• Ενέργεια

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Θα πάμε σε επαναγορά μετοχών- Διαφορετική εικόνα σε 6-9 μήνες

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    “Σε επίπεδο επαναλαμβανόμενου EBITDA το 2022 θα είναι όσο ήταν το 2021, ενώ στα τελικά κέρδη θα επηρεαστούμε από την έκτακτη φορολόγηση” είπε ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος της ΔΕΗ στη σημερινή Γενική Συνέλευση.

    “Ο επόμενος χειμώνας”, σημείωσε, “θεωρώ ότι θα είναι καλύτερος από τον περσινό και είμαστε πιο αισιόδοξοι κοιτώντας πιο μακριά. Είμαστε προσηλωμένοι στους τελικούς μας στόχους ανάπτυξης των ΑΠΕ” τόνισε.

    “Αν η ΔΕΗ δεν είχε κάνει τις κινήσεις που είχε κάνει δε θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στην ενεργειακή κρίση”, σημείωσε. Για τη μεγάλη διακύμανση στη μετοχή, σημείωσε ότι η μετοχή της εταιρείας είναι εξαιρετική ευκαιρία και σε ένα μήνα θα αποφασιστεί να ξεκινήσει επαναγορά μετοχών, καθώς όπως τόνισε δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από την αγορά της μετοχής. “Θεωρώ ότι η μετοχή όχι μόνο θα ανακάμψει αλλά θα πρωταγωνιστήσει”, σημείωσε χαρακτηριστικά, και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μεγάλη πτώση της μετοχής συνέστησε υπομονή, θυμίζοντας ότι σήμερα περνάμε τη μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

    Σε σχέση με την πορεία της φετινής χρονιάς, σημείωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ΔΕΗ κατέβαλε όλα τα δικαιώματα διοξειδίου όλης της χρονιάς, και η εικόνα των επόμενων τριμήνων θα είναι καλύτερη. Τόνισε ότι η ΔΕΗ είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ όχι μόνο στα αποτελέσματά της αλλά και στην εικόνα που έχει η αγορά.

    Σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου, σημείωσε ότι η εταιρεία διαθέτει τα έσοδα της αύξησης και θα τα επενδύσει όπως έχει δεσμευτεί και η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική σε 6-9 μήνες.

    Προετοιμασία για το ενδεχόμενο διακοπής αερίου από Ρωσία: Έχουμε γεμίσει τις αυλές των μονάδων με λιγνίτη

    H Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Στάσσης, είναι προστατευμένη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω του LNG, των ΑΠΕ, των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών. “Αν διακοπεί η ροή αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία, τότε θα μιλάμε για εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες και είναι λίγο δύσκολο να σκεφτούμε τις επιπτώσεις. Θα έχουμε φοβερή άνοδο των τιμών καθώς κάθε χώρα θα προσπαθήσει να καλύψει τις ανάγκες τους και οι ευρωπαϊκές χώρες θα κληθούν να μειώσουν τη ζήτηση”.

    “Έχουμε μια εξαιρετική προετοιμασία στη ΔΕΗ εν όψει αυτού του σεναρίου”, είπε, “είτε με εναλλακτικά καύσιμα στις μονάδες, είτε με ποσότητες λιγνίτη που έχουμε γεμίσει τις αυλές των μονάδων μας για να είμαστε έτοιμοι. Επίσης, και με τη  χρήση των νερών είμαστε εξαιρετικά συντηρητικοί σήμερα, για να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διαθεσιμότητα, σε ένα τέτοιο πάρα πολύ άσχημο σενάριο”.

    Πετύχαμε τους στόχους του 2021

    Σχετικά με την πορεία του 2021, σημείωσε ότι η εταιρεία πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει το 2021 παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. “Καταγράψαμε  θετικές επιδόσεις λόγω της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων και λόγω του hedging και αντιμετωπίζουμε την ενεργειακή κρίση επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα. Καταφέραμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και αυξήσαμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση επιδεικνύοντας μεγάλη ανθεκτικότητα”.

    Σχετικά με τις εκπτώσεις που έκανε η ΔΕΗ το 2021, σημείωσε ότι αν δεν έκανε εκπτώσεις μπορεί να τιμολογούσε περισσότερα έσοδα, αλλά δε  σημαίνει ότι θα μπορούσε και να τα εισπράξει. “Όταν κάνουμε εκπτώσεις, το κάνουμε για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας, και να περάσουμε χέρι- χέρι στην απέναντι πλευρά”.

    Σχετικά με τα υπερκέρδη, σημείωσε ότι η ΔΕΗ συνυπολογίζοντας την εμπορία, είχε ζημιές και κέρδη είχε μόνο στην παραγωγή. Ωστόσο, σημείωσε ότι η έκτακτη φορολόγηση, θα καταλήξει στο Ταμείο Μετάβασης και θα στηρίξει τους λογαριασμούς, επομένως θα μειώσει τα ληξιπρόθεσμα. Και όπως είπε με το νέο Μηχανισμό δε  θα υπάρξει μελλοντικά ξανά τέτοια κατάσταση και αυτό είναι το σημαντικό.

    EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση

    Για το 2022, σημείωσε, ότι παρότι το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, στόχος είναι να συνεχίσουν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας, διατηρώντας και στον στόχο του επιχειρηματικού πλάνου για επίτευξη EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση στα ίδια επίπεδα με το 2021.

    “Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο που είχαμε θέσει για να αυξήσουμε την παρουσία μας στον τομέα των ΑΠΕ, έχοντας ήδη εξασφαλίσει το 80% της αντίστοιχης ισχύος που έχουμε θέσει ως στόχο το 2026 σε επίπεδο αδειών.

    Παράλληλα συνεχίζουμε το μετασχηματισμό των εμπορικών μας δραστηριοτήτων, κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές για την ενεργειακή κρίση με στόχο να προσθέσουμε αξία στους πελάτες μας και την εταιρεία.

    Στόχος να γίνει η ΔΕΗ ισχυρός περιφερειακός παίκτης

    “Στο τέλος της τρέχουσας θητείας μου που ξεκίνησε το 2019, καταφέραμε η ΔΕΗ η σημαντικότερη επιχείρηση της χώρας, να σταθεί σταθερά στα πόδια της” ανέφερε ο κ. Στάσσης.

    “Στόχος μας είναι η συνεχής ανάπτυξης της ΔΕΗ στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες της Ντιοανατολικής Ευρώπης ως ένα ισχυρό περιφερειακό παίκτη. Συνεχίζουμε με συνέπεια το αναπτυξιακό μας πλάνο που είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση.

    Όπως είπε πέρα από τις παραδοσιακές δραστηριότητες στοχεύει να αξιοποιήσει ευκαιρίες στο χώρο της ηλεκτροκίνηση και των τηλεπικοινωνιών. Έχει ήδη τοποθετήσει 600 φορτιστές και έχει συμφωνίες για την τοποθέτηση 2000 φορτιστών με απώτερο στόχο τους 10.000 φορτιστές.

    Σχετικά με το πιλοτικό έργο οπτικής ίνας που έχει ξεκινήσει σε περιοχή της Αθήνας, θα ολοκληρωθεί το 2022 και θα χρησιμοποιηθεί ως βάση στην ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας.



    ΣΧΟΛΙΑ