Λίγες ημέρες πριν από τη γιορτή στο βωμό του ντιζάιν, δηλαδή στο τετραώροφο κτήριο VST επί της Κηφισίας, παρακολουθούσε κανείς οργασμό προετοιμασιών. Η ιδρύτρια Βέτα Στεφανίδου Τσουκαλά (VST) με την αόρατη ταχυδακτυλουργική της έμπνευση έστεινε το σκηνικό για να υποδεχτεί τον περίφημο Έλαντ Γίφρατς (Elad Yifrach) της L’ Objet. Αφορμή ο εορτασμός είκοσι χρόνων από την ίδρυση της καινοτόμου εταιρείας. Ανέδειξε το πολυτελές ντιζάιν ως έργο τέχνης και χρηστικό αντικείμενο την ίδια στιγμή. Αυτή η μοναδική επιμειξία, στα χέρια του Έλαντ Γίφρατς έφτασε παγκοσμίως στην απόλυτη αιχμή του.

Ωστόσο, η Βέτα Στεφανίδου Τσουκαλά αποτέλεσε μόνον ένα κρίκο αυτής της εξαίσιας μεσημεριανής εκδήλωσης όπου τα σαλόνια του καταστήματος (εκθεσιακός χώρος συνιστά έναν πιο σαφή προσδιορισμό παρά την εμπορική διάσταση).

1

Παράλληλα με τον Έλαντ Γίφρατς (που επισκέφτηκε την Ελλάδα μόνο για τη VST), η εκλεκτή ομήγυρη συγκεντρώθηκε εκεί και για το σωματείο Ελπίδα, σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο. Τόσο η Βέτα Στεφανίδου Τσουκαλά (εξαρχής της πορείας της) όσο και η κόρη της Λώρα Τσουκαλά (εξ απαλών ονύχων) στηρίζουν την Ελπίδα ποικιλοτρόπως.

Λώρα Τσουκαλά, VST

Η ιδέα της Λώρας Τσουκαλά αποδείχθηκε και καινοφανής. Να συγκεράσει την επέτειο της L’ Objet με έναν έλληνα δημιουργό και τη στήριξη του σωματείου. Ζήτησε λοιπόν από τον δημοφιλή καλλιτέχνη Cacao Rocks να συνθέσει ορισμένα σχέδια τα οποία εν συνεχεία οι εξαιρετικοί χειρονάκτες της L’ Objet αποτύπωσαν με την απαράμιλλη τεχνική τους σε δοχεία για κεριά. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις τους στηρίζουν τους σκοπούς της «Ελπίδας». Από την εκδήλωση λοιπόν δεν μπορούσε να απουσιάζει η πρόεδρος του σωματείου Χριστιάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Γιατί θεωρείται η L’ Objet μία απο τις κορυφαίες εταιρείες ντιζάιν σε όλο τον κόσμο;

Ένα από τα πιο ξεχωριστά της χαρακτηριστικά παραμένει ο χρυσός των είκοσι τεσσάρων καρατίων ο οποίος μπορεί να αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο σε μεμονωμένα αντικείμενα αλλά και σε στοιχεία art de la table. Το υπερπολυτελές, στιλπνό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με καινοφανείς τεχνικές επίστρωσης, φινιρίσματος και γλυπτικής πλαστικότητας.

Άλλη πρωτοτυπία της L’ Objet θεωρείται η σειρά με τις πορσελάνες, ήτοι ο «λευκός χρυσός» όπως ονομάζεται. Ο Έλαντ Γίφρατς τιτλοφορεί τη συγκεκριμένη σειρά «τέλειες ατέλειες». Τα αντικείμενα δημιουργούνται στα χέρια καταπληκτικών τεχνητών στα εργαστήρια της εταιρείας που βρίσκονται στην Πορτογαλία, καρδιά της προερλάνης. Ο ίδιος ο Γίφρατς μετακόμισε εκεί πριν από περίπου δύο χρόνια.

Όπως εξήγησε στην υπογράφουσα κατά τη διάρκεια μίας σύντομης συνομιλίας στην εορταστική εκδήλωση, ο Έλαντ Γίφρατς σπούδασε ντιζάιν και αρχιτεκτονική στο Ισραήλ προτού μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. Επί σειρά ετών έζησε στο Μπέβερλι Χιλς όπου πιθανώς η κουλτούρα της πολυτέλειας, του Ατλαντικού αλλά και της πλούσιας χλωρίδας να εμπότισε περαιτέρω τη σχεδιαστική του ιδιοφυΐα. Τα τελευταία δύο χρόνια κατοικεί στην Πορτογαλία.

Lito * L’ Objet προσελάνινα πιάτα με χρυσό 24Κ

Ο Έλαντ Γίφρατς εξήγησε ότι αντλεί την έμπνευσή του από οτιδήποτε όμορφο (πιθανόν με την πλατωνική έννοια) περιστοιχίζει τη ζωή του.

Πριν από τον Cacao Rocks έχει συνεργαστεί και με άλλον έλληνα δημιουργό. Συγκεκριμένα, πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησε η συνεργασία του με την εξαιρετική σχεδιάστρια κοσμημάτων Lito, δηλαδή τη Λητώ Καρακωστάνογλου.

Η σειρά Lito * L’ Objet παραμένει μία δυναμική και πλέον δεδομένη πλευρά αμφότερων των εταιρειών. Η Lito και το διακριτό στοιχείο της -το μάτι- με τη σουρεαλιστική, αιρετική αισθητική του, αλλά και η διάσταση της μεταφυσικής, παραδοσιακής «προστασίας» στην οποία παραπέμπει, συγκεράζεται αρμονικά με το επίσης φανταστικό στοιχείο των αντικειμένων στην L’ Objet. Με αυτή την επιμειξία συνθέτουν κάτι το ονειρικό. Τα μάτια μετουσιώνονται αριστοτεχνικά σε επιχρυσωμένες κατασκευές, στολίδια και πορσελάνες.

Aegean dinnerware set

Προφανώς για να φτάσει ο Έλαντ Γίφρατς στην Ελλάδα, η εμπορική του συνεργασία με τη Βέτα Στεφανίδου Τσουκαλά δεν αποτελεί μία κόκκο άμμου εν μέσω της παγκόσμιας εμβέλειάς του. Αλλά υπολογίσιμη δύναμη.

Έτσι, στην ερώτηση, πώς διαχειρίζεται η Βέτα Στεφανίδου Τσουκαλά την εξάπλωση του L’ Objet στην ελληνική πελατεία, ο Έλαντ Γίφρατς απάντησε αυθόρμητα: «Η Βέτα είναι αρχιτέκτονας αυτής της ομορφιάς που βλέπετε εδώ γύρω στη VST». Του λόγου το αληθές αυταπόδεικτο.

Neptune bowl (1600 δολάρια το XL μέγεθος, (37 cm x 27 cm x 18 cm) σε πορσελάνη και χρυσός 24 καρατίων

Υπό τον ήχο ζωντανού τραγουδιού συνοδεία πιάνου και τζαζ ρυθμών, ο χώρος πραγματικά ξεδιπλωνόταν σαν παραμύθι όπου κάθε αντικείμενο (objet) αφηγούταν μία διαφορετική ιστορία, θαρρείς μέσα από τα βάθη της παγκόσμιας μυθολογίας.

Ανάμεσα στις τελευταίες δημιουργίες του Έλαντ Γίφρατς ξεχωρίζουν ορισμένες τερατόμορφες φιγούρες σε γλυπτά διαφόρων μεγεθών. Ενίοτε μεταπηδούν σε μία εξαιρετική σκακιέρα ή σε μνημειώδεις μεμονωμένες μορφές.

Υπενθυμίζουν ότι το όνειρο και η πραγματικότητα αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

“Lazy Susan” catchall μπωλ 20 L x 15 W x 11 H cm από τη συλλογή Haas