• Ο μυστηριώδης παίκτης της Ιντρακάτ, ο εφοπλιστής και ο ρόλος του Μανουσάκη, ο άγνωστος αγοραστής της βίλας Κοντομηνά, ο πιανίστας Γιάννης Κούστας και ο μυστικός δείπνος στο Costa Navarino

    Την Παρασκευή το απόγευμα και ενώ οι περισσότεροι είχαν φύγει για τα νησιά του Αιγαίου, ένας μυστηριώδης παίκτης αποφάσισε να δημιουργήσει ένα mini πανικό στην μετοχή της Intrakat…..

    image

    O εφοπλιστής, τα Αιολικά και ο ρόλος του Μανουσάκη

    Αυτά παθαίνουν οι άνθρωποι της θάλασσας και δη οι καραβοκύρηδες,  όταν προσπαθούν να κάνουν δουλειές  στην ξηρά και  ειδικότερα στα αφιλόξενα βουνά της Μακεδονίας.

    Βλέποντας λοιπόν τι έχει τραβήξει γνωστός εφοπλιστής ο οποίος θέλησε να επενδύσει στην Αιολική ενέργεια πάνω στις  κορυφογραμμές των Κρουσσίων, μου ήρθε αυθορμήτως στο μυαλό ο στίχος του Εγγονόπουλου:  «Στρατηγέ τι ζητούσες στη Λάρισα, συ  ένας Υδραίος.»

    Στην περίπτωση μας ο καραβοκύρης (δεν νομίζω να κατάγεται από την Ύδρα για να μην σας μπερδέψω)  δεν πήγε στη Λάρισα, αλλά αρκετά πιο Βόρεια, παίρνοντας μαζί του και την Γαλλική EDF.

    O Γαλλικός ενεργειακός κολοσσός κατέχει ένα μειοψηφικό ποσοστό (20% -30%) στην επένδυση των περίπου 450 εκατ. ευρω.

    Η δυναμικότητα του Αιολικού πάρκου ξεπερνάει τα 350 ΜW.

    Eδω λοιπόν και αρκετούς μήνες, ενώ έχουν λάβει  όλες τις άδειες, ακολουθώντας πιστά  μάλιστα όλες  τις συστάσεις του ΑΔΜΗΕ,  κατασκεύασαν μέχρι και  υποσταθμό προκειμένου να συνδεθούν με την υπερυψηλή τάση, παραταύτα  το εγχείρημα έχει παγώσει.

    Για να ακριβολογούμε ο ΑΔΜΗΕ δεν τους δίνει το πράσινο φως για να συνδεθούν με το δίκτυο.

    Και να πεις ότι δεν υπήρχε ενεργειακή κρίση, άντε να το καταλάβω, τώρα όμως που η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια είναι το ζητούμενο ειλικρινώς δεν μπορώ να κατανοήσω τις αποφάσεις του κ. Μανούσου Μανουσάκη.

    Αποφάσεις,   όπως αυτήν με την οποία ο ΑΔΜΗΕ έδωσε όρους σύνδεσης σε  ένα κοινό αίτημα για υποσταθμό με σημείο σύνδεσης το Κιλκίς, το οποίο αφορά σε 508 διαφορετικά έργα, συνολικής ισχύος 364,7 MW.

    Δηλαδή, σε ένα «κατακερματισμένο έργο» – σε αντίθεση με το Αιολικό πάρκο που προαναφέραμε – το οποίο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη διαχείριση του.

    Και τούτο διότι ο ΑΔΜΗΕ θα είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι είναι διαθέσιμο και τι όχι από τα επιμέρους φωτοβολταϊκά.

     

    Ο μυστηριώδης παίκτης της Ιντρακάτ

    Την προηγούμενη Παρασκευή το απόγευμα και ενώ οι περισσότεροι είχαν φύγει για τα νησιά του Αιγαίου (Τήνος, Μύκονος κλπ), το Λονδίνο και την Βενετία, ένας μυστηριώδης παίκτης αποφάσισε να δημιουργήσει ένα mini πανικό στην μετοχή της Intrakat. 

    Στις 15:15 αποφάσισε να ρίξει στην αγορά μερικές χιλιάδες χαρτιά,  οδηγώντας την μετοχή σε αρνητικό πρόσημο.

    Αλλά δεν του έφτασε μόνο αυτό. 

    Σαν να ήθελε να καθοδηγήσει κάποιες εξελίξεις, έως το τέλος της συνεδρίασης  έριξε στην αγορά 125.000 μετοχές οδηγώντας τον τίτλο στο -7%.

    Η Ιντρακάτ εκλεισε τελικώς στα 2,07 ευρώ. 

    Οι ειδικοί επί των αγορών, προσπαθώντας να καταλάβουν ποιος είναι, επισημαίνουν ότι ο παίκτης αυτός έφυγε από την μετοχή είτε με οριακά κέρδη είτε με οριακές ζημιές. Δηλαδή η  συμπεριφορά του κρίνεται ακατανόητη. 

    Εκτός εάν θα βγει και σήμερα στην αγορά για να συνεχίσει την πώληση και άλλων μετοχών που έχει. 

    Το συμπέρασμα λένε οι ειδικοί των αγορών είναι ότι ή έχει θέμα ρευστότητας ή δεν του αρέσει κάτι που έχει μάθει σχετικά με την εταιρεία…Πάντως αρνητικό νέο η Ιντρακάτ δεν έχει μπροστά της.

    Οι μέτοχοι της Intrakat είναι η Ιντρακόμ (Σωκράτης Κόκκαλης), ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, ο Πέτρος Σουρέτης, οι Λουκάς Λαζαράκης και Δήμος Στασινόπουλος και ο Δημήτρης Κούτρας. 

    Στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στα 1,90 ευρώ, που έγινε προ μηνών, τοποθετήθηκε και το fund ORASSIS. 

     

    Οι γάμοι και τα βαφτίσια

    Δύο γάμους και μια βάφτιση είχαμε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. 

    Καταρχάς, στην Βενετία βαφτίστηκε η μικρή Στεφανία Κούστα. 

    Ο μπαμπάς Γιάννης Κούστας, από τη χαρά του, συνόδευσε στο πιάνο την Άννα Βίσση, όταν η λαϊκή αοιδός τραγούδησε το «12» στους περίπου 400 καλεσμένους του εφοπλιστή. 

    Γενικώς το κάλεσμα στην Βενετία και τα συνεχόμενα πάρτι ήταν απόδειξη ότι ο έως προ τριετίας σχεδόν πτωχευμένος εφοπλιστής της DANAOS, κατάφερε να «γυρίσει» το παιχνίδι, εξαιτίας των containersships που έχει στην κατοχή του.

    Βέβαια έχει άλλα θέματα (πχ με την ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς του έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις) αλλά φαντάζομαι θα τα λύσει…

    Το Σάββατο, ο νεαρός Άρης Κοροπούλης (επικεφαλής της ASTRA MANAGEMENT)  εξάδελφος των Μαρτίνων (η μητέρα του είναι  αδελφή του Θανάση και του Ανδρέα Μαρτίνου) παντρεύτηκε στην Τήνο την αγαπημένη του Ρεγγίνα.

    Στην Τζια παντρεύτηκαν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού,  Κύρα Κάπη και Χρήστος Ζωγράφος.

    Κουμπάρα η Σοφία Ζαχαράκη η οποία είχε παντρέψει προ ετών τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με την όμορφη γιατρό Πόπη Καλαϊτζή  και πάλι στην Τζια.

     

    Το Σεπτέμβριο η φορολόγηση

    Όπως γνωρίζουμε εμείς οι λάτρεις του σινεμά, κάθε Μάιο στις προμετωπίδες των χειμερινών κινηματογράφων τοποθετείται γιγαντοαφίσα που αναγράφει «Ραντεβού το Σεπτέμβριο» ή «Σας περιμένουμε το Σεπτέμβριο» ή κάτι τέτοιο. 

    Γιατί το λέμε αυτό; Μα επειδή τα περιβόητα «ουρανοκατέβατα» υπερέσοδα (και όχι υπερκέρδη, όπως άστοχα συνάδελφοι άλλων Μέσων τα αναφέρουν) θα φορολογηθούν τελικά από το φθινόπωρο και μετά.

    Αν θυμάστε, η σκληρή φορολόγηση των υπερεσόδων είχε εξαγγελθεί «εν χορδαίς και οργάνοις» από του βήματος της Βουλής και από τα πλέον επίσημα χείλη.

    Φεύ, όμως, άλλες οι αγαθές προθέσεις και άλλο η πεζή πραγματικότητα.

    Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε  να «κλειδώσουν» από τη ΡΑΕ τα  ποσά και να επιβληθεί σε αυτά η έκτακτη εισφορά. 

    Συνεπώς  η είσπραξή τους δεν θα μπορέσει να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ίσως και τον Οκτώβριο.

    Μεγάλη  εκκρεμότητα στο θέμα είναι και η έκδοση της Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΝ, κ.κ. Σταϊκούρα και Σκρέκα,  για τη φορολόγηση των υπερεσόδων. Η ΚΥΑ είναι απαραίτητη για τον καθορισμό των ποσών προς φορολόγηση αφού, όπως αναφέρεται ρητά σε τροπολογία στο νόμο, σε αυτήν, μεταξύ άλλων, θα προσδιορίζεται κάθε ζήτημα για την εφαρμογή της μεθοδολογίας, όπως και η διαδικασία βεβαίωσης της εισφοράς.

    Φαίνεται πως η απόσταση από την Πλατεία Συντάγματος ως τη Λεωφόρο Μεσογείων (οι έδρες των 2 υπουργείων) είναι τεράστια και η ΚΥΑ δεν μπορεί να φτάσει από το ένα κτίριο στο άλλο.

    Αλλά και οι ίδιες οι εταιρίες δεν δείχνουν καμία σπουδή για να φορολογηθούν (γιατί να το κάνουν άλλωστε) αφού τα στοιχεία τόσο για τις εκπτώσεις όσο και τις επιστροφές βάσει διμερών συμβάσεων θα σταλούν από τις καθετοποιημένες εταιρείες στη ΡΑΕ, αφού πιστοποιηθούν από ορκωτό λογιστή.

    Αυτοί  όμως είναι γραφειοκράτες και καθυστερούν απελπιστικά. 

    Αν και η ΡΑΕ είχε ζητήσει τα σχετικά στοιχεία μέχρι 25 Ιουνίου, όλοι οι καθετοποιημένοι προμηθευτές ζήτησαν παρατάσεις για την αποστολή τους. 

    Μάλιστα, μία από τις εταιρείες ζήτησε να τα αποστείλει έως το τέλος του Ιουλίου εάν τα καταφέρει τελικά.

    Με αυτά και με αυτά πάμε στα τέλη Σεπτεμβρίου στην καλύτερη περίπτωση. 

    Πάντως η συνεχής αναφορά στο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, μάς υποψιάζει: μήπως σε αυτό το δίμηνο θα μεσολαβήσει κάποιο άλλο σοβαρό πολιτικό γεγονός που θα κάνει τη φορολόγηση να ξεχαστεί; 

    Λέμε μήπως…

    Η Κέκροψ και οι νέες διαμάχες 

    Δεν έφτασαν τα σχεδόν 35 χρόνια διαμάχης με τον Δήμο Ψυχικού κι η Κέκροψ (κοινό επενδυτικό όχημα των ΓΕΚ Τέρνα και Intracom) βάζει στο τραπέζι νέους δικαστικούς αγώνες.

    Αυτό τουλάχιστον μελετά και αναμένεται να το συζητήσει και σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων στο Παλαιό Ψυχικό.

    Η εταιρεία συζητά εδώ και τρεις δεκαετίες για το φρένο που επιχείρησε να βάλει ο Δήμος και τελικά το πέτυχε, για τη υπόθεση της ιδιοκτησίας των Παλαιών Λατομείων.

    Αντικείμενο της αντιδικίας είναι τρία οικόπεδα επιφάνειας 194, 31 και 18,8 στρεμμάτων. Όμως, μόνο μικρό μέρος αυτών  είναι οικοδομήσιμο, καθώς μεγάλο μέρος της έκτασης έχει κηρυχθεί αναδασωτέο.

    Πάντως, η διοίκηση της Κέκροψ αλλά και ο Δήμος έφτασαν μέχρι τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ και παρόλο που φαίνεται να έχουν εξαντληθεί τα νομικά μέσα, η εισηγμένη «εξετάζει το ενδεχόμενο άλλων τυχόν δυνατών δικαστικών ενεργειών».

    Εξάλλου, στις τελευταίες της ανακοινώσεις θυμίζει ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου απορρίπτει και την αγωγή του Δήμου, αναγνωρίζοντάς της ως καταχρηστική.

    Βέβαια είναι γεγονός ότι μόνο ζημιά έχει προκαλέσει στην Κέκροψ η συγκεκριμένη διεκδίκηση, καθώς ακόμα και η αποζημίωση είναι περισσότερο συμφέρουσα για την εταιρεία, αφού η λογιστική αξία των συγκεκριμένων ακινήτων έχει πλήρως απομειωθεί.

    Επομένως, η αποζημίωση που θα επιδικασθεί θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη της αξίας τους.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά την περυσινή χρήση η «Κέκροψ» κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους 566.000 ευρώ.

    Ο άγνωστος επιχειρηματίας και το σπίτι του Κοντομηνά 

    Ένα λεπτό πριν ολοκληρωθεί ο πλειστηριασμός για τη βίλα του Δημήτρη Κοντομηνά στην Ύδρα, ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο real estate πλειοδότησε στο τελευταίο μπιτάρισμα με 600 χιλιάδες ευρώ και έβγαλε εκτός παιχνιδιού τον άλλο διεκδικητή, αφού το χτύπημα του ήταν κατά 100 χιλιάδες μεγαλύτερο.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews.gr από τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής, η πολυτελής βίλα του Δημήτρη Κοντομηνά ανήκει στην Επενδυτική Εταιρεία Καλό Λιβάδι που ανήκει στον Παναγιώτη Σελλά.
    Είναι εταιρεία διαχείρισης ακινήτων.
    Ο πλειοδότης αναδείχθηκε το τελευταίο λεπτό.

    Συγκεκριμένα στο τελευταίο λεπτό της διαδικασίας κονταροχτυπήθηκαν δύο προσφορές.

    Η μία πρόσφερε 500 χιλιάδες ευρώ.

    Η εταιρεία του Παναγιώτη Σελλά 600 χιλιάδες ευρώ και απέκτησε την εμβληματική βίλα στο λιμάνι της Ύδρας.

     

    ΤΑΙΠΕΔ: Πρόσω ολοταχώς ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό

    Πρόσω ολοταχώς και χωρίς δεύτερες σκέψεις προχωρά ο Δημήτρης Πολίτης του ΤΑΙΠΕΔ με τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, ο οποίος αναμένεται να σπάσει τα κοντέρ των οικονομικών προσφορών.

    Παρά το κυρίαρχο πολιτικό σενάριο το οποίο θέλει τις εκλογές να επισπεύδονται στις αρχές του φθινοπώρου – πιθανότατα το Σεπτέμβριο –  το ΤΑΙΠΕΔ από ό,τι ακούω δεν πτοείται και προχωρά ακάθεκτο με το χρονοδιάγραμμα του μεγάλου διαγωνισμού.

    Επομένως, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα γνωρίζουμε ποια σχήματα περνούν στην επόμενη φάση και ποια «κόβονται». Στόχος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι ο ανάδοχος να έχει προκύψει πριν από τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασης για την Αττική Οδό (Οκτώβριος του 2024) που βρίσκεται στα χέρια των Ελλάκτωρ και ΑΒΑΞ.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη τα σχήματα που διεκδικούν τη μητέρα των παραχωρήσεων είναι οκτώ και σε αυτά συμμετέχουν ισχυρά funds από την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και την Ιταλία.

    Ωστόσο, τα φαβορί βάσει της εμπειρίας τους  στο υπό δημοπράτηση έργο, αλλά και του βάθους της τσέπης τους είναι τέσσερα. Σε αυτά επικρατεί ο γαλλικός και αυστραλιανός παράγοντας όσον αφορά τα ξένα «πορτοφόλια».

    Aυτά είναι η συμμαχία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το αυστραλιανό Fund First Sentier, το κοινό μέτωπο Ελλάκτωρ-ΑΒΑΞ με τους Γάλλους της Ardian, η κοινοπραξία Κοπελούζου με τους Αυστραλούς της Macquarie, και η σύμπλευση  της Mytilineos με τη γαλλική Vinci.

     

    Tα LEGO της Εurobank

    Ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή το νέο «υβριδικό μοντέλο» λειτουργίας της Εurobank.

    Η Τράπεζα φαίνεται ότι καινοτομεί όχι μόνο στις εργασιακές σχέσεις αλλά συνολικά στον τρόπο λειτουργίας της.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας αυτής λογικής είναι άλλωστε  και το ο Eurobank Hub που παρουσίασε η Διοίκηση της Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα.

    Το Hub φιλοξενεί το 50% του προσωπικού των κεντρικών υπηρεσιών της Τράπεζας .

    Ευχάριστα  ξάφνιασε τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Hub και η δραστηριότητα LEGO Serious Play όπου κατασκευάζοντας ένα ….παπάκι επιτέλους καταλαβαίνεις τι εστί  ευέλικτη  μεθοδολογία καθώς επίσης και το έξυπνο μότο if you can dream IT you can do IT (IT=Information Technology=Πληροφορική) κεντημένο στην καθόλα χρηστική πετσέτα θαλάσσης που πήραν όλοι οι καλεσμένοι φεύγοντας.

    Άντε και καλές βουτιές…

     

    Ο Βεσυρόπουλος και ο ΦΠΑ 

    Νομίζω η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα οι κύριοι Χρήστος Σταικούρας και Απόστολος Βεσυρόπουλος θα πρέπει να επανεξετάσουν  την απόφαση τους να αυξήσουν τον ΦΠΑ στα είδη ατομικής υγιεινής.

    Μπορεί να τους ξεπέρασαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, όμως είναι παράλογο την ίδια ώρα που ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επέλαση του έκτου κύματος πανδημίας το Υπουργείο Οικονομiκών να αυξάνει το ΦΠΑ στο 24% για τις μάσκες και αντισηπτικά.

    Διαβάσαμε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών διάταξη με την οποία από 1η Ιουλίου επανέρχεται ο ΦΠΑ  24% σε μια σειρά προϊόντων ατομικής υγιεινής (μάσκες, αντισηπτικά, ιατρικά γάντια κλπ).

    Την ίδια ώρα όπως διάβασα χθες σε ρεπορτάζ της Βίκυ  Καρατζαφέρη  οι ειδικοί προειδοποιούν δύσκολες ημέρες καθώς προβλέπουν αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων.

    Επίσης η χώρα μας δεν τα πάει και τόσο καλά με την πρόληψη, καθώς έχει  την διπλάσια αναλογία από την ευρωπαϊκή   (8,9 ανά 100.000 έναντι 4,3), στις εισαγωγές σε νοσοκομεία ασθενών.

    Υπάρχουν λεφτόδεντρα για φοροαπαλλαγές στα  Hedge Funnds; 

    Γη και ύδωρ ζητούν τα ξένα  funds και οι εκπρόσωποι τους στην  Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχουν στο φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

    Το Υπουργείο Οικονομικών έβαλε μπροστά την διαγωνιστική διαδικασία και η η  αλήθεια είναι ότι για να στηθεί ο φορέας απαιτούνται αρκετά κεφάλαια, τα οποία ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρω.

    Μαθαίνω λοιπόν ότι ένα από τα αιτήματα που θέτουν είναι να απαλλάσσονται του ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που θα αποκτήσουν.

    Δεν ξέρω τι θα πράξει η Κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση  όμως δεν μπορεί να διατηρείται αμείωτος ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα με αποτέλεσμα οι Ελληνες καταναλωτές να πληρώνουν την βενζίνη σχεδόν ακριβότερα σε ολόκληρη την ευρωζώνη, και ταυτόχρονα να παρέχονται προκλητικές φορολογικές εξαιρέσεις σε Ηedge Funds.

    Εκτός και αν για τους επενδυτές αυτές βρέθηκαν  δημοσιονομικός χώρος καθώς και ….λεφτόδεντρα, που θα έλεγε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

     

    Ο μυστικός δείπνος στο Costa Navarino

    Προ ολίγων εβδομάδων τα μέλη μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας, βρέθηκαν για διακοπές, στο διάσημο Costa Navarino του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου. 

    Τις ημέρες εκείνες, τα μέλη της, σε ένα “μυστικό δείπνο” λέγεται οτι έλαβαν σημαντικές αποφάσεις κατόπιν εισηγήσεων του πατριάρχη της οικογένειας…

    Τα σχέδια εκτιμάται οτι θα “ξεδιπλωθούν” στις επόμενες ημέρες και εσείς θα ενημερωθείτε μόνο απο το mononews.gr.

    SUPERBE!!!

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.