• Το μυστήριο του νέου συνιδιοκτήτη του ALPHA TV, το ΟΚ για την πώληση της ΤΕΝΕΡΓ, από ποιον ζήτησε ο Λάτσης 1,2 δισ. ευρώ και τι δεν μας λέει η Τράπεζα Αττικής για την Άρτεμις

    Για τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας είμαι βέβαιος ότι θα έχετε ενημερωθεί από χθες.Όμως επειδή ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας θέλει να έχει «δεμένο το γάιδαρο» του, για παν ενδεχόμενο ζήτησε από τις υπηρεσίες του ευαγούς ιδρύματος που προΐσταται να φτιάξουν και ένα «αρνητικό σενάριο εξελίξεων»…

    image

    Το μυστήριο του νέου συνιδιοκτήτη

    Κίνηση έκπληξη από την πλευρά του επιχειρηματικού ομίλου της Motor Oil ΜΟΗ -2,49% 26,60 , συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που ανακοίνωσε χθες την πώληση του 50% της τηλεόρασης του Alpha αντί του ποσού των 41,5 εκατ. ευρώ.

    Αγοράστρια είναι η Primos Media η οποία έχει έδρα το Λουξεμβούργο και είναι θυγατρική επενδυτικής εταιρίας.

    Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιον ανήκει η Primos Media, η οποία πλέον είναι συμμέτοχος της Motor Oil στο τηλεοπτικό κανάλι.

    Όπως όλα δείχνουν πρόκειται για ανεξάρτητη εταιρία που δεν ανήκει ούτε στον επιχειρηματικό Όμιλο αλλά και ούτε στα φυσικά πρόσωπα που είναι μέτοχοι.

    Τουλάχιστον όπως προκύπτει από την πρώτη εικόνα και με βάση το τίμημα η Motor Oil εκχωρεί το 50% με κέρδος καθώς η αγορά ολόκληρου του τηλεοπτικού καναλιού που έγινε σε δύο φάσεις το 2018 και το 2019 κόστισε περί τα 38 εκατ. ευρώ.

    Χωρίς αυτά να υπολογίζονται οι οικονομικές εισφορές που έγιναν από την πλευρά της Motor Oil τα τελευταία χρόνια.

    Η αγορά πάντως δύσκολα πιστεύει ότι η PRIMOS MEDIA ανήκει σε πρόσωπο που δεν είναι της απολύτου (όταν λέμε της απολύτου εννοούμε της απολύτου)  εμπιστοσύνης του CEO της MOTOR OIL Γιάννη Βαρδινογιάννη!!!

    Θα μου πείτε τώρα το πρόσωπο αυτό πρέπει να είχε και 41,5 εκατ. ευρώ για να πληρώσει την MOTOR OIL.

    Στις business όλα γίνονται και όλα επιτρέπονται…

    Αλλά αυτό το κουΐζ σας το αφήνουμε για άλλη φορά…

     

    Νέο big deal

    Ένα νέo big Deal λέγεται στην αγορά ότι θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες. Αφορά την εταιρεία IDEAL.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  η IDEAL έχει έλθει σε συμφωνία με τους βασικούς μετόχους της BYTE, για την εξαγορά της.

    Χθες στο Χρηματιστήριο η μετοχή της BYTE σημείωσε άνοδο σχεδόν 11%.

     

    Ο Καραμούζης και το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ

    Η Εθνική Τράπεζα θα είναι ο χρηματοδότης με το ποσό των 200 εκατ. ευρώ του μεγάλου έργου κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι (Κρήτη).

    Ο επικεφαλής του CORPORATE  της Τράπεζας Βασίλης Καραμούζης χειρίστηκε το όλο project.

    Η εταιρεία που έχει αναλάβει την ολοκλήρωση του project ελέγχεται κατά 32,46% από την ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,09% 16,26 , 21,64% από τον διεθνή airport operator με έδρα το Δελχί της Ινδίας, GMR Airports Limited (21,64%) και το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με 45,90%.

     

    Στο Λονδίνο η LAMDA

    Προ ημερών η διοίκηση της εισηγμένης LAMDA DEVELOPMENT,  υπό τον CEO Οδυσσέα Αθανάσιου, βρέθηκε στο Λονδίνο στο σύγχρονο οικιστικό συγκρότημα Battersea Power Station.

    Πρόκειται για μια νέα γειτονιά με κατοικίες, καταστήματα και επιχειρηματικό κέντρο  της βρετανικής πρωτεύουσας.

    Το συνολικό ποσό της επένδυσης των Λονδρέζων, ανήλθε στα 9 δισ. ευρώ.

    Η παρουσίαση στους Έλληνες, έγινε από την αρχιτεκτονική φίρμα Foster&Partners.

    Μαζί με τον Οδυσσέα Αθανασίου ήταν η IR Ελένη Βρεττού και η επικεφαλής των οικιστικών αναπτύξεων στο Ελληνικό, Αγγελική Τουζιου.

    Η πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ

    Το πράσινο φως έδωσαν χθες το απόγευμα οι ομολογιούχοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,09% 16,26 για την αλλαγή των όρων που διέπει τα δυο ομόλογα συνολικού ύψους 620 εκατ. ευρώ.

    Επί της ουσίας η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής, ως θυγατρικής εταιρείας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Οι δυο συνελεύσεις παρείχαν τη συναίνεση των Ομολογιούχων για την χρήση των καθαρών εσόδων από την εκποίηση ενός Εξαιρούμενου Περιουσιακού Στοιχείου σύμφωνα με τις χρήσεις που προβλέπονται στα στοιχεία (i) – (vi) του όρου 8.1 (ιδ) του Προγράμματος ΚΟΔ 2020, χωρίς χρονικό περιορισμό, κατά παρέκκλιση από τους όρους 8.1 (ιε) και 14.1 (β) εφόσον η πώληση (δηλαδή η ενοχική συμφωνία για τη μεταβίβαση του Εξαιρούμενου Περιουσιακού Στοιχείου) πραγματοποιηθεί εντός 24 μηνών από την απόφαση της Συνέλευσης των Ομολογιούχων.

    Χθες η μετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΝΕΡΓ -0,06% 18,10 έκλεισε με οριακά κέρδη στα 17,16 ευρώ.

     

    Γιατί είναι απαισιόδοξος ο Γιάννης Στουρνάρας

    Για τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος ΕΛΛ 0,70% 14,30 αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας είμαι βέβαιος ότι θα έχετε ενημερωθεί από χθες.

    Όμως επειδή ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας θέλει να έχει «δεμένο το γάιδαρο» του, για παν ενδεχόμενο ζήτησε από τις υπηρεσίες του ευαγούς ιδρύματος που προΐσταται να φτιάξουν και ένα «αρνητικό σενάριο εξελίξεων».

    Σύμφωνα με αυτό λοιπόν η ανάπτυξη φέτος δεν θα υποχωρήσει στο 3,2% αλλά στο 1,8%, στο  0,3% το 2023 και  στο 4,9% το 2024.

    Αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται σε υποθέσεις δυσμενών εξελίξεων σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Ειδικότερα, αυτό το σενάριο υποθέτει συνέχιση των πολεμικών συγκρούσεων έως και το 2023, αλλά και διατήρηση των γεωπολιτικών αναταράξεων έως και το 2024.

    Επιπλέον, υποθέτει πλήρη διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία, χωρίς άμεση αντικατάσταση από άλλους προμηθευτές.

    Κατά τραγική ειρωνεία χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας  βγήκε στο ραδιόφωνο να προαναγγείλει ότι η ανάπτυξη φέτος θα πάει πιο ψηλά από το 3,1% που είναι η τελευταία επίσημη εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών.

    Αλλαγή φρουράς για τα ακίνητα του Βωβού και το εργοστάσιο της Shelman

    Όχι ένας, αλλά τρεις εκτιμητές χρειάστηκαν για να αποτιμηθεί η αξία του εργοστασίου της Shelman, του δεύτερου περιουσιακού στοιχείου της βιομηχανίας ξυλείας που θα αλλάξει χέρια.

    Θυμίζουμε ότι το εργοστάσιο στη Χαλκίδα αγοράστηκε από το Δημήτρη Μελισσανίδη έναντι 23 εκατομμυρίων.

    Το εν λόγω εργοστάσιο βγαίνει στο σφυρί στις 29 Ιουλίου, με τιμή εκκίνησης 12,8 εκατομμυρίων, η οποία προέκυψε έπειτα από τρεις εκτιμητικές εκθέσεις.

    Ο πρώτος εκτιμητής κατέληξε σε αγοραία αξία 10,6 εκατομμυρίων ο δεύτερος σε 18,55 εκατ. ευρώ και ο τρίτος εκτίμησε την αξία του σε 7,5 εκατομμύρια.

    Η ποιότητα κατασκευής είναι η συνήθης για αντίστοιχης χρήσης κτίρια και ο βαθμός συντήρησης κρίνεται ικανοποιητικός δεδομένης της παλαιότητας σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει εγκαταστημένη χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Ως βέλτιστες χρήσης θεωρούνται βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, βάσει και της οικοδομικής άδειας.

    Με σχεδόν ένα μήνα διαφορά βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακόμα δύο ιδιοκτησίες του Μπάμπη Βωβού.

    Περιλαμβάνονται στην κατοικία του εργολάβου στην Κηφισιά, την οποία η Cepal Hellas βγάζει στο σφυρί στις 2 Σεπτεμβρίου.

    Πρόκειται για δύο κατοικίες οι οποίες αποτελούνται από πρώτο όροφο 82 τ.μ., ισόγειο 85 τ.μ. και πρώτο υπόγειο 59 τ.μ..

    Έχουν επιφάνεια κύριας χρήσης (ισόγειο και α’ όροφος) 167 τετραγωνικών και συνολική επιφάνεια 226 τετραγωνικών, ενώ διαθέτουν από δύο θέσεις στάθμευσης.

    Η τιμή εκκίνησης διαμορφώθηκε για την πρώτη σε 211 χιλ. ευρώ και για τη δεύτερη σε 217,6 χιλ. ευρώ.

    Η Τράπεζα Αττικής και η Άρτεμις

    Με αφορμή το προχθεσινό σχόλιο του Wiseman για τα ακίνητα που συνόδευαν την τιτλοποίηση της Άρτεμις, πηγές της  Τράπεζας Αττικής αναφέρουν τα εξής:

    «Η τιτλοποίηση “Artemis” που διενεργήθηκε το 2017 εγκρίθηκε από το σύνολο των αρμόδιων αρχών, καθώς και τον ορκωτό ελεγκτή της Attica Bank και χάρη σε αυτή η τράπεζα διασφάλισε την απρόσκοπτη δραστηριότητά της (going concern).

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Attica Bank στις 7/8/2017 και σε εκτέλεση της από 15/5/2017 απόφασης της Γ.Σ. της τράπεζας (βλ. ανακοίνωση Attica Bank – Μάιος 2017), η Aldridge EDC Specialty Finance με έδρα το Λουξεμβούργο κατέβαλε το ποσό των 70 εκατ. ευρώ για την μεταβίβαση του ομολόγου Junior Note που εκδόθηκε στο πλαίσιο τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτρέποντας στην τράπεζα να προβεί σε ανάκληση αναγνώρισης (de-recognition) του χαρτοφυλακίου των δανείων αυτών που τιτλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Συναλλαγής και να καταγράψει κέρδος 70 εκατ. ευρώ, ποσό που προσμετρήθηκε ως κεφάλαιο Tier I στα κεφάλαιά της, καλύπτοντας πλήρως το ποσό που υπολειπόταν για την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου της άσκησης κεφαλαιακών αναγκών του 2015.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ομόλογο Junior Note είχε αποτιμηθεί στα βιβλία της τράπεζας με μηδενική αξία.

    H εν λόγω τιτλοποίηση επανασχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 με την ονομασία “Omega”, λογιστικής αξίας 1,285 δισ. ευρώ.

    Η συναλλαγή τιτλοποίησης “Omega” σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της προηγούμενης συναλλαγής τιτλοποίησης με την ονομασία “Artemis”, αφού το υπολοιπόμενο χαρτοφυλάκιο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της συναλλαγής τιτλοποίησης “Artemis” (985 εκατ. ευρώ) μαζί με ένα επιπρόσθετο ποσό 330 εκατ. ευρώ Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο δανείων “Omega” (βλ. ανακοίνωση Attica Bank – Σεπτέμβριος 2021)

     

    H απάντηση του WISEMAN

    Ο  Wiseman  ξανά  θέτει δύο ερωτήματα στην Τράπεζα Αττικής τα οποία όμως δεν έχουν απαντηθεί:

    1. Aν η τιτλοποίηση  ήταν σύννομη με τους όρους που θέτουν οι εποπτικές αρχές (SSM και Τράπεζα της Ελλάδος)  και πιο συγκεκριμένα με το λεγόμενο “significant risk transfer”  τότε γιατί η Τράπεζα υποχρεώθηκε να την «ακυρώσει” επαναφέροντας τα κόκκινα δάνεια στον Ισολογισμό της ;
    2. Τι απέγιναν τα προσημειωμένα ακίνητα των 535 εκατ. ευρώ , τα οποία αποτελούσαν τις εξασφαλίσεις των κόκκινων δανείων που τιτλοποιήθηκαν;

     

    Αττική Οδός: Μετά το καλοκαίρι, έρχεται η μελέτη της σύμβασης

    Μετά τις διακοπές, παίρνουν στα χέρια τους τη σύμβαση οι υποψήφιοι παραχωρησιούχοι της Αττικής Οδού.

    Το ΤΑΙΠΕΔ δουλεύει αυτή τη στιγμή επάνω στη σύμβαση παραχώρησης, έτσι ώστε να προλάβει το αρχικό χρονοδιάγραμμα και ο νέος ανάδοχος να είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αναλάβει πριν λήξει η σύμβαση με τον Ελλάκτωρα και την Άβαξ, το φθινόπωρο του 2024.

    Στόχος είναι μέχρι να δοθεί το σήμα εκκίνησης της β’ φάσης, οι κατασκευαστικές να πέσουν επάνω στη σύμβαση, έτσι ώστε να ανοίξει και η βεντάλια των συμμετεχόντων.

    Στην αφετηρία του διαγωνισμού έχουν ήδη βρεθεί ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – FS Ark Holdco, το σχήμα Άκτωρ Παραχωρήσεις – Αβαξ – Ardian, Μυτιληναίος – Vinci Highways – Vinci Concessions – Mobility Partner και η κοινοπραξία Macquarie – Fincop Infrastructure.

    Ο Δημήτρης Κούτρας, πάντως, «παλαίμαχος» των οδικών παραχωρήσεων από τότε που είχε θητεύσει στον Ελλάκτωρα, τόνισε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,97 ότι δύσκολα θα υπάρξει νέα σύμβαση παραχώρησης χωρίς ελληνική εταιρεία, προεξοφλώντας «εκπλήξεις» στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού.

    Αλυκές: Ανοιχτός ο δρόμος για τους ιδιώτες

    Τις συζητήσεις για τη διεύρυνση του ποσοστού των ιδιωτών που συμμετέχουν στις Αλυκές Μεσολογγίου επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς η διοίκηση του Υπερταμείου, που προς το παρόν κατέχει το πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία.

    Συγκεκριμένα, το δημόσιο έχει το 55,2% των Αλυκών, η Καλαμαράκης – Κάλας (η εταιρεία που εμπορεύεται το γνωστό αλάτι Κάλας) το 24,8%, ο δήμος Μεσολογγίου το 10,2% και το υπόλοιπο ποσοστό είναι στα χέρια άλλων μετόχων, αλλά «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» για το… καλό των Αλυκών.

    Για να είμαστε δίκαιοι, πριν περάσει στα χέρια του δημοσίου, η εταιρεία έκανε τζίρο 3,5 εκατ. ευρώ και ήταν ζημιογόνα, ενώ το 2021 έγραψε πωλήσεις 8 εκατομμυρίων και κέρδη 364 χιλ. ευρώ.

    Με στόχο να γίνει ακόμα πιο αποδοτική, η Ελληνικές Αλυκές κυνηγά να μπει στην αγορά της λιανικής ως επώνυμο προϊόν στο ράφι (τώρα είναι μόνο στη χονδρική), ενώ περιμένει το πράσινο φως της Κομισιόν για την πιστοποίηση της Αφρίνας (του ανθού αλατιού του Μεσολογγίου) ως Προϊόν Γεωγραφικής προέλευσης.

    Ο Λάτσης, τα ΕΛΠΕ και το  1,2 δισ. ευρώ

    Πολλές φορές οι ψίθυροι της αγοράς είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.

    Έτσι λοιπόν σας μεταφέρω αυτούσια πληροφόρησή που μου έδωσε σοβαρή πηγή της αγοράς.

    Ο Δημήτρης Μελισανίδης λοιπόν λέγεται ότι πριν από δυο μήνες, πρότεινε να αγοράσει το ποσοστό που κατέχει ο όμιλος Λάτση στα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,12% 8,27 .

    Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 45,47%, σημερινής αξίας περίπου 863 εκατ. ευρώ.

    Εκείνη την εποχή όμως η αξία του ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ.

    Ο Μελισανίδης λέγεται ότι έδωσε 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή η αξία των μετοχών του ομίλου στο χρηματιστήριο εκείνη την εποχή.

    Όμως ο όμιλος Λάτση αντιπρότεινε 1,2 δισ. ευρώ.

    Και εκεί σταμάτησε η κουβέντα…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.