• Όλα τα βλέμματα της Ιντρακάτ στον Σωκράτη Κόκκαλη, ποιο πρώην στέλεχος του εφοπλιστή Μποδούρογλου θα καθίσει στο σκαμνί, το νέο χτύπημα του Σταύρου Μήτση και ο πόλεμος Δαγούμα – Μανουσάκη για 600 προσλήψεις

    Eνδεχομένως θα έχετε ενημερωθεί για την κοινή επένδυση των Orilina και Lamda στην επέκταση του Mediterranean Cosmos, στη Θεσσαλονίκη.Επειδή ο Wiseman αναζητεί απαντήσεις εκεί που οι άλλοι θέτουν ερωτήματα,  έψαξε και βρήκε ποιος βρίσκεται πίσω από τον πωλητή των οικοπέδων…

    image

    Tο deal της Oaktree Capital με τη Lamda

    Eνδεχομένως θα έχετε ενημερωθεί για την κοινή επένδυση των Orilina και Lamda ΛΑΜΔΑ -100,00% στην επέκταση του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

    Επειδή ο Wiseman αναζητεί απαντήσεις εκεί που οι άλλοι θέτουν ερωτήματα,  έψαξε και βρήκε ποιος βρίσκεται πίσω από τον πωλητή των οικοπέδων.

    Όπως ανακοινώθηκε λοιπόν χθες η εταιρεία  Limar S.A. πώλησε τα  οικόπεδα των οικοπέδων 72 στρεμμάτων σε Lamda και Οrilina.

    Πίσω λοιπόν από τον πωλητή βρίσκεται η Oaktree Capital καθώς το συγκεκριμένο  fund ελέγχει τη Limar S.A..

    Όμως η συγκεκριμένη έκταση των 72 στρεμμάτων βρήκαμε ότι ήταν ιδιοκτησίας του Ιασώ, το οποίο μεταβιβάστηκε στο αμερικανικό fund από τον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών το 2019.

    Επομένως και η πώληση των 72.000 τ.μ. στην Πυλαία έγινε στο πλαίσιο κινήσεων αποεπένδυσης του Oaktree.

    Το fund φαίνεται ότι περιορίζει τις συμμετοχές του  στην Ελλάδα, καθώς, όπως μαθαίνουμε, βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου και από τη Sani/Ikos της οικογένειας Ανδρεάδη.

    Ήδη ο ξενοδοχειακός όμιλος βρίσκεται σε αναζήτηση πιο «σταθερών» επενδυτών προς αντικατάσταση των funds, που θέτουν ούτως ή άλλως ορίζοντα πενταετίας στις επενδύσεις τους. Θυμίζουμε ότι στο κεφάλαιο της Sani/Ikos συμμετέχουν η Oaktree, η Goldman Sachs, η Hermes GPE, η Moonstone Investments και η Florac.

    Οσο για την πώληση των οικοπέδων στην Πυλαία, «ήρθε κουτί» στους νέους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα επενδύσουν και άλλα 22 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων εμπορικών χώρων και γραφείων στο mall της συμπρωτεύουσας.

     

    Το στέλεχος του Μποδούρογλου και η υπεξαίρεσή των 4.7 εκατ. ευρώ

    Όταν συλλαμβάνεσαι “κλέπτων οπώρας” κάποια στιγμή θα  καθίσεις στο σκαμνί.

    Ειδικά εάν οι οπώρες αξίζουν περίπου 5 εκατ. ευρώ και πολύ περισσότερο εάν ανήκαν στο ευεργέτη σου.

    Ο πρόλογος είναι ενδεικτικός για να σας επιβεβαιώσω όσα σας έγραφε ο WISEMAN προ ημερών και για την ακρίβεια στις 4 Ιουνίου.

    Ότι στο σκαμνί θα καθίσει εντός των επομένων μηνών,  ένα από τα πρώην κορυφαία στελέχη της ναυτιλιακής εταιρείας, ALLSEAS MARINE του Μιχάλη Μποδούρογλου.

    Το πρώην στέλεχος, που ανδρώθηκε επαγγελματικά δίπλα στον κ. Μποδούρογλου (στην αγορά λένε ότι τον είχε σαν γιο του), κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από τη ναυτιλιακή, ποσό άνω των 120.000 ευρώ.

    Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα με ημερομηνία 22 Ιουνίου 2022 που περιήλθε σε γνώση του Wiseman, το πρώην στέλεχος υπεξαίρεσε σχεδόν 4.700.000 ευρώ από τα λογιστήρια της εταιρείας.

    Μάλιστα με τα περισσότερα λεφτά, αγοράστηκαν δεκάδες πίνακες, μικρής και μεγάλης αξίας, καθώς με αυτόν τον τρόπο θεώρησε το στέλεχος ότι θα εξαφανιστούν τα ίχνη των χρημάτων.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος μετά την εκδίωξή του από την ALLSEAS, έγινε πλοιοκτήτης.

    Αυτή την στιγμή φέρεται να έχει στην κατοχή του 2 πλοία.

    Επίσης το έγγραφο που έχει δει ο Wiseman αναφέρει ότι: «Συνεχίζονται οι περιοριστικοί όροι για τον κατηγορούμενο και έτσι πρέπει να εμφανίζεται μια φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα.»

    Οι περιοριστικοί όροι ισχύουν ήδη από το 2020.

    Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι τα πλοία του στελέχους έχουν ναυλωθεί από μια αμερικανική εταιρεία κολοσσό (η οποία βεβαία δεν είναι εισηγμένη σε κανένα χρηματιστήριο)…

    Τέλος να σας σημειώσω ότι ο εφοπλιστής είχε στην ομάδα του 3 από τα top δικηγορικά γραφεία της Αθήνας.

    Τελικά ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος.

     

    Η Ιντρακάτ και ο Σωκράτης Κόκκαλης

    Λύθηκε τελικά το μυστήριο του μικρομετόχου που ταλαιπώρησε την μετοχή της Ιντρακάτ την Παρασκευή και την Δευτέρα.

    Ήταν ένας γιατρός του ΙΑΣΩ ο οποίος, προφανώς από ασχετοσύνη του χρηματιστή του, βγήκε και πούλησε αψυχολόγητα 125.000 μετοχές οδηγώντας τον τίτλο την  Παρασκευή στο -7%.

    Κάποιες πωλήσεις έγιναν και την Δευτέρα μετά τις 16:45 με αποτέλεσμα ο τίτλος να κλείσει με απώλειες.

    Σε κάθε περίπτωση σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της εταιρείας.

    Πηγές αναφέρουν ότι θα επισημανθεί από τον CEO, Πέτρο Σουρέτη, “η δυνατή πορεία της Ιντρακάτ εντός του 2022”.

    Και μια μείζονος σημασίας παρατήρηση.

    Σε κάθε περίπτωση όλα τα βλέμματα σήμερα θα είναι στραμμένα στον Σωκράτη Κόκκαλη, εάν φυσικά ο ίδιος παρευρεθεί στην ΓΣ.

    Μην ξεχνάμε ότι βασικός μέτοχος της Ιντρακάτ είναι η Ιντρακόμ με περίπου 38%.

    Και το μέγα ερώτημα είναι “Τι σκέφτεται ο Κόκκαλης;”.

    Ο μεγαλομέτοχος της Πειραιώς

    Χθες το Ιταλικό fund Helikon Investments ανακοίνωσε ότι κατέχει το 8,47% των μετοχών της τράπεζας Πειραιώς από περίπου 5,21% που είχε στο παρελθόν.

    Με αυτό το αυτό το ποσοστό είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Πειραιώς μετά τον John Alfred Paulson, ο οποίος κατέχει πέριξ  του 18-19% των μετοχών της. 

    Προφανώς εξαγόρασε το επιπλέον ποσοστό τις τελευταίες 14 ημέρες.  (από την Παρασκευή 17 Ιουνίου).

    Να σημειωθεί ότι απέκτησε τις πρώτες μετοχές με την αύξηση κεφαλαίου στα 1,15 ευρώ.

    Ήδη από την  Πειραιώς καταγράφει απώλειες  σχεδόν 12 εκατ. ευρώ.

    Το Helikon κατέχει το 5,17% της Eurobank., Τις απέκτησε με μέσο κόστος κτήσης περίπου στις τρέχουσες τιμές, δηλαδή μεταξύ 0,85 με 0,88 ευρώ.

    Το Helikon κατέχει το 6,48% της ΔΕΗ ή 24,75 εκατ. μετοχές τις οποίες απέκτησε με την αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ ενώ η τρέχουσα τιμή της ΔΕΗ είναι στα 5,15 ευρώ.

    Μόνο από την ΔΕΗ ενώ είχε επενδύσει 223 εκατ. ευρώ η τρέχουσα αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 128 εκατ. ευρώ προκύπτει μια υποαξία σχεδόν 95 με 100 εκατ. ευρώ.

    Το Helikon κατέχει το 5% περίπου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τις μετοχές τις απέκτησε περίπου στο εύρος 9 με 9,60 ευρώ οπότε δεν εμφανίζει αξιοσημείωτη μεταβολή σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές στα 9,30 ευρώ.

     

     

    Έτοιμος για το «νέο» χτύπημα ο όμιλος Μήτση

    Ξεκίνησε χθες ο διαγωνισμός για έκταση στην οποία λειτουργεί ένα από τα ξενοδοχεία του ομίλου Μήτση.

    Ο λόγος για το ακίνητο της Λουτρόπολης στα Καμένα Βούρλα, μέσα στο οποίο υπάρχει το πεντάστερο Γαλήνη με spa, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του Σταύρου και της Χριστίνας Μήτση.

    Ο ξενοδόχος δε θα αφήσει τη μονάδα να φύγει από τα χέρια του, θεωρείται επομένως ένας από τους σίγουρους διεκδικητές του ακινήτου, που περιλαμβάνει και το υδροθεραπευτήριο «Ιπποκράτης» που τροφοδοτείται από ιαματικές πηγές, όπως και το πεντάστερο.

    Εκτός λειτουργίας βρίσκονται δύο ακόμη ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα ακόμη υδροθεραπευτήριο, ενώ έχει εκδοθεί και το ΦΕΚ αναγνώρισης της μίας ιαματικής πηγής και αναμένεται η αναγνώριση της δεύτερης.

    Η Mitsis Hotels έχει στο πλάνο επενδύσεις μισού δισεκατομμυρίου, την αναβάθμιση του γκολφ Αφάντου στη Ρόδο, έκταση που αγοράστηκε από τον επιχειρηματία Μερκούριο Αγγελιάδη, ένα ξενοδοχείο στις παλιές αποθήκες του Μεταξά στον Πειραιά και ξενοδοχειακή μονάδα στη Μύκονο.

     

    Φοβού την Λαγκάρντ και δώρα φέρουσα

    Υψηλές προσδοκίες έχουν καλλιεργηθεί για αυτό το νέο εργαλείο που θα ρίξει στην αγορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,  προκειμένου να βοηθήσει τα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ελλάδα.

    Το πώς θα λειτουργήσει και πολύ περισσότερο αν θα είναι αποτελεσματικό ουδείς είναι σε θέση να το γνωρίζει από σήμερα.  Επομένως η συζήτηση που διεξάγεται αφορά στις προυποθέσεις που θα πρέπει να πληροί η κάθε χώρα προκειμένου να λάβει χείρα βοηθείας από την ΕΚΤ.

    Δεν σας κρύβω ότι ακούγοντας χθες την σιδηρά κυρία της ΕΚΤ, την Κριστίν Λαγκαρντ, να μιλάει στην Πορτογαλία για το νέο αυτό εργαλείο, ο νους μου (που συνήθως πάει στο κακό) χχχ προς το Μνημόνιο.

    Αυτή η αποστροφή ότι το νέο εργαλείο θα περιέχει επαρκείς διασφαλίσεις προκειμένου τα κράτη μέλη να μην ξεστρατίζουν από τον ενάρετο δημοσιονομικό δρόμο, κάπως με τρόμαξε.

    Όχι ότι είχα την προσδοκία η ΕΚΤ να δώσει την ευλογία της στις Κυβερνήσεις να ξοδέψουν περισσότερα. Αλλά όπως και να το κάνουμε είναι άλλο πράγμα να πέφτουν λεφτά από το ελικόπτερο και άλλο να είσαι σε διαρκή επιτήρηση.

    Τέλος πάντων το τι εννοούσε ακριβώς,  υπομονή και θα το μάθουμε σε λίγες ημέρες.

     

    Τι τρέχει μεταξύ Δαγούμα και Μανουσάκη

    Κάτι μου φαίνεται ότι δεν πάει καλά στις σχέσεις του προέδρου της ΡΑΕ, Θανάση Δαγούμα, και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μανούσου Μανουσάκη, οι οποίοι φαίνεται ότι επικοινωνούν πλέον μέσω δημόσιων δηλώσεων.

    Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Δαγούμας διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει το (WACC) ποσοστό απόδοσης του επενδεδυμένου κεφαλαίου για τον ΑΔΜΗΕ.

    Χαρακτήρισε δε και στις παράλογες απαιτήσεις του διαχειριστή σε νέες προσλήψεις.

    Όπως ανάφερε, ο ΑΔΜΗΕ ζητάει να προσλάβει 1.400 μόνιμους υπαλλήλους μέχρι το 2024 και να μονιμοποιήσει και τα μπλοκάκια (εκλογές έρχονται).

    Η ΡΑΕ δέχεται 800 προσλήψεις.  Άρα η διαφορά τους βρίσκεται στους 600 υπαλλήλους.

    Στα παραπάνω απάντησε με ανακοίνωση ο κ. Μανουσάκης, αναφέροντας ότι η απόφαση της ΡΑΕ να καθορίσει στα χαμηλά επίπεδα που αναφέρθηκαν το WACC του ΑΔΜΗΕ όχι μόνο δεν προστατεύει τον καταναλωτή αλλά αντίθετα δυσχεραίνει σημαντικά την προσπάθεια του Διαχειριστή να πετύχει τους στρατηγικούς στόχους.

     

    Τα «δίνει όλα» για την Αττική Οδό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Βαθιά το χέρι στην τσέπη τους ανεξάρτητα από το αυξημένο κόστος του χρήματος είναι διατεθειμένοι  να βάλουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0% 16,60 και οι Αυστραλοί του First Sentier για τον διαγωνισμό της παραχώρησης της Αττικής Οδού.

    Ν σας θυμίσω πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί ένα από τα φαβορί του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα δε φαίνεται να φοβάται τα όσα έχουν διαρρεύσει για το τίμημα που μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. Ευρώ.

    Άλλωστε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν αυτή που το περασμένο καλοκαίρι είχε δώσει μαζί με την Egis το τίμημα ρεκόρ του 1,5 δισ. ευρώ για την Εγνατία Οδό, το οποίο και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις εκτιμήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και τα όσα γράφονται στον Τύπο.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο Γιώργος Περιστέρης ανέφερε πως η επικρατούσα κατάσταση με την αύξηση του κόστους του χρήματος δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και το ύψος της προσφοράς.

    Χαρακτήρισε, δε, την Αττική Οδό ως ένα σημαντικό έργο και τόνισε πως το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα δείξει την αγοραία αξία του έργου.

     

    Οι αυξήσεις στους Δημοσίους Υπαλλήλους 

    Επειδή κατά τα φαινόμενα εκλογές έρχονται και το πρώτο κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, νομίζω η παρακάτω είδηση έχει τη χρησιμότητα της.

    Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει αύξηση 3,5% σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους (5,7 εκ.) από 1ης Ιουλίου, κάτι που ως τώρα το απέκλειε.

    Αυτά συμβαίνουν όταν η κυβέρνηση χάνει την αυτοδυναμία.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.