά της μετοχής.

    “Θεωρώ ότι η μετοχή όχι μόνο θα ανακάμψει αλλά θα πρωταγωνιστήσει”, σημείωσε χαρακτηριστικά, και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μεγάλη πτώση της μετοχής συνέστησε υπομονή, θυμίζοντας ότι σήμερα περνάμε τη μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

    Μετά τις ανακοινώσεις η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με κέρδη 2,33% στα 5,27 ευρώ.

    Η Τέρνα Ενεργειακή

    Η πώληση της Ιντρακάτ, το Buy back της ΔΕΗ και η  επικείμενη πώληση της  Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11 θα δώσουν καύσιμα στην αγορά τις επόμενες ημέρες.

    Στην Αγορά λέγεται ότι το Macquarie είναι έτοιμο να υποβάλει δεσμευτική προσφορά.

    Ο δεύτερος παίκτης που ενδιαφέρεται είναι το First Sentier Investors.

    Έδωσε 2 εκατ. ευρώ για πίνακες

    Πως κρύβεις το χρήμα; Το ρητορικό αυτό ερώτημα πλέον δεν έχει απάντηση.

    Τώρα το χρήμα δεν κρύβεται.

    Πιο παλιά ίσως να γινόταν αλλά στις ημέρες μας το χρήμα κρύβεται μόνο με κρυπτονομίσματα.

    Τι έκανε όμως το τέως στέλεχος του γνωστού εφοπλιστή Μιχάλη Μποδούρογλου που υπεξαίρεσε 4,7 εκατ. δολάρια ή 4,1 εκατ. ευρώ;

    Το στέλεχος αυτό παραπέμπεται να δικαστεί για κακουργηματικές πράξεις σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    Έτσι λοιπόν από τα 4,1 εκατ. ευρώ που φέρεται να υπεξαίρεσε, τα 2 εκατ. ευρώ τα έδωσε για να αγοράσει έργα τέχνης.

    Όχι κάποιους ιδιαίτερα ακριβούς.

    Το βούλευμα αναφέρει ότι αγόραζε έργα από την OPERA Gallery αξίας από 60.000 έως 100.000 ευρώ, από την ARTION GENEVA αξίας 46.000 ευρώ, από την Μαρίνα Βρανοπούλου αξίας 20.115 ευρώ, από τον Καπετανάκη αξίας 13.000 ευρώ κλπ.

    Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το πρώην στέλεχος του εφοπλιστή, “τραβούσε” μικροποσά, ακόμα και 2.000 -3.000 ευρώ, έτσι ώστε να μείνει «μακριά» από τον έλεγχο που γινόταν στα λογιστήρια της εταιρείας…

    Με ποιον ήπιε καφέ ο  Νίκος Παπαθανάσης

    Στο ίδιο τραπέζι ήπιαν τον καφέ τους μέσα στην εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης με τον πρόεδρο και τον γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Γιάννο Μπενόπουλο και Τάσο Γιάγκογλου, οι  οποίοι όπως μαθαίνω του μετέφεραν τα παράπονα του κλάδου.

    Στο επίκεντρο της κουβέντας που είχαν οι τρεις άνδρες, βρέθηκε το καθεστώς ενισχύσεων του ΕΣΠΑ, το οποίο δεν προβλέπει την ένταξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση καφέ.

    Ο υπουργός αντιπρότεινε την ένταξη των επιχειρήσεων αυτών στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος δίνει την ευκαιρία χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις με κατώτατο όριο επενδύσεων τις 100.000 ευρώ, έναντι 200.000 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.

    Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε η μεγάλη πληγή για τον κλάδο και την οικονομία που ονομάζεται λαθρεμπόριο.

    Πρόκειται για ένα ζήτημα, η αντιμετώπιση του οποίου ωφελεί τα κρατικά ταμεία, τους δραστηριοποιούμενους στον κλάδο καφέ και τον καταναλωτή, ο οποίος σε διαφορετική περίπτωση καλείται να βάλει στο φλιτζάνι του αμφιβόλου ποιότητας προϊόν.

    Συνολικά ο υπουργός έδειξε το ενδιαφέρον του για την εξέλιξη και την ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στον καφέ στην Ελλάδα.

    Στο σφυρί κατοικία δημοσιογράφου – βουλευτή

    Στους οφειλέτες των οποίων τα ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί ο Wiseman εντόπισε το όνομα βουλευτή, – πρώην δημοσιογράφου.

    Συναδελφική αλληλεγγύη με υποχρεώνει να μην σας αποκαλύψω το όνομα του.

    Θα αρκεστώ να αναφέρω ότι έχει εκλεγεί με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, σε μία από τις περιφέρειες της Αθήνας.

    Πρόκειται για διώροφη, λιθόκτιστη κατοικία συνολικής επιφανείας 111 τετραγωνικών μέτρων στους Δελφούς, σε οικόπεδο σχεδόν 4 στρεμμάτων με ισόγειο 56 τ.μ., χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, πρώτο όροφο 56 τ.μ. και λοιπούς χώρους.

    Η κατοικία αποτελεί πτέρυγα κτιριακού συγκροτήματος εξοχικών κατοικιών, που φέρει το όνομα Δρυάδες, αποτελούμενου από 4 πτέρυγες, οι οποίες έχουν ανεξάρτητη είσοδο, θέρμανση και εν γένει αυτοτελή λειτουργία.

    Ο πλειστηριασμός έχει τιμή εκκίνησης 85 χιλ. ευρώ, με την οφειλή προς τη Hellenic Post Credit να ξεπερνά τις 185 χιλ. ευρώ.

    Η κατοικία πάντως περιλαμβάνεται στο τελευταίο πόθεν έσχες του βουλευτή, ο οποίος έχει μόλις τριψήφιες καταθέσεις, δανειακές υποχρεώσεις και οφειλές άνω των 870 χιλιάδων και πέντε ακίνητα.

    Ο Άδωνις και το ….μανούλι

    Για να μην πηγαίνει ο νους σας στο πονηρό, άλλωστε ο Wiseman σέβεται την προσωπική ζωή όλων των πολιτών,  σπεύδω να διευκρινίσω ότι ο τίτλος δεν παραπέμπει σε  καλλίπυγο γυναίκα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε ένα συνέδριο χθες αναφέρθηκε σε μία προσωπική εμπειρία που είχε ως επενδυτής στο  Χρηματιστήριο.

    Όπως είπε τα πρώτα λεφτά της ζωής του τα έβγαλε στην Τρίτη Λυκείου  όταν ζήτησε από τον πατέρα του να του αγοράσει κάποια επώνυμα ρούχα  και εκείνος όμως του  του αρνήθηκε.

    «Μπήκα στη δημόσια εγγραφή στην εταιρεία Μανούλι Ελλάς Καλώδια, πήρα 10 μετοχές τις πούλησα 6500 δραχμές και πήρα και τα ρούχα και μου έμειναν και ρέστα».

    Ο υπουργός ξεκαθάρισε βέβαια  ότι δεν παίζει πλέον στο Χρηματιστήριο  – άλλωστε αυτό πιστοποιείται και από το Πόθεν Έσχες του, ενώ πρόσθεσε ότι το χρηματιστήριο δεν έχει μόνο ιστορίες επιτυχίες αλλά και ιστορίες μεγάλου πόνου «γιαυτό θέλει προσοχή» όπως είπε.

    Κοσμοσυρροή στο Εχperience Center .. αλλά με μέτρα προφύλαξης

    Βλέποντας το νέο διαφημιστικό σποτ της Lamda ΛΑΜΔΑ -1,56% 6,92 και διαβάζοντας τις εξελίξεις της εταιρείας καταλαβαίνει κανείς ότι το έργο του Ελληνικού προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

    Το Experience Park έχει ήδη παραδοθεί στο κοινό με πάνω από 600.000 επισκέπτες μέσα σε 6 μήνες, το Experience Center έχει ολοκληρωθεί και πλέον όλοι μας μπορούμε να βιώσουμε σήμερα το Ελληνικό του αύριο, τα έργα υποδομής βρίσκονται σε εξέλιξη και τόσο οι βίλες όσο και ο παραθαλάσσιος ουρανοξύστης έχουν ήδη κλείσει με προπωλήσεις.

    Σίγουρα εκεί στη Lamda τα φώτα των γραφείων δεν κλείνουν τα βράδια.

    O Χρησμός του Δημήτρη Κούτρα για την Αττική Οδό

    Επειδή όσο πλησιάζει, μέρα με την ημέρα, η επιλογή των σχημάτων που θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, κορυφώνεται η αγωνία, και εγώ μάντης δεν είμαι, σας μεταφέρω την Σιβυλλική δήλωση του Δημήτρη Κούτρα.

    Ο Αντιπρόεδρος της Intrakat Δημήτρης Κούτρας στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας, ανέφερε ότι «ο γαμπρός της πολύφερνης νύφης θα περιέχει ελληνικό στοιχείο, ενώ τόνισε πως η Intrakat θα διεκδικήσει το έργο κατά τη Β’ Φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

    Στη δεύτερη φάση θα συμμετάσχουν οι εταιρείες που θα περάσουν από την «κρησάρα» του  » του Δημήτρη Πολίτη και των ανθρώπων του, ΤΑΙΠΕΔ,  προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά .

    Για να σας βοηθήσω στην ερμηνεία του χρησμού  Κούτρα , τα σχήματα που έχουν ισχυρό ελληνικό στοιχείο, είναι τα  τέσσερα και έχουν συνταχθεί με ξένα Funds, τα οποία έχουν αποδείξει πως δε φοβούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

    Έχουμε και λέμε,  η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,96% 16,44 έχει συμμαχήσει με το Αυστραλιανό First Sentier, το οποίο είχε διεκδικήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

    Με έναν άλλο ισχυρό Αυστραλό, την Macquarie που είχε δώσει 2,1 δισ. Ευρώ, θα ενώσει τις δυνάμεις του ο Όμιλος Κοπελούζου.

    Αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον των Γάλλων με την Ardian, που έχει ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 125 δισ. Δολαρίων, να ενώνει τις δυνάμεις της με το μπλοκ Ελλάκτωρ-ΑΒΑΞ, το οποίο και διαχειρίζεται την Αττική Οδό έως το φθινόπωρο του 2024.

    Επίσης, η Vinci που αποτελεί το μεγαλύτερο μέτοχο σε όλες τις παραχωρήσεις αυτοκινητόδρομων στην Ελλάδα (Ολυμπία Οδός και Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου) δημιούργησε κοινοπραξία με τον Όμιλο Mytilineos ΜΥΤΙΛ -1,29% 38,30 .

    Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και άλλα τέσσερα σχήματα που δεν έχουν ελληνικό στοιχείο και δε θα έλεγαν όχι στη συμμετοχή ενός Έλληνα κατασκευαστή με γνώση της κατάστασης. Αυτά είναι το ισπανικό ABERTIS, το ιταλικό INC SpA, και οι κοινοπραξίες των πορτογαλικών Brisa-Rubicone BidCo, καθώς και το γαλλο-ολλανδικό μπλοκ EGIS-VAUBAN-DIF.

    Σε πιο μεγάλο έργο και γιατί κόβει τη χρηματοδότηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Τρικλοποδιά σε ένα από τα μεγάλα έξι έργα του πακέτου αξίας 4 δισ. Ευρώ προσπαθεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αποφάσισε να μη δώσει το πράσινο φως για τη χρηματοδότησή του.

    Πρόκειται για σιδηροδρομική σύνδεση Ρίο – Άγιος Διονύσιος που αποτελεί τμήμα του Ρίο-Πάτρα που διεκδικούν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat,  ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-Alstom) και δεν εντάχθηκε το χρηματοδοτικό εργαλείο Connecting Europe Facility (CEF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Από ό,τι ακούω πάντως η ΕΡΓΟΣΕ είχε κάθε λόγο να περιμένει να πάρει το ΟΚ  από την Κομισιόν καθώς είχε υποβάλει υπερπλήρη φάκελο και είχε μαζέψει την απαραίτητη βαθμολογία, ενώ μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα υπό δημοπράτηση έργα στην Ελλάδα, το οποίο θα αναβαθμίσει το ρόλο της ως logistics hub της Ανατολικής Ευρώπης.

    Επίσης, πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό έργο για την πόλη της Πάτρας και αυτό φαίνεται από το ότι ο Δήμαρχος Πατρέων, Κωνσταντίνος Πελετίδης, θα επισκεφθεί στις 6 Ιουλίου το Υπουργείο Υποδομών και το πιο πιθανό είναι να γίνει εκτενής διάλογος για το ζήτημα.

    Η  εξέλιξη αυτή δεν πτοεί, ωστόσο το διευθύνων σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ,  Χρήστο Βίνη,  καθώς ετοιμάζεται να υποβάλει το φάκελο χρηματοδότησης για το έργο ξανά το Σεπτέμβριο, ενώ στην ΕΡΓΟΣΕ πιστεύουν δεν υπάρχει κανένας φόβος  για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.