• O Στάσσης, ο Κωτσόβολος και το CVC, όλη η αλήθεια με τα warrants της AEGEAN, πού θα πάει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα κέρδη της ΜΥΤΙΛ, και τα νέα προβλήματα της κ. Γκάλλι

    Χθες άπαντες ενημερωθήκατε κατ’ αποκλειστικότητα από τον WISEMAN και το mononews.gr, για την προσφορά που θα καταθέσει η ΔΕΗ για την εξαγορά της Κωτσόβολος

    image

    ΔΕΗ: «Ναι» στην προσφορά για την Κωτσόβολος, λέει το CVC

    Χθες άπαντες ενημερωθήκατε κατ’ αποκλειστικότητα από τον WISEMAN και το mononews.gr, για την προσφορά που θα καταθέσει η ΔΕΗ για την εξαγορά της Κωτσόβολος.

    Πρόκειται στην ουσία για μια πρωτοποριακή ιδέα που είχε την υπογραφή του αφεντικού της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση.

    Μάλιστα, ο wiseman είναι σε θέση να γνωρίζει από προχθές το απόγευμα ότι μεγάλοι επιχειρηματίες της χώρας, που ενημερώθηκαν, μέσω του WISEMAN τηλεφωνικά, για την κίνηση αυτή έμειναν έκπληκτοι.

    «Κίνηση ματ, από το αφεντικό της ΔΕΗ», σχολίαζαν στο mononews.gr.

    Αν και η εταιρεία επισήμως δεν σχολιάζει (ουδέν σχόλιο απαντούν) εν τούτοις το ενδιαφέρον είναι δεδομένο.

    Μάλιστα και το  CVC που κατέχει το 10% της ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα happy με αυτή την εξέλιξη.

    Στην ουσία το CVC, με αυτό τον τρόπο μπαίνει δια της πλαγίας οδού στην Κωτσόβολος.

    Όπως μαθαίνει ο Wiseman, μέχρι τώρα το αμερικανικό fund, το οποίο σημειωτέον έχει συγκεντρώσει σε χρόνο-ρεκόρ άλλα 26 δισεκατομμύρια ευρώ προς επένδυση, δεν έχει δείξει μέχρι τώρα ενδιαφέρον για την εξαγορά της Κωτσόβολος.

    Ωστόσο το CVC, ως μέτοχος του 10% της ΔΕΗ, η οποία μπαίνει στη λίστα των μνηστήρων για τον market leader της αγοράς, αν τελικά καταλήξει σε deal, μπαίνει από την πλαϊνή πόρτα.

    Η διαδικασία που τρέχει η Citi για λογαριασμό της Currys, τη μητρικής της Κωτσόβολος, θα είναι σύντομη.

    Στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα κλείσει ο πρώτος κύκλος με τους πιθανούς ενδιαφερόμενους για τη διεκδίκηση της εταιρείας και όπως μαθαίνουμε σε αυτούς θα υπάρχει και κάποιο ξένο fund και η QUEST του Θόδωρου Φέσσα.

     

    Mytilineos: Στα 268 εκατ. τα κέρδη

    Χθες στην αγορά 19 μετοχές σημείωσαν νέα υψηλά.

    Μεταξύ αυτών, η Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 η Βιοχάλκο ΒΙΟ 2,16% 5,67 η CENER CENER 0,66% 7,57 η Ελληνικά Καλώδια η ΣΙΔΜΑ ΣΙΔΜΑ 1,01% 2,00 η REAL Consulting , η TITAN TITC 2,49% 28,80 και η Mytilineos.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με μικρή πτώση 0,10% στις 1.344 μονάδες.

    Η Mytilineos έγραψε νέα υψηλά 52 εβδομάδων και έκλεισε στα 36,68 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε τα 36,70 ευρώ.

    Σήμερα το πρωί πριν το άνοιγμα η εταιρεία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ 6μηνου, που είναι σαφώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Ο WISEMAN σας τα παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα.

    Ο τζίρος έφθασε τα 2,516 δισ. ευρώ, τα EBITDA τα 438 εκατ. ευρώ και τα καθαρά μετά φόρων κέρδη, τα 268 εκατ. ευρώ.

    Επί της ουσίας με αυτά τα νούμερα επιβεβαιώνεται, η πρόβλεψη του αφεντικού της MYTILINEOS, Ευάγγελου Μυτιληναίου ότι τα EBITDA το 2023, θα ξεπεράσουν το θηριώδες ποσό των 1 δισ. ευρώ.

     

    MYTILINEOS: Οι εκτιμήσεις της MORGAN STANLEY

    Όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε ότι πριν από 1 χρόνο περίπου ο Wiseman σας είχε πει ότι θα έρθει η στιγμή που η Morgan Stanley θα ασχοληθεί με τη Mytilineos.

    Τότε ελάχιστοι τον πίστεψαν.

    Η Morgan Stanley όχι απλώς έχει ασχοληθεί με τη Mytilineos, αλλά και την πιστεύει ακράδαντα πολύ δίνοντάς της τιμή στόχο τα 43.00€ στο βασικό σενάριο και στο αισιόδοξο τα 59.00€.

    Πάμε όμως τώρα να δούμε κατ’ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Morgan Stanley για το Α’ εξάμηνο.

    Ο αναλυτής υπολογίζει ότι ο καθαρός δανεισμός της Mytilineos στο τέλος του Α’ εξαμήνου 2023 θα έχει μια αύξηση της τάξης του 31% και θα ανέλθει στα 1.237 δις ευρώ.

    Για να γνωρίζετε, ο αναλυτής της MS για όλο το 2023 υπολογίζει ότι η Mytilineos θα εμφανίσει πωλήσεις της τάξης των 5.451 δις ευρώ, EBITDA της τάξης των 968 εκ ευρώ, κέρδη ανά μετοχή 4.23€ και ο καθαρός δανεισμός της θα ανέλθει σε 1.419 δις ευρώ.

    Για το Α’ εξάμηνο 2023 προβλέπει ότι ο κλάδος των μετάλλων σε επίπεδο EBITDA θα έχει μια αύξηση της τάξης του 2% με τα EBITDA να ανέρχονται σε 140 εκ ευρώ από 137 εκ ευρώ που ήταν πέρσι.

    Ο κλάδος της ενέργειας θα είναι το αστέρι του Α’ εξαμήνου με τα EBITDA να αυξάνονται κατά 72% και να φτάνουν τα 272 εκ ευρώ από 158 εκ ευρώ που ήταν πέρσι.

    Τέλος, ο κλάδος των κατασκευών και παραχωρήσεων θα εμφανίσει EBITDA της τάξης των 10 εκ ευρώ από 5 εκ ευρώ που ήταν πέρσι.

    Φίλοι αναγνώστες, είναι ολοφάνερο ότι η εταιρεία Mytilineos πλέον έχει αλλάξει πίστα και είναι θέμα χρόνου και μόνο να δει τα 43.00€ που έχει θέσει σαν τιμή στόχο η Morgan Stanley.

     

    AEGEAN AIR: Όλη η αλήθεια με τα warrants

    Φίλοι αναγνώστες, δυστυχώς το θέμα με τα warrants έχει κουράσει, ο καθένας γράφει το μακρύ του και το κοντό του.

    Ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης έβαλε κάθε κατεργάρη και κάθε κακοπροαίρετο στη θέση του.

    Ο κ. Βασιλάκης διευκρίνισε ότι τα 120 εκ. ευρώ που δόθηκαν στην Aegean επί πανδημίας ήταν επιδότηση/grant ως μέρος των ζημιών που κατέγραφε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όχι επιστρέψιμο δάνειο.

    Άρα, είναι απολύτως λογικό να μην πάρει πίσω το κράτος όλα τα λεφτά που διέθεσε.

    Ο στόχος, όμως της διοίκησης είναι να τα πάρει όλα πίσω.

    Για να ξέρετε, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν δοθεί πολύ μεγαλύτερα ποσά σε άλλες εταιρείες.

    Ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης τόνισε ότι τα 120 εκ ευρώ που δόθηκαν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΦΕΙΛΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΗΤΑΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ.

    Για να καταλάβετε τι φθόνος υπάρχει για την Aegean, κάποιοι θεωρούν εύλογο το ΤΧΣ να γράψει κολοσσιαίες ζημιές από τις πωλήσεις του στις τράπεζες ενώ είναι επιλήψιμο εάν γράψει μικρές ζημιές της τάξης των 20 εκ. ευρώ στην Aegean εφόσον γίνει το placement στην τρέχουσα τιμή των 13.20€.

    Απίστευτη εμπάθεια.

    Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή.

    Η Aegean τον Ιούνιο του 2021 πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου 60 εκ. ευρώ και αμέσως μετά με αυτή την παραδοχή το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε στην Aegean κρατική ενίσχυση 120 εκ ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η εταιρεία λόγω των ζημιών που υπέστη από τον κορωνοϊό.

    Ως αντάλλαγμα της ενίσχυσης, το Δημόσιο απέκτησε 10.369.217 τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης ίσου αριθμού μετοχών της Aegean Airlines.

    Το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να εξασκήσει τα warrants με τιμή εξάσκησης τα 3.20€ μετά την παρέλευση του 2ου έτους και έως 5 έτη από την ημερομηνία καταβολής των 120 εκ ευρώ που ήταν η 3η Ιουλίου 2021.

    Δηλαδή, μπορεί να τα εξασκήσει μέχρι και την 3η Ιουλίου 2026.

    Ταυτόχρονα η εταιρεία έχει το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης των warrants στην αγοραία αξία τους που ισούται με την τυχόν θετική διαφορά μεταξύ της μέσης σταθμισμένης με τον όγκο συναλλαγών χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της εταιρείας “Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ” κατά τις τελευταίες 60 ημέρες διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας δήλωσης πρόθεσης άσκησης των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών και της τιμής άσκησης.

    Ο Wiseman σας είχε τονίσει ότι η διοίκηση της Aegean επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να γίνει μια win-win συναλλαγή για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Δεν είπε ότι θα γίνει τώρα.

    Κακό πράγμα να μην διαβάζεις προσεκτικά.

    Για να γνωρίζετε, το break even του Ελληνικού Δημοσίου είναι τα 14.78€.

    Ο στόχος λοιπόν φίλοι αναγνώστες είναι ο εξής.

    Όταν πάει η τιμή της μετοχής στα 15.00€, εκεί θα μπορεί το Δημόσιο να πάρει στην κατοχή του 10.369.217 μετοχές εξασκώντας τα warrants με τιμή τα 3.20€ τις οποίες όμως θα μπορεί να διαθέσει απευθείας κάνοντας placement στα 14.78€ σε ξένους θεσμικούς και έτσι να πάρει πίσω τα 120 εκ ευρώ που έβαλε.

    Αυτό φυσικά προϋποθέτει η Aegean να αρνηθεί να πάρει τα warrants.

    Αλλά εφόσον αρνηθεί, έτσι δεν θα χρειασθεί να κάψει καθόλου μετρητά και θα βοηθήσει το Ελληνικό Δημόσιο να πάρει πίσω όλα τα λεφτά που διέθεσε χωρίς να έχει καμμιά υποχρέωση να το κάνει.

    Η συνέπεια όμως αυτής της συναλλαγής είναι να υποστούν ένα μικρό dilution οι υφιστάμενοι μέτοχοι.

    Αυτό όμως ο Wiseman το θεωρεί ευλογία.

    Γιατί εφόσον γίνει, οι ξένοι θεσμικοί που θα αγοράσουν τα χαρτιά στα 14.78€, δεν τοποθετούνται για να δουν την μετοχή στα 20.00€ μόνο.

    Θα πάνε μίνιμουμ για να διπλώσουν τα λεφτά τους. Να πάει η μετοχή της Aegean δηλαδή στα 30.00€.

    Οπότε, αυτοί που βλέπουν ότι στήνονται παγίδες από το πρόγραμμα αγοράς ιδίων με όριο τα 20.00€, είναι σίγουρα άχαρτοι και από την τεράστιά τους εμπάθεια δεν βλέπουν ότι η Aegean πάει για 200 εκ ευρώ κέρδη το 2025.

    Που σημαίνει ότι και dilution να γίνει στα 20.00€ η Aegean θα παίζει με ένα προσδοκώμενο P/E 2025e =10.

    Ο κ. Βασιλάκης στη Γενική Συνέλευση «κέρασε» μεγάλο πόνο στους κακοπροαίρετους.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το φετινό Α’ εξάμηνο θα είναι το ΠΡΩΤΟ κερδοφόρο στην ιστορία του ομίλου.

    Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η Aegean πάει φέτος για 150 εκ. ευρώ κέρδη που πρώτος ο Wiseman σας είχε αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο.

    Όπως βλέπετε, οι αγοραστές δεν πτοούνται καθόλου παρόλο που υπάρχει το θέμα των warrants.

    Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακόμα και τώρα η Aegean είναι το απόλυτο Deep Value & Growth Play μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών.

     

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Στον δρόμο» για τα 20,78 ευρώ

     Φίλοι αναγνώστες του WISEMAN του αρέσει να είναι ακριβοδίκαιος.

    Εν αναμονή της οριστικής υπογραφής για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού αλλά και της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική οδό, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο.

    Η μετοχή της ΓΕΚ έχει κεφαλαιοποίηση τα 1,47 δις ευρώ και από τις αρχές του χρόνου έχει κερδίσει 30,64%.

    Χθες έκλεισε στα 14,22 ευρώ.

    Η Piraeus SEC σε πρόσφατη ανάλυση της μάλιστα ανέβασε,  τιμή στόχο στα 20,7 ευρώ και θεωρεί δίκαιη την αποτίμηση της στα 2,139 δισ. ευρώ.

    Εξηγεί μάλιστα ότι «ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «είναι ένα ελκυστικός τρόπος να επενδύσει κάποιος στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας έχει ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023».

    Η εταιρεία αυτή την στιγμή προχωράει επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ενώ είναι κατάλληλα τοποθετημένη για να επωφεληθεί από το μεγαλύτερο πρόγραμμα παραχωρήσεων στην Ευρώπη με έργα 10 δισ. ευρώ τις επόμενες περιόδους και επιπλέον 20 δισ. σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

    Το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων που ήδη διαθέτει ο Όμιλος αποτιμάται στο 1 δισ. ευρώ με βάση το χαμηλότερο risk free rate (3,5% έναντι 4,5%) δεδομένης της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα εντός του 2023.

    Η λειτουργία των νέων έργων σε 3-4 χρόνια μαζί με την αύξηση του μερίσματος από τις ώριμες παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων (περίπου 40 εκατ. ευρώ σήμερα) εγγυώνται πάνω από 160 εκατ. ευρώ μερίσματα ετησίως στη μητρική από το 2027 και μέχρι το τέλος του παραχωρήσεων το 2056.

    Η χρηματιστηριακή εξηγεί ακόμα  την ανάλυσή της σημειώνοντας πως «με βάση τις νέες εκτιμήσεις, η μητρική εταιρεία θα λάβει περίπου 150 εκατ. σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου αυτό τον χρόνο τα οποία σε συνδυασμό με τα 600 εκατ. μετρητά στο ταμείο είναι παραπάνω από αρκετά να καλύψουν τις υψηλές επενδύσεις των επόμενων περιόδων ύψους 400 εκατ. αλλά και τα μερίσματα στους μετόχους (περιλαμβάνοντας και επαναγορές) ύψους 45 εκατ. ευρώ.

    Την περίοδο 2024-29 η μητρική αναμένεται να λάβει συνολικά 1,5 δισ. ευρώ από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, επιτρέποντας την άνετη κάλυψη των υποχρεώσεων και προσφέροντας αρκετό χώρο για αύξηση μερισμάτων (εκτιμάται 20% τον χρόνο) και νέες επενδύσεις».

     

    Η θολούρα της Ellington

    Tις τελευταίες εβδομάδες συζητείται όλο και περισσότερο η υποτιθέμενη μετοχική σχέση μεταξύ της Ellington Ελλάδας και της Ellington Αμερικής, σε μία προσπάθεια να λυθεί το κουβάρι του μυστηρίου της προηγούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

    Μάλιστα, στην αγορά τίθενται καθημερινά κρίσιμα ερωτήματα για την υπόθεση, τα οποία παραμένουν περιέργως αναπάντητα, όπως ενδεικτικά τα παρακάτω:

    Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Αμερικανική Ellington, έστειλε σε ελληνικά ΜΜΕ γραπτή δήλωση στην οποία ξεκάθαρα αποκάλυψε ότι ουδέποτε είχε συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής;

    Και τι ακριβώς σημαίνει η δήλωση – «θολούρα» της Αμερικανικής Ellington σε δημοσιογράφο, ότι έχει «έννομο συμφέρον» επί της ελληνικής Ellington;

    Ποιο είναι εν τέλει αυτό το «έννομο συμφέρον» που διατηρεί επί της ελληνικής νομικής οντότητας;

    Και για ποιον λόγο δεν το δημοσιοποιεί για να γίνουμε όλοι σοφότεροι;

     

    H Scope και τα «Passive Funds»

    Ερήμην των όποιων αποφάσεων της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας καθορίζουν την επενδυτική τους στρατηγική τα λεγόμενα passive funds.

    Τα επενδυτικά κεφάλαια δηλαδή τα οποία «μηχανιστικά» ευθυγραμμίζουν τις τοποθετήσεις τους ανάλογα με τις εκάστοτε αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης.

    Αυτό πρακτικά, για να έρθουμε στα καθ’ημάς σημαίνει ότι αν σε μία εβδομάδα περίπου από σήμερα (4 Αυγούστου) η Scope προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, θα πρέπει να αναμένουμε μία εισροή κεφαλαίων, παρόλο που ο συγκεκριμένος Οίκος Αξιολόγησης δεν είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ.

    Οσον αφορά τώρα στα του Οίκου η ετυμηγορία της ΕΚΤ ακόμη και αν βγει μέσα στο Σεπτέμβριο δεν θα έχει άμεση ισχύ, όπως μου εξηγούσαν από την Φρανκφούρτη.

    Συνήθως τέτοιες αποφάσεις αφήνουν ένα εύλογο χρόνο στην αγορά για να προετοιμαστεί και τίθενται σε ισχύ σε μεταγενέστερο χρόνο, από την ανακοίνωση τους.

    Επομένως όλο αυτό μπορεί να είναι «δώρον άδωρον» για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία άλλωστε είναι κατ΄εξαίρεση επιλέξιμα από την ΕΚΤ, διότι μπορεί να έχει προηγηθεί η απόφαση της DBRS και της Moody’s .

     

    Το ΤΑΙΠΕΔ πουλά φιλέτο στη Χαλκιδική

    Στη Σάνη, εκεί που μεσουρανεί το θέρετρο της Sani/Ikos, υπάρχουν ακόμη φιλέτα αξιοποιήσιμα για τουριστική εκμετάλλευση.

    Το ΤΑΙΠΕΔ εκκινεί διαγωνισμό για ακίνητο 277 στρεμμάτων, όπου κάποτε βρισκόταν το αγρόκτηµα του αγροτικού σωφρονιστικού καταστήµατος της Κασσάνδρας.

    Εκτός από την οικογένεια Ανδρεάδη, την ευκαιρία είδαν και άλλοι επενδυτές, όπως η Goldman Sachs που αγόρασε θέρετρο στην περιοχή, όπου βρίθει από πεντάστερα, π.χ. τα Αegean Melathron Thalasso Spa Hotel, Posidi Holidays Resort & Suites Hotel, Theophano Imperial Palace Hotel και Potidaia Istion Club.

    Πρόκειται για το ένα από τα δύο οικόπεδα των παλιών φυλακών Κασσάνδρας που πέρασαν στο Ταμείο (το βόρειο έχει έκταση 640 στρεμμάτων) κι είναι ένα από τα παγωμένα assets του ΤΑΙΠΕΔ.

    Η πώληση είχε κολλήσει, αφού σωφρονιστικοί υπάλληλοι προσέφυγαν στο ΣτΕ.

     

    H εμπαθής και εμμονική κ. Αγγελέτου

    Οι συνθήκες καύσωνα αμβλύνουν τα αντανακλαστικά

    Αυτό συνέβη και στην δημοσιογράφο (οικονομικού site) Βάσω Αγγελέτου η οποία χθες έσπευσε να αμφισβητήσει με πονηριά –αν όχι με εμπάθεια- την αποστολή επιστολών από την Ellington Management Group  σε ενημερωτικά site.

    Σε κάθε περίπτωση πιάστηκε αδιάβαστη, αφού με μία απλή αναζήτηση, στο mononews.gr  και στο   bankingnews.gr θα διαπίστωνε την ύπαρξη των επιστολών και στα ελληνικά και στα αγγλικά.

    Η θα μπορούσε να πάρει απλώς ένα τηλέφωνο και να ρωτήσει….

    Δεν το έκανε.

    Η κα  Αγγελέτου πιάστηκε αδιάβαστη, διότι αν παρακολουθούσε, αν διάβαζε τα ανταγωνιστικά μέσα,  θα είχε ενημερωθεί  για την ύπαρξη των επιστολών.

    Και φυσικά πολύ  καλά γνωρίζει ότι οι επιστολές στάλθηκαν από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων με την οποία συνεργάζεται η Ellington Management Group, αν και πονηρά γράφει πως η EMG δεν έστειλε επιστολές.

    Συγκεκριμένα  αναφέρει: Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι σε ερώτηση μου αναφορικά με επιστολή που φέρεται να έστειλε το αμερικανικό fund σε εγχώριους ειδησεογραφικούς ιστότοπους διαψεύδοντας τη συμμετοχή του στις δύο τελευταίες ΑΜΚ της Attica Bank, οι ίδιες αρμόδιες πηγές αρνήθηκαν ότι «η Ellington Management Group έχει κοινοποιήσει η ίδια σε ελληνικά media πληροφορίες που σχετίζονται με οποιαδήποτε επένδυσή της στην Attica Bank».

    Πονηρή διατύπωση –δεν θα πω εμπαθής-, καθώς η Εllington λέει ότι η ίδια δεν έχει κοινοποιήσει πληροφορίες.

    Φυσικά αφού το έκανε  η εταιρεία δημοσίων σχέσεων με την οποία συνεργάζεται!!!

     

    Η διάκριση της Παπαπολίτης & Παπαπολίτης

    Η δικηγορική εταιρεία Παπαπολίτης & Παπαπολίτης πρόσφατα ανακοίνωσε ότι διετέλεσε νομικός σύμβουλος σε πάνω από 20 M&A deals με συνολική αξία €5 δις μέσα στο 2023 τα οποία έγιναν στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, ενέργειας, αεροπορίας, real-estate, τουρισμού, μεταλλευμάτων, εμπορίου, φαρμάκων και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

    Ενεργώντας ως νομικός σύμβουλος ξένων θεσμικών κεφαλαίων και μεγάλων ελληνικών εταιρειών η Παπαπολίτης & Παπαπολίτης έχει συνδράμει σημαντικά στην ολοκλήρωση πολλών σημαντικών ξένων επενδύσεων στη χώρα και βραβεύτηκε από τον Αμερικανικό οίκο Financial Services Review ως μία από τις 10 καλύτερες δικηγορικές εταιρείες για M&A στη Νότια Ευρώπη.

     

    «Αντιλαλούνε οι φυλακές»… Κορυδαλλού

    Προκηρύχθηκε επιτέλους από ότι μαθαίνω ο διαγωνισμός για το νέο ΣΔΙΤ της μετακόμισης των φυλακών του Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο αξίας άνω των 765 εκατ. Ευρώ.

    Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ΣΔΙΤ της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης, με το οποίο υλοποιείται ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, και όπως αντιλαμβάνεστε αναμένεται να προσελκύσει το βαρύ πυροβολικό των ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων.

    Στα του διαγωνισμού, που προχώρησε τάχιστα ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Νότης Μηταράκης, αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο προστασίας του πολίτη και στην παρούσα φάση οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως τις 4 Σεπτεμβρίου με στόχο την κατασκευή ενός νέου ακινήτου 100 στρεμμάτων που θα στεγάζει τους μέχρις στιγμής τρόφιμους των φυλακών Κορυδαλλού.

    Στη συνέχεια θα πρέπει να περάσουν από  κόσκινο τα σχήματα ώστε να καταλήξουμε στους τελικούς μνηστήρες.

    Από εκεί και έπειτα θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, που γίνεται με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, και αφορά στη διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου και των μνηστήρων προκειμένου να οριστεί το τελικό τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο.

    Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρχει ανάδοχος το 2024 και το έργο να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2027, καθώς η κατασκευαστική του διάρκεια υπολογίζεται στα τρία έτη.

    Να σας αναφέρω, επίσης, ότι το συγκεκριμένο project έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του ΤΑΙΠΕΔ καθώς θα αναλάβει την αξιοποίηση των σημερινών φυλακών του Κορυδαλλού, όταν θα έχουν «μετακομίσει» οι τρόφιμοι.

    Μάλιστα στις αρχές του μήνα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Νότη Μηταράκη, του Εντεταλμένου Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη  του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κώστα Κατσαφάδου, του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, και του Δημάρχου Κορυδαλλού, Νίκου Χουρσαλά.

     

    Η Eurobank τιμά την μνήμη των ηρωικών πιλότων

    Ημέρα οδύνης η χθεσινή για τις Ένοπλες Δυνάμεις και για τις οικογένειες των δύο ηρωικών ιπτάμενων της Πολεμικής Αεροπορίας,  μετά την πτώση του Canadair CL-215 και την απώλεια του Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, την ώρα που έδιναν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς στην Κάρυστο.

    Επειδή ότι και να γραφεί για την προσφορά αυτών των ανθρώπων και το Χρέος της Πολιτείας απέναντι τους, κινδυνεύει ετούτες τις ώρες να χαρακτηριστεί αγοραίο, με σεβασμό στη μνήμη τους θα ήθελα να σας ενημερώσω για την πρωτοβουλία της Eurobank.

    Η διοίκηση της Τράπεζας αποφάσισε χωρίς τυμπανοκρουσίες να διαγράψει το σύνολο του στεγαστικού δανείου που είχε λάβει μόλις πριν από ένα χρόνο ο ένας από τους δύο άτυχους πιλότους, βάζοντας ως εγγυητή τον πατέρα του.

    Νομίζω ότι χωρίς πολλά σχόλια η κίνηση αυτή της Eurobank  αποτελεί μία έμπρακτη αναγνώριση της θυσίας των δύο πιλότων.

    Μάλιστα όπως πληροφορούμαι η Τράπεζα είχε αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις χωρίς – όπως αρμόζει άλλωστε – να τις δημοσιοποιήσει.

     

    Tα νέα πρόσωπα της Cosmote Payments

    Αλλαγές στο ΔΣ της Cosmote Payments, καθώς μετά την παραίτηση και αποχώρηση από τον όμιλο του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου Χρήστου Φουσκούδη, πλέον χρέη αναλαμβάνει ο Αλέξης Βαΐτσος.

    Πρόεδρος παραμένει ο Μιχάλης Τσαμάζ και αντιπρόεδρος ο Μπάμπης Μαζαράκης.

    Ο κ. Βαΐτσος εργάζεται χρόνια στην Cosmote Payments όντας ένας από τους…πρωτεργάτες του payzy.

    Πλέον καλείται να τρέξει όλα τα ανοιχτά ζητήματα της θυγατρικής του ΟΤΕ, ενώ ένας από τους κύριους στόχους είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη του payzy τα επόμενα χρόνια.

    Η πορεία της εφαρμογής, οκτώ μήνες μετά το λανσάρισμά της στην αγορά, κρίνεται άκρως ικανοποιητική από τα στελέχη, καθώς ξεπεράστηκε ο στόχος των 100.000 χρηστών.

    Πάντως ο όμιλος έχει διατυπώσει πολλές φορές την πίστη του στο προϊόν, με τον κ. Τσαμάζ να τονίζει ότι «σε δέκα χρόνια το συγκεκριμένο προϊόν θα σημειώνει τον ίδιο τζίρο που πραγματοποιούν οι τηλεπικοινωνίες».

     

    Πράσινο φως, πληρωμή στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για  τον Ε65

    Ικανοποιημένος από όσα είδε στον Ε65  πρέπει να έμεινε ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σταϊκουράς καθώς από ό,τι έμαθα έδωσε το πράσινο φως για την πληρωμή της τέταρτης δόσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία είναι ανάδοχος του βόρειου τμήματος του έργου, δηλαδή το Τρίκαλα-Εγνατία.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε το τελικό ΟΚ και πλέον στα ταμεία της εισηγμένης αναμένεται να προστεθεί το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 38 εκατ.ευρώ.

    Να σας θυμίσω ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 ανέλαβε την κατασκευή του εν λόγω τμήματος μήκους άνω των 70 χλμ έναντι 442 εκατ. Ευρώ και οι σχετικές υπογραφές έπεσαν πριν από δύο χρόνια.

    Στην παρούσα φάση η ολοκλήρωση του έργου έχει ξεπεράσει το 23%, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα είναι τα Τρίκαλα-Καλαμπάκα που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2023 και το ΠΑΘΕ-Ξυνιάδα που έχει ξεπεράσει το 90%.

     

    Χρυσά κέρδη για τον Όμιλο Λάτση στην Ελβετία

    Παρά τις μεταγραφές που έκανε η Ελβετική private bank EFG International η κερδοφορία της φαίνεται ότι «πάει σφαίρα».

    Ετσι  το πρώτο εξάμηνο του έτους ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ 147,6 εκατ. Ελβετικών φράγκων, αυξημένα κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

    Tα στοιχεία του Ενεργητικού της αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 146,5 δισεκατομμύρια φράγκα στο τέλος Ιουνίου από 143,1 δισεκατομμύρια στο τέλος του περασμένου έτους.

    Τα καθαρά νέα περιουσιακά στοιχεία συνεισέφεραν τρία δισεκατομμύρια, με τη θετική απόδοση της αγοράς να διαμορφώνεται σε άλλα 2,6 δισεκατομμύρια.

    Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι επιδόσεις αυτές καταγράφονται μία χρονική συγκυρία κατά την οποία οι μεγάλοι πελάτες απομόχλευαν τα χαρτοφυλάκιά τους.

     

    Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Υποδομών οι συγχωνεύσεις  

    Μία που είμαστε στο Υπουργείο Υποδομών να σας αναφέρω ότι η ηγεσία του έχει στραμμένο το βλέμμα της στην κατασκευαστική αγορά, καθώς παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις συγχωνεύσεις των μεγάλων εταιρειών του κλάδου.

    Αναφέρομαι φυσικά στο κλεισμένο deal μεταξύ της Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 και της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 για την εξαγορά της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ έναντι 216 εκατ. Ευρώ, η οποία όταν ολοκληρωθεί αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς η Intrakat θα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο ανεκτέλεστο.

    Να σας θυμίσω, ότι η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων εταιριών υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο και το μόνο που απομένει μόνο είναι η τελική έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

     

    Επειγόντως αγιασμό για τη Ρίτα Γκάλλι του ΔΕΣΦΑ…

    Δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε αλλά η κα Ρίτα Γκάλλι, το αφεντικό του ΔΕΣΦΑ έμπλεξε πάλι, πάνω που φαινόταν να ξεφεύγει από τα δικά, πολύ δικά της, θέματα.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε για όσους δεν το αντιλήφθηκαν: η κα Ρίτα Γκάλλι και ο ΔΕΣΦΑ προχωρούν σε σημαντικά αναπτυξιακά σχέδια και μάλιστα θέλουν να κάνουν τη Ρεβυθούσα που είναι η καρδιά του Υγροποιημένου Αερίου (LNG) στην Ελλάδα, διεθνή κόμβο με καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα.

    Πρότεινε μάλιστα  νέο τρόπο υπολογισμού των τελών δικτύου κάτι που φαίνεται (φαίνεται λέμε…) πως αποδέχεται  στα πλαίσια της σχετικής διαβούλευσης και ο Θανάσης Δαγούμας και ο Δημήτρης Φουρλάρης της ΡΑΕΕΥ.

    Ως  αποτέλεσμα του νέου υπολογισμού οι ταρίφες από το 2024 εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν πτωτική τροχιά αλλά το 2025 και 2026 θα παραμείνουν κοντά στα επίπεδα του 2022.

    Το 2024 θα μειωθεί η χρέωση του συστήματος μεταφοράς στα 1,90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και το 2025 και 2026 θα βρεθεί στα 1,77 και 1,73 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αντίστοιχα, δηλαδή στα επίπεδα του 2022.

    Σε όλη αυτή την αισιόδοξη εικόνα, έρχεται ο «Ευρωπαίος Ρυθμιστής», ο ACER να ‘προσγειώσει ανώμαλα’ τους πάντες και πρώτο το ΔΕΣΦΑ.

    «Σήμερα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο αν η Ελλάδα  μπορεί  να μεταμορφωθεί σε εξαγωγική χώρα, αλλά μην ξεχνάτε πως και η χρήση του δικτύου έχει φτάσει τα όριά της» αναφέρει χαρακτηριστικά στις παρατηρήσεις που κάνει.

    Με απλά Ελληνικά, ούτε εξαγωγές μπορεί να κάνει η κα Γκάλλι, αλλά και το δίκτυο, οι …σωλήνες δηλαδή έχουν «μπουκώσει» πλέον και δεν χωράνε άλλο.

    «Εγώ είμαι στρατιωτικός και τα λέω τσεκουράτα» έλεγε ο Σταύρος Ξενίδης σε μία παλιά ελληνική κωμωδία, τα ίδια έκανε τώρα ο ACER.

    Επίσης ο ACER ζήτησε ξεκάθαρα, να μην υπάρξουν ταρίφες στο δίκτυο που να αυξηθούν αδικαιολόγητα και να επιβαρύνουν χωρίς λόγο τους καταναλωτές, κάτι που μεταφράζεται σε … ‘μπηχτή’ στα Ελληνικά.

    Η κα Γκάλλι για να συνέλθει τώρα, πρέπει επειγόντως να κάνει αγιασμό, όπως παρατήρησε φίλος της στήλης.

    Άλλος φίλος πάντως, πιο καχύποπτος μουρμούρισε: «εμένα αυτό το ξαφνικό και σκληρό χτύπημα, δεν μου το βγάζεις από το μυαλό, είναι …δάκτυλος και μάλιστα όχι ‘ξένος δάκτυλος’ που λέγαμε παλαιότερα, αλλά …Ελληνικός, ναι ελληνικότατος!».

    Πριν προλάβω να ρωτήσω τι εννοεί, έσπευσε να εξαφανιστεί και να αναζητήσει κλιματιστικό να δροσιστεί διότι εκείνη την ώρα φυσούσε λίβας, δυτικός άνεμος δηλαδή από την Κορινθία, που είναι δυτικά της Αττικής…

     

    Πάολο Γκάλλο της Italgas: Τα «ελληνικά κέρδη του» και οι ακριβές επενδύσεις 

    Χάρη στην παρουσία στην Ελλάδα, όπου αγόρασε την κρατική ΔΕΠΑ Υποδομών και τις θυγατρικές της, o κος Πάολο Γκάλλο της Italgas εμφανίζει στους μετόχους του, αύξηση σε όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

    Όποιος ξέρει να διαβάζει τα  οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου, διαπιστώνει πως  το «ελληνικό χαρτοφυλάκιο» έχει μεγάλη  συμβολή στην αύξηση των καθαρών εσόδων και όλοι οι οικονομικοί δείκτες εμφανίζουν διψήφια άνοδο με τα EBITDA να αυξάνονται 18,3% σε περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ και τα καθαρά έσοδα του Ομίλου στα 213 δισεκατομμύρια ευρώ, υψηλότερα κατά 15 % σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

    «Όλα αυτά χάρη  στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας στην Ελλάδα και αυτών στο τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας» παραδέχτηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas.

    Μάλιστα είπε πως ο ιταλικός όμιλος κατασκεύασε  311 χιλιόμετρα δικτύου στην Ελλάδα αλλά αν αυτά  τα χιλιόμετρα κόστισαν 50 εκατομμύρια ευρώ, όπως είπε, «τότε μάλλον τα τσέρκια στους σωλήνες είναι από μασίφ χρυσάφι» όπως παρατήρησαν έμπειροι εργαζόμενοι της εταιρίας.

    «Ελπίζουμε και το νέο κτίριο που ψάχνει ο κος Γκάλλο για να στεγάσει όλα τα τμήματα της εταιρίας, να μην είναι και αυτό από …μασίφ χρυσάφι και κοστίσει ο κούκος αηδόνι!» λένε άλλοι εργαζόμενοι.

    Δεν λέμε ονόματα εργαζομένων επειδή ο κος Γκάλλο παρά το …μέλι που στάζει για τη χώρα μας, απειλεί  και με απολύσεις!

     

    Αντίπαρος: Ακυρώθηκε το πάρτι

    Σας έγραφα προ ημερών για το περίφημο πάρτι στην Αντίπαρο, της Ιωάννας Μαρτίνου και του Βασίλη Πατέρα, το οποίο επρόκειτο να γίνει το ερχόμενο Σάββατο.

    Να σας ενημερώσω όμως ότι το πάρτι αναβλήθηκε από σεβασμό στην οικογένεια της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.